Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach


Warz Session IPE!

Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 28-05-2017, 20:37
agarth1979 agarth1979 is offline
Member
 
Rejestracja: 06-2013
Miejscowość: Rybnik
Posty: 95
Standardowy Temperatury leżakowania po butelkowaniu

Witam, rok temu zabrałem się za pilsa. latem. Totalna klapa i poszło w kanał. Wiem, że temperatura leżakowania po butelkowaniu najlepiej 10 stopni, ewentualnie max. 16. Z piwami górnej - luz, bo będą mieć odpowiednie warunki, dolnej już nie. I tu pytanie: w mojej "piwnicy" temperatura latem sięga 18-22 stopni, ryzykować czy poczekać na jesień kiedy będe miał 10-16? Co może taka wysoka temperatura wyrządzić piwu?
Odpowiedz cytując
  #2  
Stare 30-05-2017, 11:45
Marianowar_pl Marianowar_pl is offline
Member
 
Rejestracja: 03-2017
Miejscowość: Warszawa
Posty: 39
Standardowy

Jeżeli chodzi o piwa górnej fermentacji to raczej z tą temperaturą na pierwszym etapie fermentacji nie będzie problemu. Później niestety musi być ona obniżona. Za wysoka temperatura leżakowania może powodować zepsucie piwa i potencjalne granaty. Myślę że lepiej będzie poczekać do jesieni. Warzenie latem ma jeszcze jedną wadę a mianowicie problem z zakażeniem piwa podczas warzenia (muszki owocówki, pyłki itd.). Można próbować ale trzeba się nastawić, że znowu może być zlew.
Odpowiedz cytując
  #3  
Stare 30-05-2017, 15:03
agarth1979 agarth1979 is offline
Member
 
Rejestracja: 06-2013
Miejscowość: Rybnik
Posty: 95
Standardowy

Dzięki za odpowiedź. Myślę, że wysoka temperatura leżakowania nie wpłynie granaty. Jedynie obawiam się niezbyt mile widzianych przeze mnie nut estrowych w piwie spowodowanych. Zauważyłem jedną prawidłowość(?): na ciemne piwa temp. leżakowania nie wpływa zbytnio na smak a na lagery owszem. Pewnie przez to, że ciemne mają w smaku czekoladki, paloność i nie przebijają się estry. Jestem ciekaw jak radzą sobie z tym problemem inni.
Odpowiedz cytując
  #4  
Stare 30-05-2017, 15:17
Fotka Użytkownika: Petitpierre
Petitpierre Petitpierre is offline
Senior
 
Rejestracja: 01-2014
Miejscowość: Gród bogaty
Posty: 1 874
Standardowy

Utarło się, że latem spija się to, co się uwarzyło na jesieni i później. Większość piwowarów na okres letni zamyka sezon, teraz pogoda jest dziwna, może się zdarzyć parę dni chłodniejszych, to wówczas można coś, ale tak trochę "na siłę", uwarzyć. Teraz w zamyśle mam jedną warkę, bo składniki zgromadzone, ale nie ma presji, że muszę jeszcze ją przed czerwcem uwarzyć. Temperatura w piwnicy sprzyja degustacji, przynosisz piwko o takiej temperaturze i nie trzeba go dodatkowo schładzać (mowa o górniakach). W Twojej piwnicy dla górniaków masz temperaturę bardzo dobrą i do warzenia-jeśli fermentujesz w piwnicy i do podawania piwa bezpośrednio po przyniesieniu (tzn. ciemniaki np. o temp. 16 stopni, a 18-tu trzeba lekko schłodzić).
__________________
Chto humor i zdrowi ma na względzi,
Tyn piwu Lwowski kirzyć będzi,
Najbardzij klawy piwu browar Lwowski stwarza
Bryzgaj halby ni znasz aptek ni lekarza

Petitpierre edytował/a post 30-05-2017 o godz. 15:18.
Odpowiedz cytując
  #5  
Stare 30-05-2017, 17:34
agarth1979 agarth1979 is offline
Member
 
Rejestracja: 06-2013
Miejscowość: Rybnik
Posty: 95
Standardowy

Tak też sobie w tym roku przemyśłałem, że na sezon jesień-wiosna zrobię ze 4 warki. Nie będę ryzykował kanału, ale wiadomo, korci aby zrobić już, dlatego wypytuję jak to jest u Ciebie, u Was. Tak, teraz mam w piwnicy 18 stopni. Nawet mój ciemny hefeweizen się dobrze trzyma. Ale pewnie latem skoczy temperatura do 20 i ciężko będzie znaleźć chłodniejsze miejsce do leżakowania po butelkowaniu.
Odpowiedz cytując
  #6  
Stare 24-07-2017, 20:22
oli97 oli97 is offline
Junior
 
Rejestracja: 05-2017
Posty: 1
Standardowy

Podlaczylbym sie pod temat.
Przed paroma tygodniami uwarzylem saison. Po fermentacji i zabutelkowaniu, lezakuje od tygodnia w lodowce. Wedlug receptury powinno byc lezakowane przez ok. 5 tygodni.
W przyszlym tygodniu chcialbym uwazyc weizena.
I tutaj mam maly problem. Potrzebuje miejsca w lodowce, zeby moc wlozyc weizena na lezak.
1:Czy po 5 tygodniach lezakowania saisona w lodowce w temp ok. 10° C moge, go wyciagnac z lodowki i dalej lagerowac go w piwnicy w temp ok 20°C, zeby na jego miejsce wstawic zabutelkowanego weizena do lodowki.
2. Czy zaszkodzi to saisonowi (smak) i jak dlugo moge go w tej temperaturze trzymac (piwnica 20°C).
3.Jak dlugo musze lezakowac weizena w lodowce po zabutelkowaniu przed spozyciem.

Dzieki z gory za odpowiedz
pozdrawiam marek
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
Wpływ temperatury leżakowania na posmaki w piwie howser Kołyska piwowarska 20 05-09-2013 12:50
Regulator temperatury nonFelix Sprzęt 5 14-04-2013 22:05
Utrzymywanie zadanej temperatury fermentacji darko Opracowania 72 12-03-2013 14:29
Wahania temperatury podczas zacierania tues Kołyska piwowarska 18 18-09-2010 13:48
Beczki do leżakowania corwin Sprzęt 10 13-01-2009 22:20



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 12:06.


Browar.biz: ©2000 - 2018, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.