Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Melasa z trzciny cukrowej 680 g Sklep Centrum Piwowarstwa zaprasza na zakupy!
-
-
:: Cena: 20.99zł / 18.89

Inne surowce / dodatki:
Melasa z trzcinowy cukrowej dodawana jest do brytyjskich i amerykańskich porterów.
 
Mexipol 1 litr Sklep Centrum Piwowarstwa zaprasza na zakupy!
-
-
:: Cena promocyjna - zamiast 21.27zł,
zapłacisz jedynie
: 19.14zł - tylko do 24-03-2019!
Dezynfekcja:
Płyn przeznaczony do dezynfekcji powierzchni mających kontakt z żywnością. Zawiera: etanol, 2-propanol.
Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 11-08-2018, 16:06
malpitrzon malpitrzon is offline
Member
 
Rejestracja: 07-2016
Miejscowość: Warszawa
Posty: 33
Standardowy Pilzner + mosaic

Cześć,

za mną już ponad 10 warek z zacieraniem z czego dwie to był Pilzner z Browamatora i zarówno przeze mnie jak i znajomych te dwie warki były najbardziej chwalone więc teraz plan mam następujący: zrobić warkę Pilznera 40 litrową z czego połowę nachmielić tak jak zawsze a drugą połowę nachmielić mosaic'iem. No i tutaj pojawia się moje pytanie, jak tym mosaic'iem chmielić? Jaka ilość i jakie czasy? Ile na zimną i na jak długo? Chciałbym uzyskać tak intensywny aromat jak w Modern Drinking od Pinty. Jeśli chodzi o goryczkę to w sumie mi bez różnicy - może być gorzkie jak standardowy Pilzner albo mocniej.

Co radzicie? Jak potrzebne są jeszcze jakieś dane to mówcie.

Poniżej wklejam fragment artykułu, który znalazłem w sieci:

"...Otóż, podczas wizyty chłopaków z Pinty w Stanach Zjednoczonych, zasłyszeli radę dotyczącą chmielenia piw w stylu West Coast IPA. Od piwowarów z Portland, miasta o największej liczbie browarów rzemieślniczych w USA, otrzymali wskazówkę, aby cały chmiel, który zamierzają użyć do uwarzenia piwa, wsypać na ostatnie 15 min. gotowania. Aby efekt był zadowalający, należy go wsypać w ilościach ekstremalnych. Potem oczywiście chmielić na zimno. Jak usłyszeli, tak zrobili. Modern Drinking został nachmielony podobno gigantyczną ilością chmielu Mosaic, dodanego w 6 porcjach na ostatnie 15 min. no i resztę na zimno. Podobno piwowarzy z Portland zdradzili jeszcze parę ciekawostek związanych z warzeniem dobrego, pijalnego i wytrawnego West Coast IPA, ale tego nam już chłopaki zdradzić nie chcą..."
Odpowiedz cytując
  #2  
Stare 14-08-2018, 15:27
malpitrzon malpitrzon is offline
Member
 
Rejestracja: 07-2016
Miejscowość: Warszawa
Posty: 33
Standardowy

Żeby ułatwić to dodam, że wczoraj zamówiłem 180 g mosaica Myślę, żeby to zrobić tak:
- 20 minut od zagotowania: 30 g
- 65 minut od zagotowania: 60 g
- 80 minut od zagotowania: zakończenie gotowania

3-5 dni przed kegowaniem 90 g (na zimno).

Będzie dobrze? Goryczka będzie pilznerowa lub większa? Aromat chyba powinien być w miarę intensywny?
Odpowiedz cytując
  #3  
Stare 15-08-2018, 09:34
Fotka Użytkownika: fidoangel
fidoangel fidoangel is offline
Senior
 
Rejestracja: 07-2005
Miejscowość: Wrocław
Posty: 3 334
Standardowy

Poszukaj w sieci jakiś kalkulator nachmielenia, sporo tego w sieci, i przeliczaj goryczkę.



Tam też, często, są podane widełki IBU dla poszczególnych styli.
__________________
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
2017.09 - Międzynarodowy Cieszyński Konkurs Piw Domowych PSPD - Czeski Pilzner telek Imprezy piwowarskie 3 12-09-2017 00:39
Adnams, (Marks & Spencer) Mosaic Pale Ale Siemion Anglia 2 29-08-2016 23:51
Brew By Numbers, 11 03 Session IPA (Mosaic) Dreamer Anglia 0 28-05-2015 17:25
Terrapin, Mosaic Latarnik USA 0 23-07-2013 00:43



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 16:04.


Browar.biz: ©2000 - 2019, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.