Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czy Brok IPA to nie przypadkiem jasny lager?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Dukat_WSI
    Senior
    • 03-2015
    • 781

    Czy Brok IPA to nie przypadkiem jasny lager?

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedzi
    Kolor: złocisto-bursztynowe, mętne [4.5]
    Piana: beżowa, gęsta, drobna, zwarta, utrzymuje się długo aż do samego końca, oblepia szkło [4]
    Zapach: miły ale słabiutki, owocowo-chmielowy [3.5]
    Smak: pełne, treściwe, fajna, mocna chmielowa goryczka, nie zalegająca, na drugim planie, cytrusowo-owocowe smaki, zakończenie porządną zbożową bazą [4.5]
    Wysycenie: bez zarzutu [5]
    Opakowanie: zgrabna buteleczka 0,33, kapsel czarny [4]
    Uwagi: No i co, IPA za dwa złote z groszami, wypita z przyjemnością i ze smakiem, porządna, klasyczna, dobra, zostawia w tle niejedną IPĘ z rzemieślniczych browarów. Jako konsument będę wybierać tą bo tania i naprawdę smaczna. Można tanio zrobić dobre piwo? Można. W cenie jednego rzemieślnika 0,5l będę mieć 3x0,33l i to jeszcze bez ryzyka, że skończy w zlewie

    Moja ocena: [4.1]
    Tylko to nie jest IPA, a jasny lager.
  • becik
    Senior
    • 07-2002
    • 14999

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dukat_WSI Wyświetlenie odpowiedzi
    Tylko to nie jest IPA, a jasny lager.
    to ciekawe czemu smakowało jak IPA, pewnie to sugestia w nazwie robi swoje lub inny przekaz podprogowy.
    Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

    Comment

    • Dukat_WSI
      Senior
      • 03-2015
      • 781

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedzi
      to ciekawe czemu smakowało jak IPA, pewnie to sugestia w nazwie robi swoje lub inny przekaz podprogowy.
      American lager nie az tak wiele rozni sie od APA/AIPA, bo jednak smak APA/AIPA ludziom kojarzy sie glownie z nachmieleniem.
      A sam Van Pur pisze:
      " Brok IPA to piwo inspirowane American
      India Pale Ale.".
      Czyli wyraznie podkresla, ze piwo jest inspirowane stylem AIPA, ale nie musi nim byc.
      Kormoran o Irishu mowi, ze jest inspirowany stoutem, ale podobno dorobil cala ta "biblijna przypowiec", jak juz piwo bylo pare ladnych lat na rynku.
      Last edited by Dukat_WSI; 21-10-2015, 16:08.

      Comment

      • becik
        Senior
        • 07-2002
        • 14999

        #4
        W składzie chmiele: Marynka, Amarillo, Cascade, Centennial. Dla mnie smakuje jak IPA, pachnie jak IPA i wygląda jak IPA. Jeśli ktoś chce rozmieniać się na drobne i wyszukiwać jakieś inne style jak american laher, a 'la IPA, pseudo IPA czy grodzisz w stylu IPA niech sobie to robi.
        Dla mnie to piwa a'la IPA smakuje zdecydowanie lepiej niż niejedna prawdziwa IPA z browaru rzemieślniczego, dlatego wolę pić taką a'la IPĘ z Broka niż prawdziwą IPĘ z warzywami, przyprawami i cholera wie z czym jeszcze w składzie.
        Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

        Comment

        • Brat_Piwny
          Senior
          • 01-2009
          • 685

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dukat_WSI Wyświetlenie odpowiedzi
          Ale Cechowe były chyba robione w Łomży, nieprawdaż?
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chechaouen Wyświetlenie odpowiedzi
          W sumie ciekawe czy te Biedrnkowe wypusty nie były też robione przez Broka...
          Jeżeli będziemy się kierować kodami na etykiecie to Cechowe były warzone w Rakszawie (LE), oprócz Pszenicznego, który pochodził z Łomży (LA) i najnowszego Lagera z Broka (LC). Co ciekawe wszystkie Broki (Bezglutenowe, Brown Ale, Extra Stout, IPA), które ostatnio kupiłem mają kod LE, czyli Rakszawa.

          Comment

          • Dukat_WSI
            Senior
            • 03-2015
            • 781

            #6
            Ciekawe, czy kody dla zmyłki, czy ze względów marketingowych Van Pur chce te piwa wypuścić pod marką Brok i wykreować ją na swoją markę "premium".

            Comment

            • darekd
              PremiumUżytkownik
              • 02-2003
              • 12171

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dukat_WSI Wyświetlenie odpowiedzi
              American lager nie az tak wiele rozni sie od APA/AIPA, bo jednak smak APA/AIPA ludziom kojarzy sie glownie z nachmieleniem.
              A sam Van Pur pisze:
              " Brok IPA to piwo inspirowane American
              India Pale Ale.".
              No no parę miesięcy na forum i już wykładasz ciemnej masie wiedzę tajemną.
              Tymczasem nie masz żadnego dowodu ma to, że to piwo to np.dolna fermentacja.
              Napis sugeruje, że ten ejl wzorowany jest amerykańskimi odmianami stylu, a nie że nie jest to ej; myślisz że tu same głupki siedzą i możesz sobie bzdurzyć po raz kolejny? Nie popisuj się, bo nie masz czym.
              Last edited by darekd; 21-10-2015, 23:23.

              Comment

              • Martainn
                Member
                • 07-2012
                • 37

                #8
                Jasny lager? No chyba Pan Dukat raczy żartować. To stylowa APA i bzdur tu ludziom nie wmawiaj. IPA nie, ale APA jak najbardziej. Jeśli nie wyczuwasz różnicy między AL a IPA/APA to wybacz.
                A tak jak w temacie. Dobre lekkie piwo, za niewielką cenę. Wyższą niż Cechowe bo butelka 0,33 zł ale piłem z przyjemnością. Piłem gorsze za cenę 3 razy wyższą
                Last edited by Martainn; 24-10-2015, 17:34.

                Comment

                • Dukat_WSI
                  Senior
                  • 03-2015
                  • 781

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Martainn Wyświetlenie odpowiedzi
                  Jasny lager? No chyba Pan Dukat raczy żartować. To stylowa APA i bzdur tu ludziom nie wmawiaj. IPA nie, ale APA jak najbardziej. Jeśli nie wyczuwasz różnicy między AL a IPA/APA to wybacz.
                  A tak jak w temacie. Dobre lekkie piwo, za niewielką cenę. Wyższą niż Cechowe bo butelka 0,33 zł ale piłem z przyjemnością. Piłem gorsze za cenę 3 razy wyższą
                  Jest coś takiego jak IPL, ba są stouty i weizeny na dolnych drożdżach (Żywiec nawet wypuścił swoje Białe, mające nawiązywać do wittbiera). Uprzedzam, że póki co piłem tylko Cechowe, jednak wątpię by chłopaki z VanPura używali drożdży górnych fermentacji. Cechowe IPA to był dla mnie lager, całkiem fajnie nachmielony (jak na koncerniaka), ale nie czuję tam nic z ale'a.
                  P.S. Nie widzę też powodów by strasznie się sprzeczać i z kimkolwiek walczyć, bo jak wiadomo sama metoda fermentacji (poza kilkoma stylami) nie jest aż tak istotna i o tym pisał swego czasu Mason, w kwestii porterów i stoutów. Zwłaszcza przy mocy RISa/porteru bałtyckiego rodzaj fermentacji jeszcze bardziej traci na znaczeniu. Stąd znane są przypadki świetnych stoutów dolnej fermentacji.
                  EDIT: To, czy dane piwo należy do jakiegoś stylu to często sprawa tak sporna i subiektywna, jak mityczna granica między hard rockiem a heavy metalem, o którą słuchacze się nieskończenie spierają.
                  Last edited by Dukat_WSI; 24-10-2015, 18:13.

                  Comment

                  • Dukat_WSI
                    Senior
                    • 03-2015
                    • 781

                    #10
                    Reasumując, może nie mam racji i macie ją wy - nie kwestionuję tego, mojemu kumplowi piwa Trapistów śmierdzą "lagerowo" - to są wszystko subiektywne sprawy.
                    Nie wymądrzam się, lubię sobie pogawędzić o różnych aspektach "technicznych", a dla wielu osób liczy się ostateczny efekt. Nie kłóćmy się, lepiej napić się dobrego piwa.
                    P.S. Nie zamierzałem w żaden sposób mieć mentorskiego, "rabinicznego" tonu.

                    Comment

                    • Martainn
                      Member
                      • 07-2012
                      • 37

                      #11
                      Dukat jeśli komuś piwo trapistów, które ma bardzo charakterystyczny aromat pachnie koledze lagerowo to ja nie mam pytań Lagier i trapiści... no masakra. To jest całkiem inny aromat. Z drugiej strony w ogólnym podziale KAŻDE piwo dolnej można zaliczyć do lagerów i każde górnej do ejli!
                      Inspirowany tematem zakupiłem dwa piwa. American Lager z Wąsosza i Brok Ipa. To są różne piwa. Może są trochę podobne, ale tylko trochę. Różnią się barwą, aromatem, nasyceniem. W zasadzie wszystkim! To są całkiem różne piwa. Z dużą dozą pewności stwierdzam, że Brok IPA nie jest lagerem. Nie jest też IPA, ale jest to naprawdę dobra APA. Czy górnej czy dolnej? To jest jeden kij. Kupiłem surowce na lagera do dolnej, a w teorii wyszła mi górna bo w piwinicy była za dużą temperatura, a mimo to piwo wyszło naprawdę pijalne i mocno goryczkowe bo nawaliłem chmielu.

                      Comment

                      • Dukat_WSI
                        Senior
                        • 03-2015
                        • 781

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Martainn Wyświetlenie odpowiedzi
                        Dukat jeśli komuś piwo trapistów, które ma bardzo charakterystyczny aromat pachnie koledze lagerowo to ja nie mam pytań Lagier i trapiści... no masakra. To jest całkiem inny aromat. Z drugiej strony w ogólnym podziale KAŻDE piwo dolnej można zaliczyć do lagerów i każde górnej do ejli!
                        Inspirowany tematem zakupiłem dwa piwa. American Lager z Wąsosza i Brok Ipa. To są różne piwa. Może są trochę podobne, ale tylko trochę. Różnią się barwą, aromatem, nasyceniem. W zasadzie wszystkim! To są całkiem różne piwa. Z dużą dozą pewności stwierdzam, że Brok IPA nie jest lagerem. Nie jest też IPA, ale jest to naprawdę dobra APA. Czy górnej czy dolnej? To jest jeden kij. Kupiłem surowce na lagera do dolnej, a w teorii wyszła mi górna bo w piwinicy była za dużą temperatura, a mimo to piwo wyszło naprawdę pijalne i mocno goryczkowe bo nawaliłem chmielu.
                        No, dobra, to mamy np. APA dolnej fermentacji.
                        P.S. I nie wyszły nuty spirytusowe od fermentacji dolnymi drożdżami w wyższej temperaturze? Pytam jak amator, bo sam nie warzę. W każdym razie, jakbym zaczął samemu warzyć, to bym pewnie przestał kupować - odkąd na poważnie bawię się w pieczenie mięsa, kupnych wędlin prawie nie tykam.

                        Comment

                        • Martainn
                          Member
                          • 07-2012
                          • 37

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dukat_WSI Wyświetlenie odpowiedzi
                          No, dobra, to mamy np. APA dolnej fermentacji.
                          P.S. I nie wyszły nuty spirytusowe od fermentacji dolnymi drożdżami w wyższej temperaturze? Pytam jak amator, bo sam nie warzę. W każdym razie, jakbym zaczął samemu warzyć, to bym pewnie przestał kupować - odkąd na poważnie bawię się w pieczenie mięsa, kupnych wędlin prawie nie tykam.
                          Na szczęście nie wyszły. Temperatura była na styku dolna/górna.

                          Comment

                          • darekd
                            PremiumUżytkownik
                            • 02-2003
                            • 12171

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dukat_WSI Wyświetlenie odpowiedzi
                            No, dobra, to mamy np. APA dolnej fermentacji.
                            ...Pytam jak amator, bo sam nie warzę.
                            No i mamy kolejnego trolla, trolla amatora

                            Comment

                            • VanPurRz
                              Senior
                              • 09-2008
                              • 4229

                              #15
                              Gdyby Dukat miał ...sznyt to pomyślał bym, że to piecyk_gazowy ale jego trolowanie jest po prostu męczące. Za przeproszeniem same "z dupy" tematy (a to Cieszyn zamykają gdy właśnie się...rozwija, a to tamto, a teraz ten temat)...uff czemu fora zawsze przyciągają także matołków?
                              "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎