Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Receptura na APA

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • rosiks
    Junior
    • 11-2017
    • 5

    Receptura na APA

    Witam,

    Ostatnimi czasy wymyśliłem sobie, że uwarzę piwo w stylu APA single hop mosaic.
    Jest to pierwsza receptura wymyślona przeze mnie, a nie zestaw z forumowego sklepu.
    Jestem pewien, że kolor piwa na pewno nie odpowiada temu stylowi. Powiedziałbym że jest miedziany/bursztynowy. Na pewno w zakresie od 20 do 35 EBC. Odnośnie goryczki jest intensywna, ale nie dominująca. Aromat jest zadowalający

    Stąd moje pytanie, czy wyszło mi piwo w stylu APA?
    I jeśli nie to jaki to może być styl.

    Poniżej receptura i wszystkie parametry.

    Warka #4 | American Pale Ale Single Hop Mosaic

    Słody:
    Karmelowy 150 EBC Viking Malt - 0,2 kg
    Monachijski 12-18 EBC Soufflet - 1 kg
    Pale Ale Zero 5,0-7,5 EBC Viking Malt - 3 kg
    Caramunich (R) typ II 110-130 EBC Weyermann - 0,2 kg
    Crystal 150 EBC Castle - 0,2 kg
    Płatki orkiszowe - 200 g
     
    Zacieranie:
    55*C - 5"
    64*C - 25"
    72*C - 25" próba jodowa
    78*C - filtracja i wysładzanie

    Gotowanie i chmielenie - 60"
    Mosaic - 10g przed rozpoczęciem gotowania
    Mosaic - 15g na 60’’
    Mosaic - 20g na 30’’
    Mosaic - 25g na 15’’
    Mosaic - 30g na 0’’
    Mosaic - 25g na zimno przy fermentacji burzliwej
    Mosaic - 25g na zimno przy fermentacji cichej na 7 dni przed butelkowaniem
    Mosaic - 25g na zimno przy fermentacji cichej na 5 dni przed butelkowaniem
    Mosaic - 25g na zimno przy fermentacji cichej na 3 dni przed butelkowaniem

    Start warzenia: 03.12.2017 godzina 21.00
    Koniec warzenia: 04.12.2017 godzina 04.30
    Studzenie w wannie.

    Drożdże: Safale US-05 zadane 04.12.2017 o godzinie 08.00 po rehydratacji.
    Start fermentacji: 04.12.2017 o godzinie 18.00 po ponownym napowietrzeniu brzeczki oraz zadaniu kolejnej saszetki drożdży, bezpośrednio do fermentora.
    Temperatura fermentacji: 19*C
    Czas fermentacji burzliwej: 7 dni (przelane na cichą 11.12.2017)
    Czas fermentacji cichej: 8 dni.
    Fermentacja inne: na trzy ostatnie dni fermentacji cichej została obniżona temperatura do około 0*C w celu wyklarowania piwa z chmielin na zimno.

    Refermentacja: 3g cukru na każde pół litra piwa.
    Butelkowanie: 19.12.2017 (40 x 0,33L, 18 x 0,5L)

    Zakładana ilość brzeczki: 20L
    Finalna ilość brzeczki: 23L

    Zakładane BLG: 12
    Finalne BLG: 13
    Poziom BLG po fermentacji: 4
    Poziom alkoholu w gotowym piwie: 5%


    Jeśli post zamieściłem w złym dziale, proszę o wyrozumiałość i przekierowanie. Jestem nowy w pisaniu postów
    Last edited by rosiks; 25-12-2017, 18:53.
  • Jimmy_jb
    • 11-2005
    • 911

    #2
    To co zrobiłeś podpada pod American Amber Ale.
    Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

    Comment

    • rosiks
      Junior
      • 11-2017
      • 5

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jimmy_jb Wyświetlenie odpowiedzi
      To co zrobiłeś podpada pod American Amber Ale.
      Rzeczywiście masz rację Hmm, tylko w takim razie co poszło nie tak? Źle dobrałem słody?

      Comment

      • rosiks
        Junior
        • 11-2017
        • 5

        #4
        Być może za krótko wysładzałem?
        Przyznaję że zakończyłem wysładzanie, ze względu na to że mam gar o pojemności 25L i większa ilość brzeczki podczas gotowania narobiłaby bałaganu, a skrobanie płyty ceramicznej nie należy do najprzyjemniejszych
        Mogłem chmielić w dwóch garnkach, ale miałem to dość precyzyjnie zaplanowane, stąd moja decyzja.
        Mimo wszystko piwo jest pyszne, po prostu bardziej intensywne.

        Comment

        • Jimmy_jb
          • 11-2005
          • 911

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rosiks Wyświetlenie odpowiedzi
          Rzeczywiście masz rację Hmm, tylko w takim razie co poszło nie tak? Źle dobrałem słody?
          Jeśli piwo jest dobre to poszło dobrze. A jak chcesz bardziej klasyczne APA to zrezygnuj z ciemnych słodów karmelowych - wybieraj te poniżej 30 EBC.
          Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

          Comment

          Przetwarzanie...
          X
          😀
          🥰
          🤢
          😎
          😡
          👍
          👎