Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Wyeast XL 3944 Belgian Witbier Sklep Centrum Piwowarstwa zaprasza na zakupy!
-
-
:: Cena: 41.50zł / 37.35

Górna fermentacja:
Wytwarzają pełny profil zapachowy, z przyprawowym, fenolowym charakterem i niską produkcją estrów.
 
Waimea NZ 2016 - 50 g szyszki 17,09% aa Sklep Centrum Piwowarstwa zaprasza na zakupy!
-
-
:: Cena promocyjna - zamiast 10.90zł,
zapłacisz jedynie
: 7.26zł - tylko do 31-12-2019!
Szyszki:
Nowozelandzka odmiana chmielu będąca wnuczką Pacific Jade. Nada Waszemu piwu aromatów tangelo (mieszanki grejpfruta i mandarynki), owoców cytrusowych i igieł sosnowych. Może być stosowana dla goryczki, smaku i aromatu.
Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 25-07-2016, 10:42
malpitrzon malpitrzon is offline
Member
 
Rejestracja: 07-2016
Miejscowość: Warszawa
Posty: 33
Standardowy Pytanie o składniki bo mogłem coś pomieszać

Cześć,

w końcu znalazłem wczoraj czas na zrobienie piwka. Niestety zestaw był dawno temu kupiony i wszystkie składniki były przeterminowane. Wyczytałem w sieci, że może się udać więc zrobiłem ale... nie wiem czy to co dałem to jest odpowiednik cukru czy to może coś innego.

Spójrzcie proszę na to:

https://goo.gl/photos/NMJRtKrT2T99byjc9

- To z prawej (brew enchancer) postanowiłem dać do butelek (czyli jeszcze nie teraz).
- puszka w środku to prawie jestem pewien, że jest to główny składnik piwa (nie wiem jak to inaczej nazwać)
- Natomiast puszka z lewej (malt extract)... no właśnie tu się pojawia moje pytanie: co to jest? Stwierdziłem, że to pewnie jest odpowiednik cukru więc zagotowałem to razem ze środkową puszką (plus 2 litry wody). Dobrze zrobiłem? Czy jest to jakiś rodzaj cukru czy może jest to składnik tego samego typu co puszka w środku?

Mało tego, że nie wiem do końca co zrobiłem to drożdże wyglądały jak by nie ruszyły (dodane do wody 26,5 stopnia) a z racji na wczorajszy upał i mieszkanie na ostatnim piętrze udało mi się schłodzić brzeczkę jedynie do 28,5 stopnia więc jeśli drożdże w ogóle żyły to nie wiem czy nie zabiłem ich dodając do ciepłej brzeczki.

Tak czy inaczej nie załamuję się i podejmę w razie potrzeby drugą próbę.

Spójrzcie proszę na puszkę z lewej i dajcie znać co to jest

Pozdrawiam,
Łukasz
Odpowiedz cytując
  #2  
Stare 25-07-2016, 12:04
MistrzSuspensu MistrzSuspensu is offline
Member
 
Rejestracja: 01-2016
Miejscowość: Wrocław/Leszno
Posty: 50
Standardowy

Puszka środkowa to tzw. brewkit, nachmielony ekstrakt słodowy. Puszka z lewej to niechmielony ekstrakt słodowy. I dobrze zrobiłeś, bo brewkity trzeba uzupełnić cukrem, a najlepiej właśnie ekstraktem słodowym.
Puszka po prawej to szczerze mówiąc nie mam pojęcia czym jest.
Drożdże powinny przeżyć w temperaturze, do której schłodziłeś brzeczkę. Przeżyją nawet w trochę wyższej. Jednak jeżeli były przeterminowane, to mogło być ich za mało w torebce. Zależy też w jakich warunkach je przechowywałeś, ale generalnie lepiej kupić świeże niż ryzykować ze starymi. Ewentualnie może mają jakiś opóźniony start, ale wydaje mi się, że w tak wysokiej temperaturze, gdyby były dobre to zaczęły by pracę.
Ostatnia uwaga, jeżeli nie jesteś w stanie w lecie schłodzić brzeczki do temperatury w okolicach 20degC, to lepiej poczekaj do jesieni. Piwko wyjdzie, ale w smaku będzie słabe. Ewentualnie rób pszenice, ale chyba nawet na to masz trochę za ciepło.
Odpowiedz cytując
  #3  
Stare 25-07-2016, 16:12
malpitrzon malpitrzon is offline
Member
 
Rejestracja: 07-2016
Miejscowość: Warszawa
Posty: 33
Standardowy

Dzięki za odpowiedź. Przynajmniej z tym ekstraktem słodowym mnie uspokoiłeś

Cały dzień w pracy myślałem co by tu zrobić żeby zejść z temperaturą i stwierdziłem, że skoro sam mieszkam to całej lodówki na jedzenie nie potrzebuję:

https://goo.gl/photos/UJu583UcxP5cUfcg9

Tylko teraz nie wiem jaką temperaturę w lodówce mam ustawić bo z tego co widzę to mam zakres od 2 do 11 stopni C. Aktualnie ustawione jest na 9.

W powyższym linku widać też brzeczkę z góry i nie bardzo wygląda jak by coś ruszyło, mało bąbelków ale dam temu jeszcze szanse bo doba nie minęła.
Odpowiedz cytując
  #4  
Stare 26-07-2016, 13:45
Hanzo Hanzo is offline
Senior
 
Rejestracja: 02-2016
Posty: 107
Standardowy

Nie robiłem nigdy nic z Coopersa, ale z tego co kojarzę do brewkitów dają drożdze górnej fermentacji. Więc przy 9°C raczej nic z tego nie będzie, jeżeli masz w mieszkaniu ponad 25°C to raczej z tego też nic nie wyjdzie.
Generalnie zacząłeś w dość trudnym okresie.
Odpowiedz cytując
  #5  
Stare 26-07-2016, 14:05
malpitrzon malpitrzon is offline
Member
 
Rejestracja: 07-2016
Miejscowość: Warszawa
Posty: 33
Standardowy

Dziękuję wszystkim za odpowiedź! Wiem już, że w mieszkaniu nic z tego bo za ciepło a w lodówce za zimno Pozwoliłem sobie otworzyć drugi wątek w "Kołysce piwowarskiej". Szukam tam drożdży na 9 stopni C. których mogę użyć z brewkitem lagerowym.

Pozdrawiam,
Łukasz
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 11:42.


Browar.biz: ©2000 - 2019, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.