Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach


Warz Session IPE!

Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 13-01-2004, 10:14
Fotka Użytkownika: zythum
zythum zythum is offline
Kot Makawity
 
Rejestracja: 08-2001
Posty: 8 305
Standardowy Receptury - piwo miodowe i piwo ciemne miodowe

Piwo Miodowe:


Napój doskonały w smaku, a jednocześnie pożywny i orzeźwiający.
Brzeczka około 11-12 %, czyli na 10 litrów piwa bierzemy 1,1-1,2 l i 8,8 –8,9 l wody. Brzeczkę gotuje się w emaliowanym naczyniu przez pół godziny i w tym czasie zbiera powstające szumowiny.
Jeżeli do piwa dodajemy chmiel, jałowiec, należy umieścić te dodatki w muślinowym woreczku, który następnie wrzuca się do brzeczki i wraz z nią gotuje. Przed gotowaniem zaznacza się poziom płynu w naczyniu, aby potem uzupełnić odparowaną w czasie gotowania wodę i w ten sposób zachować pożądany stosunek procentowy składników.
Po ostudzeniu płynu do temp. 28-30 stopni dodaje się do niego uprzednio przygotowane drożdże w postaci matki drożdżowej. Do przyrządzenia matki drożdżowej używa się drożdży piwowarskich, które w ilości 2-3 g na 10 litrów brzeczki, rozpuszcza się w 0,5 l tego płynu o temp. 25-30 stopni i stawia się w ciepłym miejscu. Po upływie 3-4 godzin, gdy płyn się już pieni, należy wlać gotową matkę do całej ilości brzeczki i dobrze wymieszać. I teraz uwaga będzie ciekawe (to były cudowne czasy gdy dostępne były beczki a piasek i rzeki były czyste– przyp. Zythum): Fermentacja brzeczki powinna się odbywać w beczułce, której otwór nakrywa się woreczkiem napełnionym czystym piaskiem (najlepiej rzecznym, przed użyciem kilka razy przepłukanym i wyprażonym na blasze), aby gazy i piana wytwarzające się podczas fermentacji mogły swobodnie uchodzić, a dostęp powietrza z zewnątrz był utrudniony. Fermentacja burzliwa trwa około 3- 6 dni w temp. Około 20 stopni. Po skończonej fermentacji burzliwej otwór beczki (przykryty uprzednio woreczkiem z piaskiem) szpuntuje się, a korek wbity w dno beczki zaopatruje się w kranik do spuszczania piwa. Tak przygotowaną beczkę układa się odwróconą szpuntem w dół, na niewielkiej podstawce, w chłodnej piwnicy, na 5 dni. W tym czasie tworzy się dwutlenek węgla i wiąże z wodą kwas węglowy, którego duże stężenie wpływa hamująco na pracę drożdży. Po 5 dniach piwo zlewa się kranikiem do grubościennych, hermetycznie zamykanych butelek. Po upływie 15-20 dni leżakowania uzyskuje się chłodny, smaczny, silnie musujący i ZDROWY napój.
Dla osób, które nie mogą się zaopatrzyć w odpowiedni sprzęt, jak beczki, można podać uproszczony sposób wyrobu piwa. Brzeczkę piwną bezpośrednio po zaszczepieniu drożdżami, wlewa się do butelek i odstawia do piwnicy; po upływie 7 dni piwo gotowe jest do spożycia. Otrzymane w ten sposób piwo trudno się klaruje i zawiera minimalną ilość alkoholu. Tutaj pewnie można stosować dokładnie tą samą technikę co przy wyrobie „normalnego” piwa (fermentory, cicha fermentacja itp.), dzięki czemu uzyskamy większą klarowność – przyp. Zythum

Piwo miodowe (litry) Miód (kg) Woda (l) Drożdże (g) Chmiel (g) Jagody jałowca (g)
10 1,5 8,9 2-3 20 10
20 3,2 17,2 4 40 20
35 4,5 22,0 5 50 25
100 15,5-16,8 88-89 20 200 100


Ciemne Piwo Miodowe

Napój o bardzo dobrym smaku i właściwościach dietetycznych – ulubiony przysmak dzieci (och szczęśliwe czasy gdy dzieci mogły pić piwo  przyp. Zythum) i doskonały napój na okres letnich upałów.
Na 10 litrów piwa miodowego ciemnego używamy:
0,4 kg miodu, 0,4 kg cukru, 10 g chmielu, 2 g anyżu, 120 g jęczmienia palonego, 3 g drożdży, 9,5 litra wody.
Zagotować wodę z chmielem, po czym wrzucić do niej zmielony jak na kawę jęczmień (pewnie chodzi o śrutowanie  przyp. Zythum) i gotować przez 5 minut; potem odstawić do ostygnięcia. Osobno w 0,5 l wody zaparzyć anyż (przez 20min. Pod przykryciem). Po przestudzeniu do temp. 30 stopni obydwa płyny przecedzić, zlać razem i osłodzić miodem i cukrem. Z otrzymanego roztworu odlać porcję 0.25 l do butelki, rozprowadzić drożdże i umieścić na 1 godzinę w ciepłym miejscu. Tak przygotowaną matkę drożdżową dodaje się do sporządzonego uprzednio płynu, dobrze miesza i wlewa do hermetycznie zamykanych butelek. Piwo w butelkach powinno stać przez jeden dzień w ciepłym miejscu, potem zanosi się je do chłodnej piwnicy. Po 3-4 dniach piwo nadaje się do picia.
__________________
To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
Odpowiedz cytując
  #2  
Stare 13-01-2004, 10:16
Fotka Użytkownika: zythum
zythum zythum is offline
Kot Makawity
 
Rejestracja: 08-2001
Posty: 8 305
Standardowy

Produkty Pszczele i Przetwory Miodowe, M. Wojtacki, PWRiL, Warszawa 1978.
Wypatrzona w Antykwariacie, świetna książka z najbardziej nas interesującym rozdziałem: Piwo Miodowe i piwo ciemne miodowe. Także informacje jak przygotowywać miody pitne, wina miodowe, wina miodowe musujące (sic). Wiele też informacji o tym jak rozpoznawać dobre miody, o ich właściwościach.

Przepisy pochodzą z tej książki.
__________________
To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
Odpowiedz cytując
  #3  
Stare 13-01-2004, 11:54
Fotka Użytkownika: piwnik
piwnik piwnik is offline
Junior
 
Rejestracja: 01-2004
Miejscowość: Skierki/Wawa
Posty: 29
Świetnie!

Rzeczywiście piwo miodowe jest baardzo dobre(pierwsze zresztą jakie robiłem). Ale przepis miałem z innej książki: "MIODOSYTNICTWO czyli sztuka przerabiania miodu na napoje". niejestem pewien, czy drugą cześć tytułu wpisałem poprawnie, w karzdym razie autorem jest Teofil Ciesielski, wydane we Lwowie(jakoś na przełomie 19i20 wieku).
Świetna książka pełna starych przepisów.Polecam!

piwnik edytował/a post 13-01-2004 o godz. 11:55.
Odpowiedz cytując
  #4  
Stare 16-12-2008, 14:23
awar awar is offline
Junior
 
Rejestracja: 12-2008
Miejscowość: Rybnik
Posty: 2
Standardowy

widzę że o piwku piodowym dyskutowaliście już prawie 5 lat temu, ale postanowiłem sobie takie zrobić, z racji tego iż moją szafkę zajmowały dwa słoiki miodu z przed dwóch lat.
udało mi się uzyskać 15 litrów brzeczki nastawnej o BLG 14. Myślalem, że postapię tak jak w przypadku mojego pierwszego zzacieranego piwa, czyli tydzień fermentacji burzliwej, potem kilka dni cichej i do butelek, a tu "lipa". Po 7 dniach fermentacja burzliwa trwa w najlepsze, a BLG spadło tylko do 10.
Czy ktoś mi może powiedzieć jak długo to jeszcze potrwa, lub co powinienem teraz zrobić ?
Odpowiedz cytując
  #5  
Stare 16-12-2008, 14:37
Fotka Użytkownika: pizmak666
pizmak666 pizmak666 is offline
Senior
 
Rejestracja: 12-2006
Miejscowość: KR/RST
Posty: 1 705
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piwnik Wyświetlenie odpowiedzi
w karzdym razie autorem jest Teofil Ciesielski,



W każdym to chyba nie ale w tym tak.
__________________
„Wam kury szczać prowadzić, a nie politykę robić”

Nie jestem certyfikowanym sędzią PSPD.
Odpowiedz cytując
  #6  
Stare 20-12-2008, 00:25
Fotka Użytkownika: ART
ART ART is offline
mAD'MINd
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Opole
Posty: 22 784
Standardowy

Napisz jeszcze jakie drożdże i jaka temperatura fermentacji, to pewnie będzie można coś więcej stwierdzić.
__________________
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś moderatorowi" (trójkąt z wykrzyknikiem).
Odpowiedz cytując
  #7  
Stare 20-12-2008, 20:30
awar awar is offline
Junior
 
Rejestracja: 12-2008
Miejscowość: Rybnik
Posty: 2
Standardowy

dorżdże Safbrew S-33, a temperatura fermentacji 20-22*C

W piątek (10 dzień fermentacji) z ciekawości znowu sprawdziłem BLG i było 7, więc zostawiłem, niech bulgocze
Odpowiedz cytując
  #8  
Stare 12-03-2017, 14:30
Cinex Cinex is offline
Junior
 
Rejestracja: 03-2017
Posty: 2
Standardowy

Ostatnio trafiłem na ten przepis w książce i też postanowiłem zrobić te piwo, tylko nie wiem pewnych rzeczy.

Można użyć drożdży do miodów pitnych ?

Kiedy uznać że skończyła się fermentacja burzliwa? Na podstawie BLG (w jaki sposób?) czy po prostu na oko?

Dotychczas robiłem tylko wina (mało), nie wiem czy dobrze rozumiem, ale w drugim etapie (po burzliwej fermentacji) zamykamy szczelnie fermentator ? Nie rozsadzi go ?
I czy koniecznie musi się dziać w niskiej temperaturze w piwnicy? Najchłodniejsze jakie mam w zasięgu to 19 stopni.
Odpowiedz cytując
  #9  
Stare 12-03-2017, 16:06
Fotka Użytkownika: fidoangel
fidoangel fidoangel is offline
Senior
 
Rejestracja: 07-2005
Miejscowość: Wrocław
Posty: 3 258
Standardowy

Wszystkie potrzebne informacje masz w linkach w moim podpisie.

Panuje też zwyczaj, nie tylko tutaj, aby choć "dzień dobry" powiedzieć jak się gdzieś wchodzi.
__________________
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Odpowiedz cytując
  #10  
Stare 12-03-2017, 20:26
Cinex Cinex is offline
Junior
 
Rejestracja: 03-2017
Posty: 2
Standardowy

Połowicznie. Może niejasności wynikają z tego że to piwo tak do końca piwem nie jest.

W przepisie fermentacja odbywa się w dwóch temperaturach zależnie od etapu fermentacji.
W linkach znalazłem tylko informacje, że dla górnej i dla dolnej fermentacji są charakterystyczne temperatury, których powinno się trzymać, a nie znalazłem podziału dla burzliwej i cichej.

Gdzieś na forum czytałem że drożdże niby można stosować zamiennie ale trochę mogą wpłynąć na smak. Przy drożdżach do miodów pitnych ani do win nie widziałem nigdy informacji jakiego typu są to drożdże, ale domyślam się że wierzchnie. To i temperatura pokojowa przez cały okres fermentacji powinna być ok. Ale w przepisie jednak zmienia się tą temperaturę.

Co co zamknięcia to gdzieś czytałem, że te fermentory nie są wcale jakoś super szczelne, ale z kolei nie rozumiem po co w przepisie stosuje się dodatkowe uszczelnienie beczki, skoro już wcześniej jest stworzone coś w rodzaju rurki fermentacyjnej. A nawet na forum ktoś pisał że zamyka szczelnie, ale z kawałkiem waty w otworze na rurkę fermentacyjną. Nie wiem więc w jakim celu zastosowano to dodatkowe doszczelnienie beczki.

Na chłopski rozum wydaje mi się że nic nie powinno się stać w tych 19 stopniach przez cały okres fermentacji i uszczelniając to rurką fermentacyjną. Ale pewne nieścisłości pozostają.

Cinex edytował/a post 12-03-2017 o godz. 20:28.
Odpowiedz cytując
  #11  
Stare 12-03-2017, 21:57
Fotka Użytkownika: fidoangel
fidoangel fidoangel is offline
Senior
 
Rejestracja: 07-2005
Miejscowość: Wrocław
Posty: 3 258
Standardowy

https://www.browar.biz/forum/forumdisplay.php?f=16

Po prawej stronie "wyszukiwanie w tym dziale" wpisz po prostu "miodowe", parę ciekawych wątków znajdziesz.
__________________
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
Złote myśli piwne Maja Piwo - ogólne 146 16-04-2008 19:59
Regina, Ciemne Piwo Kemp Piwo - konkretnie 8 30-09-2003 18:12
15.96.10-00 pulas Piwo - ogólne 1 10-12-2002 08:32
PTC: Piwo tylko ciemne - Towarzystwo milosnikow piw ciemnych - zaczyn ptc Piwo - ogólne 56 20-08-2002 11:08
Czy PIWO jest jeszcze napojem magicznym zythum Piwo - ogólne 49 17-10-2001 16:35



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 10:18.


Browar.biz: ©2000 - 2018, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.