Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problem z pierwszym piwem

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Giselhert
    Junior
    • 03-2015
    • 10

    Problem z pierwszym piwem

    Witam i proszę o ocenę sytuacji:
    28.02 Zadaliśmy brzeczkę na Pale Ale 12 Blg
    Słód Pale Ale 3,2 kg
    Słód Monachijski 0,6 kg
    Słód Cara Light 0,2kg
    Chmiel Progress - 40g
    Chmiel Phoenix - 30g
    Chmiel Amarillo -100g
    Drożdże Mauribrew Ale 514
    Niestety zrobiliśmy błąd i ze zmęczenia(warzenie po nocy) dodaliśmy drożdże w ponad 45 stopniach.
    Następnego dnia z przerażeniem obserwowaliśmy kadź gdzie zupełnie nic się nie działo.
    Dnia trzeciego i czwartego bulgotało aż milo i piana też się pojawiła więc wyszliśmy z założenia, że jednak nie zabiliśmy drożdży i może jednak coś z tego będzie.
    Piątego już zupełna cisza ale daliśmy tydzień żeby spokojnie przefermentowało.
    Po tygodniu pomiar balingometrem wskazał 6 BLG - troche wysoko więc odstawiliśmy na cichą na kolejny tydzień.
    Po tygodniu cichej kolejny pomiar i ciągle jest 6 Blg.
    Co teraz z tym piwem?
    Gotować to na nowo i zadać nowe drożdże, butelkować, wylać? Dziękuje za wszelką pomoc.
  • rafael52
    • 12-2013
    • 478

    #2
    Ponowne gotowanie raczej odpada, wylać zawsze się zdąży.
    W jakiej temperaturze zacieraliście?
    Jaka temperatura fermentacji?
    Last edited by rafael52; 16-03-2015, 01:46.

    Comment

    • Giselhert
      Junior
      • 03-2015
      • 10

      #3
      Zacierka była przy ok 68 stopniach.

      Comment

      • rafael52
        • 12-2013
        • 478

        #4
        To zacierane bardziej na słodko.
        Z opisu drożdży wynika, że szybko przefermentowują.
        Niżej już pewnie nie zejdą, ale ja bym potrzymał jeszcze tydzień na cichej.

        Comment

        • Giselhert
          Junior
          • 03-2015
          • 10

          #5
          Moim zdaniem nic przez ten tydzień na cichej się nie wydarzy gdyż procesy fermentacyjne zatrzymały się po trzecim dniu burzliwej. Nie zaszła beta amylaza i skrobia nie rozłożyła się stąd takie wysokie BLG?
          Last edited by Giselhert; 16-03-2015, 02:42.

          Comment

          • rafael52
            • 12-2013
            • 478

            #6
            A robiliście próbę jodową?
            Jeżeli była negatywna to skrobia została rozłożona.
            W tej temperaturze, w której zacieraliście powinno powstać sporo dekstryn.
            Jednak odfermentowanie na poziomie 50% to dość mało.
            Procesy fermentacyjne nie koniecznie się zatrzymały, ale mogły bardzo zwolnić.
            Ważne w jakiej temperaturze to przebiega.
            Optymalna temperatura dla tych drożdży to 22 st. C, a zakres ich pracy to 20 - 32 st. C.

            Comment

            • Giselhert
              Junior
              • 03-2015
              • 10

              #7
              Próba jodowa pokazała, że nie było skrobi.
              Też dziwie się tak małemu odfermentowaniu.
              Przez tydzień trzymałem fermentor w mieszkaniu przy 22 stopniach.
              Na cichą przeniosłem do piwnicy gdzie jest ok 17 ale mam też próbkę piwa w lodówce gdzie leżała równolegle i też ma 6 Blg.
              Last edited by Giselhert; 16-03-2015, 03:31.

              Comment

              • rafael52
                • 12-2013
                • 478

                #8
                To wygląda, że możesz butelkować.
                Niżej już nie zejdzie.

                Comment

                • Giselhert
                  Junior
                  • 03-2015
                  • 10

                  #9
                  Czy w takim razie dodawać glukozę na refermentacje w butelkach? Jeśli tak to ile, żeby granatów nie porobić?
                  Last edited by Giselhert; 16-03-2015, 12:23.

                  Comment

                  • rafael52
                    • 12-2013
                    • 478

                    #10
                    Trzeba by dać coś drożdżom do przerobienia na CO2.
                    Zakładam, że masz ok 20 litrów tego piwa.
                    Ja bym dał jakieś 100 - 120 g.

                    Comment

                    • Giselhert
                      Junior
                      • 03-2015
                      • 10

                      #11
                      Dzięki, tak właśnie zrobię. Macie jakieś pomysły co mogło pójść nie tak, że tak słabo odfermentowało? Pytam tak na przyszłość.

                      Comment

                      • rafael52
                        • 12-2013
                        • 478

                        #12
                        Myślę, że doszło do inaktywacji beta-amylazy z powodu wysokiej temperatury.
                        Zacieraliście w ok 68 st. C, a optimum dla niej to 60 - 65 st. C.
                        Przy 70 st. C enzym ten już się rozkłada.
                        Powstało mało cukrów fermentowalnych, większość z nich pewnie wytworzyła się podczas podgrzewania.
                        Podczas zacierania działała głównie alfa-amylaza i powstało sporo niedostępnych dla drożdży cukrów.
                        Następnym razem warto by zacierać w niższej temperaturze i pilnować jej poziomu oraz tego żeby była taka sama w całej objętości zacieru.

                        Comment

                        • Giselhert
                          Junior
                          • 03-2015
                          • 10

                          #13
                          Dzięki za analizę i sugestie. Będę teraz zacierał w niższej temperaturze.
                          Ten zacier robiłem zgodnie z instrukcją dołączoną do zestawu. Widać coś w niej namieszali bo tam sugerowali żeby słody dosypywać przy 72!
                          Last edited by Giselhert; 16-03-2015, 16:28.

                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X
                          😀
                          🥰
                          🤢
                          😎
                          😡
                          👍
                          👎