Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Bulldog Brews Bad Cat Imperial Red 4,7 kg Sklep Centrum Piwowarstwa zaprasza na zakupy!
-
-
:: Cena: 117.91zł / 106.12

Brewkity nachmielone:
Imperialny Red Ale - pełny, słodowy z aromatami owoców i cytrusów.
 
American India Pale Ale (AIPA) 16º BLG (z ekstraktów) Sklep Centrum Piwowarstwa zaprasza na zakupy!
-
-
:: Cena promocyjna - zamiast 123.99zł,
zapłacisz jedynie
: 111.59zł - tylko do 30-12-2018!
Redakcyjne (z ekstraktów):
Cytrusy, owoce tropikalne, kwiaty, gdzieś w oddali pędy sosny i duża goryczka. To wszystko znajdziesz w Tym zachwycajacym piwie górnej fermentacji.
Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 16-07-2016, 10:58
Mathev Mathev is offline
Junior
 
Rejestracja: 07-2016
Posty: 4
Standardowy Brewkit-Brzeczka dwu kolorowa

Cześć,

Jest to mój pierwszy post na forum wiec witam wszystkich serdecznie i kilka słów o mnie. Mam na imię Mateusz, mieszkam pod Wrocławiem w małej miejscowości. Mam 25 lat. Moje zainteresowanie do piwa trawa juz 7 lat. Swoją historię z piwowarstwem zacząłem w grudniu 2015. Zestaw do wrzenia piwa wraz z butelkami i brukitem dostałem od dziewczyny na Mikołaja(trafiony )

Dwie warki zostały już wypite.

W tym monecie fermetuje Mangrove Jacks 2,5kg American Pale Ale Simcoe i Chinook z ekstraktem 1,5kg Mangrove Jack's.
Nastawiłem do fermentowania we wtorek 12/07. Zaczęło bulgotac bardzo intensywnie juz po 5 godzinach. Temperatura była dość wysoka bo 24° aż do piątku, spadła do 21°.

Rzeczy jakie mnie martwią
1-Z rurki bardzo rzadko idą bulki, ci 20-30min.
2-od dwóch dni jest 6blg,
3-kolor brzeczki, na górze jest ciemniejsza a na dole jaśniejsze. Wcześniej tak nigdy nie miałem.

Ten brewkit jest z chmielem na zimno wiec będę jeszcze zlewał na cichą.



Mam jeszcze jeden problem, opiszę go tutaj żeby nie robić zbędnego bałaganu.

We wtorek 12/07 (fermentor nie ma urlopu ) butelkowalem z tej samej firmy IPA. Wczoraj otworzyłem pierwsza butelkę, wiem że za szybko ale chciałem sprawdzić co tam się dzieje. Niestety 80% piwa uciekło w postaci piany. Glukozy dodałem 160g w postaci syropu do 23l.

Z góry dzięki za pomoc.
Odpowiedz cytując
  #2  
Stare 20-07-2016, 02:19
Fotka Użytkownika: ART
ART ART is online now
mAD'MINd
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Opole
Posty: 22 841
Standardowy

6* BLG to dużo, ale pytanie za 100 punktów - z jakiego pułapu BLG startowałeś z fermentacją.

Rurka i jej (nie) bulgotanie to klasyczny problem świeżaka. Nie traktuj tego jako przyrząd pomiarowy i będzie dobrze.

Kolor brzeczki podziwiany z poziomu wiadra: Może albedo opadłych na dno drożdży jest dość wysokie, stąd takie wrażenie...

Uciekające piwo to oznaka przegazowana, infekcji, wzburzenia, braku schłodzenia, itp. wiele możliwości. 160g to daje 7g na litr. podejrzewam że wraz z nie do końca odfermentowaną brzeczką mogło to dać taki efekt. My u siebie dodajemy do refermentacji nie więcej jak 5g cukru na litr i czasem (przy ciemniakach w szczególności) bywa przegazowane.

takie piwa trzeba regularnie sprawdzać by ograniczyć ew. przejście przegazowania w eksplozje, co nie jest ani miłe ani bezpieczne Jeśli piwo w połowie ucieka to sygnał alarmowy się włączać powinien, można wtedy odginać delikatnie kapsle i upuszczać nadmiar gazu (upierdliwie) lub mocno schłodzić i szybko wypić
__________________
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś moderatorowi" (trójkąt z wykrzyknikiem).

ART edytował/a post 20-07-2016 o godz. 02:31.
Odpowiedz cytując
  #3  
Stare 20-07-2016, 09:13
MistrzSuspensu MistrzSuspensu is offline
Member
 
Rejestracja: 01-2016
Miejscowość: Wrocław/Leszno
Posty: 49
Standardowy

Ja swoje grodziskie gazowałem 8g cukru na litr i nie miałem żadnych oznak gushingu, więc stawiam, że piwo było niedofermentowane podczas rozlewania.

MistrzSuspensu edytował/a post 20-07-2016 o godz. 09:13.
Odpowiedz cytując
  #4  
Stare 21-07-2016, 11:04
Mathev Mathev is offline
Junior
 
Rejestracja: 07-2016
Posty: 4
Standardowy

BLG początkowe, przypomniałem sobie w nocy w pracy że nie Zmierzyłem. Wcześniejsza warka z takiego zestawu miała 15blg początkowe.


Co do uciekającego piwa zaraz po odtworzeniu. To chyba za szybko sprawdzałem piwo. Sytuacja juz się nie powtórzyła, chociaż wszystkie były z lodówki.

Czyli jak ekstrakt końcowy mam wysoki np 6°blg to glukozy na refermentacje powinienem dać mniej niż mówi kalkulator?
Odpowiedz cytując
  #5  
Stare 21-07-2016, 11:27
MistrzSuspensu MistrzSuspensu is offline
Member
 
Rejestracja: 01-2016
Miejscowość: Wrocław/Leszno
Posty: 49
Standardowy

Cukru dajesz tyle ile mówi kalkulator, ale musisz być pewien, że drożdże zeżarły cały cukier, który był dla nich strawny. Można bawić się w butelkowanie niedofermentowanego piwa, wtedy dajesz mniejsze ilości cukru, albo w ogóle, ale musisz wiedzieć do jakiego ekstraktu piwo ci zejdzie. Nie wiem jak to jest z brewkitami, na ile są powtarzalne, ale jest to dość ryzykowana zabawa. Zejście o 1% w butelce to jest kilka gramów cukru na butelkę.
Odpowiedz cytując
  #6  
Stare 21-07-2016, 13:30
Fotka Użytkownika: ART
ART ART is online now
mAD'MINd
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Opole
Posty: 22 841
Standardowy

przy rozlewie jedną sztukę wlej do PETa, jak będzie zaczynać się przegazowywać, to poznasz po pecie zanim szkło strzeli
__________________
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś moderatorowi" (trójkąt z wykrzyknikiem).
Odpowiedz cytując
  #7  
Stare 21-07-2016, 14:08
Mathev Mathev is offline
Junior
 
Rejestracja: 07-2016
Posty: 4
Standardowy

Jak mam 6blg i przez 3 dni nie maleje to jestem pewien że drożdże zjadły cały cukier?
Odpowiedz cytując
  #8  
Stare 21-07-2016, 19:28
Mathev Mathev is offline
Junior
 
Rejestracja: 07-2016
Posty: 4
Standardowy

Właśnie otworzyłem butelkę nie z lodówki-gushing
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
Brzeczka fermentowała przez 2-3 dni i przestała Kamyk1337 Kołyska piwowarska 21 04-08-2016 16:20
Dobry brewkit dla żony? Co polecacie? titobanditoo Kołyska piwowarska 13 21-02-2012 22:25
brzeczka oczekująca na drożdże rafal_s Kołyska piwowarska 7 18-05-2007 13:49



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 13:07.


Browar.biz: ©2000 - 2018, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.