Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach


Warz Session IPE!

Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 18-06-2016, 12:29
Fotka Użytkownika: Evel93
Evel93 Evel93 is offline
Junior
 
Rejestracja: 04-2015
Miejscowość: Sosnowiec
Posty: 12
Standardowy OGÓREK jako dodatek w piwie.

Witam serdecznie. Post powstał jedynie w celach czysto informacyjnych i życzyłbym sobie, aby dyskusja odnosiła się do tematu,a nie była pożywką dla osób negujących nietypowe dodatki w piwie i zwolenników Reinheitsgebot. Jednocześnie zaznaczam, że jestem świeżakiem na forum i przepraszam, jeśli zamieszczam post w złym dziale.

Nie od dziś znane są orzeźwiające właściwości świeżego, zielonego ogórka i z powodzeniem wykorzystuje się go we wszelkiego rodzaju drinkach, koktajlach, czy innych smoothies. Miałem okazje próbować takich rzeczy i przyznam, że ogórek robi robotę. Dodaje dużo rześkości, nie koniecznie wpływając zniechęcająco na smak.
Stąd przyszedł mi do głowy pomysł zastosowania go w piwie. Wiem, że takie pomysły już były, chociażby Mikkeller Cucumber Witbier, czy Sezon ogórkowy z piwnego podziemia. Osobiście nie miałem okazji spróbować, ale z tego co czytałem jak zawsze- opinie są podzielone.

Pierwsze pytanie jakie się nasuwa: Jaki to ma sens?
Może to i ma sens, ale tylko w piwach "na lato"- lekkich, sesyjnych, orzeźwiających. I jeśli szukać zastosowania ogórka w piwie to właśnie powinno się próbować połączenia z Weizenem, Session IPA, czy jak w wypadku wymienionych wyżej piw- Witbier, czy Saison.
Dodatkowo trzeba to zrobić w taki sposób, aby piwo nie było zdominowane przez warzywo, bo to chyba będzie bez sensu, choć to już kwestia gustu. Warto byłoby skupić się zatem na tym aby był on jedynie dodatkiem.

Drugie i najważniejsze pytanie w tej kwestii: W jaki sposób i na jakim etapie dodać zielonego ogórka do piwa, aby wykorzystać jego orzeźwiające właściwości?
Myślę, że etap zacierania można z góry wykluczyć, gotowanie również (chyba, że chcemy uzyskać zupę ogórkową) wtedy wydaje mi się że ogórek wpłynie jedynie na smak i aromat piwa,a nie w tym rzecz.
Osobiście, jeśli miałbym użyć ogórka w piwie to jedynie na etapie fermentacji, tylko mam sporo wątpliwości w tej kwestii.
Główna sprawa to to jak zachowa się ogórek w kontakcie z drożdżami piwowarskimi, chyba nie chcemy, aby pod wpływem fermentacji uzyskać piwo z kiszonym ogórkiem
A jeśli chodzi o jego postać to wydaje mi się, że najlepszym rozwiązaniem byłoby wydłubanie ze środka świeżego ogórka gniazd nasiennych i razem ze skórką starcie go przed dodaniem. Takie zastosowanie według mnie też jest wątpliwe, jeśli weźmiemy pod uwagę sterylność i możliwość zakażenia.

Czy próbowaliście kiedyś czegoś takiego? Jak wy to widzicie? Zapraszam do dyskusji, jednak uprzedzam wszystkie odpowiedzi w stylu: "Poprostu spróbuj, kombinuj i zobaczysz co wyjdzie". Nie jestem osobą która lubi działać w ciemno, a poza tym nie mam aż takiego doświadczenia w piwowarstwie.

Pozdrawiam!
__________________
MÓJ BLOG
Odpowiedz cytując
  #2  
Stare 18-06-2016, 12:57
Fotka Użytkownika: e-prezes
e-prezes e-prezes is offline
Senior
 
Rejestracja: 05-2002
Miejscowość: Biała Podlaska
Posty: 17 067
Standardowy

W Jabeerwacky piłem w zeszłym roku ogórkowe gose. Akurat tam pasował. Wg. mnie powinno się go dodać w postaci zmiksowanej (w dużej części jest to woda) na etapie cichej fermentacji lub do wirlpoola w piwach lekkich lub niedojrzewających. Ten aromat może, podobnie jak świeży chmiel być nietrwały.
__________________
-= Browar Stary Kraków. Smocza Głowa Amber Ale =-

Na piętnowanym za brak informacji o miejscu warzenia: Piwojad, Inne Beczki, WhyDuck?, Polskie Browary Regionalne, Guru Arts, Szpunt.
Odpowiedz cytując
  #3  
Stare 18-06-2016, 15:12
Fotka Użytkownika: Evel93
Evel93 Evel93 is offline
Junior
 
Rejestracja: 04-2015
Miejscowość: Sosnowiec
Posty: 12
Standardowy

Tylko czy w trakcie dodawania takiego zmiksowanego ogórka nie dostaną się do piwa jakieś "dzikusy"?
Wydaje mi się, że dopóki w piwie nie będzie lactobacillus to nie powinniśmy mieć problemów z efektem kiszonego ogórka, czyż nie?
__________________
MÓJ BLOG
Odpowiedz cytując
  #4  
Stare 18-06-2016, 15:29
Fotka Użytkownika: e-prezes
e-prezes e-prezes is offline
Senior
 
Rejestracja: 05-2002
Miejscowość: Biała Podlaska
Posty: 17 067
Standardowy

Pomimo tego, że kilka lat temu próbowałem używać różnych poza stylowych dodatków to bakterie i piwa kwaśne są dla mnie mało zbadane. Mówię jak bym sam użył dany składnik, gdybym coś takiego robił. Stąd uważam, że pomocna może być tu wiedza z poletka winiarskiego i użycie piro do redukcji dzikusów. Jakie stężenie? Nie wiem.
__________________
-= Browar Stary Kraków. Smocza Głowa Amber Ale =-

Na piętnowanym za brak informacji o miejscu warzenia: Piwojad, Inne Beczki, WhyDuck?, Polskie Browary Regionalne, Guru Arts, Szpunt.
Odpowiedz cytując
  #5  
Stare 18-06-2016, 18:50
sugarsweet sugarsweet is offline
Junior
 
Rejestracja: 08-2012
Posty: 11
Standardowy

Piłem http://www.brewbynumbers.com/product...umber-juniper/

i nie chciałbym powtórzyć. Rating IMO adekwatny http://www.ratebeer.com/beer/brew-by...uniper/209635/
Odpowiedz cytując
  #6  
Stare 03-07-2016, 22:28
Jimmy_jb Jimmy_jb is offline
PremiumUżytkownik
 
Rejestracja: 11-2005
Miejscowość: Pruszcz Gdański
Posty: 892
Standardowy

Gdzieś kiedyś w jakiejś książce widziałem przepis na weizena z ogórkami. Jutro poszukam i napiszę coś więcej.
__________________
Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna
Odpowiedz cytując
  #7  
Stare 19-07-2016, 11:32
Lhunbleidd Lhunbleidd is offline
Senior
 
Rejestracja: 06-2014
Posty: 180
Standardowy

A mnie bardziej by interesowało czy da się zakwasić kwaszonymi ogórkami? Przeca to chyba zwykłe mlekowe bakterie?
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 17:03.


Browar.biz: ©2000 - 2018, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.