Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Niebanalne przykłady użycia miodu w piwowarstwie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Dukat_WSI
    Senior
    • 03-2015
    • 781

    Niebanalne przykłady użycia miodu w piwowarstwie

    Wiem, że dzisiaj piwa miodowe są już passé (chociaż samo słowo passé też stało się passé), ale czy nie jest to wynikiem że miód był i jest w Polsce używany w 90% do jasnych/ciemnych lagerów?
    Ja przedstawiam w takim razie pomysły, które uważam za ciekawsze:
    1. Kormoran:
    - Orkiszowe z miodem,
    - Weizenbock,
    - Rosanke (wycofane, powróci ale z całkiem inną recepturą - przygotowaną przez piwowara który wygrał konkurs piwowarów domowych),
    2. Cornelius miodowy (hefeweizen z miodem) - chyba już nieobecny, a szkoda, bo przyjemny był.
    O porterze bałtyckim z miodem od Krajana nie wspominam, gdyż użyty tam miód był chyba sztuczny, a samo piwo miało bardzo słabe recenzje (ja się nie załapałem na możliwość kupienia go).
    Dorzucacie coś od siebie?
  • e-prezes
    Senior
    • 05-2002
    • 19166

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dukat_WSI Wyświetlenie odpowiedzi
    O porterze bałtyckim z miodem od Krajana nie wspominam, gdyż użyty tam miód był chyba sztuczny (...)
    A skąd wiesz, że w pozostałych był naturalny?

    Comment

    • Petitpierre
      Senior
      • 01-2014
      • 2560

      #3
      W warunkach przemysłowych nie opłaca się dodawać prawdziwego miodu, wystarczy aromat naturalny (droższy,np. Givaudan 87278) lub identyczny z naturalnym. Lud chce mieć zapach i posmak, a to daje aromat (gros produktów na rynku w branży spożywczej opiera się na aromatach i koncentratach).

      Jeśli używamy miodu w warunkach domowych, to owszem są jakieś wyniki, ale trzeba pamiętać kiedy dodawać miód, jaki pasuje do jakiego piwa i przede wszystkim nie oszczędzać ani na ilości, ani na jakości-a ponieważ pociąga to za sobą koszty w piwowarstwie domowym, nietrudno zgadnąć jak pociągnie koszty w piwowarstwie na skalę większą. W przypadku piw przemysłowych z prawdziwym miodem można spotkać piwa angielskie albo belgijskie i mieć jaką taką pewność, że rzeczywiście został tam użyty prawdziwy miód.
      Last edited by Petitpierre; 24-09-2015, 10:33.
      Mały porterek-przyjaciel nerek

      Comment

      • Dukat_WSI
        Senior
        • 03-2015
        • 781

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
        A skąd wiesz, że w pozostałych był naturalny?
        Krajan chyba się nawet nie krył, że używał jedynie aromatów, a pozostałe piszą o udziale miodu w składzie, więc nieużywanie miodu było wprowadzeniem konsumenta w błąd. Poza tym, takie Orkiszowe z Miodem smakuje tak naturalnie, że po prostu nie wierzę że całą robotę mógłby robić aromat. Kormoran zresztą podkreśla swoją współpracę z rolnictwem ekologicznym.

        Comment

        • e-prezes
          Senior
          • 05-2002
          • 19166

          #5
          Napisanie słowa "miód" nie oznacza, że jest on naturalny - primo. To, że coś smakuje "naturalnie" jak to sformułowałeś, nie oznacza, że użyto tam składników naturalnych -duo. Tak jak pisał mój przedmówca, jakbyś zadał sobie odrobinę trudu i wyszukał ceny miodu to wpadłbyś na ten sam pomysł co producenci... po co miód naturalny, skoro jest drogi, jak można użyć sztucznego i aromat.

          Comment

          • Dukat_WSI
            Senior
            • 03-2015
            • 781

            #6
            Wiem, ile kosztuje miód, ale zauważcie że lepsze piwa miodowe, typu te z Kormorana, kosztują ponad 5 zł - spokojnie zmieści się cena miodu i miejsce na marżę.

            Comment

            • Slawekkk
              Junior
              • 10-2015
              • 6

              #7
              A mj ulubiony Ciechan Miodowy cena ok. 5zł smakuje tak dobrze miodem że aż napisali i zaznaczyli że jest jedynym piwem na bazie naturalnego miodu, tak jest napisane na butelce

              Comment

              • e-prezes
                Senior
                • 05-2002
                • 19166

                #8
                Na butelce można napisać wszystko, łącznie z bajkami i fantasmagoriami. Przecież nikt tego nie weryfikuje. Mogę wymienić jeszcze jeden browar, który również zapewniał mnie, że tylko oni stosują miód naturalny.

                Comment

                • Dukat_WSI
                  Senior
                  • 03-2015
                  • 781

                  #9
                  Czyli ci wszyscy lokalnie, regionalne mazurskie pasieki to na bank ściema?
                  Poseł Jakubiak niegdyś mówił, że Ciechan Miodowy pomimo pasteryzacji i tak ma krótką datę, bo z powodu użycia naturalnego miodu szybko może się zepsuć...
                  Last edited by Dukat_WSI; 15-11-2015, 21:38.

                  Comment

                  • e-prezes
                    Senior
                    • 05-2002
                    • 19166

                    #10
                    Nic takiego nie twierdzę. Uważam, że dobrze byłoby zweryfikować takie informacje nim się o nich pisze. Miód jest generalnie drogim surowcem, więc browary średnie czy mniejsze jak te z grupy BRJ musiałyby go zamówić dość dużą ilość. Nie jest to piwo sezonowe, a dostępne cały rok. Prosta matematyka.

                    Comment

                    • Dukat_WSI
                      Senior
                      • 03-2015
                      • 781

                      #11
                      Zawsze tylko czesc "miodu" w zasypie moze byc miodem naturalnym. Wszak Kormoran podaje w skladzie piw miodowych rowniez aromat.

                      Comment

                      • ART
                        mAD'MINd
                        • 02-2001
                        • 23792

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                        Nic takiego nie twierdzę. Uważam, że dobrze byłoby zweryfikować takie informacje nim się o nich pisze. Miód jest generalnie drogim surowcem, więc browary średnie czy mniejsze jak te z grupy BRJ musiałyby go zamówić dość dużą ilość. Nie jest to piwo sezonowe, a dostępne cały rok. Prosta matematyka.
                        Uważasz że nie da się zrobić zapasu na rok produkcji?
                        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                        Comment

                        • e-prezes
                          Senior
                          • 05-2002
                          • 19166

                          #13
                          Tak, masz rację, ale miód jest produktem sezonowym. Ktoś ten zapas i tam musi zrobić, a skoro się nie da, to znaczy, że prawdziwy miód w piwie to ściema.
                          Last edited by e-prezes; 16-11-2015, 19:35.

                          Comment

                          • ART
                            mAD'MINd
                            • 02-2001
                            • 23792

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                            Tak, masz rację, ale miód jest produktem sezonowym. Ktoś ten zapas i tam musi zrobić, a skoro się nie da, to znaczy, że prawdziwy miód w piwie to ściema.
                            "Skoro się nie da" - możesz to rozwinąć? Nie da się po sezonie użyć miodu kupionego w sezonie?
                            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                            Comment

                            • e-prezes
                              Senior
                              • 05-2002
                              • 19166

                              #15
                              Użycie jakiej ilości (w odniesieniu do % składu) miodu naturalnego da odpowiedni bukiet? 5% 15% czy 30%? Załóżmy, że tego miodu jest 5% a reszta to aromat sztuczny lub/i miód sztuczny. Warzelnia 60 hl. Miodu naturalnego ~60 kg. Spoko, ale to tylko 5% w składzie. Wg. wikipedii Ciechan ma wydajność 60 000 hl/r. Niechby marka Miodowe stanowiła 10% sprzedaży rocznej to daje rocznie 6 000 hl i 6 ton miodu naturalnego. I to wszystko przy 5% składu miodu naturalnego. Polski miód naturalny jest droższy od np. chińskiego lub innego pozaunijnego, więc chyba oczywistym jest, że się go rzadziej stosuje.

                              Rzeczywiście niebanalne i zacne!
                              Last edited by e-prezes; 17-11-2015, 11:13.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎