Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pozdrowienia z...Azji

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pucak
    Senior
    • 12-2002
    • 242

    Pozdrowienia z...Azji

    Przebywam na 6 miesiecznym kontrakcie w Singapurze, stad te pozdrowienia z Azji.
    Wlasnie tutaj trafilem na strone browar.biz, bardzo chcialbym sprobowac zrobic wlasne piwo; dlatego mam prosbe o polecenie dobrej literatury ze wskazowkami - krok po kroku.

    Jestem smakoszem piwa, wypitej ilosci piw niestety nie pamietam ;->
  • szostak
    Gość
    • 02-2002
    • 1176

    #2
    Witamy serdecznie na forum! Zaznaczam, że najlepszym polskim forum dyskusyjnym (paru forumowiczów jest w tej sprawie innego zdania ). Specjalistów od produkcji piwa ci u nas dostatek, więc Ci wszystko powiedzą. Albo zajrzyj do działu Browarnistwo amatorskie. Tam masz krok po kroku opisaną technologię sprawdzona w praktyce.
    Skoro jesteś w Singapurze, to spróbuj warzenia jakiegoś miejscowego specjału. Gdy jeszcze miałem czas czytać książki podróżnicze, dowiedziałem się z nich, że w leżącej o rzut kamieniem Indonezji, choć to kraj muzułmański, to jednak piwko tam lubią (a przynajmniej lubili) popijać. Singapur z kolei zdominowany jest przez Chińczyków, a ci też są dobrymi piwowarami.
    Radzę miejscowe gatunki, bo podejrzewam, że możesz mieć problemy ze zdobyciem chmielu.

    Comment

    • szostak
      Gość
      • 02-2002
      • 1176

      #3
      Liczba wypitych piw oznacza liczbę postów na forum. Z piwami pitymi realnie nie ma to nic wspólnego.

      Comment

      • behemoth
        Senior
        • 12-2001
        • 248

        #4
        szostak napisał(a)
        Radzę miejscowe gatunki, bo podejrzewam, że możesz mieć problemy ze zdobyciem chmielu.
        Wydaje mi się, że w Azji również używa się chmielu (chmiel przybył do Azji w XVIII wieku wraz z kupcami z Europy). Wcześnie azjatyckie "piwo" bliższe było winu, do jego produkcji używano głównie ryżu i jęczmienia bez dodatku szyszek chmielowych.

        Comment

        • Pucak
          Senior
          • 12-2002
          • 242

          #5
          Nie mam zamiaru brac sie za robienie piwa w Azji; za goraco! Mysle o tym po powrocie do kraju.

          Z tutejszych piwek to Tiger i tajlandzka Singha sa calkiem przyzwoite, jasne pelne, 5% zaw. alk.
          Z ciekawostek to natknalem sie na Filipinskie piwo San Miguel, skojarzylem je z hiszpanskim browarkiem o tej samej nazwie, jednak zadnych informacji co do zwiazku tych dwoch na butelce nie znalazlem. Tak nawiasem Filipiny byly kiedys kolonia hiszpanska.

          Comment

          • szostak
            Gość
            • 02-2002
            • 1176

            #6
            Pucak napisał(a)
            Nie mam zamiaru brac sie za robienie piwa w Azji; za goraco! Mysle o tym po powrocie do kraju.
            To tym bardziej powinieneś. Zrobisz piwo jakie chcesz i potem, gdy zbyt mocno przygrzeje, to wyciągasz z lodówki flaszkę i

            Comment

            • Krzych15
              Senior
              • 10-2002
              • 596

              #7
              Pozdrawiam .w warzeniu piwa narazie Ci nie pomogę ale możemy nawiązać kontakt ,może pomożesz mi w uzupełnieniu kolekcji podstawek pod piwo.
              krzych
              Dzień bez piwa to stracony dzień.

              Comment

              • Pucak
                Senior
                • 12-2002
                • 242

                #8
                Czy interesuja cie podstawki Tiger'a?

                Comment

                • Krzych15
                  Senior
                  • 10-2002
                  • 596

                  #9
                  Z tamtego regionu wszystkie dzięki za szybką odpowiedż tylko jak ja Ci się odwdzięczę.
                  krzych
                  Dzień bez piwa to stracony dzień.

                  Comment

                  • Pucak
                    Senior
                    • 12-2002
                    • 242

                    #10
                    Postawisz piwo na Slasku jak odwiedze rodzine w Jaworznie...

                    Comment

                    • Krzych15
                      Senior
                      • 10-2002
                      • 596

                      #11
                      Nikoniecznie musi to być na Śląsku chociaż serdecznie zapraszam,do Warszawy też mi się zdarza wpadać od czasu do czasu.dzięki za szczere chęci.Kiedy wracasz do kraju ?
                      krzych
                      Dzień bez piwa to stracony dzień.

                      Comment

                      • Pucak
                        Senior
                        • 12-2002
                        • 242

                        #12
                        Wracam na poczatku kwietnia, jesli bedziesz w tym czasie w W-wie to mozemy sie spotkac.
                        Tak czy owak odzywaj sie od czasu do czasu.

                        Comment

                        • Krzych15
                          Senior
                          • 10-2002
                          • 596

                          #13
                          Nie ma sprawy na pewno bedziemy w kontakcie,pracuję do 14.00 i tylko tu narazie mam internet.Jak będziesz chodził na piwo nie zapominaj o podstawkach.
                          krzych
                          Dzień bez piwa to stracony dzień.

                          Comment

                          • kiszot
                            Senior
                            • 08-2001
                            • 8081

                            #14
                            A czy wy wiecie że jest coś takiego jak PW?Aż dziw że Art was jeszcze nie pogonił.
                            Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                            1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

                            Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                            Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                            So von Natur, Natur in alter Weise,
                            Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                            Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

                            Comment

                            • Krotoszyniak
                              Senior
                              • 08-2002
                              • 516

                              #15
                              Filipinski browar San Miguel jest orginalnym browarem zalozonyn pod koniec XIX w , robi calkiem ciekawe piwa (o sredniej jakosci 10-12/20) , Tiger beer jest bardzo slawnym piwem z Singaporu , spredawanym takze w polnocnej ameryce . Jesli wybieracie sie do SIng . zapraszam takze do Paulaner Brauhaus no i oczywiscie do Brewerkz Singapore Restaurant . Piwo Singha jest z Tajlandi browar Boon Rawd .
                              Admin z Ratebeera
                              Licencjonowany Sedzia BJCP (E0894)
                              Poromotor piwnej Polski na swiat :)

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎