Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Wiedeński 6-12 EBC Steinbach 1 kg Sklep Centrum Piwowarstwa zaprasza na zakupy!
-
-
:: Cena: 6.85zł / 6.17

Jasne:
Słód odpowiedni do piw bursztynowych i ciemnych, zarówno dolnej, jak i górnej fermentacji.
 
Wyeast XL 1762 Belgian Abbey II Sklep Centrum Piwowarstwa zaprasza na zakupy!
-
-
:: Cena promocyjna - zamiast 46.75zł,
zapłacisz jedynie
: 39.99zł - tylko do 30-09-2018!
Górna fermentacja:
Drożdże do piw wysokolakoholowych, nadające piwu rozgrzewające właściwości pochodzące od etanolu.
Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 29-12-2016, 10:07
Freshchasty Freshchasty is offline
Junior
 
Rejestracja: 11-2016
Miejscowość: Wrocław
Posty: 3
Standardowy Klon Pliniusza starszego - chmielenie "wirówką"

Cześć wszystkim,

Od prawie roku bawię się w piwowarstwo (z różnym skutkiem ) i na tapetę na początek roku zdecydowałem że wezmę takie cudo:

http://www.brewersfriend.com/homebre...raumeister-20l

Miałbym co do tego parę pytań:

1. Będę zamawiał składniki z CP, nie mają tam chmielu Warrior, czy jest jakiś bardziej pospolity chmiel, którym można go zastąpić? Magnum?
2. Czy granulaty nadają się na "wirówkę"? Macie jakieś sposoby na wykonanie tego we właściwy sposób? Jak wygląda różnica w smaku / aromacie w przypadku wirówki i wrzucenia chmielu po wyłączeniu palnika?
3. Na czym polega sparging?
4. Jakimi drożdżami uzyskam podobny profil do White Labs - San Diego Super Yeast WLP090?

Wszelkie rady, sugestie mile widziane
Odpowiedz cytując
  #2  
Stare 11-02-2017, 10:32
Fotka Użytkownika: Marcin_wc
Marcin_wc Marcin_wc is offline
Senior
 
Rejestracja: 09-2005
Miejscowość: Wólka Kosowska
Posty: 2 114
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Freshchasty Wyświetlenie odpowiedzi
Cześć wszystkim,

Od prawie roku bawię się w piwowarstwo (z różnym skutkiem ) i na tapetę na początek roku zdecydowałem że wezmę takie cudo:

http://www.brewersfriend.com/homebre...raumeister-20l

Miałbym co do tego parę pytań:

1. Będę zamawiał składniki z CP, nie mają tam chmielu Warrior, czy jest jakiś bardziej pospolity chmiel, którym można go zastąpić? Magnum?
2. Czy granulaty nadają się na "wirówkę"? Macie jakieś sposoby na wykonanie tego we właściwy sposób? Jak wygląda różnica w smaku / aromacie w przypadku wirówki i wrzucenia chmielu po wyłączeniu palnika?
3. Na czym polega sparging?
4. Jakimi drożdżami uzyskam podobny profil do White Labs - San Diego Super Yeast WLP090?

Wszelkie rady, sugestie mile widziane
Dziwne, że nikt jeszcze nie idpowiedział.

1.Zeus
2.tak, różnica jest taka, że przy temp jest niższa o ok 5st, więc zostanie trochę więcej olejków eterycznych
3.Po polsku to wysładzanie.
4.WLP 001, jest to zresztą w opisie szczepu.
Odpowiedz cytując
  #3  
Stare 11-02-2017, 10:53
Freshchasty Freshchasty is offline
Junior
 
Rejestracja: 11-2016
Miejscowość: Wrocław
Posty: 3
Standardowy

Dzięki za odpowiedź, też trochę mnie zdziwiło, że nikt wcześniej się nie wypowiedział, może temat drażliwy albo głupie pytania Właśnie wczoraj znalazłem wolny wieczór żeby postać przy garach:

1. Dałem jednak magnuma który mi został po poprzednim razie.
2. Czyli wirówka po prostu polega na tym że brzeczkę wprowadza się w ruch wirowy w garze przez co chmiele zostają w postaci stożka w 'oku cyklonu'? Jest wymagana jakaś prędkość wirowa? Czym najlepiej to osiągnąć?
3. Aaa, nie wiem czemu w sumie się tego nie domyśliłem.
4. Nie miałem żadnej porady co do drożdży więc wziąłem wypróbowane US05, mam też S04, ale 'piątki' będą lepsze chyba?
Odpowiedz cytując
  #4  
Stare 11-02-2017, 12:12
Fotka Użytkownika: Marcin_wc
Marcin_wc Marcin_wc is offline
Senior
 
Rejestracja: 09-2005
Miejscowość: Wólka Kosowska
Posty: 2 114
Standardowy

2.whirpool jest w browarach osobną kadzią, gdzie oddzielane są osady. Dla chmielenia największe znaczenie ma niższa temp.(ok 85*). Wystarczy poczekać kilka min po wyłączeniu palnika.
Dla oddzielenia osadów wprawiasz brzeczkę w ruch wirowy(mieszając łyżką), na środku utworzy Ci się kopczyk osadów, a Ty możesz zlać brzeczkę spod ścianki garnka.
Jeśli chłodzisz wymiennikiem lub chłodnicą przeciwbierzną, to sypiesz chmiel i kręcisz łychą kilka minut po wyłączeniu palnika, czyli chwilę po podłączeniu chłodnicy, podstawieniu fermentora itd.
Przy chłodzeniu w wannie lub chłodnicą zanurzeniową stpiesz chmiel kilka min po wyłączeniu palnika, pomagasz mu zatonąć, a łyżką kręcisz po schłodzeniu.
4.Dadzą radę. Do zdecydowanej większości amerykańskich piw WLP001 są najlepszym wyborem(chyba, że jesteś gotowy na Conany, czy inne nowości)
Odpowiedz cytując
  #5  
Stare 11-02-2017, 12:35
Freshchasty Freshchasty is offline
Junior
 
Rejestracja: 11-2016
Miejscowość: Wrocław
Posty: 3
Standardowy

Rozumiem, dzięki za odpowiedzi, drożdże zadane, wygląda obiecująco
Odpowiedz cytując
  #6  
Stare 24-02-2017, 20:12
khalid khalid is offline
Junior
 
Rejestracja: 08-2013
Posty: 14
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Freshchasty Wyświetlenie odpowiedzi
Cześć wszystkim,

Od prawie roku bawię się w piwowarstwo (z różnym skutkiem ) i na tapetę na początek roku zdecydowałem że wezmę takie cudo:

http://www.brewersfriend.com/homebre...raumeister-20l

Nie wiem jak sprawdzi Ci sie powyzsza receptura, ale jesli klonujesz Pliniusza to proponuje recepture prosto od autora: https://www.homebrewersassociation.o.../doubleIPA.pdf

Nie bylo mi dane pic oryginalu ale uwarzylem naprawde dobre DIPA na powyzszej recepturze. Pozdrowienia.
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 19:29.


Browar.biz: ©2000 - 2018, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.