Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach


 Do niezależnego funkcjonowania BrowarBiz potrzebuje Twojego wsparcia. Co piszą BrowarBizoWspieracze na ten temat?
Te kilka złotych miesięcznie to nie tylko skromne podziękowanie za pomoc w odkryciu nowych piwnych smaków i wiedzę nabytą dzięki forum. To również wkład w utrzymanie jego niezależności.
Komar_Pafnucy
BrowarBiz jest Ci przydatny? Dołóż swoją cegiełkę!

Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 29-03-2019, 01:05
Jednopivkonevadi-_ Jednopivkonevadi-_ is offline
Junior
 
Rejestracja: 03-2019
Posty: 1
Standardowy Sprzęt do browaru restauracyjnego

Witam serczenie wszystkich forumowiczów,
Mam pytanie:
Czy kotły zacierne, z klasy kotłów takich jak:
Kocioł zacierny COOBRA CRAFTBREWER CB5 - 50L, czy Kocioł zacierny BULLDOG MASTER BREWER 30L automat - nadają się do warzenia piwa w małym browarze restauracyjnym?
W sensie jeżeli założyłbym działalność gospodarczą (mały browar restauracyjny), mogę użyć kilku sztuk tego sprzętu zamiast jednego kotła o wydajności ~ 100l/200l za kwotę dziesięć razy większą (+oczywiście fermentory, sprzęt do kegowania itd.)
Niestety nie stać mnie na sprzęty klasy "schulz".
Zależy mi na odpowiedzi na pytanie czy takie kotły są zgodne z atestami (i wszystkim innym co potrzebne), które dopuszczają sprzedaż piwa z tych kotlów właśnie w browarze restauracyjnym.

Pozdrawiam!
Odpowiedz cytując
  #2  
Stare 29-03-2019, 08:29
Fotka Użytkownika: e-prezes
e-prezes e-prezes is offline
Senior
 
Rejestracja: 05-2002
Miejscowość: Biała Podlaska
Posty: 17 659
Standardowy

Jeden z browarów restauracyjnych zaczynał ze zwykłymi garnkami (nie pomnę który), a Beskidzki używa plastikowych fermentorów w swym równie niewielkim browarze. Kilka browarów zaczynało z warzelniami wielkości poniżej 200 litrów, ale moim zdaniem 50-tka czy 30-tka szybko okaże się mało wydajna w restauracji. To już lepiej kupić większego Speidla 200 litrów jak w Sulistrowczkach (Zielone Wzgórze).
Jeśli już prowadzisz restauracje to wiesz ile Ci schodzi piwa. Policz ile musiałbyś zrobić warek tymi małymi! Oczywiście można. Łyżką ze strumienia też można nosić zamiast wiadra wodę. Tylko po co?
Odpowiedz cytując
  #3  
Stare 29-03-2019, 10:47
Fotka Użytkownika: e-prezes
e-prezes e-prezes is offline
Senior
 
Rejestracja: 05-2002
Miejscowość: Biała Podlaska
Posty: 17 659
Standardowy

Taki jak tu sprzęt to koszt 80-85 tyś.

e-prezes edytował/a post 29-03-2019 o godz. 10:47.
Odpowiedz cytując
  #4  
Stare 30-03-2019, 14:48
Fotka Użytkownika: anteks
anteks anteks is offline
maruda
 
Rejestracja: 08-2003
Miejscowość: opalenica
Posty: 10 362
Standardowy

Zanim zaczniesz zapytaj w urzędzie jak zapatruja się na pomysł. Czy zatwierdzą taki garnek i jak wygląda sprawa zbiorników fermentacyjnych. Jeden urząd wymaga nierdzewki zwymiarowanej przez gum inny pozwala fermenowac we wiadrach. Moim zdaniem sprzęt 80-100l to minimum
__________________
Mniej książków więcej piwa
Browar Largus




Odpowiedz cytując
  #5  
Stare 31-03-2019, 20:13
Fotka Użytkownika: e-prezes
e-prezes e-prezes is offline
Senior
 
Rejestracja: 05-2002
Miejscowość: Biała Podlaska
Posty: 17 659
Standardowy

Ale przy założeniu, że zbiorniki masz na dwa warzenia?! Od biedy na starcie robisz na pół zbiornika (jedno warzenie), a jak się rozkręci dostawiasz zbiorniki fermentacyjne i napełniasz je 2 warzeniami. Sam jako minimum uważam warzelnię 250 litrów.

e-prezes edytował/a post 31-03-2019 o godz. 20:13.
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
Lokalizacja browaru restauracyjnego Shedao Piwo - ogólne 33 06-11-2012 14:08
Budowa browaru restauracyjnego w Opolu. Bazyl36 Piwo - ogólne 40 26-10-2012 15:50



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 05:51.


Browar.biz: ©2000 - 2019, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.