Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach


 Do niezależnego funkcjonowania BrowarBiz potrzebuje Twojego wsparcia. Co piszą BrowarBizoWspieracze na ten temat?
Pewnego razu pomyślałem sobie, że skoro jestem gotów kupować książki, różne naczynia oraz narzędzia potrzebne przy warzeniu piwa, to czemu miałbym nie wesprzeć miejsca, skąd w sumie dowiedziałem się o tym wszystkim. Mimo, że raczej mało udzielam się na forum, co spowodowane jest moją nikłą jeszcze wiedzą, to przecież jestem jego jakąś cząstką. Gdyby wcześniej ktoś nie poświęcił własnych pieniędzy na organizację tego, to dalej piłbym Żubra, czasem tylko w chłodniejsze dni racząc się Porterem.
Najtron
BrowarBiz jest Ci przydatny? Dołóż swoją cegiełkę!

Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 19-03-2018, 22:05
Fotka Użytkownika: dadek
dadek dadek is online now
Senior
 
Rejestracja: 09-2005
Miejscowość: Warszawa
Posty: 3 395
Standardowy Kożuszki-Parcel 61f, Browar Socho

Sochaczewianin Karol Słoma od kilku lat warzył piwo w domu, jednak uznał że woli to robić w większej skali i nie tylko na własne potrzeby. Na działce odległej o około 4 km na wschód od Sochaczewa postawił budynek zaprojektowany z myślą o browarze. Jako, że jest inżynierem mechanikiem i spawalnikiem więc nie dziwne, że również samodzielnie zaprojektował i wykonał wszystkie urządzenia. Warzelnia o max wybiciu 1750 l jest chyba jedyną w Polsce gdzie pod kotłem pali się żywy ogień. Zespół otwartych palników zasilany jest przez dwie sekcje butli z gazem, a na ugotowanie jednej warki (przeważnie 1250 l) zużywa się ich 8. Jednak Karol nie do końca jest zadowolony z wydajności tego typu ogrzewania kotła, producent palników obiecywał moc 60 kW jednak szczególnie w zimie osiągana moc jest mniejsza o połowę. Tak więc pierwsza modernizacja będzie polegała właśnie na zmianie ogrzewania na olejowe i zainstalowaniu panelu automatyki sterowania. Odpowiednie projekty już powstają a prawdopodobnie do końca roku powinny już zostać wdrożone do pracy.
W pomieszczeniu fermentowni znajdują się 3 tankofermentory po 25 hl własnej roboty, spawane metodą laserową i tank leżakowy 25 hl (3 bar) zakupiony w firmie Czech minibreweries z Opavy. Pracują one od startu browaru w 2016 roku (pierwsze piwo miało premierę w grudniu), w rok później przybyły jeszcze 3 zakupione w niemieckiej firmie Euro Lux o pojemności 800 l każdy.
Również własnym sumptem został zbudowany hopgun, wannowy pasteryzator (pojemność 30 skrzynek) i zbiornik wody lodowej, instaluje się właśnie nowo zakupiony agregat chłodniczy.
Śrutownik pochodzi od miejscowego rolnika i jest już właściwie zabytkiem (około 30 lat) lecz pracuje idealnie z dużą wydajnością, a ewentualny problem byłby gdyby zabrakło pasków klinowych. Karol nabył go za 2 skrzynki piwa + kilka piw.
Śrutownik i worki ze słodem mają na razie swe miejsce w kącie w pobliżu warzelni, magazyn piwa mieści się w ustawionej obok budynku chłodni kontenerowej. Jednak już za chwilę właśnie w tym celu, u szczytu budynku rusza budowa osobnego magazynu o powierzchni 25 m2.
Pomimo, że jest to już prawdziwy browar, Karol wciąż traktuje pracę w nim jak hobby. Myślał co prawda o zajęciu się wyłącznie piwowarstwem, jednak uznał że ma zbyt dużo radochy ze swojej pracy w wyuczonym zawodzie by go porzucić. Tak więc warzy tylko w weekendy z pomocą młodego kolegi Dawida. Gdy odwiedziłem browar 17.03.2018 akurat trwało warzenie lekkiego portera 18°Blg z wiśniami (przewidziany do rozlewu za około 2 miesiące).
Od paru miesięcy Karol postanowił zrezygnować ze sprzedaży swoich piw poprzez hurtownie (głównie do Małopolski), a przejść na własna dystrybucję skupiając się na Sochaczewie i Warszawie. Oczywiście zamierza też uczestniczyć w tegorocznych imprezach plenerowych.
Dzięki Karol za możliwość odwiedzenia browaru, piwne poczęstunki i super atmosferę na wieczornej premierze "Paddy's Day in" czyli Irish Red Ale z Socho w Craft Muranów.

Fotki w galerii:
https://www.browar.biz/galeria.php?id=23076
https://www.browar.biz/galeria.php?id=23077
https://www.browar.biz/galeria.php?id=23078
https://www.browar.biz/galeria.php?id=23079
https://www.browar.biz/galeria.php?id=23080
https://www.browar.biz/galeria.php?id=23081
https://www.browar.biz/galeria.php?id=23082
https://www.browar.biz/galeria.php?id=23083
https://www.browar.biz/galeria.php?id=23084
https://www.browar.biz/galeria.php?id=23085
https://www.browar.biz/galeria.php?id=23086
https://www.browar.biz/galeria.php?id=23087
Odpowiedz cytując
  #2  
Stare 27-03-2018, 10:41
Fotka Użytkownika: e-prezes
e-prezes e-prezes is offline
Senior
 
Rejestracja: 05-2002
Miejscowość: Biała Podlaska
Posty: 17 667
Standardowy

Myślę, że najwyższy czas wydzielić takie wątki do działu Piwo - gdzie. Jeśli nie do głównego katalogu to do wydzielonego. Tu jest to trochę dziwaczne miejsce dla tego typu postów.
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
Zgłoszenie nowego piwa wyprodukowanego w Polsce Pendragon Sprawy techniczne 8229 Dzisiaj 11:45
Piwna kartografia celt_birofil Piwo - Gdzie 674 01-09-2018 14:37
2016.08.19-21 - Chmielaki Krasnostawskie chmielakikrasnystaw Imprezy, promocje, wydarzenia 15 01-09-2016 14:55
2010.06.18-19 - Żywiec, XV Giełda Birofiliów, Festiwal Piwowarów, VIII KPD, IV KPR Żywiec Giełdy kolekcjonerskie 315 02-08-2010 17:18
Powiastka o tym jak ART walczył ze słowem "rześki" Cezar Przy piwie 12 11-09-2007 13:29



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 19:07.


Browar.biz: ©2000 - 2019, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.