Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wielka pomylka

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • natan64
    Member
    • 08-2003
    • 40

    wielka pomylka

    Witam
    Zamiast extraktu slodowego zamówiełem slód monachijski.Teraz wiem że to wielki bląd.Co moge teraz z tym zrobić.Wiem że można zrobić zacier ale nie wiem jak oraz czy sam jako amator sobię z tym poradzę.Może ma ktoś jakis przepis na wykorzystanie tego slodu
  • slado
    Gość
    • 07-2003
    • 1072

    #2
    Może się mylę, ale ja zatarłbym to standardowo. Może wyjdzie Ci coś całkiem niepospolitego... Jestem ciekaw.

    Comment

    • oryks
      Senior
      • 01-2002
      • 297

      #3
      natan64,

      a czemu miałbyś sobie nie poradzić ? Zacieranie to wcale nie jakieś szamański wyczyny. Słód monachijski nie wymaga specjalnej techniki zacierania a daje piwo ciemniejsze i nieco inne w smaku niż pilzneński. Raz robiłem 100% monachijskie, obecnie jedno z moich piw robię z 80% tego słodu i reszta pilzneński.

      Comment

      • natan64
        Member
        • 08-2003
        • 40

        #4
        Jak mogłbys sie ze mna podzielic przepisem bylbym wdzeczny i jakąś beczułke bym przesłal w podzięce

        Comment

        • Archer
          Senior
          • 09-2003
          • 217

          #5
          A jeśli inaczej zaciera się słód monachijski, a inaczej pilzneński, to czy robiąc mieszankę zaciera się je razem, czy oddzielnie?

          Comment

          • pjenknik
            • 08-2001
            • 3388

            #6
            Zaciera się razem.
            Ale, zastępuję teraz Krzysia który mnie przestrzegał, słód monachijski którego on używał spowodował znaczną kwaśność w smaku piwa. Nie było zepsute, ale zbyt kwaskowe.
            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

            Comment

            • pawcio1
              Senior
              • 03-2003
              • 363

              #7
              pjenknik napisał(a)
              Zaciera się razem.
              Ale, zastępuję teraz Krzysia który mnie przestrzegał, słód monachijski którego on używał spowodował znaczną kwaśność w smaku piwa. Nie było zepsute, ale zbyt kwaskowe.

              Monachijski ma też taki złośliwy zwyczaj zę potrzebuje kilku tygodni więcej do sklarowania, ale daje piękny smak i jeśli robisz piwa mocne to jest konieczny.Ja często dodaję około 30 % monachijskiego do mieszanki słodowej.

              Comment

              • oryks
                Senior
                • 01-2002
                • 297

                #8
                Z tą kwasowością piwa to faktycznie prawda, ale niech chętni do używania monachijskiego nie wpadają w panikę. Piwo z pewnościa nie jest kwaśne jak cytryna .
                Natomiast czas klarowania to nie zwrócił mojej uwagi.

                Comment

                • Archer
                  Senior
                  • 09-2003
                  • 217

                  #9
                  pawcio1 napisał(a)
                  Monachijski ma też taki złośliwy zwyczaj zę potrzebuje kilku tygodni więcej do sklarowania, ale daje piękny smak i jeśli robisz piwa mocne to jest konieczny.Ja często dodaję około 30 % monachijskiego do mieszanki słodowej.
                  To nie da się zrobić mocnego piwa, jakieś 14-15 Blg wyłącznie ze słodu pilzneńskiego ?

                  Comment

                  • oryks
                    Senior
                    • 01-2002
                    • 297

                    #10
                    Archer napisał(a)
                    To nie da się zrobić mocnego piwa, jakieś 14-15 Blg wyłącznie ze słodu pilzneńskiego ?
                    Nie ma najmniejszego problemu !
                    Pawcio raczej miał na myśli "konieczność" ze względu na wzmocnienie i urozmaicenie głębi smaków piwa mocnego.

                    Comment

                    • Archer
                      Senior
                      • 09-2003
                      • 217

                      #11
                      aaaaaa rozumieć......

                      Comment

                      • pawcio1
                        Senior
                        • 03-2003
                        • 363

                        #12
                        oryks napisał(a)
                        Nie ma najmniejszego problemu !
                        Pawcio raczej miał na myśli "konieczność" ze względu na wzmocnienie i urozmaicenie głębi smaków piwa mocnego.

                        THX dokładnie to miałem na myśli.

                        Comment

                        Przetwarzanie...
                        X
                        😀
                        🥰
                        🤢
                        😎
                        😡
                        👍
                        👎