Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Malt: A Practical Guide from Field to Brewhouse, John Mallett Sklep Centrum Piwowarstwa zaprasza na zakupy!
-
-
:: Cena: 96.09zł / 86.48

Anglojęzyczna:
Praktyczny przewodnik po słodach.
 
Tettnanger DE 2015 - 50 g szyszki 2,1% aa Sklep Centrum Piwowarstwa zaprasza na zakupy!
-
-
:: Cena promocyjna - zamiast 12.34zł,
zapłacisz jedynie
: 11.11zł - tylko do 31-12-2018!
Szyszki:
Niemiecki chmiel aromatyczny nadający piwu lekko ziołowego zapachu.
Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 20-01-2004, 03:26
Fotka Użytkownika: ART
ART ART is offline
mAD'MINd
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Opole
Posty: 22 841
Standardowy [Rozlew] - Pojemnik z kurkiem

9. temat z kolei, tym razem dot. rozlewu (cd), został przygotowany oczywiście przez naszego Crizza i jest już gotowy do przedyskutowania. Bardzo proszę w ciągu nadchodzących kilku dni o zamieszczanie W TYM TEMACIE swoich komentarzy dot. poniższego tekstu. Zostaną one wzięte pod uwagę podczas przygotowania ostateczniej wersji opracowania które trafi do działu BA.

--------------------------
Wyposażenie > Sprzęt > Rozlewanie i przechowywanie > Pojemnik z kurkiem
--------------------------

Przy butelkowaniu piwa bardzo przydatny jest dodatkowy pojemnik, wyposażony w kurek, zamontowany w dolnej części jego bocznej ścianki. Do tego pojemnika należy zdekantować młode piwo, uprzednio dodając do niego składnik mający wywołać w butelkach wtórną fermentację (cukier, glukoza, suchy ekstrakt słodowy itp.). Dzięki temu piwo dobrze się z nim wymiesza. Kurek ułatwia rozlewanie piwa butelek – wystarczy go odkręcić i zakręcić po napełnieniu butelki. Podłączenie do niego rurki z zaworkiem grawitacyjnym jest jeszcze wygodniejsze – wystarczy raz odkręcić kurek, aby przelać całą zawartość pojemnika z kurkiem do butelek.
__________________
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś moderatorowi" (trójkąt z wykrzyknikiem).
Odpowiedz cytując
  #2  
Stare 20-01-2004, 08:27
Fotka Użytkownika: Krzysiu
Krzysiu Krzysiu is offline
Krzysiu
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Świdnica
Posty: 14 879
Standardowy

Ja używam do tego celu zewnętrznego wiadra kadzi filtracyjnej.
Odpowiedz cytując
  #3  
Stare 30-01-2004, 22:27
Fotka Użytkownika: crizz
crizz crizz is offline
...
 
Rejestracja: 02-2003
Miejscowość: Poznań
Posty: 1 255
Standardowy

Czy ilość postów w tym temacie oznacza, że został on wyczerpany, czy raczej... niezauważony? Uwzględniłem uwagę Krzysia, ale co mam napisać pod opracowaniem? Że powstało na podstawie dyskusji prowadzonej przez Krzysia i... ? Oczekuję więcej zaangażowania od Koleżanek i Kolegów! Daję Wam czas do niedzielnego wieczora. Tymczasem zanurzam wąs w żywieckim porterze - na zdrowie!

Pozdrawiam

crizz




--------------------------
Wyposażenie > Sprzęt > Rozlewanie i przechowywanie > Pojemnik z kurkiem
--------------------------

Przy butelkowaniu piwa bardzo przydatny jest dodatkowy pojemnik, wyposażony w kurek, zamontowany w dolnej części jego bocznej ścianki. Do tego pojemnika należy przelać młode piwo, uprzednio dodając do niego składnik mający wywołać w butelkach wtórną fermentację (cukier, glukoza, suchy ekstrakt słodowy itp.). Dzięki temu piwo dobrze się z nim wymiesza. Kurek ułatwia rozlewanie piwa butelek – wystarczy go odkręcić i zakręcić po napełnieniu butelki. Podłączenie do niego rurki z zaworkiem grawitacyjnym jest jeszcze wygodniejsze – wystarczy raz odkręcić kurek, aby przelać całą zawartość pojemnika z kurkiem do butelek.
W przypadku posiadania kadzi filtracyjnej, składającej się z dwóch pojemników, do rozlewu można wykorzystać zewnętrzny pojemnik, wyposażony w kurek.
__________________
Żywiec. Prawie jak piwo. *
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Zaopiekuj się działem Piwowarstwo Domowe

_____________________
* Nie dotyczy Portera.
Odpowiedz cytując
  #4  
Stare 31-01-2004, 09:34
Fotka Użytkownika: biermann
biermann biermann is offline
Senior
 
Rejestracja: 09-2001
Miejscowość: Puszczykowo/Szczecin
Posty: 2 550
Standardowy

Crizz, a może w temacie pojemnika z kurkiem naprawde niewiele da sie powiedzieć. Ja takiego używam od "zawsze" i nigdy nie przeszedłbym na rozlew przy pomocy wężyka. W domowych warunkach jest to najlepsze rozwiązanie - pojemnik z kurkiem oczywiście
__________________
"Zawsze pamietaj o przewidywalności głupoty"
Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
Hare sex, hare sex, sex, sex hare, hare
Hare muza, hare muza, muza, muza, hare, hare
Hare siec, hare siec, piwo, sex, muza, hare.
Odpowiedz cytując
  #5  
Stare 31-01-2004, 10:16
Fotka Użytkownika: kangurpl
kangurpl kangurpl is offline
Rh-, piwo+
 
Rejestracja: 03-2002
Miejscowość: Szczecin
Posty: 2 658
Standardowy

Dodać można że w Browamatorze do kupienia są dodatkowe nasadki na wewnetrzną część kurka. Dzięki nim piwo jest zasysane od góry a nie z dna zbiornika. W efekcie mniej osadów jest zasysanych z piwem.
__________________
Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
"W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"
Odpowiedz cytując
  #6  
Stare 03-02-2004, 00:51
Fotka Użytkownika: crizz
crizz crizz is offline
...
 
Rejestracja: 02-2003
Miejscowość: Poznań
Posty: 1 255
Standardowy

Cytat:
kangurpl napisał
Dodać można że w Browamatorze do kupienia są dodatkowe nasadki na wewnetrzną część kurka.
Będzie osobny temat o akcesoriach i innych pierdółkach. Uznajmy zatem, że powyższy tekst można opublikować w dziale BA.
__________________
Żywiec. Prawie jak piwo. *
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Zaopiekuj się działem Piwowarstwo Domowe

_____________________
* Nie dotyczy Portera.
Odpowiedz cytując
  #7  
Stare 09-02-2004, 09:53
Fotka Użytkownika: slado
slado slado is offline
Gość
 
Rejestracja: 07-2003
Miejscowość: Dobrzeń Wielki
Posty: 1 071
Standardowy

Wspomniany kurek z nasadką funkcjonuje u mnie od pierwszej warki.
Niestety otwór wlotowy nasadki umocowany jest dość wysoko nad dnem i albo sporo młodego piwka pozostaje w fermentorze (niewykorzystana) albo trzeba nachylać fermentor celem spłynięcia reszty piwka nad kurek.
Uważać przy tym trzeba na nadciągający osad. Ale conajmniej dodatkowa butelka jest napełniona.
Odpowiedz cytując
  #8  
Stare 09-02-2004, 11:49
Krzych1 Krzych1 is offline
Junior
 
Rejestracja: 02-2003
Miejscowość: Malbork
Posty: 9
Standardowy

Ja leżakuję piwo w balonach szklanych, więc aby zminimalizować mozliwość zakażenia cennej zawartości, nie przelewam jej do pojemnika z kurkiem, tylko mocuję do węzyka elastycznego rurkę z zaworkiem grawitacyjnym i lewarując nalewam piwo do butelek. Oczywiście wsypuję wcześniej do butelek czynnik nagazowujący.
Krzych1
__________________
Krzych1
Odpowiedz cytując
  #9  
Stare 30-05-2006, 21:33
Fotka Użytkownika: e-prezes
e-prezes e-prezes is offline
Senior
 
Rejestracja: 05-2002
Miejscowość: Biała Podlaska
Posty: 17 226
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzych1
Ja leżakuję piwo w balonach szklanych, więc aby zminimalizować mozliwość zakażenia cennej zawartości, nie przelewam jej do pojemnika z kurkiem, tylko mocuję do węzyka elastycznego rurkę z zaworkiem grawitacyjnym i lewarując nalewam piwo do butelek. Oczywiście wsypuję wcześniej do butelek czynnik nagazowujący.
Krzych1
o kureczka... ja ów czynnik dodaje potem. zawsze się czegoś nowego z forum można dowiedzieć
__________________
-= Browar Stary Kraków. Smocza Głowa Amber Ale =-

Na piętnowanym za brak informacji o miejscu warzenia: Piwojad, Inne Beczki, WhyDuck?, Polskie Browary Regionalne, Guru Arts, Szpunt, Browar Piwny Kombornia.
Odpowiedz cytując
  #10  
Stare 19-09-2007, 10:11
Fotka Użytkownika: SlawekT
SlawekT SlawekT is offline
Senior
 
Rejestracja: 08-2006
Miejscowość: Kwidzyn
Posty: 168
Standardowy

Witam,

ja do tej pory nigdy nie dosypywałem cukru do butelek. Zwykle odmierzoną ilość cukru rozpuszczam w niewielkiej ilości wody lub młodego piwa i dodaje do kadzi z kurkiem przed rozlewem lub przy przelewaniu. Ostatnio cukier przed użyciem wyprażam w piekarniku w 150* (sterylizacja na wszelki wypadek).
Odpowiedz cytując
  #11  
Stare 19-09-2007, 18:29
Fotka Użytkownika: coder
coder coder is offline
Senior
 
Rejestracja: 10-2006
Miejscowość: Komorów
Posty: 1 347
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika SlawekT Wyświetlenie odpowiedzi
Ostatnio cukier przed użyciem wyprażam w piekarniku w 150* (sterylizacja na wszelki wypadek).
To niezłe zużycie prądu. Nie lepiej przegotować? Albo mikrofalówka?
Odpowiedz cytując
  #12  
Stare 19-09-2007, 20:27
Fotka Użytkownika: SlawekT
SlawekT SlawekT is offline
Senior
 
Rejestracja: 08-2006
Miejscowość: Kwidzyn
Posty: 168
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedzi
To niezłe zużycie prądu. Nie lepiej przegotować? Albo mikrofalówka?
Prażę sam cukier w piekarniku gazowym 10 min., wtedy mogę go rozpuścić w brzeczce. Kuchenka mikrofalowa nie podgrzeje cukru (suchy), sprawdzałem. Zresztą, byłoby to droższe chyba niz w piekarniku elektrycznym. Czasami robie tak, że porcję cukru ok. 200 g rozpuszczam w 150 g wody i 2 razy zagotowuję.
Odpowiedz cytując
  #13  
Stare 19-09-2007, 21:01
Fotka Użytkownika: anteks
anteks anteks is offline
maruda
 
Rejestracja: 08-2003
Miejscowość: opalenica
Posty: 10 304
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika SlawekT Wyświetlenie odpowiedzi
Prażę sam cukier w piekarniku gazowym 10 min., wtedy mogę go rozpuścić w brzeczce. Kuchenka mikrofalowa nie podgrzeje cukru (suchy), sprawdzałem. Zresztą, byłoby to droższe chyba niz w piekarniku elektrycznym. Czasami robie tak, że porcję cukru ok. 200 g rozpuszczam w 150 g wody i 2 razy zagotowuję.
a w jaki sposób dezynfekujesz butelki i fermentator
__________________
Mniej książków więcej piwa
Browar Largus




Odpowiedz cytując
  #14  
Stare 20-09-2007, 07:56
Fotka Użytkownika: Marek-C
Marek-C Marek-C is offline
Senior
 
Rejestracja: 12-2005
Miejscowość: Katowice
Posty: 847
Standardowy

W kontekście zbiornika do rozlewu piwa należy podkreślić iż szczególnej uwagi wymaga zachowanie czystości kranika.
Co jakiś czas (kilka 'rozlewów') zalecane jest odkręcenie kranika i jego dezynfekcja, pod kranikiem w miejscu styku z pojemnikiem potrafią zalęgnąć się piękne kolonie bakterii.
Ja osobiście zalecałbym także rozebranie kranika (od strony 'wlotu' należy włożyć kawałek drewna i walnąć - się rozleci na 2 części) konstrukcja kranika umożliwia gromadzenie się dużych ilości brudów itd.
Opisuję kranik z BA.
A tu zdjęcie http://www.chemia.polsl.gliwice.pl/~...k/p/kranik.pdf (autorstwa kol. jkocurka, którego to opis naprawy natknął mnie do sprawdzenia zakamarków kranika)

Marek-C edytował/a post 20-09-2007 o godz. 07:57.
Odpowiedz cytując
  #15  
Stare 20-09-2007, 11:23
Fotka Użytkownika: SlawekT
SlawekT SlawekT is offline
Senior
 
Rejestracja: 08-2006
Miejscowość: Kwidzyn
Posty: 168
Standardowy

Butelki dezynfekuję w piekarniku (20 min. 150*, 10 min. 180*). Fermentor dezynfekuję roztworem substancji generującej aktywny chlor (bromochlorodwumetylohydantoina).

Po każdej warce kranik demontuję, czyszczę w środku wacikami i dezynfekuję podchlorynem sodu.
Odpowiedz cytując
  #16  
Stare 20-09-2007, 14:26
Noman Noman is offline
Member
 
Rejestracja: 04-2007
Miejscowość: POZNAŃ
Posty: 30
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika slado Wyświetlenie odpowiedzi
Niestety otwór wlotowy nasadki umocowany jest dość wysoko nad dnem i albo sporo młodego piwka pozostaje w fermentorze (niewykorzystana) albo trzeba nachylać fermentor celem spłynięcia reszty piwka nad kurek.
Uważać przy tym trzeba na nadciągający osad. Ale conajmniej dodatkowa butelka jest napełniona.
W zakresie pozostającego piwa w fermentorze opracowałem metodę następującą. Po cichej przelewam piwo do fermentora z kranem coby sie wymieszało z glukozą. To co pozostało w fermentorze w której odbywała się cicha czyli gęstwę drożdżową przelewam do słoiczka. Do butelek zlewam, przez kranik ile się udaję, natomiast resztę wlewam do tego samego słoiczka, o którym pisałem w poprzednim zdaniu. Słoik ląduję w lodówce, po dwóch dniach drożdże opadają, a piwo wlewam do butelki uzupełniając o nieco glukozy. W ten sposób nic mi się nie marnuje.
Odpowiedz cytując
  #17  
Stare 20-09-2007, 14:35
Fotka Użytkownika: coder
coder coder is offline
Senior
 
Rejestracja: 10-2006
Miejscowość: Komorów
Posty: 1 347
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika SlawekT Wyświetlenie odpowiedzi
Butelki dezynfekuję w piekarniku (20 min. 150*, 10 min. 180*). Fermentor dezynfekuję roztworem substancji generującej aktywny chlor (bromochlorodwumetylohydantoina).
Po każdej warce kranik demontuję, czyszczę w środku wacikami i dezynfekuję podchlorynem sodu.
Podziwu godna skrupulatność. Zaznaczę jednak, że na tym etapie mozna nieco rozluźnić rygory dezynfekcyjne; młode piwo nie jest już tak podatne na zakażenia (alkohol, brak pożywki), podadto zakażenia nie przenoszą się juz na gęstwy, ryzykujemy tylko tym co w butelkach.
Naprawdę trzeba uważać od momentu chłodzenia brzeczki do rozbujania się fermentacji burzliwej, no i oczywiście przy starterach
Odpowiedz cytując
  #18  
Stare 20-09-2007, 14:46
Fotka Użytkownika: DanielJakubowski
DanielJakubowski DanielJakubowski is offline
Senior
 
Rejestracja: 12-2005
Miejscowość: Wolin/Szczecin
Posty: 791
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Noman Wyświetlenie odpowiedzi
W zakresie pozostającego piwa w fermentorze opracowałem metodę następującą. Po cichej przelewam piwo do fermentora z kranem coby sie wymieszało z glukozą.
Co do tej praktyki muszę uczulić po wczorajszym wydarzeniu. Otworzyłem piwo które piwo z warki która już się u mnie kończy. Trafiła mi się jedna butelka tak nagazowana, że w momencie otwarcia powstał ok 5 cm gejzer

Wszystko to przez niewystarczające rozmieszanie piwa z surowcem do refermentacji
__________________
Pozdrawiam
dj
Odpowiedz cytując
  #19  
Stare 09-01-2010, 00:35
Fotka Użytkownika: przemo70
przemo70 przemo70 is offline
PremiumUżytkownik
 
Rejestracja: 05-2007
Miejscowość: Wolsztyn
Posty: 1 500
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
9. temat z kolei, tym razem dot. rozlewu (cd), został przygotowany oczywiście przez naszego Crizza i jest już gotowy do przedyskutowania. Bardzo proszę w ciągu nadchodzących kilku dni o zamieszczanie W TYM TEMACIE swoich komentarzy dot. poniższego tekstu. Zostaną one wzięte pod uwagę podczas przygotowania ostateczniej wersji opracowania które trafi do działu BA.

--------------------------
Wyposażenie > Sprzęt > Rozlewanie i przechowywanie > Pojemnik z kurkiem
--------------------------

Przy butelkowaniu piwa bardzo przydatny jest dodatkowy pojemnik, wyposażony w kurek, zamontowany w dolnej części jego bocznej ścianki. Do tego pojemnika należy zdekantować młode piwo, uprzednio dodając do niego składnik mający wywołać w butelkach wtórną fermentację (cukier, glukoza, suchy ekstrakt słodowy itp.). Dzięki temu piwo dobrze się z nim wymiesza. Kurek ułatwia rozlewanie piwa butelek – wystarczy go odkręcić i zakręcić po napełnieniu butelki. Podłączenie do niego rurki z zaworkiem grawitacyjnym jest jeszcze wygodniejsze – wystarczy raz odkręcić kurek, aby przelać całą zawartość pojemnika z kurkiem do butelek.
I tu bym się zgodził w całej rozciągłości
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
[Rozlew] - Rurki i wężyki ART Opracowania 10 30-05-2006 00:34



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 07:21.


Browar.biz: ©2000 - 2018, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.