![]() |
![]() |
![]() |
|
Narzędzia | Sposób wyświetlania |
|
|||
|
|||
![]() Witam wszystkich. Waże dopiero moje drugie piwo, dzisiaj przelewając na cicha fermentacje moją warke poczułem kwaśny zapach, w smaku nie aż tak bardzo tego czuć, ale coś tam zalatuje. Fermentacja była w temp. Ok. 21stopni max. Jest to melon pale ale. Da sie coś z tym zrobić czy sie nie przejmować bo to dopiero młode piwo i drożdże też swoje tutaj robią. Prosze o pomoc bo troszke stresu mam, ze mi nie wyszło już...
![]() |
|
||||
|
||||
![]() Jakaś pleśń, kożuch?
|
|
|||
|
|||
![]() Nie nic takiego nie ma.
|
|
|||
|
|||
![]() Chociaż troszke kożuchu było na ściance fermentatora nad brzęczka, ale to chyba od piany zostało
![]() |
|
||||
|
||||
![]() Na ściankach to po drożdżu. Myślę że będziesz pan zadowolony
![]() |
|
|||
|
|||
![]() Mam taką nadzieje, zobaczymy co z tego będzie. Dzieki, dam znać co mi z tego wyszło
![]() |
|
|||
|
|||
![]() Witam Serdecznie to mój pierwszy post na forum i pytanie o pierwsza wtopę
![]() ![]() |
|
||||
|
||||
![]() Wylać zawsze zdążysz, zostaw na kilka dni i sprawdź ponownie. Czasem dziwnie to wygląda a z czasem się poprawia.
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :) Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :)) Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego? Przeczytaj >>>>FAQ<<<< Sprawdź >>>Przewodnik<<< |
|
|||
|
|||
![]() A jest szansa że jeszcze coś z tego będzie bo jestem lekko podłamany
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
||||
|
||||
![]() Jest szansa ale mała
![]() Nie bez powodu piwa tradycyjnie warzono od późnej jesieni do wiosny, latem w powietrzu jest tyle dzikich drożdży i bakterii, że często pójdzie w kwas albo coś innego paskudnego. Muszka owocówka potrafi w najmniejszą dziurkę wleźć i kwasior gotowy.
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :) Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :)) Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego? Przeczytaj >>>>FAQ<<<< Sprawdź >>>Przewodnik<<< |
|
|||
|
|||
![]() Spoko rozumiem :-) mimo wszytsko bardzo dziękuję za pomoc :-) zobaczymy co się będzie działo jak będzie ocet pójdzie do klopa sprzęt do mycia i jazda z drugim warzeniem :-)
|
|
|||
|
|||
![]() Dzisiaj otworzyłem fermentor i pobrałem próbkę i mam pytanie ponieważ już wiem że to nie jest kwas ale są to nuty winne. Dopiero teraz na to wpadłem
![]() ![]() |
|
||||
|
||||
![]() Życie jest zbyt krótkie aby pić złe piwa
![]()
|
||||
|
||||
![]() Niechcący zrobiłeś "lambika"
![]() A tak na poważnie pamiętaj o tej zasadzie, o której napisały inne osoby: wylać zawsze zdążysz. Chyba że potrzebujesz na już fermentorów. Piwo było robione "z puszki" więc trudno powiedzieć ile było tam palonych słodów. Przy dużej ilości ciemnych, palonych słodów mogą pojawić się kwaśne posmaki (przerabiałem to ostatnio przy Brown Porterze). Oczywiście równie dobrze mogła wdać się jakaś infekcja. Teraz można tylko gdybać. Proponuję to piwo zostawić i rozlać ewentualnie do PET-ów, tak z ciekawości, w ramach eksperymentu i jako nauka na przyszłość. |
|
|||
|
|||
![]() Właśnie chyba dobrze że jeszcze nie wylałem tego piwa bo o dziwo pobrałem próbkę dzisiaj bo jutro ma być rozlew i ku mojemu zdziwieniu piwo czuć trochę kwasem
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|||
|
|||
![]() Update piwo w butelkach wyszło 45 sztuk po 0,5 l
![]() ![]() |
|
||||
|
||||
![]() Na Twoim miejscu co kilka dni sprawdzałbym dla swojego bezpieczeństwa nagazowanie tego specyfiku, dużo towaru dodałeś do refermentacji - 9 g na litr...
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem! - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek **** - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś moderatorowi" (trójkąt z wykrzyknikiem). ART edytował/a post 25-09-2017 o godz. 14:52. |
![]() |
Narzędzia | |
Sposób wyświetlania | |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Dział | Odp. | Ostatnia odpowiedź |
Jak rozpoznać koniec fermentacji burzliwej bez miernika | TBM | Kołyska piwowarska | 25 | 18-10-2009 11:19 |
Uwag kilka z kolejnej warki - piana bardzo burzliwa - | Hodyr | Twoje warzenie | 10 | 30-04-2006 18:24 |
Uwag kilka z kolejnej warki - piana bardzo burzliwa - | Hodyr | Twoje warzenie | 0 | 13-04-2006 10:49 |
chmiel podczas fermentacji burzliwej | burar | Twoje warzenie | 4 | 19-02-2004 14:23 |
![]() |