Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

smród drożdży

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sqter
    Gość
    • 09-2003
    • 8

    smród drożdży

    drodzy koledzy doświadczeni w warzeniu
    Będę się streszczał:
    Czy smród i smak drożdzy po 5 dniach dofermentowywania w butelkach zniknie po leżakowaniu?
    jeśli nie zniknie będę musiał sam wypić 40 butelek, Pierwszy raz miałem odruch wymiotny podczas picia piwa.
    Jeśli to pomoże to piwo było z gotowca coopers, drożdże fermentacji górnej, z dodatkiem cukru a do butelek dawałem glukoze , wszystko według przepisu.

    pozdrawiam
    sqter
  • iron
    Senior
    • 08-2002
    • 6703

    #2
    Poczekaj przynajmniej miesiąc, a najlepiej 2-3 miesiące i powinno być dobrze, albo nawet jeszcze lepiej
    bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
    Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
    Rock, Honor, Ojczyzna

    Comment

    • anteks
      maruda
      • 08-2003
      • 10738

      #3
      Odp: smród drożdży

      sqter napisał(a)
      drodzy koledzy doświadczeni w warzeniu
      Będę się streszczał:
      Czy smród i smak drożdzy po 5 dniach dofermentowywania w butelkach zniknie po leżakowaniu?
      jeśli nie zniknie będę musiał sam wypić 40 butelek, Pierwszy raz miałem odruch wymiotny podczas picia piwa.
      Jeśli to pomoże to piwo było z gotowca coopers, drożdże fermentacji górnej, z dodatkiem cukru a do butelek dawałem glukoze , wszystko według przepisu.

      pozdrawiam
      sqter
      z tym smrdem to chyba przesadzasz zamiast cukru lepiej było dodać ekstrakt słodowy,poza tym reszta w porzo.5 dniowe piwo jest jeszcze bardzo zielone i taki odruch może się zdarzyć.poczekaj pare tygodni
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • CarlBerg
        Senior
        • 09-2003
        • 968

        #4
        Drożdże to ..... pachną

        Jak radzą koledzy powyżej - zapomnij o tym piwie aż do do Sylwestra - i wtedy pij na zdrowie ... a teraz warz następne
        Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
        Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

        Comment

        • eM-Ski
          Member
          • 09-2003
          • 93

          #5
          Ja z mojej pierwszej warki wypilem całą szklanicę zieleniaka i żadnych, podkreślam ŻADNYCH odruchów wymiotnych nie miałem. Fakt, że nie było to piwo pierwszego sortu (bez gazu i w ogóle...) i smak drożdży na pewno miało nie mały, ale zero negatywów...
          A może kolega po prostu jest bardziej czuły na smaki...

          Comment

          • gul_gul
            Premium Member
            • 02-2001
            • 359

            #6
            Oj, squter.
            Jeśli piwo śmierdzi Ci drożdżami to powinieneś je przedestylować.

            Comment

            • arzy
              Senior
              • 06-2002
              • 2814

              #7
              Moje piwko z coopers'a też czuć drożdżami, ale czy to jakiś problem?
              "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              Bractwo Piwne
              Skład Piwa
              Piszę poprawnie po polsku!

              Comment

              • Krzysiu
                Krzysiu
                • 02-2001
                • 14936

                #8
                Wystarczy samodzielne ustalenie, że tak ma być. Swoją drogą, żadne moje piwo nie śmierdzi drożdżami. Albo ich jest za dużo, albo za długo leżały w piwie po fermentcaji burzliwej.

                Comment

                • sqter
                  Gość
                  • 09-2003
                  • 8

                  #9
                  Śmierdzi obrzydliwie i jest kwaśne , chyba je po prostu wyleje

                  Comment

                  • crizz
                    ...
                    • 02-2003
                    • 1255

                    #10
                    sqter napisał
                    Śmierdzi obrzydliwie i jest kwaśne , chyba je po prostu wyleje
                    Zanim to zrobisz, opisz dokładnie, jak je warzyłeś, to może poznamy przyczynę takiego stanu.

                    Comment

                    • burar
                      Senior
                      • 09-2003
                      • 238

                      #11
                      Warto byłoby po fermentacji burzliwej przelać je do drugiego fermentora, a stary osad drożdżowy wykorzystać np. do kąpieli i dopiero po 10-14 dniach do butelek + ekstrakt słodowy.
                      Generalnie jednak to drożdże pachną ! Ciekaw jestem, czy piłeś kiedyś piwa belgijskie z małych browarów ?
                      Grodziski Browar Domowy

                      Comment

                      • Krzysiu
                        Krzysiu
                        • 02-2001
                        • 14936

                        #12
                        Wygląda na to, że piwo po prostu skwaśniało, a drożdże zdechły, więc ten smród to po prostu trupi zaduch. Mam wrażenie, że burar nie przeczytał dokładnie wypowiedzi wyżej, w każdym razie przelej to zdecydowanym ruchem do kibla i porządnie zdezynfekuj naczynia. Broń Boże nie kąp się w tym!. Ewentualnie daj teściowej

                        Comment

                        • sqter
                          Gość
                          • 09-2003
                          • 8

                          #13
                          Jedyny błąd o jaki się podejrzewam to zbyt małe napowietrzenie na początku fermentacji. Gotowca + wode wlałem do balonu (zdezynfekowanego) i po solidnym wymieszaniu od razu zamknałem korkiem z rurką fermentacyjną.
                          Gdzieś wyczytałem że przy niedostatecznym natlenieniu drożdże się słabo wykształcą.

                          Comment

                          • crizz
                            ...
                            • 02-2003
                            • 1255

                            #14
                            sqter napisał
                            Jedyny błąd o jaki się podejrzewam to zbyt małe napowietrzenie na początku fermentacji. Gotowca + wode wlałem do balonu (zdezynfekowanego) i po solidnym wymieszaniu od razu zamknałem korkiem z rurką fermentacyjną.
                            Gdzieś wyczytałem że przy niedostatecznym natlenieniu drożdże się słabo wykształcą.
                            Jaka była temperatura roztworu w chwili, gdy zadałeś go drożdżami?

                            Comment

                            • sqter
                              Gość
                              • 09-2003
                              • 8

                              #15
                              25 stopni
                              Podstawowych błędów nie popełniłem

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎