Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kernel, Export India Porter

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Dreamer
    Senior
    • 05-2003
    • 1576

    Kernel, Export India Porter

    styl: porter
    alk. 5,9%

    Evin O'Riordain, właściciel Kernela, dzielnie kroczy dwiema ścieżkami craftu - jedna to piwa nowofalowe, druga to pieczołowicie odtwarzane receptury z przeszłości. W ramach pierwszej mnożą się APY i IPY w rozmaitych konfiguracjach chmielowych, w ramach drugiej powstały m.in. recenzowane na forum Export Stout czy Imperial Brown Stout. Dzisiejszy Export India Porter też pozornie zalicza się do tej grupy piw, ale nie do końca. Oczywiście styl piwa jest historyczny, począwszy od ok. 1780 r. przez ponad 100 lat (dokumenty ostatnich transportów sięgają 1910 r.) do Indii przepłynęły tysiące hektolitrów porteru, poźniej wypieranego na indyjskim rynku przez burtońskie pale ale od Allsoppa, znane później jako słynne India Pale Ale. Co ciekawe, są zapiski, że w piwach z tamtego okresu (w tym także w porterach) stosowano amerykański chmiel (gł. odmiany Cascade), ale ze względu na odmienność smakową nie był on zbyt popularny. Skoro więc czytam na etykiecie, że testowany właśnie porter został nachmielony odmianami: Centennial, Chinook i Amarillo, to jestem już pewien, że mamy tu do czynienia z luźną interpretacją stylu, a nie odtworzeniem konkretnej, historycznej recepty.

    BARWA: ciemnobrązowa
    ZAPACH: pięknie rozwijający się bukiet: początek wybitnie chmielowy - bardzo intensywne gorzkie cytrusy, nuty żywiczne, leśne, spod których pomału wydostają się coraz intensywniej łagodne akcenty, przechodzące wkrótce w mocną, słodką czekoladowość, a ta z kolei przybiera w końcu postać słodowej paloności
    SMAK: wyczuwalne od początku aromaty chmiełowe (cytrusy i żywice poznane w zapachu) poprowadzone są bardzo łagodnie, wyraziście, ale nie nachalnie, smak nie ginie w świeżościach i rześkościach (tym bardziej, że towarzyszy im dość mocna cytrusowa goryczka), ale zanurza się w miękkiej, słodkiej czekoladzie, tworząc idealnie zbalansowany chmielowo-czekoladowy bukiet, w którym pojawiają się nuty popiołu, drewna; jak to u Kernela - całość jest niesłychanie wygładzona, aksamitna, co - przy dość gęstej konsystencji piwa - sprawia wrażenie czekolady gotowanej z szyszkami chmielowymi; w końcówce pojawiają się nuty palone oraz bardzo dobrze wieńcząca całość nuta alkoholowa i szorstka, ziemista goryczka
    Attached Files
    Blog: Piwna Brytania
  • zgoda
    Senior
    • 05-2005
    • 3516

    #2
    Nie Cascade, tylko "nieoznaczonej odmiany ze stanu Oregon". Dziś uważa się, że zbliżona do tej historycznej jest odmiana Cluster, która jednakowoż pochodzi od odmiany Brewer's Gold, wyhodowanej w Wielkiej Brytanii w początkach XX wieku. Stąd dość oczywisty wniosek, że nie mogła być używana w XVIII czy XIX wieku. Cascade tym bardziej, bo ta z kolei odmiana datuje się na lata 70-te XX wieku.
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

    Comment

    • Mason
      Senior
      • 02-2010
      • 3280

      #3
      India Export Porter i India Pale Ale były eksportowane do Indii równocześnie. IEP nawet dwukrotnie więcej niż IPA.
      JEDNO PIVKO NEVADI!

      Comment

      • Dreamer
        Senior
        • 05-2003
        • 1576

        #4
        Oczywiście, we wzmiance o amerykańskich chmielach powinna pojawić się informacja o chmielu Cluster (nie Cascade). Z informacji, którymi dysponuję, wynika, że odmiana Cluster została wyhodowana jako krzyźówka bliżej nieznanych odmian brytyjskich i holenderskich na gruncie amerykańskim. Już na pocz. XX w. 96% chmielu pochodzącego z Ameryki było chmielem odmiany Cluster (czyli można przyjąć, że we wcześniejszych okresach odmiana ta była również znana i stosowana). Po okresie Prohibicji Cluster wciąż dominował na rynku z 90% udziałem. Jak widać, informacje te są sprzeczne z tym, o czym pisze Zgoda.
        Blog: Piwna Brytania

        Comment

        • VanPurRz
          Senior
          • 09-2008
          • 4229

          #5
          Piwo odurza aromatem cytrusowo-chmielowo-czekoladowo-waniliowym. W smaku dostajemy ferię super długiej i przyjemnej goryczki z czekoladą, nutami palonymi, śliwką. Piana gęsta, utrzymuje się przez caly czas picia. Barwa smoła . Przepyszne, znakomite piwo.
          Zakupione podczas WFP na stoisku Browariat-ów
          "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

          Comment

          Przetwarzanie...
          X
          😀
          🥰
          🤢
          😎
          😡
          👍
          👎