Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kernel, London Sour

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Dreamer
    Senior
    • 05-2003
    • 1576

    Kernel, London Sour

    styl: sour ale
    alk. 3,1%

    Ciekawa to historia, bowiem prawdopodobnie piwa kwaśne należą do piwowarskiej tradycji Londynu, wskrzeszanej ostatnio na fali mody na sour ale przez londyńskie crafty (specjalizuje się w nich np. browar Brodie's), a na etykiecie Kernela umieszczono informację "Berlin Style Sour Wheat Ale". Możliwe więc, że protoplasty londyńskiego sour ale należy szukać w Berlinie.
    Piwo warzone jest na zasypie ze słodu Low Colour Maris Otter (65%) i pszenicznego (35%). Brzeczka zaszczepiana jest bakteriami lactobacillus oraz belgijskimi drożdżami saison (czyli w sumie piwo jest berlińsko-belgijską hybrydą).

    BARWA: jasna, cytrynowa słomka
    ZAPACH: kwaśność bez kompromisów - jest kwaśno, cytrynowo, octowo
    SMAK: krótko i bez poetyki - piwo smakuje jak woda z kiszonych ogórków z wciśniętą cytryną; konkretna, mocna, octowa kwaśność nie sprawiająca szczególnej radości z picia, ale i nie ekstremalnie wykrzywiająca; ot, jak ktoś lubi kiszone ogórki, to piwem tym w upalny dzień może próbować ugasić pragnienie; w posmaku ziemiste nuty chmielowe i daleka, ulotna pieprzowa korzenność.
    Attached Files
    Blog: Piwna Brytania
Przetwarzanie...
X
😀
🥰
🤢
😎
😡
👍
👎