Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach


Warz Session IPE!

Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 02-03-2018, 07:13
JonI JonI is offline
Member
 
Rejestracja: 12-2017
Posty: 45
Czerwona Gęba Drożdże jakich jeszcze nie widziałem

Zacząłem warzyć swoją czwarta Warkę z puchy. Trzecia niestety miała zakażenie. Fermentor dezynfekowalem środkiem typu ace, wielokrotnie płukakem , potem piro. Mija Ok. 8h od zadania drożdży. Fermentacja burzliwa jeszcze nie ruszyła, ale w fermentorze bliżej dna na całej powierzchni
zauważyłem duże, pływające skrzepy drożdży(?). Załączam zdjęcia, które jednak nie oddają w pełni rzeczywistości bo ciężko ustawić ostrość.. Co to jest? W poprzednich warkach tego nie było.
Załączone obrazki
Rodzaj pliku: jpg DR2.jpg (36,2 KB, liczba wyświetleń: 94 )
Rodzaj pliku: jpg Dr1.jpg (14,5 KB, liczba wyświetleń: 91 )
Odpowiedz cytując
  #2  
Stare 02-03-2018, 11:55
k_s k_s is offline
Member
 
Rejestracja: 05-2017
Miejscowość: Opole
Posty: 49
Standardowy

Trudno powiedzieć co to jest bo nie wiemy co to za drożdże i jak były przygotowywane. W jakiej temperaturze były zadane?
Odpowiedz cytując
  #3  
Stare 02-03-2018, 11:57
JonI JonI is offline
Member
 
Rejestracja: 12-2017
Posty: 45
Standardowy

Drozdze dodane do IPA COOPERS - bez nazwy chyba. Najpirw do wody wychłodzonej do ok 25-27 stopni a nastepnie do brzeczki ktora mialla ok. 25 dodam ze takich "skrzepow" w brzeczce jest bardzo dużo, minelo ok 14 godzin od ich zadania. Burzliwa nie ruszyla, na powierzchni nieliczne bąbelki.
Odpowiedz cytując
  #4  
Stare 02-03-2018, 12:02
Fotka Użytkownika: anteks
anteks anteks is offline
maruda
 
Rejestracja: 08-2003
Miejscowość: opalenica
Posty: 10 289
Standardowy

Na zakażenie za wcześnie. Może to osadu białkowe które podrywaj a sie z dna
__________________
Mniej książków więcej piwa
Browar Largus




Odpowiedz cytując
  #5  
Stare 02-03-2018, 12:03
JonI JonI is offline
Member
 
Rejestracja: 12-2017
Posty: 45
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
Na zakażenie za wcześnie. Może to osadu białkowe które podrywaj a sie z dna
ale byłby tego taki ogrom? bo serio, pływa tego pełno i niektóre są naprawdę pokaźne. Niestety nie potrafię wykonać zdjęcia lepszej jakości bo ostrość nie łapie.
Załączone obrazki
Rodzaj pliku: jpg fotofermentor2.jpg (25,4 KB, liczba wyświetleń: 73 )
Rodzaj pliku: jpg fotofermentor.jpg (22,5 KB, liczba wyświetleń: 73 )
Odpowiedz cytując
  #6  
Stare 02-03-2018, 12:26
k_s k_s is offline
Member
 
Rejestracja: 05-2017
Miejscowość: Opole
Posty: 49
Standardowy

Jak je zadawałeś to też były w konsystencji skrzepów czy były bardziej płynne i równomiernie rozpuszczone?
Czasami burzliwa startuje późno, nawet po 24h -30h, jeśli drożdży było mało i były w słabej kondycji, lub brzeczka była słabo napowietrzona.
Obserwuj co się z tym będzie dziać i w razie czego miej w pogotowiu nowe drożdże.
Odpowiedz cytując
  #7  
Stare 02-03-2018, 12:32
JonI JonI is offline
Member
 
Rejestracja: 12-2017
Posty: 45
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika k_s Wyświetlenie odpowiedzi
Jak je zadawałeś to też były w konsystencji skrzepów czy były bardziej płynne i równomiernie rozpuszczone?
Czasami burzliwa startuje późno, nawet po 24h -30h, jeśli drożdży było mało i były w słabej kondycji, lub brzeczka była słabo napowietrzona.
Obserwuj co się z tym będzie dziać i w razie czego miej w pogotowiu nowe drożdże.

Brzeczkę napowietrzyełem poprzez wlewanie z gory wody. pieniła się, nie jakoś bardzo, ale piana była zauważalna. Drozdze trzymalem przez 15 minut w szklance z woda pod przykryciem, rozpuscil sie dol, gora bla dalej sypka, wiec czesc weszla do brzeczki w formie sypkiej. Powinienem je zamieszać?

Od dołu fermentora gdzie osadziła się część drozdzy ida wyraznie bąbelki jak się przyswieci latarka. Bardziej niepokoją mnie te drozdzowe skrzepy, na wszystkich poziomach fermentora, od dołu do góry, po prostu wczesniej tak nie miałem.
Odpowiedz cytując
  #8  
Stare 02-03-2018, 12:54
k_s k_s is offline
Member
 
Rejestracja: 05-2017
Miejscowość: Opole
Posty: 49
Standardowy

To chyba nie rozmieszałeś ich dobrze w szklance i się zrobiły grudki, które teraz trzeba rozmieszać zdezynfekowaną łychą i powinno być OK .
Odpowiedz cytując
  #9  
Stare 02-03-2018, 12:56
JonI JonI is offline
Member
 
Rejestracja: 12-2017
Posty: 45
Standardowy

mam je tylko mieszać czy tą łychą też rozgniatac te grudki? To na pewno konieczne, mam zle doswiadczenia z otwieraniem fermentora:P
Odpowiedz cytując
  #10  
Stare 02-03-2018, 13:09
k_s k_s is offline
Member
 
Rejestracja: 05-2017
Miejscowość: Opole
Posty: 49
Standardowy

Raczej rozgniatać tak aby się rozpuściły. Czy to konieczne to zależy ile drożdży się rozpuściło a ile pływa w grudkach. Jeśli więcej niż połowa się rozpuściła to nie trzeba.
Odpowiedz cytując
  #11  
Stare 02-03-2018, 13:10
JonI JonI is offline
Member
 
Rejestracja: 12-2017
Posty: 45
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika k_s Wyświetlenie odpowiedzi
Raczej rozgniatać tak aby się rozpuściły. Czy to konieczne to zależy ile drożdży się rozpuściło a ile pływa w grudkach. Jeśli więcej niż połowa się rozpuściła to nie trzeba.
A mogę przyjąć taką metodę, że poczekam jeszcze do jutra i jak fermetancja ruszy to je zostawię, a jak nie ruszy to porozgniatam?:P
Odpowiedz cytując
  #12  
Stare 02-03-2018, 13:29
k_s k_s is offline
Member
 
Rejestracja: 05-2017
Miejscowość: Opole
Posty: 49
Standardowy

Jasne.
Odpowiedz cytując
  #13  
Stare 02-03-2018, 13:37
Fotka Użytkownika: e-prezes
e-prezes e-prezes is offline
Senior
 
Rejestracja: 05-2002
Miejscowość: Biała Podlaska
Posty: 17 067
Standardowy

One już pracują, wolno, bo wolno, ale pracują skoro się unoszą. Ja tam bym nic nie mącił, ugniatał. Drożdże sobie poradzą jeśli sa dobrej kondycji, a jak nie to te zabiegi niewiele im pomogą.
__________________
-= Browar Stary Kraków. Smocza Głowa Amber Ale =-

Na piętnowanym za brak informacji o miejscu warzenia: Piwojad, Inne Beczki, WhyDuck?, Polskie Browary Regionalne, Guru Arts, Szpunt.
Odpowiedz cytując
  #14  
Stare 02-03-2018, 14:19
JonI JonI is offline
Member
 
Rejestracja: 12-2017
Posty: 45
Standardowy

Od dna idą "bąbelki", więc chyba jest dobrze. Niemniej jednak fermentacja wciąż nie ruszyła.
Dziękuje za rady. Dam znać.
Odpowiedz cytując
  #15  
Stare 02-03-2018, 14:51
Fotka Użytkownika: e-prezes
e-prezes e-prezes is offline
Senior
 
Rejestracja: 05-2002
Miejscowość: Biała Podlaska
Posty: 17 067
Standardowy

A skąd pogląd, że nie ruszyła? Po czym to oceniasz?
__________________
-= Browar Stary Kraków. Smocza Głowa Amber Ale =-

Na piętnowanym za brak informacji o miejscu warzenia: Piwojad, Inne Beczki, WhyDuck?, Polskie Browary Regionalne, Guru Arts, Szpunt.
Odpowiedz cytując
  #16  
Stare 02-03-2018, 14:53
JonI JonI is offline
Member
 
Rejestracja: 12-2017
Posty: 45
Standardowy

Brak piany, rurka milczy, fermentor jest nowy, więc raczej nie ma problemow ze szczelnością.
Odpowiedz cytując
  #17  
Stare 02-03-2018, 16:00
Fotka Użytkownika: e-prezes
e-prezes e-prezes is offline
Senior
 
Rejestracja: 05-2002
Miejscowość: Biała Podlaska
Posty: 17 067
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JonI Wyświetlenie odpowiedzi
Od dna idą "bąbelki", więc chyba jest dobrze.
A jak myślisz skąd te bąbelki? Czego?
__________________
-= Browar Stary Kraków. Smocza Głowa Amber Ale =-

Na piętnowanym za brak informacji o miejscu warzenia: Piwojad, Inne Beczki, WhyDuck?, Polskie Browary Regionalne, Guru Arts, Szpunt.
Odpowiedz cytując
  #18  
Stare 02-03-2018, 18:18
JonI JonI is offline
Member
 
Rejestracja: 12-2017
Posty: 45
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
A jak myślisz skąd te bąbelki? Czego?
CO2 zapewne, ale dalej rurka milczy a piany brak. Natomiast na powierzchni plywa coraz wiecej drożdży, nieliczne bąbelki na powierzchni. Przewrażliwiony jestem, bo zrobiłem dopiero trzy warki, z czego jedną zakaziłem.
Odpowiedz cytując
  #19  
Stare 02-03-2018, 18:48
Fotka Użytkownika: anteks
anteks anteks is offline
maruda
 
Rejestracja: 08-2003
Miejscowość: opalenica
Posty: 10 289
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JonI Wyświetlenie odpowiedzi
CO2 zapewne, ale dalej rurka milczy a piany brak. Natomiast na powierzchni plywa coraz wiecej drożdży, nieliczne bąbelki na powierzchni. Przewrażliwiony jestem, bo zrobiłem dopiero trzy warki, z czego jedną zakaziłem.
Może masz zepsutą rurkę, lub felerne drożdże?
__________________
Mniej książków więcej piwa
Browar Largus




Odpowiedz cytując
  #20  
Stare 02-03-2018, 18:49
JonI JonI is offline
Member
 
Rejestracja: 12-2017
Posty: 45
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
Może masz zepsutą rurkę, lub felerne drożdże?
Rurka przeżyła dopiero trzy warki, więc wątpliwe, ponadto jak się naciśnie na dekiel mocniej to wtedy "bulka" więc z rurką wszystko ok.
Odpowiedz cytując
  #21  
Stare 02-03-2018, 19:01
Fotka Użytkownika: anteks
anteks anteks is offline
maruda
 
Rejestracja: 08-2003
Miejscowość: opalenica
Posty: 10 289
Standardowy

Czyli zepsute wiadro/ dekiel
__________________
Mniej książków więcej piwa
Browar Largus




Odpowiedz cytując
  #22  
Stare 02-03-2018, 19:05
JonI JonI is offline
Member
 
Rejestracja: 12-2017
Posty: 45
Standardowy

No nie, bo przecież jak naciskam to gdzieś nadmiar CO2/powietrze musi uciec działo się tak od nowości, a rurka jecze tydizen temu dzialala;]

JonI edytował/a post 02-03-2018 o godz. 19:06.
Odpowiedz cytując
  #23  
Stare 02-03-2018, 19:17
JonI JonI is offline
Member
 
Rejestracja: 12-2017
Posty: 45
Standardowy

Zdecydowalem sie jednak rozgniesc te wieksze drozdze umyta i zdezynnfekowanym mieszadlem (OXI). Tak to wyglada ogolnie na powierzchni, wyglada na to ze nie jest zle. Co myślicie?
Załączone obrazki
Rodzaj pliku: jpg Obrazek_2018-03-02 20.14.28.jpg (47,2 KB, liczba wyświetleń: 53 )
Odpowiedz cytując
  #24  
Stare 02-03-2018, 19:21
Fotka Użytkownika: anteks
anteks anteks is offline
maruda
 
Rejestracja: 08-2003
Miejscowość: opalenica
Posty: 10 289
Standardowy

Zostaw to piwo w spokoju i rozpocznij weekend jak Bóg przykazał
__________________
Mniej książków więcej piwa
Browar Largus




Odpowiedz cytując
  #25  
Stare 02-03-2018, 19:49
Fotka Użytkownika: e-prezes
e-prezes e-prezes is offline
Senior
 
Rejestracja: 05-2002
Miejscowość: Biała Podlaska
Posty: 17 067
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JonI Wyświetlenie odpowiedzi
(...) zrobiłem dopiero trzy warki, z czego jedną zakaziłem.
I chcesz kolejną zniszczyć. Daj pracować drożdżom. Za parę dni ocenisz jak sobie poradziły.
__________________
-= Browar Stary Kraków. Smocza Głowa Amber Ale =-

Na piętnowanym za brak informacji o miejscu warzenia: Piwojad, Inne Beczki, WhyDuck?, Polskie Browary Regionalne, Guru Arts, Szpunt.
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
Brew-kit Coopers - jakie drożdże? cyfronik Kołyska piwowarska 1 01-02-2009 00:37
jeszcze o eksplozjach butelek elroy Twoje warzenie 15 26-06-2007 12:43
brzeczka oczekująca na drożdże rafal_s Kołyska piwowarska 7 18-05-2007 12:49
Drożdże firmy White Labs piwochłon Gdzie dostać... 29 24-05-2004 18:41



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 18:05.


Browar.biz: ©2000 - 2018, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.