Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach


Mmmm Porter Warszawski!

Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 09-02-2016, 09:55
Joosto Joosto is offline
PremiumUżytkownik
 
Rejestracja: 12-2015
Miejscowość: Cieplice Śl.
Posty: 261
Standardowy "Radmir" Piwniczny

Witam. Ponoć robienie piw z brew kitów to już warzenie, więc postanowiłem założyć tu wątek. Od stycznowych warek Lagera i IPA trochę się działo, zatem po kolei:

#1 08.01.2016
Better Brew Kit- Export Lager 1,8 kg
Glukoza 1000g
Drożdże: z zestawu
Woda słabozmineralizowana fluorkowo-krzemowa
Blg początkowe: (?)
Blg końcowe : 2
Burzliwa i cicha w jednym fermentatorze przez 23 dni. Refermentacja bez przenoszenia do cieplejszego pomieszczenia, dalej pozostaje w 12st. C

#2 12.01.2016
Coopers India Pale Ale 1,7kg
Jasny WES 1,7 kg
Drożdże :z zestawu
Woda radonowa
Blg początkowe : 21
Blg końcowe: 2,5
Burzliwa i cicha w jednym fermentatorze, po 15 dniach butelkowanie.

#3 28.01.2016
Coopers Pilsener 1,7kg
Jasny WES 1,7kg
Drożdże: z zestawu
Woda Krystalia (sklep)
Blg początkowe: 16
Po 10 dniach, zlany na cichą ( blg 4)

#4 29.01.2016
Coopers Real Ale 1,7 kg
Jasny WES 1,7kg
Drożdże: z zestawu
Woda Krystalia
Blg początkowe 16
Blg końcowe 2
Po 8 dniach poszło do butelek.

#5 01.02.2016
Jasne lekkie
Jasny WES 1,7kg
Demerara Dry 900g
Drożdże Safale S04
25g Cascade/60min, 25g Cascade/5min
Blg początkowe 10,5
Po tygodniu zlane na cichą (blg 3)
Bardzo dziękuję Petitpierre za przepis, wsparcie i za kibicowanie przy chmieleniu !

#6 05.02.2016
Ciemne lekkie (CP)
Ciemny WES 1,7kg
Jasny WES 1,2kg
Drożdże Danstar Nottingham
Lubelski 40g
Kora cynamonu 5g/60min
Goździki 1g/5min
Blg początkowe 11
Pracuje

#7 06.02.2016
Jasne lekkie
Jasny WES 1,7kg
Demerara Dry 900g
Safale US-05
Aramis 25g/60min 25g/20min, Saphir 15g/5min
Blg początkowe 12
Pracuje
Odpowiedz cytując
  #2  
Stare 11-02-2016, 20:48
Joosto Joosto is offline
PremiumUżytkownik
 
Rejestracja: 12-2015
Miejscowość: Cieplice Śl.
Posty: 261
Standardowy #3,#5,#6,#7

Pilsener na cichej

Jasne lekkie z Cascade na cichej

Ciemne lekkie zlane na cichą ( Blg 3)
Pomimo niewielkiej (?) ilości cynamonu i goździków to są w zapachu wyczuwalne.
Mam nadzieję, że aromaty przypraw się trochę "zredukują".

Jasne lekkie z Aramis'em/Saphir'em dalej pracuje

Joosto edytował/a post 11-02-2016 o godz. 20:50.
Odpowiedz cytując
  #3  
Stare 13-02-2016, 10:07
Joosto Joosto is offline
PremiumUżytkownik
 
Rejestracja: 12-2015
Miejscowość: Cieplice Śl.
Posty: 261
Standardowy #8 Nadchodzi zniszczenie 12.02.2016

Jakoś nie specjalnie przypasowały mi granulaty Aramis'a i Saphir'a, więc przyszło je zniszczyć w cywilizowany sposób a już niekoniecznie z cywilizowanym efektem :
Jasny WES 1,7kg
Demerara Dry 500g
Safale S04
Aramis 20g/60min, Saphir20g/20min i 15g/5min
Blg początkowe 8,0
Odpowiedz cytując
  #4  
Stare 15-02-2016, 20:27
Joosto Joosto is offline
PremiumUżytkownik
 
Rejestracja: 12-2015
Miejscowość: Cieplice Śl.
Posty: 261
Standardowy #8 Zniszczenia ciąg dalszy

Drożdże zostały zagłodzone. Po 3 dniach burzliwej położyły się na dnie w celu "lulu".
Jutro przelewam na cichą.

#3 Pilsener pozostaje na cichej
#5#6 w zasadzie gotowe do butelek
#7 zasługuje już na zlanie na cichą
Odpowiedz cytując
  #5  
Stare 15-02-2016, 23:25
Fotka Użytkownika: Glingorth
Glingorth Glingorth is offline
Senior
 
Rejestracja: 04-2014
Miejscowość: Wrocław
Posty: 283
Standardowy

Niezłe tempo Ile czasu zajmuje Ci robota z jednym Brewkitem? I
Odpowiedz cytując
  #6  
Stare 16-02-2016, 08:05
Joosto Joosto is offline
PremiumUżytkownik
 
Rejestracja: 12-2015
Miejscowość: Cieplice Śl.
Posty: 261
Standardowy

Nie za bardzo rozumiem pytanie, ale postaram się odpowiedzieć jak potrafię.
Pierwsze 4 warki poszły z gotowców. Potem to ekstrakty + chmielenie.
#1 Better Brew tylko mocno ogrzałem, poszedł do gara (gorąca woda) + glukoza, studzenie, drożdże i jazda.
#2#3#4 ogrzanie w puszcze żeby upłynnić, do gara z wodą, gotowanie ok. 30min z ekstraktem, potem do fermentatora, dodanie wody do objętości 23 L, ewentualne ochłodzenie do temp. zadania drożdży. Drożdże uwodnione w 150ml letniej wody (ok. 20 st. C) i wlane do brzeczki.
Generalnie zrobienie brzeczki z gotowca to (bez pośpiechu) 40-60min.
Odpowiedz cytując
  #7  
Stare 16-02-2016, 18:53
buniek80 buniek80 is offline
Junior
 
Rejestracja: 07-2015
Posty: 12
Standardowy

zapewne koledze chodziło o to czy aby nie za krótko trzymasz na burzliwej...
Odpowiedz cytując
  #8  
Stare 17-02-2016, 01:31
Fotka Użytkownika: Glingorth
Glingorth Glingorth is offline
Senior
 
Rejestracja: 04-2014
Miejscowość: Wrocław
Posty: 283
Standardowy

Mówiąc niezłe tempo miałem na myśli częstotliwość warzenia Hmm godzina z hakiem to bardzo szybko, zastanawiam się czy nie kupić sobie gotowca, bo gdy na weekend brakuje mi tych 6-7 godzin warzenia to sobie odpuszczam, a taki ekstrakt z chmieleniem wiele by czasu nie zajął. Tylko z tymi opiniami różnie, jedni zachwalają inni odradzają Sam zacząłem od zacierania, ale z ciekawości kiedyś kupie jakiś ekstrakt. Daj znać który zestaw najlepiej smakuje
Odpowiedz cytując
  #9  
Stare 17-02-2016, 06:35
Joosto Joosto is offline
PremiumUżytkownik
 
Rejestracja: 12-2015
Miejscowość: Cieplice Śl.
Posty: 261
Standardowy

Moim zdaniem brewkit sobie odpuść, z tej przyczyny, że faktycznie nie wiadomo jakie drożdże są dołączone do zestawu.

Wybierz sobie jakiś zestaw surowcowy/redakcyjny( z ekstraktów) ze sklepu CP, dokupisz sobie drożdże i zabawa gotowa

Jakby coś, to pisz PW
Odpowiedz cytując
  #10  
Stare 20-02-2016, 09:29
Joosto Joosto is offline
PremiumUżytkownik
 
Rejestracja: 12-2015
Miejscowość: Cieplice Śl.
Posty: 261
Standardowy #9 19.02.2016--Bardzo a,la saison

Jasny WES 1,7kg
Pszeniczny WES 0,5kg x 2
Drożdże Sawbrew S-33
Cukier kandyzowany
Wanatu NZ 25g/30min, 25g/5 min
Kolendra 10g/5min.
skórka pomelo 10g/5min.
Blg początkowe 13
Na cichej chcę dodać 15g Saphir'a

#3 Muszę się pośpieszyć z zabutelkowaniem Pilsenera, bo trochę już stoi.
#5 Zabutelkowane 16.02
Blg 2
Wyczuwalny słodkawy posmaczek po demerara, chyba raczej bardziej pasuje do piw mocniejszych i treściwszych. Zobaczymy jak się ułoży.
#7 zlane na cichą 17.02.16
#6 Zabutelkowane 19.02. Blg 3, ładny kolor i zapach.
Odpowiedz cytując
  #11  
Stare 25-02-2016, 05:27
Joosto Joosto is offline
PremiumUżytkownik
 
Rejestracja: 12-2015
Miejscowość: Cieplice Śl.
Posty: 261
Standardowy

#3 Pilsener zabutelkowany po 27 dniach od startu. Blg 3. Sensorycznie bez zastrzeżeń, bardzo ładnie sklarowany i wysycony gazem (fermentator z zatrzaśniętą pokrywą oraz gumową "zaślepką" po otworze na rurkę), przy dodawaniu cukru do butelek- bez nadmiernego pienienia. Jestem najbardziej zadowolony z tego "gotowca". Ostatnia weryfikacja za miesiąc..
#8 na cichej, blg 1,5 (!), na dniach kolejny pomiar i pewnie do butelek.
Przy okazji tego cienkusza przyszedł mi pomysł na zrobienie coś w stylu szkockie ale 70/-
#7 czeka na zlanie do butelek
#9 po bardzo krótkiej burzliwej czeka na przelanie na cichą + chmielenie Saphir'em

Joosto edytował/a post 25-02-2016 o godz. 05:29.
Odpowiedz cytując
  #12  
Stare 01-03-2016, 18:02
Joosto Joosto is offline
PremiumUżytkownik
 
Rejestracja: 12-2015
Miejscowość: Cieplice Śl.
Posty: 261
Standardowy

#7 27.02. zabutelkowane Blg 2
#8 na cichej, ciekawa goryczka i lekki aromat, pozostaje jeszcze kwestia chmielenia na zimno. Jest plan na 50g Saphir 2,7% aa
#9 28.02 zlane na cichą , Blg 3

W planach wariacje aromatyczno smakowe w stylu APA, czekamy na dostawę.
Odpowiedz cytując
  #13  
Stare 05-03-2016, 21:48
Joosto Joosto is offline
PremiumUżytkownik
 
Rejestracja: 12-2015
Miejscowość: Cieplice Śl.
Posty: 261
Standardowy #10 Imbirowa APA

Jasny Bruntal 2 x 1,7 kg
Drożdże z gęstwy po Safbrew S - 33
Aramis 6,3 % 20g/60 min
Lubelski 10g + Cascade 10 g/30min
Kłącze imbiru starte 75g/10 min
Cascade 25g/3 min.
Blg początkowe 13
Odpowiedz cytując
  #14  
Stare 06-03-2016, 20:44
Joosto Joosto is offline
PremiumUżytkownik
 
Rejestracja: 12-2015
Miejscowość: Cieplice Śl.
Posty: 261
Standardowy

#8 06.03.16 poszła do butelek, blg zeszło do 1.
Przez 3 ostatnie dni z Saphir'em
Odpowiedz cytując
  #15  
Stare 13-03-2016, 10:48
Joosto Joosto is offline
PremiumUżytkownik
 
Rejestracja: 12-2015
Miejscowość: Cieplice Śl.
Posty: 261
Standardowy #11 APA 11.03.2016

Jasny Bruntal 2x 1.7 kg
Drożdże Safale US 05
Woda radonkowa
Chmiele:
Simcoe 13,2% 20g/60min
Lubelski 4,3% 15g+ Simcoe10g/20min
Aramis 6,7% 15g/0
Blg początkowe 11
Odpowiedz cytując
  #16  
Stare 15-03-2016, 07:48
Joosto Joosto is offline
PremiumUżytkownik
 
Rejestracja: 12-2015
Miejscowość: Cieplice Śl.
Posty: 261
Standardowy

#9 zabutelkowane 14.03.2016 , Blg 3
Sawbrew S-33 dziwnie się zachowywały. Fermentacja burzliwa tylko 2 dni, po zlaniu na cichą 28.02 zdążyły jeszcze naprodukować sporo osadu. Z chmielenia na zimno zrezygnowałem. Podobnie sprawa miała się w przypadku #10 gdzie zadałem S-33 z gęstwy. Sytuacja się powtórzyła - 2 dni burzliwej i cisza, teraz znowu się obudziły i nieśpiesznie pracują.

Joosto edytował/a post 15-03-2016 o godz. 07:49.
Odpowiedz cytując
  #17  
Stare 20-03-2016, 19:22
Joosto Joosto is offline
PremiumUżytkownik
 
Rejestracja: 12-2015
Miejscowość: Cieplice Śl.
Posty: 261
Standardowy #12 APA Sir mix a lot

Jasny Bruntal 1,7kg x 2
Drożdże Safale S 04
Woda radonkowa
Chmiele:
Mosaic 12% 17g/60min
Equinox 14,5% 8g/60min
Aramis 6,3% 18g/15 min
Lubelski 4,3% 7g/15min
Cascade 7,2% 15g/0min
Amarillo 8,9% 10g/0min
Planowane chmielenie na zimno z udziałem 15g Cascadei 10g Amarillo
Blg 12 w 22 litrach


#10 zlana na cichą przy Blg 5.
Drożdże S-33 wydają mi się za bardzo chimeryczne i chyba się nie polubimy.
Odpowiedz cytując
  #18  
Stare 25-03-2016, 09:37
Joosto Joosto is offline
PremiumUżytkownik
 
Rejestracja: 12-2015
Miejscowość: Cieplice Śl.
Posty: 261
Standardowy #13 Ciemne Ibirowe chmielone 24.03.2016

Jasny Bruntal 1,7kg
Ciemny Bruntal 1,7kg
Drożdże Safale US-05
Woda radonkowa
Chmielenie:
Equinox 14,5% 20g/60min
Lubelski 4,3% 10g/15min
Mosaic 12% 10g/15min
Equinox 14,5% 2g/15min
Starty imbir 80g/10min
Mosaic 12% 2g/0min
Cascade 7,2% 15g/0min
Lubelski 4,3% 13g/0min
Blg 10 przy 23 litrach

Joosto edytował/a post 25-03-2016 o godz. 09:38.
Odpowiedz cytując
  #19  
Stare 26-03-2016, 19:04
Joosto Joosto is offline
PremiumUżytkownik
 
Rejestracja: 12-2015
Miejscowość: Cieplice Śl.
Posty: 261
Standardowy

#10 ImbiraAPA zabutelkowana 25.03.2016. Blg 5 z cichej zeszło do 4. Słabo odfermentowało (S-33), za to smak i zapach bardzo pozytywnie zaskoczyły. Dlatego #13 powstała pod wpływem #10.

#11 zlana na cichą 24.03.2016. Blg 5. Jeśli wyjdzie tak, jak się zapowiada to na pewno powtórzę, bo zapowiada się pysznie. Gęstwa zebrana.

#12 kończy burzliwą

#13 ostro pracuje
Odpowiedz cytując
  #20  
Stare 30-03-2016, 20:15
Joosto Joosto is offline
PremiumUżytkownik
 
Rejestracja: 12-2015
Miejscowość: Cieplice Śl.
Posty: 261
Standardowy #13, 12, 11

#13. Dzisiaj od końca. Ciemne imbirowe zlane na cichą przy Blg 3. Z chmielenia na zimno rezygnuję bo efekt aromatyczny mnie zadowala na chwilę obecną. Podobnie przedstawia się strona smakowa. Solidnie goryczkowe (ale bez przesady), potem przebijają się na pierwszy plan smaki zielonego pieprzu i żywiczny, potem owocowe i na końcu imbirowy.

#12. Jutro zleję na cichą.
#11. Nadaje się do butelek i to jak najszybciej.
Odpowiedz cytując
  #21  
Stare 31-03-2016, 21:46
Joosto Joosto is offline
PremiumUżytkownik
 
Rejestracja: 12-2015
Miejscowość: Cieplice Śl.
Posty: 261
Standardowy #12 Sir mix a lot 31.03.2016

Dzisiaj zlałem na cichą. Blg zeszło do 3.
Smakowo mocno goryczkowe, dalej ziemisto/żywiczne, cytrusowe.
Aromatycznie chyba dominuje Amarillo (narazie), bez skunksów, po prostu cytrusowo/ (cytrynowo?)/owocowe, zapewne także dzięki Cascade.

#11 Nie zdążyłem dzisiaj zabutelkować.


Na jakiś czas stopuję. Kończę na 13-stym numerze.
Odpowiedz cytując
  #22  
Stare 02-04-2016, 18:46
Joosto Joosto is offline
PremiumUżytkownik
 
Rejestracja: 12-2015
Miejscowość: Cieplice Śl.
Posty: 261
Standardowy

#11 zabutelkowana przy Blg 2,5
Mam wrażenie , że za długo było na cichej.
Odpowiedz cytując
  #23  
Stare 12-04-2016, 07:31
Joosto Joosto is offline
PremiumUżytkownik
 
Rejestracja: 12-2015
Miejscowość: Cieplice Śl.
Posty: 261
Standardowy #12 APA Sir mix a lot

Zabutelkowana. Blg na 3.
Od 05.04.16 leżało z 17g Amarillo +13g Cascade na chmieleniu na zimno.
Goryczka w odczuciu nieco spadła, natomiast aromat... bomba. Cel został zrealizowany.
Smakuje i pachnie tak jak sobie wymyśliłem. Ostatni test za miesiąc.

Joosto edytował/a post 12-04-2016 o godz. 07:33.
Odpowiedz cytując
  #24  
Stare 17-04-2016, 19:35
Joosto Joosto is offline
PremiumUżytkownik
 
Rejestracja: 12-2015
Miejscowość: Cieplice Śl.
Posty: 261
Standardowy #13 Ciemne Ibirowe chmielone

18.04.2016 zabutelkowane przy Blg 2,5. Ładnie sklarowało, fajnie smakuje, wyczuwalna goryczka i smak chmieli aromatycznych, zapach...hmmm...kanabisowy
Odpowiedz cytując
  #25  
Stare 15-05-2016, 10:13
Joosto Joosto is offline
PremiumUżytkownik
 
Rejestracja: 12-2015
Miejscowość: Cieplice Śl.
Posty: 261
Standardowy #14 AIPA II i #15

#14 (14.05) z zestawu ekstraktowego CP
Woda radonkowa
Drożdże US-05

Blg początkowe nijak nie chciało osiągnąć deklarowanych 16, wyszło 15 i bez dyskusji.


#15 (15.05)
Eskstrakty słodowe Bruntal : 2 jasne + 1 ciemny
Woda marketowa
Drożdże US-05
Chmiele:
Columbus 15,1% 25g/90min
Citra 13,5% 25g/60min
Equionox 14,2% 50g/30min
Soraci Ace 12,4 25g/15min
Soraci Ace 12,4 25g/5min

Blg 17
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
Warszawski Browar Piwniczny, Zimny Lech W Nowej Puszce Pale Ale 12% #46 MarcinKa Piwa z browarów domowych 1 17-06-2011 16:02
Warszawski Browar Piwniczny, Totenkopf Rotes Bier 43 MarcinKa Piwa z browarów domowych 0 09-04-2010 22:02
Warszwski Browar Piwniczny Klossa - Krwawy Feliks #37 Seta Piwa z browarów domowych 0 16-09-2008 23:38
Browar Trzebnicki - piwniczny | czek dys ... reli Twoje warzenie 3 14-05-2007 16:57
Browar piwniczny Klossa, Sturmgeschutz (warka #21) jerzy Piwa z browarów domowych 0 24-12-2005 23:42



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 09:22.


Browar.biz: ©2000 - 2019, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.