Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach


 Do niezależnego funkcjonowania BrowarBiz potrzebuje Twojego wsparcia. Co piszą BrowarBizoWspieracze na ten temat?
Od tego roku postanowiłem premierować w Browar.Biz ponieważ stał się on dla mnie niezgłębioną studnią wiedzy piwnej i dzięki niej moje uświadomienie w tej dziedzinie nieustannie się rozwija.
maras_73
BrowarBiz jest Ci przydatny? Dołóż swoją cegiełkę!

Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 02-09-2018, 20:00
Fotka Użytkownika: Jaroslav
Jaroslav Jaroslav is offline
Senior
 
Rejestracja: 10-2005
Miejscowość: Poznań/Wierzyce
Posty: 946
Standardowy Żywiec, ks. Prałata Stanisława Słonki 22A, Beskidzki Browar Rzemieślniczy

Najmniejszy i jeden z najnowszych browarów rzemieślniczych w Polsce.
Znajduje się on 5 minut spaceru od dworca w Żywcu na ulicy ul. ks. Prałata
Stanisława Słonki 22A. Założony przez dwóch piwowarów domowych,
którzy swoje hobby postanowili zamienić w pełnoprawne zajęcie zawodowe.

Jest to zupełnie nowe podejście do piwowarstwa komercyjnego w naszym kraju.
Bez wykładania monstrualnych środków na rozpoczęcie działalności powstał browar o
jednorazowym wybiciu ok. 60l. Warzenie odbywa się w 100l nierdzewnych garnkach
umieszczanych na taboretach gazowych zasilanych z butli. Browar posiada kilka niezależnie
chłodzonych pomieszczeń, co sprawia że chłopaki mają możliwości fermentacji piw górnej i
dolnej fermentacji jednocześnie. Całość procesu produkcji piwa jest bardzo zbliżona
wielkością i zastosowanymi rozwiązaniami do browarnictwa domowego. Legalizacja trwała
8 miesięcy, myślę jednak że browar przetarł nowe szlaki.
Czy w polskiej rzeczywistości inicjatywa tej wielkości ma prawo bytu na dłuższą metę?
Nie ukrywam, że trzymam kciuki za pozytywny rozwój sytuacji. Data powstania Beskidzkiego
Browaru Rzemieślniczego, może być znaczącą w historii naszej piwnej rewolucji.

Browar posiada ogromną swobodę w doborze warzonych styli i właściciele nie ukrywają,
że z tych możliwości będą korzystać. Od pomysłu na piwo do realizacji mogą upłynąć
jedynie godziny. Pierwsze warki to w większości piwa nowej fali: wybitny new england,
bardzo dobre citra single hop oraz american pale ale; jest też klasyczna pszenica.
Nazwy piw nawiązują do szczytów Beskidu Żywieckiego np. Trzy Kopce czy Tyniok
(piwa dostępne są w schronisku na Hali Lipowskiej).
Na premierę czekały już piwa w stylach grodziskie, braggot czy leżakowany z płatkami
dębowymi porter bałtycki (ja zostałem nieoficjalnie poczęstowany wersją standardową -
chapeau bas).
Wykorzystanie szablonu pozwala na dodruk nowych wzorów etykiet w samym browarze.
Część piwa jest rozlewana również do petainerów.


W galerii znajdują trzy moje zdjęcia:
https://www.browar.biz/galeria.php?id=24280
https://www.browar.biz/galeria.php?id=24279
https://www.browar.biz/galeria.php?id=24278
Odpowiedz cytując
  #2  
Stare 02-09-2018, 20:04
Fotka Użytkownika: anteks
anteks anteks is offline
maruda
 
Rejestracja: 08-2003
Miejscowość: opalenica
Posty: 10 363
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jaroslav Wyświetlenie odpowiedzi
Część piwa jest rozlewana również do petainerów.

przy takim wybiciu to do jednego petainera
__________________
Mniej książków więcej piwa
Browar Largus




Odpowiedz cytując
  #3  
Stare 02-09-2018, 20:28
Fotka Użytkownika: Jaroslav
Jaroslav Jaroslav is offline
Senior
 
Rejestracja: 10-2005
Miejscowość: Poznań/Wierzyce
Posty: 946
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
przy takim wybiciu to do jednego petainera
Chłopaki twierdzą, że ich rekord to trzy warki na dobę. Ten model wymaga dużo pasji,
samozaparcia i pracowitości.
Odpowiedz cytując
  #4  
Stare 03-09-2018, 04:20
Fotka Użytkownika: wizi
wizi wizi is offline
Member
 
Rejestracja: 10-2014
Miejscowość: Kobyłka
Posty: 59
Standardowy

Napisz coś więcej o fermentowni. Jakich fermentorów używają?
Odpowiedz cytując
  #5  
Stare 03-09-2018, 07:21
Fotka Użytkownika: e-prezes
e-prezes e-prezes is offline
Senior
 
Rejestracja: 05-2002
Miejscowość: Biała Podlaska
Posty: 17 665
Standardowy

Owszem jak ktoś chce się w to bawić jako uzupełnienie innej pracy i obsługiwać "wokół komina" to dobry przykład, że można (choć niekoniecznie w całej Polsce). Ale browary do 250-300 litrów jeśli chcą trochę w światku rzemieślniczym podziałać to prędzej czy później zmienią sprzęt na większy. 3 lub 2 warzenia na dzień/tank uważam, za zbyt obciążające. Przez pierwsze miesiące może będzie to cieszyć, ale potem okaże się męczarnią.
Tym niemniej szacun, że w kolejnym miejscu powstaje malutki browar prowadzony i założony przez piwowarów domowych.

e-prezes edytował/a post 03-09-2018 o godz. 07:23.
Odpowiedz cytując
  #6  
Stare 15-09-2018, 13:15
Fotka Użytkownika: Jaroslav
Jaroslav Jaroslav is offline
Senior
 
Rejestracja: 10-2005
Miejscowość: Poznań/Wierzyce
Posty: 946
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wizi Wyświetlenie odpowiedzi
Napisz coś więcej o fermentowni. Jakich fermentorów używają?
Znalazłem zdjęcie w sieci, które obrazuje jak to dokładnie wygląda:
Załączone obrazki
Rodzaj pliku: jpg tanki.jpg (15,4 KB, liczba wyświetleń: 54 )
Odpowiedz cytując
  #7  
Stare 15-09-2018, 14:50
Fotka Użytkownika: wizi
wizi wizi is offline
Member
 
Rejestracja: 10-2014
Miejscowość: Kobyłka
Posty: 59
Standardowy

Dzięki. Zupełnie jak w browarze domowym
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
2018.08.17-19 Chmielaki Krasnostawskie chmielakikrasnystaw Imprezy, promocje, wydarzenia 2 20-08-2018 09:54
Policzmy wszystkie browary Pendragon Historia 15 02-05-2018 21:39
Wielkość produkcji polskich browarów Pendragon Piwo - ogólne 54 21-01-2015 08:02
Powiastka o tym jak ART walczył ze słowem "rześki" Cezar Przy piwie 12 11-09-2007 13:29



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 14:39.


Browar.biz: ©2000 - 2019, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.