Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach


Mmmm Porter Warszawski!

Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 29-04-2015, 18:16
Fotka Użytkownika: Rycho_128
Rycho_128 Rycho_128 is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2007
Miejscowość: Gdańsk
Posty: 997
Standardowy Gdański Browar WaRy: zaczęło się!

Pierwsza warka pooooszła!
Zestaw surowcowy z CP IIPA 18 blg
Warzone: 28 marca 2015
Rozlew: 26 kwietnia 2015
Nazwa piwa: „#1 Zdzisław Dyrman, zasadniczo!”. Nazwy będą (chyba) zawsze polskie, tak dla zmylenia przeciwnika, piwa niekoniecznie.
Jako że mamy w posiadaniu gar 50 litrów tudzież taboret 7,5 kW na butlę, to zrobiliśmy od razu 40 litrów. Sprzęt to podstawowy zestaw Zaciermistrz Pro + 2 fermentory dodatkowe (z CP).
Słód pale ale 12,2 kg
Słód monachijski ciemny 20-30 EBC 1 kg
Słód karmelowy ciemny 0,4 kg
Chmiel Columbus / Tomahawk, granulat, 70 g (wsypane w 0 min)
Chmiel Warrior, granulat, 40 g (wsypane w 30 min)
Chmiel Cascade, granulat, 80 g (połowa w 85 min, reszta na zimno)
Chmiel Centennial, granulat, 60 g (połowa w 89 min, reszta na zimno)
Chmiel Amarillo, granulat, 100 g (tylko na zimno do ferm. cichej)
Celowane w 85 IBU, jako że piwa nam wyszło… 44 litry 18 blg, pewno IBU będzie kapkę niższe.
Zacieranie wg instrukcji, no, niedokładnie według, bo trochę zabrakło miejsca w garze, więc poszło 35 litrów wody na te wszystkie słody. Powinno być 44 litry, ale tak jak my zrobiliśmy też się da (sprawdzone na forum). Zacieraliśmy infuzyjnie jednotemperaturowo 64-65 st., niby powinno być przez 90 minut. Nam próba jodowa nie dawała zadowalających wskazań, no to przedłużyliśmy o jakieś 45 min. Brak wprawy i wiedzy, jak to odczytywać, telefony do kumpli (dzięki, Pendragon, Woosaa). Ten pierwszy raz…
Mash out 76 stopni i do filtrowania (klasyczny wężyk z oplotu) nalane do pełna, zeszło, dolaliśmy i się filtruje, zajęło to tak z godzinkę z okładem… Przed wysładzaniem miało to 24 blg.
Wysładzanie, jak zaczęło ciurkać 2 blg, to skończyliśmy. Trochę to trwało, bo młóta było tak ze ¾ wiaderka 30-litrowego, ale okazuje się, że tak duże warki, nawet mocnego piwa, da radę filtrować i wysładzać na jeden raz.
O chmieleniu już pisałem.
Chmieliny oddzielone za pomocą filtratora z oplotu, tym razem wydezynfekowany fermentor i wężyk. Taka uwaga. Nie wiem, czy można wężyk dezynfekować za pomocą pirosiarczynu sodu. Zauważyłem, że wchodzi to w reakcję z nakrętką mocującą wężyk do kranika. Na następny raz chyba wsadzę go na kilka minut do wrzątku i już.
Schłodzone w dwóch fermentorach (zdezynfekowanych wcześniej piro) do 25 stopni za pomocą chłodnicy z CP (wygotowaliśmy ją przez kilka minut we wrzącej brzeczce pod koniec chmielenia). Chłodzenie – rewelacja: 20 minut na fermentor i woda puszczana bardzo małym strumieniem.
Zadane Safale US-05, zrehydratyzowane w około ½ litra przegotowanej wody schłodzonej do 25 stopni (3 opakowania na dwa fermentory, bo piwo mocne) i po około 20 godzinach w jednym i drugim – czapa piany, na razie taka, no, powiedzmy, czapeczka przykrywająca brzeczkę. Stoi w 19 stopniach.
Co dalej – się okaże… Albo kwach, albo dobre piwo!
Warzymy z KapitanemWagnerem, który przede wszystkim ma dużo zapału, chęci (ja też, ja też!) i przede wszystkim super warunki – duża piwnica, bieżąca woda pod ręką itd. I mieszka 3 minuty piechotą ode mnie.
Po dwóch tygodniach fermentacji (tydzień w 19-20 stopniach, drugi tydzień około 15 stopni) przelane na cichą (4,5 blg) i postąpiliśmy nieco wbrew instrukcji, zadając od razu całość Amarillo, po tygodniu resztę chmieli, dzieląc po równo na 2 fermentory. Rozlew po 2 tygodniach cichej (i chmieleniu), chmieliny oddzielone przez filtrator z oplotu, zadane 240 gram glukozy zagotowanej w litrze wody – na 2 fermentory. Zakapslowane 74 butelek półlitrowych + dwa bączki 0,33 szt. Zaworek do rozlewu z CP sprawdza się, polecam, a wiele nie kosztuje. Organoleptycznie stwierdzono, że nie skwaśniało, smakuje jak… dobrze chmielona, aromatyczna i mocna IPA, nieco szorstka, taka nieułożona, no i na razie bez gazu. Jedyne co, to piwo nie jest tak do końca klarowne, no, ale zobaczymy.
Cdn…
__________________
Gdański Browar WaRy
Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...
Odpowiedz cytując
  #2  
Stare 29-04-2015, 18:18
Fotka Użytkownika: Rycho_128
Rycho_128 Rycho_128 is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2007
Miejscowość: Gdańsk
Posty: 997
Standardowy

Warka #2
Nazwa piwa: „#2 Stasiek, milicja do ciebie!”
Warzone: 18 kwietnia 2015
Rozlew: planowany na 9 maja 2015
Zmodyfikowany Pale Ale nr 1 z CP. Warka planowana na 40 litrów.
No cóż, warka nr 2 (czyli tak czy inaczej wstępny etap kołyski) a my już się bawimy w modyfikacje, ale co tam. Jak się bawić, to na całego. Jak to się mówi, robimy pod siebie (a co wyjdzie, się okaże, byle nie skwaśniało).
Modyfikujemy:
Zacieranie, dodając przetrzymanie przez 60 minut w 62-65 stopniach. Chcemy bardziej wytrawnie niż w schemacie z CP, czyli robimy tak:
52 st – 10 min
62-65 st. – 60 min
72 st. – 10 min
Mash out
Skład surowcowy, dodając 3 kg słodu pilzneńskiego do tego, co już jest w zestawie z CP (na planowane 40 litrów brzeczki). Chcemy mocniejsze piwo. Jak będzie 16 blg, zadowoli to nas.
Chmielenie też trochę po swojemu:
Marynka 80 g – 0 min
Sybilla 50 g – 30 min
Lubelski 80 g – 55 min
Wg instrukcji powinno być około 52 IBU, nam oczywiście wyszłoby mniej, bo wyższy balling, wyliczyłem, że przy 40 litrach byłoby 43,7 IBU, a nam wyszło 44 litry (16 blg). Stąd dodatkowe 50 g Sybilli w 30 minucie i wyliczyłem 50,2 IBU. Do wyliczeń używam Toolkit Piwowara ver 1.8. Bardzo fajne narzędzie.
Bez chmielenia na zimno.
Na razie fermentuje na US-05 (temp. około 20 stopni), na cichą przelane będzie jutro, tzn. 30 kwietnia.
Cdn...
__________________
Gdański Browar WaRy
Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...
Odpowiedz cytując
  #3  
Stare 29-04-2015, 19:04
Fotka Użytkownika: Pendragon
Pendragon Pendragon is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2006
Miejscowość: Starogard Gdański
Posty: 13 734
Standardowy

Lubię to!
__________________

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Odpowiedz cytując
  #4  
Stare 01-05-2015, 08:01
Fotka Użytkownika: Rycho_128
Rycho_128 Rycho_128 is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2007
Miejscowość: Gdańsk
Posty: 997
Standardowy

Jako się rzekło, warka #2 przelana wczoraj późnym wieczorem na cichą. Blg: 2,5. Nie skwaśniało.
Cdn...
__________________
Gdański Browar WaRy
Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...
Odpowiedz cytując
  #5  
Stare 07-05-2015, 20:14
Fotka Użytkownika: Rycho_128
Rycho_128 Rycho_128 is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2007
Miejscowość: Gdańsk
Posty: 997
Standardowy #1. Sprawdzam!

No to kontrolnie otwarta jedna butelka, odpowiednio schłodzona plus minus 10 stopni Celsjusza (raczej plus), przelane w odpowiednie szkło. No i...
1. DMS
2. Diacetyl
3. Chlor
4. Ściera
5. Piany niet
6. Gazu niet
7. Skwaśniało
8. Kanał.
__________________
Gdański Browar WaRy
Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...
Odpowiedz cytując
  #6  
Stare 07-05-2015, 20:30
Fotka Użytkownika: Rycho_128
Rycho_128 Rycho_128 is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2007
Miejscowość: Gdańsk
Posty: 997
Standardowy #1

No dobra. Ale ja nie jestem obiektywny, ale co tam
Nagazowanie po niecałych dwóch tygodniach średnie w kierunku wysokiego - stało w temp. pokojowej +-19 stopni, piana fajna, może nie bardzo duża, ale długo się utrzymuje, warstwa osadu na dnie butelki przy ostrożnym przelewaniu piwo niemal klarowne - zabełtałem pod koniec nalewania, wlałem całość. Pachnie ładnie - jako że to IIPA, aromaty chmielowe są. Kolor - bursztynowy, tak może w kierunku ciemnego. W smaku - na pierwszym planie goryczka, duża, ale nie agresywna, na drugim słodkość słodów karmelowych, bo ja wiem, może glukozy refermentacyjnej jeszcze? Odfermentowało do 3,5 blg.
Jak na pierwszy raz może być, he, he.
No i moc czuć, w końcu osiemnastka. Wypiliśmy wspólnie z Gośką (moja żona, jakby ktoś nie wiedział). Ona w zasadzie nie pije piwa, ale powiedziała na początku, oczywiście, że gorzkie, ale później: no, dobre jest...
__________________
Gdański Browar WaRy
Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...
Odpowiedz cytując
  #7  
Stare 07-05-2015, 20:34
Fotka Użytkownika: Rycho_128
Rycho_128 Rycho_128 is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2007
Miejscowość: Gdańsk
Posty: 997
Standardowy

Aha, jak dobrze pójdzie, to wkleję kilka fotek, ale to tak może na zasadzie, że kiedyś w przyszłości na pewno. Mi się fotokamera wzięła i popsuła, nie opłaca się naprawiać, w telefonie aparat pod psem, ale współwarzca KapitanWagner focił, no to damy. Na razie to taka obietnica (wyborcza)
__________________
Gdański Browar WaRy
Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...
Odpowiedz cytując
  #8  
Stare 07-05-2015, 21:20
Fotka Użytkownika: Rycho_128
Rycho_128 Rycho_128 is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2007
Miejscowość: Gdańsk
Posty: 997
Standardowy #1. Etykieta

Z kronikarskiego obowiązku: etykieta. Przyda się na kilka flaszek, do rozdania. Na własny użytek tylko kłopot z odklejaniem... Warunki techniczne determinują użycie techniki czarno-białej (z odcieniami szarości, co najwyżej).
Załączone obrazki
Rodzaj pliku: jpg WaRy_1_bb.jpg (50,2 KB, liczba wyświetleń: 616 )
__________________
Gdański Browar WaRy
Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...
Odpowiedz cytując
  #9  
Stare 09-05-2015, 20:54
Fotka Użytkownika: Rycho_128
Rycho_128 Rycho_128 is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2007
Miejscowość: Gdańsk
Posty: 997
Standardowy #2

#2 Stasiek, milicja do ciebie! jest już w butelkach. No to znów czekamy... Nastąpiło to wczoraj, czyli 8 maja.
__________________
Gdański Browar WaRy
Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

Rycho_128 edytował/a post 09-05-2015 o godz. 20:57.
Odpowiedz cytując
  #10  
Stare 10-05-2015, 20:03
Fotka Użytkownika: fidoangel
fidoangel fidoangel is offline
Senior
 
Rejestracja: 07-2005
Miejscowość: Wrocław
Posty: 3 341
Standardowy

Cytat:
Taka uwaga. Nie wiem, czy można wężyk dezynfekować za pomocą pirosiarczynu sodu. Zauważyłem, że wchodzi to w reakcję z nakrętką mocującą wężyk do kranika. Na następny raz chyba wsadzę go na kilka minut do wrzątku i już.
No przeca zauważyłeś, że nie można piro bo gumy i niektóre plastiki pęcznieją. Wrzątek tez sobie odpuść, kup NaOH i tym dezynfekuj wszystko, fermentory też, ale poczytaj co nieco o stosowaniu bo żrące i niebezpieczne. Jak na nogę mi kapło to się miesiącami goiło, taka jego uroda
__________________
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Odpowiedz cytując
  #11  
Stare 12-05-2015, 11:13
Fotka Użytkownika: Rycho_128
Rycho_128 Rycho_128 is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2007
Miejscowość: Gdańsk
Posty: 997
Standardowy #3

Następna, trzecia warka zaplanowana na 22 maja. No, niestety, ten brak czasu, a chciałoby się więcej… W stosownym czasie dam znać, co i jak. Cierpliwość podstawową cechą warzących piwo.
No i kupię NaOH.
__________________
Gdański Browar WaRy
Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...
Odpowiedz cytując
  #12  
Stare 17-05-2015, 18:02
Fotka Użytkownika: Rycho_128
Rycho_128 Rycho_128 is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2007
Miejscowość: Gdańsk
Posty: 997
Standardowy #2 Sprawdzam!

Więc tak: Nagazowało się (psyknęło), piana dość duża, większa niż w pierwszym, oblepia szkło, a dalej... no, młode piwo, tym niemniej bardzo fajne, ale ja za cholerę nie jestem obiektywny. Nieco czuć drożdże. Goryczka dość mocna, nie przesadzona (no, ja lubię mocną, dla mnie w sam raz), aromat chmielowy jest - oczywiście pl nie usa, no i piwo nie było chmielone na zimno. Pewno jeszcze trzeba dać mu trochę czasu, dwa tygodnie? Ciężko mi powiedzieć, czy wolę jako bazowy słód pilzneński, czy pale ale, pewno jest tyle czynników, które wpływają na całokształt piwa...
Cdn...
__________________
Gdański Browar WaRy
Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

Rycho_128 edytował/a post 17-05-2015 o godz. 18:05.
Odpowiedz cytując
  #13  
Stare 24-05-2015, 18:42
Fotka Użytkownika: Pendragon
Pendragon Pendragon is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2006
Miejscowość: Starogard Gdański
Posty: 13 734
Standardowy

# 1 ocena:

Aromat: amerykańskie chmiele (po których spodziewałbym się więcej), po kilku minutach zostają jednak zdominowane przez alkohol [9/14]

Wygląd: ciemny pomarańcz, opalizujące (widać pływające drobinki), piana jasnobeżowa, kremowa, obfita, bardzo trwała, ładnie osadza się na ściankach [5/6]

Smak: Estrowy, zdominowany jednak przez alkohol; lekko wytrawne, są też oczywiście drożdże [11/18]

Goryczka: wysoka, drażniąca, finisz długi [4/6]

Odczucie w ustach: Pełnia powyżej średniej, nasycenie umiarkowane, przeszkadzające odczucie cierpkości, rozgrzewające [3/6]

Wrażenia ogólne: Bardzo dobry debiut, przeszkadza mi wysoka alkoholowość - mam wrażenie, że tego alkoholu jest tu 9-10% a nie zadeklarowane 7,5%; z kolei IBU wydaje się niższe niż 80 - goryczka jest duża, ale najwidoczniej jest dobrze zbalansowana słodowością i... mocą Jest też niestety sporo garbników, czyli zbyt długie wysładzanie.

Punkty: 32/50 - czyli piwo dobre wg skali PSPD
__________________

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Pendragon edytował/a post 24-05-2015 o godz. 18:45.
Odpowiedz cytując
  #14  
Stare 24-05-2015, 21:18
Fotka Użytkownika: Rycho_128
Rycho_128 Rycho_128 is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2007
Miejscowość: Gdańsk
Posty: 997
Standardowy #1


No, w końcu oceniał certryfikowany sędzia, jakby nie było.
Trzeba robić słabsze piwa.
__________________
Gdański Browar WaRy
Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...
Odpowiedz cytując
  #15  
Stare 24-05-2015, 21:26
Fotka Użytkownika: Pendragon
Pendragon Pendragon is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2006
Miejscowość: Starogard Gdański
Posty: 13 734
Standardowy

Dokładnie. Za jakiś czas spróbuję drugą butelkę. Dziś byłem skoncentrowany tak na 3/4 gwizdka, może wyczuję coś innego W końcu jakieś domowe przybyło w dzienniku piwnym.
__________________

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Odpowiedz cytując
  #16  
Stare 08-06-2015, 21:02
Fotka Użytkownika: Rycho_128
Rycho_128 Rycho_128 is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2007
Miejscowość: Gdańsk
Posty: 997
Standardowy #3

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rycho_128 Wyświetlenie odpowiedzi
Następna, trzecia warka zaplanowana na 22 maja.
Udało się dopiero w czwartek, 4 czerwca. Tym razem lekko eksperymentalnie

#3 Moja żona, Zofia
Powiedzmy, że jest to Brown/Red Ale, 15 BLG
Pilzneński Soufflet i Strzegom 8 kg
monachijski jasny Strzegom 3 kg
karmelowy jasny Strzegom 1/2 kg
Caraaroma Weyermann 1 kg

Zacieranie
52 st – 10 min
65-62 – 45 min
75-70 – 15 min
i wygrzew

Chmielone 60 min:
iunga 50 g 0 min
iunga 50 g 30 min
sybilla 100 g 55 min
Wyliczone 47,5 IBU

Po wysłodzeniu wyszło ponad 18 blg - balingometr nie jest zbyt precyzyjny, wysładzanie było do ok. 4 blg - więc za mocne, dolaliśmy po filtrowaniu i chmieleniu 8 l wody i tak wyszło 15 blg, 48 litrów piwa (no, jeszcze nie piwa na razie).

2 fermentory, w jednym S-04, w drugim US West Coast M44 Mangrove Jack's Craft Series

Chmielenie na zimno pewno będzie, jeszcze nie wiem jakie dokładnie.

No to czekamy, może da się wypić...

Cdn...
__________________
Gdański Browar WaRy
Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

Rycho_128 edytował/a post 08-06-2015 o godz. 21:06.
Odpowiedz cytując
  #17  
Stare 12-06-2015, 21:06
Fotka Użytkownika: Rycho_128
Rycho_128 Rycho_128 is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2007
Miejscowość: Gdańsk
Posty: 997
Standardowy #3

Dziś przelane na cichą.
W fermentorze z S-04 - 5 BLG, natomiast w drugim US West Coast zeszło do 4 BLG. Trzeba będzie ze 2 tygodnie potrzymać, za kilka dni dochmielimy, pewnikiem Cascade, bo takowy jest na stanie. Pójdzie po 50 g na fermentor. Stoi w piwnicy, gdzie jest teraz około 13 st. C, natomiast fermentowało w mniej więcej 22 stopniach.
Piwo z założenie mało wpadać w czerwony kolor, jest raczej brązowe (ciemno), w smaku dość słodowe, nieprzechmielone, ale wiadomo, że do finiszu jeszcze mu daleko. Różnica smaku S-04/US West Coast niemalże niewyczuwalna, zobaczymy, jak się ułoży. Najważniejsze, że nie skwaśniało
Z kronikarskiego obowiązku może dodam, że na 15 minut przed końcem warzenia dosypaliśmy mech irlandzki (około 5g) i pożywkę, takoż około 5 g.
__________________
Gdański Browar WaRy
Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...
Odpowiedz cytując
  #18  
Stare 26-06-2015, 11:15
Fotka Użytkownika: Rycho_128
Rycho_128 Rycho_128 is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2007
Miejscowość: Gdańsk
Posty: 997
Standardowy #3

#3 zabutelkowana wczoraj, są cztery skrzynki plus 9 butelek, w tym dwa bączki. BLG zeszło do 3,5. Dodane 300 g glukozy rozpuszczone w 1,5 l wrzątku, podzielone po równo na 2 fermentory.
Pachnie fajnie, smakuje już też nieźle - piwo bardziej słodowe i nieprzechmielone, ciemnobrązowe wpadające lekko w czerwony, ale trzeba czekać...
#4 zaplanowana w najbliższym czasie (nie wiadomo dokładnie kiedy), będzie AIPA, nie taka mocna, jak #1 (Zdzisiu), ale chmielu damy odpowiednio (czyt. ponadprzeciętnie).
__________________
Gdański Browar WaRy
Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...
Odpowiedz cytując
  #19  
Stare 24-07-2015, 08:48
Fotka Użytkownika: Rycho_128
Rycho_128 Rycho_128 is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2007
Miejscowość: Gdańsk
Posty: 997
Standardowy #3#4

No to się nieskromnie pochwalę
na zdjęciu:#3
A dzisiaj warzenie... w końcu!
Jak uwarzymy dam znać co i jak.
Załączone obrazki
Rodzaj pliku: jpg nr3b.jpg (47,7 KB, liczba wyświetleń: 423 )
__________________
Gdański Browar WaRy
Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

Rycho_128 edytował/a post 24-07-2015 o godz. 08:49.
Odpowiedz cytując
  #20  
Stare 24-07-2015, 08:50
Fotka Użytkownika: dyczkin
dyczkin dyczkin is offline
Serce w kolorze blaugrana
 
Rejestracja: 05-2011
Miejscowość: Polkowice
Posty: 3 620
Standardowy

Gratuluje swojego piwka, ale loga Miłosława nie musisz tak ukrywać
__________________
Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

Moje warzenie // Piwny Wojownik

Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
Odpowiedz cytując
  #21  
Stare 24-07-2015, 08:53
Fotka Użytkownika: Rycho_128
Rycho_128 Rycho_128 is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2007
Miejscowość: Gdańsk
Posty: 997
Standardowy

Muszę zanabyć jakieś bezlogowe teku do prezentacji. A Miłosławia nawet czasem piję
__________________
Gdański Browar WaRy
Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...
Odpowiedz cytując
  #22  
Stare 28-07-2015, 16:40
Fotka Użytkownika: Rycho_128
Rycho_128 Rycho_128 is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2007
Miejscowość: Gdańsk
Posty: 997
Standardowy #4

#4 AIPA 16 blg, warzone 24.07 2014
Nazwa: No, to jest słuszna koncepcja!

Słody:
Pale Ale Strzegom – 10 kg
Monachijski jasny Strzegom - 2 kg
Pszeniczny 1 kg
Karmelowy jasny Strzegom 0,5 kg
Caramunich 0,2 kg
Wsypanie słodów, zacieranie – przerwa białkowa 55-50 st przez 10 min
Podgrzanie, zacieranie przez 80 min w temp 64-65 st C
Mash out 76 st – 10 min
Filtracja i wysładzanie tym razem na dwa filtratory (dużo szybciej), wyszło 50 litrów, więc chmielimy tak mniej więcej 45 litrów, bo do gara więcej nie wejdzie, a reszta z wysładzania dolana już do fermentorów. Wysładzanie skończyliśmy i tak przy 4,5 - 5 blg. Brzeczka nastawna miała na koniec dokładnie 16 blg, czyli wg planu.
Chmielenie 70 min
Nugget 50 g 0 min
Nugget 50 g 30 min
Citra 100 g 65 min
Cascade 50 g 70 min
79,5 IBU Tinseth
Mech, pożywka na 10 min przed końcem
Drożdże M44

Fermentuje w dwóch fermentorach, ledwie się zmieściło, jak poszło, prawie wykipiało. No, ale prawie, więc jest ok. Co dalej - czekamy. Jest lato, więc w piwnicy jest tak pomiędzy 18 a 20 stopni. Na zimno przewidziana Citra i Cascade.
Cdn...
__________________
Gdański Browar WaRy
Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...
Odpowiedz cytując
  #23  
Stare 28-07-2015, 16:42
Fotka Użytkownika: Rycho_128
Rycho_128 Rycho_128 is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2007
Miejscowość: Gdańsk
Posty: 997
Standardowy #4

Jeszcze to, miłego oglądania...
__________________
Gdański Browar WaRy
Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

Rycho_128 edytował/a post 28-07-2015 o godz. 16:42.
Odpowiedz cytując
  #24  
Stare 05-08-2015, 22:40
Fotka Użytkownika: Rycho_128
Rycho_128 Rycho_128 is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2007
Miejscowość: Gdańsk
Posty: 997
Standardowy #4

Dzisiaj wieczorem przelane na cichą. Zeszło do 3,5 blg. Na zimne chmielenie jeszcze czas, ale oczywiście na kilka dni przed butelkowaniem będzie. Na razie nie skwaśniało W piwnicy, gdzie stoi, mimo upałów na zewnątrz, mniej więcej jest 18 stopni.
__________________
Gdański Browar WaRy
Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

Rycho_128 edytował/a post 05-08-2015 o godz. 22:44.
Odpowiedz cytując
  #25  
Stare 18-08-2015, 13:39
Fotka Użytkownika: Rycho_128
Rycho_128 Rycho_128 is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2007
Miejscowość: Gdańsk
Posty: 997
Standardowy #4

#4 od wczoraj już w butelkach. Są 4 skrzynki plus 10 butelek. Jak na razie rekord ilościowy z jednego warzenia, a czy jakościowy - to się dopiero okaże. Na zimną poszło po 50 gram Citry i 50 gram Cascade na fermentor, a były dwa, na cztery dni. Oczywiście refermentacyjna glukoza dodana, ale w ilości nieco mniejszej niż ostatnio, bo #3 nagazował się nieco za solidnie (było 300 gramów). Na te 50 litrów daliśmy teraz 260 gramów. Ile piwo przed rozlewem miało blg zasadniczo nie wiadomo, bo balingometr szlag trafił, ale nie było na co czekać... Na cichą trafiło przy ok. 3,5 blg.
Cdn...
__________________
Gdański Browar WaRy
Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

Rycho_128 edytował/a post 18-08-2015 o godz. 13:40.
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
browary bydgoskie crimson11 Historia 32 25-11-2016 00:22
Spis polskich browarów kontraktowych Cooper Piwo - ogólne 92 24-02-2015 21:22
2014.08.22-24 - Krasnystaw, 44. Chmielaki Krasnostawskie e-prezes Imprezy, promocje, wydarzenia 47 08-09-2014 20:28
Powiastka o tym jak ART walczył ze słowem "rześki" Cezar Przy piwie 12 11-09-2007 13:29



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 01:37.


Browar.biz: ©2000 - 2019, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.