Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach


Warz Session IPE!

Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 01-01-2003, 08:27
Fotka Użytkownika: kangurpl
kangurpl kangurpl is offline
Rh-, piwo+
 
Rejestracja: 03-2002
Miejscowość: Szczecin
Posty: 2 658
Standardowy Kiedy rozlewać?

Witam,
dzisiaj jest 4-ty dzień fermentacji mojego piwka:
- górna fermentacja,
- start 17 Blg (1.060)
- dzisiaj (4-ty dzień) 3-4 Blg (1.014)
i mam problem, czy już rozlewać?
Różne źródła podają trochę rozbieżne informacje:
" - fermentacja jest zakończona
gdy na powierzchni nie pojawiaja się nowe pęchęrzyki,
- aerometr pokazuje 3-4 Blg"
Blg mi się zgadza ale na powierzchni jest drobna piana i pojawiają sie jednak pęcherzyki.
Wcześniej fermentacja była bardzo burzliwa (mam dość ciepło w mieszkaniu).
Możecie mi coś poradzić?
__________________
Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
"W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"
Odpowiedz cytując
  #2  
Stare 02-01-2003, 07:45
Fotka Użytkownika: pjenknik
pjenknik pjenknik is offline
Senior
 
Rejestracja: 08-2001
Miejscowość: Black Moustache City
Posty: 3 386
Standardowy

Ja ostatnie napełniałem przy 3-4 Blg, ale pojawiających się pęcherzykach powietrza. Osiem zamieniło się w handgranaty. Polecam zaczekać do końca pęcherzyków.
Odpowiedz cytując
  #3  
Stare 02-01-2003, 14:28
Fotka Użytkownika: kangurpl
kangurpl kangurpl is offline
Rh-, piwo+
 
Rejestracja: 03-2002
Miejscowość: Szczecin
Posty: 2 658
Standardowy

Dziękuję za radę, ale wczoraj wieczorem już zabutelkowałem
Trochę mnie postraszyłeś, wieczorem przed butelkowaniem pęcherzyków już nie było, ale jak dodałem suchego ekstraktu słodowego (zamiast cukru) to zaczeło na nowo się pienić.
Po ilu dniach od butelkowania mam się bać???
Butelki na wszelki wypadek wstawiłem do skrzynek.
__________________
Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
"W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"
Odpowiedz cytując
  #4  
Stare 03-01-2003, 07:25
Fotka Użytkownika: pjenknik
pjenknik pjenknik is offline
Senior
 
Rejestracja: 08-2001
Miejscowość: Black Moustache City
Posty: 3 386
Standardowy

Moje zaczęły pękać 10 - 14 dni po zabutelkowaniu. Przestały miesiąc po. Ale teraz przy otwieraniu zachowują się trochę jak szampan
Odpowiedz cytując
  #5  
Stare 06-01-2003, 15:03
Fotka Użytkownika: oryks
oryks oryks is offline
Senior
 
Rejestracja: 01-2002
Miejscowość: Osielsko
Posty: 297
Standardowy

Ja natomiast swoje piwa butelkuję przeciętnie po 7-10 dniach.
Jak do tej pory jeszcze handgranatów (odpukać) nie miałem, nawet nie ucieka z butelki po otwarciu. Moim skromnym zdaniem to raczej kwestia ilości dodanego do butelek cukru/słodu. Dodaję 1 płaską łyżeczkę cukru na litr piwa, oczywiście w postaci roztworu a nie suchej.
Odpowiedz cytując
  #6  
Stare 06-01-2003, 16:16
Fotka Użytkownika: kangurpl
kangurpl kangurpl is offline
Rh-, piwo+
 
Rejestracja: 03-2002
Miejscowość: Szczecin
Posty: 2 658
Standardowy

1. Dzisiaj już 6-ty dzień i nic nie pękło
oby tak dalej.
2. Na zachodniej stronie dla browarników amatorów wyczytałem aby butelkować gdy "babelki w rurce fermentacyjnej są nie częstsze niz 1 na minutę" czy powinno być OK.
3. Suchy ekstrakt słodowy oczywiście najpierw rozpuściłem, przegotowałem i dodałem do baniaka z "młodym piwem". Dałem 5g/0,5l.
4 Oryks - butelkujesz po 7-10 dniach, ale dla piw górnej fermentacji?
__________________
Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
"W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"
Odpowiedz cytując
  #7  
Stare 08-01-2003, 13:13
Fotka Użytkownika: oryks
oryks oryks is offline
Senior
 
Rejestracja: 01-2002
Miejscowość: Osielsko
Posty: 297
Standardowy

Moja ostatnia, 20-ta warka była górnej fermentacji i rozpoczęło prace 1 stycznia (tego roku) a wczoraj poszła do butelek. Stało to w temp. 20 C, od 2 dni nie widziałem już bąbelków (fermentuję w 14 l garnku z pokrywką). O poziomie Blg nic nie powiem bo właśnie potłukłem cukromierz, jestem jednak pewny, że przefermentowało poprawnie, do końca i zapowiada sie całkiem przyjemne piwo.
Tak więc górne już po nawet 6 dniach a dolne faktycznie później, po 10-14 dniach. Z klarowaniem piwa czy ilością osadów drożdżowych w butelkach przeważnie nie mam problemu.
Odpowiedz cytując
  #8  
Stare 08-01-2003, 13:17
Fotka Użytkownika: oryks
oryks oryks is offline
Senior
 
Rejestracja: 01-2002
Miejscowość: Osielsko
Posty: 297
Standardowy

Zapomniałem o jednej istotnej informacji: to była tylko 5-cio litrowa warka. Zwykle robię tyle lub niewiele więcej. Taka ilość pewnie szybciej kończy fermentację.
Odpowiedz cytując
  #9  
Stare 08-01-2003, 13:54
Czes Czes is offline
PremiumUżytkownik
 
Rejestracja: 06-2001
Posty: 752
Standardowy

Nie, szybkosc fermentacji w zasadzie nie zależy od objetosci brzeczki nastawnej. W małej objetosci moze byc nawet mniejsza, bo trudno w niej o wzrost temperatury wynikający z ciepła fermentacji.
Przy zachowaniu wszelkich innych parametrów (poza objetoscią), szybkosc fermentacji zależy od stężenia w niej komórek drożdżowych( im ich więcej, tym szybsza fermentacja).
__________________
O!Nanobrowar Domowy "PiwU"
Odpowiedz cytując
  #10  
Stare 10-01-2003, 12:13
Fotka Użytkownika: kangurpl
kangurpl kangurpl is offline
Rh-, piwo+
 
Rejestracja: 03-2002
Miejscowość: Szczecin
Posty: 2 658
Super wybuchów nie będzie

Wczoraj postanowiłem sprawdzić ilość gazu w butelkach.
Przy otwieraniu butelki słychac było tylko lekkie psyknięcie,
czyli ciśnienie wewnątrz nie za wysokie.
Co otwarłem, to zdegustowałem - zapowiada się nieźle:
- piana na ok. 1 cm,
- już prawie klarowne,
- lekki posmak drożdzy,
- trochę mało gazu,
jak na 8-my dzień od butelkowania, to wg mnie OK.
__________________
Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
"W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
Kiedy knajpa oszukuje... paveuek Piwo - Gdzie 15 24-07-2006 08:06
Godzina piąta, minut trzydzieści, kiedy pobudka zaagrała !!! celt_birofil Przy piwie 39 09-01-2005 23:05
Ciechanów w Warszawie - kiedy uderzamy? zythum Spotkania Forumowiczów 70 11-10-2004 09:15
Lubię kiedy się zieleni pjenknik Śpiewnik 0 19-11-2003 08:46
Kiedy kolejna giełda na mazowszu? Pituś Przed imprezami, po imprezach i o imprezach 2 01-09-2003 19:00



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 14:12.


Browar.biz: ©2000 - 2019, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.