Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Sklep Centrum Piwowarstwa zaprasza na zakupy!
-
-
:: Cena: 33.99zł / 30.59

Redakcyjne (z zacieraniem):
Tradycyjne szkockie piwo biesiadne, o niskiej do średniej treściwości.
 
Schwarzbier 12º BLG Sklep Centrum Piwowarstwa zaprasza na zakupy!
-
-
:: Cena promocyjna - zamiast 44.14zł,
zapłacisz jedynie
: 39.73zł - tylko do 02-12-2018!
Redakcyjne (z zacieraniem):
Ciemne, lekkie piwo dolnej fermentacji, czyste smakowo, nuty kawowe możliwe, ale bez cierpkości. Goryczka chmielowa umiarkowana, piwo raczej wytrawne.
Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 21-08-2018, 11:17
Rezor Rezor is offline
Junior
 
Rejestracja: 08-2012
Posty: 3
Standardowy Zakwaszenie piwa podczas wysładzania

Witam,
Ostatnio uwarzyłem naprawdę dobrego rye stouta z zestawu autorskiego. Tak mi i znajomym przypadł do gustu, że postanowiłem uwarzyć po raz drugi. Ponieważ filtraca tak gęstego zacieru jest dość pracochłonna poprzednim razem podgrzewałem 2 litry wody w osobnych garach. zlewałem jeden litr i nastawiałem 2gi tak co 10~15 minut. Wysładzanie trwało ponad 2h

Tym razem postanowiłem proces troche "poprawić" i zagotowałem za wczasu gar z 14 litrami wody i zupełnie zapomniałem o utrzymaniu temperatury tak więc ostatni "rzut" zrobiłem wodą o dość niskiej temperaturze... Noc i zmęczenie więc do tego wszystkiego zasnałem i wróciłem do piwa nad ranem. (To akurat normalne bo nauczyłem się zostawić piwo na noc po wysładzaniu i brać się za gotowanie na drugi dzień. Proces jest wtedy mniej uciążliwy )
No i zdziwko bo kranik od filtratora na noc nie zakręcony, a w powietrzu zapach rozmoczonego chleba oraz kukurydzy(DMS). Spróbowałem tego co czekało na gotowanie no i nie zachęcało... zazwyczaj lubie spróbować brzeczki bo jest przyjemnie słodka, a ta z rye stout już w ogóle czekolada. Tym razem posmak ciemnego chleba i delikatna kwasowatość bez wyraźnej słodyczy :| No i zacząłem się niepokoić. Na tą chwilę piwo zagotowałem, schłodziłem, drożdże zadane ale bardzo drażni zapach ciemnego chleba i kwaśny posmak.
Czy takie piwo do czegoś się nada czy tylko w kanał?

Rezor edytował/a post 21-08-2018 o godz. 11:17.
Odpowiedz cytując
  #2  
Stare 21-08-2018, 18:10
Fotka Użytkownika: anteks
anteks anteks is offline
maruda
 
Rejestracja: 08-2003
Miejscowość: opalenica
Posty: 10 294
Standardowy

Będzie gose Piana jest? Blg spadło?
__________________
Mniej książków więcej piwa
Browar Largus




Odpowiedz cytując
  #3  
Stare 22-08-2018, 09:16
Rezor Rezor is offline
Junior
 
Rejestracja: 08-2012
Posty: 3
Standardowy

Pytasz czy była piana przed gotowaniem w brzeczce po filtracji? Tak i to dość obfita. W smaku mączna, kwaśna i słodkawa. Blg nie wiem czy spadło ale już przy 30l było dobre 14BLG, po wygotowaniu (ciemne piwa dość mocno wysładzam, a następnie dłużej gotuje) wyszło 25L z BLG 17.
Wczoraj piwo dość mocno wystartowało z fermentacją. Po aromatach zaczynam się zastanawiać czy przypadkiem przez pomyłkę nie spakowali mi słodu od dubla w worku na stouta i odwrotnie o.O. Aromat z rurki mocno przypomina dubla od grimmbergena.
Odpowiedz cytując
  #4  
Stare 07-09-2018, 13:08
Lhunbleidd Lhunbleidd is offline
Senior
 
Rejestracja: 06-2014
Posty: 188
Standardowy

Nie oceniałbym piwa po zapachu brzeczki. Podczas fermentacji i dojrzewania zapach i smak będzie się zmieniał. Jak mawiają klasycy: wylać zawsze zdążysz. Poczekaj z oceną na gotowe piwo.
Odpowiedz cytując
  #5  
Stare 07-09-2018, 13:13
Rezor Rezor is offline
Junior
 
Rejestracja: 08-2012
Posty: 3
Standardowy

Dla potomnych:
Piwo przelane już dawno na cichą. Ostatnio zlałem kilka ml z ciekawości. Zmienił się nieco bukiet smakowy i aromat stouta. W porównaniu z poprzednim aromat jest mniej palony, przebija się nieco bardziej aromat herbatników i ciastek zbożowych :P W smaku czuć, że jest nieco bardziej kwaśny o ile pierwsza warka przypomina mi coś w rodzaju kawy zbożowej albo cukierka kukułki, teraz nieco bardziej kojarzy się z wiśniami w ciemnej czekoladzie zapowiada się inaczej ale równie ciekawie.
Odpowiedz cytując
  #6  
Stare 10-09-2018, 11:34
Lhunbleidd Lhunbleidd is offline
Senior
 
Rejestracja: 06-2014
Posty: 188
Standardowy

Tak, to uroki browarnictwa domowego. Kiedy piwo ułoży się w butelkach i nagazuje to doznania mogą się jeszcze zmienić W każdym razie narobiłeś mi smaka...
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
Plebiscyt Browar.biz na Piwo Roku 2012! ART Browar.biz 5 08-02-2013 16:55
URODZINY! (1) Maja Przy piwie 13959 11-10-2008 02:07



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 17:00.


Browar.biz: ©2000 - 2018, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.