Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach


Mmmm Porter Warszawski!

Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 14-06-2017, 13:19
k_s k_s is offline
Member
 
Rejestracja: 05-2017
Miejscowość: Opole
Posty: 49
Standardowy Czy można już butelkować?

Witam, uwarzyłem moją pierwszą warkę - APA. Piwo jest już ósmy dzień na burzliwej fermentacji i jeszcze troszkę fermentuje. Dzisiaj postanowiłem otworzyć fermentor żeby zmierzyć poziom blg i spróbować oczywiście.
Wyszło 5º BLG i smak bardzo dobry . Początkowo było 15.5º BLG.
Jako, że potrzebuję fermentor do uwarzenia kolejnej warki nie chcę przy tej robić cichej fermentacji tylko ją zabutelkować od razu.
Czy przy 5º BLG można już butelkować i nie będzie z tego granatów?
Odpowiedz cytując
  #2  
Stare 14-06-2017, 13:28
Fotka Użytkownika: Maggyk
Maggyk Maggyk is offline
Szara Adminiscjencja
 
Rejestracja: 05-2004
Miejscowość: Opole
Posty: 5 270
Standardowy

Jeśli fermentacja jeszcze trwa to w zasadzie sam sobie odpowiedziałeś - nie. Piwo butelkujemy po zakończonej fermentacji.
__________________
Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
Piwo domowe -
Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

Reklama w BROWARZE
PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D
Odpowiedz cytując
  #3  
Stare 14-06-2017, 13:36
Marianowar_pl Marianowar_pl is offline
Member
 
Rejestracja: 03-2017
Miejscowość: Warszawa
Posty: 39
Standardowy

Absolutnie nie. Myślę, że powinno ci jeszcze ze dwa stopnie zejść. Póki są objawy fermentacji to nie butelkuj bo porobisz granaty. Dodatkowo ciężko by było określić ilość cukru do refermentacji :P
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
Czy można odsprzedać komuś piwo kiedyś kupione? fiodger Piwo - ogólne 13 07-02-2015 17:24
Czy Browarbizowicze to oszołomy? coachu Przy piwie 99 18-09-2009 14:21
Czy to można nazwać podstawką? dzidek1960 Kolekcjonerstwo 20 25-10-2008 09:35
Czy ktoś wie gdzie w Warszawie można kupić Löwenbräu? cebeusz Poszukuję miejsca... 2 29-07-2008 07:32
Kraków - czy można gdzieś dostać Lwówek Śląski? cyborg_marcel Piwo - Gdzie 5 06-02-2007 00:22



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 19:12.


Browar.biz: ©2000 - 2018, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.