Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wrocław - historia

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Swiergot
    Junior
    • 01-2004
    • 3

    Wrocław - historia

    Chyląc czoła przed wiedzą i uznając profejonalizm użytkowników zwracam się z prośbą. Jako miłośnik Wrocławia i jego historii interesują mnie widomości dotyczące piwa w stolicy Dolnego Śląska, a szczególnie to jak nazywały się piwa dolnej i górnej fermentacji produkowane we Wrocławiu w XIX XX w. oraz kiedy zaczęto butelkować piwo we Wrocławiu i skąd brano surowiec. Dzięki
    Swiergot
  • zythum
    Kot Makawity
    • 08-2001
    • 8305

    #2
    Wyszukiwarka - słowo Wrocław,potem Breslau. Nie jest to zbyt duże obciążenie aby dla Ciebie?
    To inaczej miało być, przyjaciele,
    To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
    Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
    Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
    Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

    Rządzący światem samowładnie
    Królowie banków, fabryk, hut
    Tym mocni są, że każdy kradnie
    Bogactwa, które stwarza lud.

    Comment

    • zythum
      Kot Makawity
      • 08-2001
      • 8305

      #3
      Myślę, że wiele też pomoże kontakt na PW z Breslaurerem - przygotował on świętną płytkę o wrocławskich browarach.

      Co do wyszukiwarki - to mam na myśli oczywiście wyszukiwarkę już w Dziale - Historia. NIe bierz tak do serca mordki w poprzednim poście ale mieliśmy ostatnio falę osób, które chciały bez żadnego wysiłku z ich strony abyśmy za nich praktycznie napisali prace semestralne/dyplomowe itp.
      Last edited by zythum; 28-01-2004, 12:28.
      To inaczej miało być, przyjaciele,
      To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
      Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
      Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
      Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

      Rządzący światem samowładnie
      Królowie banków, fabryk, hut
      Tym mocni są, że każdy kradnie
      Bogactwa, które stwarza lud.

      Comment

      • Swiergot
        Junior
        • 01-2004
        • 3

        #4
        Sprostowanie

        Nic się nie stało Zythum, uszanowanie dla ciebie jako seniora. Chociaż przyznam szczerze, że chciałem skwitować to co napisałeś. Nie jestem zainteresowany wykorzystywaniem czegokolwiek w pracach semestralnych czy dyplomowych, bo tego typu rzeczy mam już za sobą. To po prostu czyste zainteresowanie jako miłośnika browarnictwa mojego kochanego Wrocławia. Dzięki za wskazany kontakt. Pozdrawiam i twoje zdrowie.
        Swiergot

        Comment

        • Piwowar
          Senior
          • 05-2001
          • 2542

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Swiergot Wyświetlenie odpowiedzi
          Chyląc czoła przed wiedzą i uznając profejonalizm użytkowników zwracam się z prośbą. Jako miłośnik Wrocławia i jego historii interesują mnie widomości dotyczące piwa w stolicy Dolnego Śląska, a szczególnie to jak nazywały się piwa dolnej i górnej fermentacji produkowane we Wrocławiu w XIX XX w. oraz kiedy zaczęto butelkować piwo we Wrocławiu i skąd brano surowiec. Dzięki
          Mam pewne informacje, że browar braci Rösler we Wrocławiu butelkował piwo już w 1877 roku i że były to butelki zamykane na porcelankę.
          Archiwum piwne

          Poznaj
          http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
          Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
          Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

          Comment

          • Piwowar
            Senior
            • 05-2001
            • 2542

            #6
            Nazw piw wrocławskich było niemal tyle co browarów. Najsławniejszym piwem Wrocławia był produkowany od późnego średniowiecza tak zwany „Schöps”, czyli „Wrocławski Baran”. Właściwie pierwotna nazwa tego piwa nie miała z baranem nic wspólnego. Pochodziła raczej od słowiańskiego określenia nadanego bujnej pianie, górującej nad kuflem. Mógł to być czeski wyraz „cepec”, lub polski „czepek”, który z czasem został „Schepsem”, a w końcu „Schöpsem”. „Wrocławski Baran”, był gęstym piwem pszenicznym, któremu przypisywano zgoła cudowne właściwości. Stosowano je nawet jako lekarstwo. Podobno piwo to pijano w Lipsku, Norymberdze i Dreźnie, niejeden zaprzęg załadowany beczkami miał być też wywieziony do Królestwa Polskiego.

            Powyższy tekst pochodzi z mojego aktualnego projektu, noszącego tytuł "Browary akcyjne Wrocławia".
            Archiwum piwne

            Poznaj
            http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
            Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
            Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

            Comment

            • skitof
              Senior
              • 11-2007
              • 2478

              #7
              Spotkałem się też z taką interpretacją nazwy Schöps:
              der Schöps to inaczej der verschnittene Schafbock czyli wykastrowany kozioł owcy (po polsku tryk). Słowo verschnitten w niemieckim piwowarstwie oznacza tyle co mieszany. W związku z tym niemieszane piwo to Bock (koźlak) a mieszane to Schöps. Może z pszenicą. Oczywiście powyższa interpretacja ma niemieckie proweniencje. No i jest kwestia prymarności. Bock pojawił się dopiero w czasach nowożytnych.

              Comment

              • Piwowar
                Senior
                • 05-2001
                • 2542

                #8
                Z taką interpretacją też się spotkałem, nazwa Schöps miałaby pochodzić od "skopetz", czyli kastrat. No i pozostaje jeszcze Weizenbock, który też byłby piwem mieszanym, ale Bock to już inne miasto i inny temat, chociaż we Wrocławiu też się pojawia w XIX wieku.
                Archiwum piwne

                Poznaj
                http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

                Comment

                • Piwowar
                  Senior
                  • 05-2001
                  • 2542

                  #9
                  Na początku XIX wieku warzono we Wrocławiu jeszcze Scöpsa, czyli barana, ale głównymi piwami były tak zwane piwa brunatne (Braunbier) górnej fermentacji.
                  Archiwum piwne

                  Poznaj
                  http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                  Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                  Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

                  Comment

                  • Piwowar
                    Senior
                    • 05-2001
                    • 2542

                    #10
                    W 1883 roku jeden z wrocławskich browarników, o ile pamiętam Wilhelm Teltscher, opatentował recepturę na piwo szampańskie. Było to piwo całkiem klarowne i mocno musujące. Metoda produkcji była skomplikowana, a na domiar złego w rok póżniej niejaki pan Enzinger z Worms wynalazł filtr do piwa.
                    Archiwum piwne

                    Poznaj
                    http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                    Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                    Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X
                    😀
                    🥰
                    🤢
                    😎
                    😡
                    👍
                    👎