Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach


Mmmm Porter Warszawski!

Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 09-02-2019, 02:29
Xepher Xepher is offline
Junior
 
Rejestracja: 01-2019
Posty: 1
Standardowy Owsiany stout

Witajcie.
Jestem swiezakiem jesli chodzi o wazenie piwa. Warze chwilowo z brewkitow (od czegos trzeba zaczac). Chcialbym pojsc o krok na przod i poexperymentowac..

Chcialbym uwarzyc cos na wzor "pol czarnej u roszka" browaru piwoteka czyli owsianego stouta z laktoza i kawa, moze z dodatkiem jakis przypraw w stylu winter.
Potrzebuje od was konstruktywnch rad co zrobic alby nie spieprzyc piwa bo samo zrobienie stouta to nie jest jakis wielki wyczyn. chodzi mi bardziej o niuanse smakowe. moze ktos juz takie wynalazki robil i moze sie podzielic spostrzezeniami
Mam do was pare pytan:
Zaczernienie piwa - widzialem gdzies chyba na jakims blogu kopyra ze mozna przegotowac palony slod i tym samym dac ladna barwe stoutowi,
Kiedy dodac kawe - czy podczas zagotowania brwkitu, na buzliwej czy na cichej. podobno mozna zakwasic piwo kawa
Bo laktoze to raczej na cichej...

Jestem otwarty na wszelkie rady i pomysly

Pozdrawiam
Odpowiedz cytując
  #2  
Stare 11-02-2019, 12:41
michal89216 michal89216 is offline
Member
 
Rejestracja: 10-2017
Posty: 33
Standardowy

Raczej z laktozą i kawą szedłbym odwrotnie - laktoza pod koniec gotowania, a kawa na cichą.
Odpowiedz cytując
  #3  
Stare 12-02-2019, 13:55
Fotka Użytkownika: fidoangel
fidoangel fidoangel is offline
Senior
 
Rejestracja: 07-2005
Miejscowość: Wrocław
Posty: 3 334
Standardowy

Dokładnie tak z laktozą i kawą choć kawę można dać do studzenia jak jeszcze mocno gorące, też ładnie da "kawowość". Wtedy po chłodzeniu trzeba jeszcze raz zdekantować aby nie fermentować z kawą.

Ze słodem palonym w stoutach jest tak, że powinien dać kolor ale nie powinien dać paloności.
Osiąga się ten efekt dając słód barwiący lub palony jęczmień pod koniec zacierania.
__________________
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
Warszawa, Al. Jana Pawła II 61 (róg Anielewicza), PIWOmaniak bialy-r Mazowieckie 1858 wczoraj 21:21
Gzub, Stout Owsiany dyczkin Piwo - konkretnie 3 09-03-2018 00:32
Zarzecze, [Wrężel] Stout Owsiany e-prezes Piwo - konkretnie 17 03-12-2016 12:30
2012.12.15 - Wyniki VI Moskiewskiej Świątecznej Degustacji Porterów i Stoutów Hrustgurd Przed imprezami, po imprezach i o imprezach 7 31-12-2012 17:25
Browar Anteks Opalenica, #77 Stout Owsiany kopyr Piwa z browarów domowych 5 10-02-2010 23:05



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 16:22.


Browar.biz: ©2000 - 2019, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.