Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Wakatu NZ 2016 - 50 g granulat 7,8% aa Sklep Centrum Piwowarstwa zaprasza na zakupy!
-
-
:: Cena: 12.02zł / 10.82

Granulat:
Chmiel o przyjemnym zapachu kwiatów odpowiednim dla smaku i aromatu, jednakże przy dużej zawartości alfakwasów bywa również stosowany dla goryczki..
 
Summit US 2017 - 5 kg granulat 14,7% aa Sklep Centrum Piwowarstwa zaprasza na zakupy!
-
-
:: Cena promocyjna - zamiast 552.70zł,
zapłacisz jedynie
: 432.00zł - tylko do 31-12-2019!
Granulat:
Nuty przewodnie: pomarańcza, manadrynka, różowy grejpfrut, ale także czosnek i cebula.
Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 01-02-2016, 06:49
Versaar Versaar is offline
Junior
 
Rejestracja: 01-2016
Posty: 3
Standardowy Pszeniczny brewkit - kilka pytań technicznych

Witam. Mam parę wątpliwości co do pszeniczniaka, którego planuję wykonać. Zalega mi puszka brewkita gozdawy plus ekstrakt pszeniczny, chciałbym ją w końcu wykorzystać...
  • W zestawie są drożdże BW11 - w jakich temperaturach prowadzić fermentację aby uzyskać z tego kita coś dobrego? Jakieś nutki banana i goździków mile widziane.
  • Czy po zakończonej burzliwej jest sens przelewać na cichą? Klarowanie pszenicznego raczej mija się z celem, chyba, że są inne pozytywy tej czynności?
  • Pszeniczne powinno być mocno nagazowane? 4g glukozy na butelkę 0,5l?
  • Jak długo refermentować? Oraz kiedy piwko jest już dobre i zdatne do wypicia?

Pozdrawiam
Odpowiedz cytując
  #2  
Stare 01-02-2016, 09:16
Fotka Użytkownika: pharun88
pharun88 pharun88 is offline
Senior
 
Rejestracja: 01-2015
Miejscowość: Olsztyn
Posty: 128
Standardowy

1. Wszystko jest napisane na opakowaniu drożdży. Optylmalna temperatura 20-26'C, estry bananowe ok 24'C. Że swojej strony powiem nie przekraczaj tych 23-24, lepiej mniej niż więcej.
2. Nie musisz przelewac na cicha, ale daj dobrze odfermentowane piwu. Z 10-14 dni i spokojnie do butelek.
3. Z tym nagazowaniem to bym nie przesadzal. Daj 7g na 1l i zostaw do nagazowania na 2 tygodnie w temp pokojowej.
4. Jak powyżej z refermentacja. A kiedy jest zdatne? Hmmm pszenica ma to do siebie że już świeżą można pić. Sprubuj jedną po 2 tyg. Jak smakuje to pij. Po miesiącu będzie jeszcze lepsze, ale już po 3 dużo mniej będzie benana i goździka.
Odpowiedz cytując
  #3  
Stare 16-12-2018, 12:14
Trotglober Trotglober is offline
Junior
 
Rejestracja: 11-2018
Miejscowość: Kraków
Posty: 5
Standardowy

Siemka

To mój pierwszy post na forum i dotyczy pierwszego piwka więc nie chce zakładać nowych wątków i spamować. Mam identyczne piwko jak kolega (pszeniczniak Gozdawy + 1,7 kg ekstraktu pszenicznego rozrobiony na 22l wg instrukcji) Wczoraj minęło 8 dni od początku fermentacji zeszło mi z 11 blg do 5blg ale już nie fermentuje lub fermentuje bardzo słabo (rurka nie bulga - tak, tak wiem to nie jest wyznacznik).

1. Tak czy inaczej myślicie że to już czas n butelkowanie?
2. Zmierzę blg jeszcze raz za dzień lub dwa. Czy jeśli się do tego czasu nie zmieni to butelkować?
3. Do obliczenia glukozy korzystam z kalkulatora: https://brewness.com/calculator/pl/carbonation
jako poziom CO2 podałem 3,5 (wartość z przedziału dla german wheat beer) i przy 22l 20C wyszło trochę ponad 250g corn sugar (to chyba odpowiednik glukozy?)
Capture.jpg
4. Nie przelewałem póki co piwka na cichą bo poczytałem opinie że przy pszeniczniakach z brewkitu nie trzeba. Myślicie że powinienem?

W tej chwili jest już spora warstwa drożdży na dnie i dalej trochę piany na wierzchu (ciężko ocenić pianę bo nie otwierałem wieka widać tylko że dalej jest). Wczoraj zlałem z kranika próbkę (było 5 blg) smakuje całkiem nieźle jak pszeniczniak chociaż u mnie kubki smakowe nie te żeby pisać o goździkach, bananach czy innych marakujach XD. Będę wdzięczny za odpowiedź na moje pytania. Pozdrawiam
Odpowiedz cytując
  #4  
Stare 16-12-2018, 13:31
Fotka Użytkownika: pharun88
pharun88 pharun88 is offline
Senior
 
Rejestracja: 01-2015
Miejscowość: Olsztyn
Posty: 128
Standardowy

5blg z 11 to bardzo słabe odfermentowanie, zostaw i nie zaglądaj przez kolejny tydzień powinno zejść niżej. Nawet jak nie zejdzie to lepiej dmuchać na zimne.
250g glukozy na 22l piwa to proszenie się o granaty, celuj bardziej w około 3,0 i radził bym nie więcej niż 180-200g ( to i tak dużo)
A fermentację cicha możesz śmiało sobie darować jak potrzymasz piwo 2 tygodnie.
Odpowiedz cytując
  #5  
Stare 16-12-2018, 20:12
Trotglober Trotglober is offline
Junior
 
Rejestracja: 11-2018
Miejscowość: Kraków
Posty: 5
Standardowy

No właśnie, a jak przez tydzień nie zejdzie to butelkować tak jak jest? Generalnie mam problem bo w sobotę wieczorem wyjeżdżam na 2 tygodnie i sobota (to byłby 16 dzień fermentacji dziś jest 11 dzień odkąd fermentuje) jest ostatnim dniem kiedy mogę to zabutelkować. Mam nadzieję że pokój nie będzie cały w szkle i piwie jak przyjadę
Odpowiedz cytując
  #6  
Stare 16-12-2018, 20:46
Fotka Użytkownika: pharun88
pharun88 pharun88 is offline
Senior
 
Rejestracja: 01-2015
Miejscowość: Olsztyn
Posty: 128
Standardowy

Jak nie zejdzie niżej butelkuj jak będzie. Ile możesz to poczekaj a później dodaj jakieś 180g glukozy i śmiało do butelek. Powstawiaj w skrzynki i będzie ok.
Odpowiedz cytując
  #7  
Stare 21-12-2018, 12:58
Trotglober Trotglober is offline
Junior
 
Rejestracja: 11-2018
Miejscowość: Kraków
Posty: 5
Standardowy

Wczoraj zmierzyłem cukier. Przez ostatnie 5 dni zeszło może o 0,5 blg czyli prawie nic.

Wychodzi na to że mam piwko jakieś 4,5 blg tydzień temu było 5,5. Jutro muszę je ostatecznie przed wyjazdem na święta zabutelkować. Mam jedno pytanie czy w związku z tym że piwko jest już słodkie powinienem i tak dodać glukozy. Jeśli tak to czy pomoglibyście proszę powiedzieć mi ile w takim razie tego cukru.

Typ piwa: Pszeniczne (z brewkit'a Gozdawy)
Warka na 22l
Temp 20C
Blg początkowe: 10
Blg końcowe: 4,5

Wg kalkulatora wyszło 250g ale jak pisaliście to może być o dużo za dużo zwłaszcza, że piwko i tak nie odfermentowało do końca czytaj dalej ma sporo cukru.

Pomógłby mi ktoś określić ile tego cukru dać?

Pozdrawiam i wesołych świąt
Odpowiedz cytując
  #8  
Stare 21-12-2018, 13:34
Fotka Użytkownika: pharun88
pharun88 pharun88 is offline
Senior
 
Rejestracja: 01-2015
Miejscowość: Olsztyn
Posty: 128
Standardowy

Daj 150g glukozy, tyle wystarczy żeby piwo było wyraźnie gazowane, może nie tak bardzo jak niemiecka pszenica, ale biorąc pod uwagę wysokie końcowe blg nie ryzykował bym więcej.
Do butelek z nim i będzie Pan zadowolony.

Wesołych Świąt.
Odpowiedz cytując
  #9  
Stare 21-12-2018, 14:37
Trotglober Trotglober is offline
Junior
 
Rejestracja: 11-2018
Miejscowość: Kraków
Posty: 5
Standardowy

Dzięki wielkie za pomoc. Jutro zabutelkuję. Z wakacji wracam 7 stycznia to akurat będę żeby pozbierać szkło ewentualnie zdać relację z tego jak smakowało.

Wesołych świąt!

PS: Macie jakieś sposoby na zlanie tego piwa tak żeby nie wciągnęło wężykiem drożdży z dna ani piany z wierzchu. W tej chwili dysponuje dwoma plastikowymi fermentorami po 30l. Jeden z kranikiem drugi bez wszystko fermentowało i leży do teraz w tym z kranikiem.

Zlać to do drugiego wiadra i wymieszać z roztworem glukozy czy jakoś inaczej?
Odpowiedz cytując
  #10  
Stare 21-12-2018, 15:25
Fotka Użytkownika: pharun88
pharun88 pharun88 is offline
Senior
 
Rejestracja: 01-2015
Miejscowość: Olsztyn
Posty: 128
Standardowy

Na przyszłość fermentacja w wiadrze bez kranika. Schłodzony sterylny roztwór cukru wlewamy do zdezynfekowanego wiadra z kranikiem i na to zlewamy piwo wężykiem z pierwszego wiadra. Lekko przemieszac i kranikiem butelkować. Przydatna tu będzie rurka do rozlewy z zaworkiem grawitacyjnym.

A na teraz to dobrze zdezynfekuj kranik, do każdej sterylnej butelki po okolo 3,5g glukozy i nalewaj. To pszenica więc drożdżami się nie przejmuj jak lekko zassie.

Trochę praktyki i będzie łatwiej
Odpowiedz cytując
  #11  
Stare 13-01-2019, 12:39
Trotglober Trotglober is offline
Junior
 
Rejestracja: 11-2018
Miejscowość: Kraków
Posty: 5
Standardowy

Zabutelkowane i leżakowane.

Myślę że jednak mogłem dać więcej cukru do refermentacji bo zagazowało ale bardzo słabo.

Po drugie nie wiem czemu ale niestety wyszło kwaśne. Pszeczniczniaki powinny chyba być delikatnie kwaśne ale to jest dosyć mocno skwaśniałe. Niby pitne ale przyjemności wielkiej z tego picia nie ma
Odpowiedz cytując
  #12  
Stare 13-01-2019, 16:00
Fotka Użytkownika: pharun88
pharun88 pharun88 is offline
Senior
 
Rejestracja: 01-2015
Miejscowość: Olsztyn
Posty: 128
Standardowy

Ja daję 2,5-3g na butelkę i zawsze jest dobrze wysycone piwo więc nie w ilości problem. A jeżeli wyszło kwaśne na którym etapie wdało się zakarzenie bakteriami. Teraz nie dojdziesz w którym momencie, trzeba wszystko co miało styczność dobrze wygotować lub zdezynfekować i próbować raz jeszcze. To już takie hobby że nie zawsze wychodzi, a początki bywają trudniejsze.
Pozdrawiam
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
Pierwsza dekokcja - Dunkelweizen - kilka pytań. m2200 Kołyska piwowarska 4 15-03-2015 15:19
Brewkit pszeniczny WES + ekstrakt słodowy pszeniczny WES bialydelfin Kołyska piwowarska 32 25-03-2013 07:34
kilka pytań przyszłego piwowara michalb Kołyska piwowarska 43 07-06-2005 10:19
Fermentacje itp. - kilka pytań Skubi Kołyska piwowarska 72 16-05-2005 08:24
Kilka pytań Gerald1910 Kołyska piwowarska 3 25-02-2005 14:29



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 16:50.


Browar.biz: ©2000 - 2019, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.