Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

U Koníčka [Inne Beczki], Topaz

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wpadzio
    Senior
    • 06-2011
    • 2645

    U Koníčka [Inne Beczki], Topaz

    Topaz to American Weizen, o gęstości początkowej 12°BLG i zawartości alkoholu 4,8%. Zastosowano słody pszeniczny i pilzneński oraz chmiele Topaz i Sladek. Całość produkcji według receptury Marcina Pietranika i Mojmíra Velký'ego została uwarzona w czeskim minibrowarze Koníček w Vojkovicach.
    Barwa jasne toffi z odcieniami pomarańczowymi, nieco mleczna, mętna.
    Biała piana, o drobnej teksturze. Silnie okleja szklankę, redukując się do trwałej, mięsistej pierzynki.
    Aromaty typowej pszenicy, czyli bananowe estry i przyprawowe, korzenne fenole tutaj wzbogacone o wyraźne chmielowe odcienie. Sam zapach bardzo wyrazisty.
    W smaku również pszeniczne klimaty. Słodka część o mocno waniliowym klimacie w pierwszej chwili nieco dominuje nad nutami przyprawowymi. Po chwili pojawia się delikatny kwasek i całkiem pokaźna, lekko cierpka goryczka, która na podniebieniu dość długo wygasa.
    Nagazowanie jak na piwo pszeniczne nie jest zbyt duże. Ten element można poprawić.
    Bardzo estetycznie oklejona butelka. Na samoprzylepnej etykiecie kłosy pszenicy ale po chwili skupienia wzroku dostrzegamy jeszcze malutką jaszczurkę. Kapsel koníčkovy. Logo czeskiego producenta widoczne również na samej etykiecie.

    Dobre piwo, o cechach przyzwoitego pszeniczniaka, z chmielowym akcentem na deser. Zatwardziałemu miłośnikowi bawarskich hefeweizenów może przez to wydać się nieco zbyt gryzące. U mnie degustacyjnie zasłużyło na 8 w skali 1-10.
    Attached Files
    Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
    Serviatus status brevis est
    3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020
  • rafael52
    • 12-2013
    • 478

    #2
    Barwa: jasnozłota, zmętniona.
    Piana: średnio obfita jak na styl, ale ładna drobnopęcherzykowa i dość trwała.
    Zapach: intensywny, bardzo przyjemny, oczywiście banany i goździki, ale jest również solidna nuta chmielowa, cytrusowo, owocowa, jak by delikatna porzeczka, malina.
    Smak: piwo zdecydowanie wytrawne, smukłe, wyczuwalne nuty bananów i goździków, goryczka bardzo przyjemna o przyprawowym charakterze z lekką nutą cytrusów.
    Wysycenie: dość wysokie, delikatnie musuje na języku.

    Comment

    • Livres
      Senior
      • 04-2012
      • 324

      #3
      W przypadku weizenów chmielonych po amerykańsku jestem w stanie przyznać rację ludziom, którzy nowofalowe piwa nazywają perfumerią. Cytrusy, banany, goździki... Co za dużo to nie zdrowo.
      Last edited by Livres; 10-03-2015, 10:08.

      Comment

      • Brodzislaw
        Senior
        • 09-2013
        • 1020

        #4
        Kolor żółty zmętniony. Piana jasna obfita z drobnych i średnich pęcherzyków, utrzymywała się do końca, a opadając utworzyła lacing na szkle
        Aromat niemieckiego pszeniczniaka – bananowo-goździkowo-kolendrowy, zbożowe słody do tego chmielowe nuty owoców tropiku i owoców białych.
        W smaku uderza kwaskowość od zbożowych nut, dalej idą przyprawy i pojawia się goryczka, na średnim poziomie. Piwo jest lekko tylko słodkie. Wysycenie nie jest tak wysokie jakby się można było spodziewać przy weizenie.
        Piwo jest lekkie i byłoby bardzo przyjemne gdyby nie ta nadmierna kwaskowość.
        Spożyte na 6 dni przed upływem terminu ważności (10.10.2016 r.).
        Last edited by Brodzislaw; 05-10-2016, 20:02.

        Comment

        Przetwarzanie...
        X
        😀
        🥰
        🤢
        😎
        😡
        👍
        👎