Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach


Mmmm Porter Warszawski!

Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 18-02-2004, 12:01
Fotka Użytkownika: ART
ART ART is online now
mAD'MINd
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Opole
Posty: 22 897
Standardowy Dziennik Piwowarski (tytuł roboczy)

naście dni temu powstał zamysł stworzenia czegoś takiego jak "dziennik piwowarski", czyli mniej więcej elektroniczny spis warek warzonych przez domowego piwowara.

jakby to wyglądało?

dla każdej warki osoba warząca wypełnia formularz (analogicznie jak w Dzienniku Piwnym) wprowadzając wszystkie szczegółowe dane dotyczące tej właśnie warki.

jakie to będą informacje?

- surowce (wybór z listy + możliwość dodawania nowych surowców) wraz z ilościami
- warzenie z zacieraniem / bez zacierania
- opis chmielenia
- etc, etc.

powstaje zatem pytanie skierowane do piwowarów - jakie dane powinny być wprowadzane do takiego dziennika warkowego.


jakie to niesie możliwości?

w skrócie:
- dane są w jednym miejscu (będzie też możliwość pobrania wprowadzonych danych z serwera)
- możliwość późniejszego oceniania uwarzonych piw (oceny będą wtedy powiązane z daną warką, co ułatwi wyszukiwanie)
- wszystkie warki będą wyświetlanie w dziale BA pod danym browarem domowym
- będzie można przeszukiwać wszystkie wprowadzone do systemu warki, do uwarzenia których użyto przykładowo barwiącego ekstraktu słodowego WES i chmielolono je np. Marynką.

możliwości będzie dużo dużo więcej, potrzeba jednak posiedzieć najpierw nad założeniami podstawowymi, jakie są Twoje priorytety, etc.

Zatem bardzo proszę wszystkich zainteresowanych o przedstawienie swoich przemyśleń w tej kwestii!
__________________
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś moderatorowi" (trójkąt z wykrzyknikiem).
Odpowiedz cytując
  #2  
Stare 18-02-2004, 12:12
Fotka Użytkownika: Marusia
Marusia Marusia is offline
Senior
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Piotrowice - wieś k. Wro
Posty: 20 175
Standardowy Odp: Dziennik Piwowarski (tytuł roboczy)

Cytat:
ART napisał(a)
- surowce (wybór z listy + możliwość dodawania nowych surowców) wraz z ilościami
- warzenie z zacieraniem / bez zacierania


Myślę, że jeśli będzie można wpisać surowce, to zakładka z zacieraniem/bez zacierania jest bez sensu, bo w surowcach wpiszemy, czy warzymy z gotowca, ekstraktów, czy słodów. No, chyba, że ktoś będzie chciał spróbować zacierać gotowiec
__________________
www.cerevisia.pl
www.wrowar.pl
Piwny świat się nie zaczyna ani nie kończy na BJCP!

Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
OWOCE DO DŻEMU - CHMIEL DO PIWA!!!!


Odpowiedz cytując
  #3  
Stare 18-02-2004, 12:16
Fotka Użytkownika: pjenknik
pjenknik pjenknik is offline
Senior
 
Rejestracja: 08-2001
Miejscowość: Black Moustache City
Posty: 3 386
Standardowy

Jeżeli chodzi o słody proponuję podanie źródła pochodzenia (w przypadku Polski konkretna słodownia, w przypadku zagranicy kraj i opcja nie wiem.
Do tego możliwość zgłoszenia Adminowi kolejnego surowca (np. nowego typu chmielu, słodu).
Następnie drożdże ich rodzaj i pochodzenie.
Woda (źródlana, kranówka, mineralna).
Chmiel (aromatyczny, goryczkowy i pochodzenie, nazwa).
Dodatki specjalne (przyprawy, miód, cukry kandyzowane i inne).
Sposób zacierania, długości przerw.
Fermentacja, w jakiej temperaturze.
Czy fermentacja cicha czy nie?
Rodzaj surowca do wtórnej fermentacji.
Odpowiedz cytując
  #4  
Stare 18-02-2004, 12:23
Fotka Użytkownika: Makaron
Makaron Makaron is offline
Senior
 
Rejestracja: 08-2003
Miejscowość: Musselburgh
Posty: 2 106
Standardowy

A jak w takim dzienniku wyglądałyby opisy jakichś eksperymentów?? np w ostatnich warkach ...raz samemu prażyłem słód do ciemnego piwa.... a drugi raz nachmieliłem gotowcem??

Może gdzieś jeszcze wrzucić okienko z właśnie opisem co się i jak eksperymentowało??
__________________
"If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
Odpowiedz cytując
  #5  
Stare 18-02-2004, 12:28
Fotka Użytkownika: ART
ART ART is online now
mAD'MINd
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Opole
Posty: 22 897
Standardowy Odp: Odp: Dziennik Piwowarski (tytuł roboczy)

Cytat:
Marusia napisał(a)
Myślę, że jeśli będzie można wpisać surowce, to zakładka z zacieraniem/bez zacierania jest bez sensu, bo w surowcach wpiszemy, czy warzymy z gotowca, ekstraktów, czy słodów. No, chyba, że ktoś będzie chciał spróbować zacierać gotowiec
trzeba też uczynić z tego źródło informacji dla początkujących. sytuacja:
jestem początkujący, chcę zobaczyć warki innych piwowarów tyle że tylko te bez zacierania bo mam jdynie dostęp do ekstraktów.

rozwiązanie:
a) jeśli jest podana informacja przez warzącego czy zacierał czy nie - wystarczy zanzaczyć opcję w formularzu wyszukiwawczym
b) jeśli nie podano ww informacji to trzeba przejrzeć wszystkie opisane warki bo trudno będzie wykonać system który oceni czy wprowadzony ekstrakt słodowy został dodany jako główny składnik "zasypu" czy został użyty tylko jako dodatek albo jedynie w celu wywołania fermentacji wtórnej, etc.

aczkowliek "surowce" dodawane w celu wywołania refermentacji mogą być podawane osobno wg propozycji Pjenknika
__________________
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś moderatorowi" (trójkąt z wykrzyknikiem).
Odpowiedz cytując
  #6  
Stare 18-02-2004, 12:31
Fotka Użytkownika: ART
ART ART is online now
mAD'MINd
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Opole
Posty: 22 897
Standardowy

Cytat:
Makaron napisał(a)
A jak w takim dzienniku wyglądałyby opisy jakichś eksperymentów?? np w ostatnich warkach ...raz samemu prażyłem słód do ciemnego piwa.... a drugi raz nachmieliłem gotowcem??

Może gdzieś jeszcze wrzucić okienko z właśnie opisem co się i jak eksperymentowało??

opis jak najbardziej, sam skład surowcowy nie wystarczy moim zdaniem.
w przypadku surowców "ciężko klasyfikowalnych" - będzie można dodać je w tych przypadkach jako indywidualne pozycje w składzie surowcowym, gdzie będzie można dodać także ich opis.
__________________
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś moderatorowi" (trójkąt z wykrzyknikiem).
Odpowiedz cytując
  #7  
Stare 18-02-2004, 12:42
mapajak mapajak is offline
Senior
 
Rejestracja: 12-2002
Miejscowość: Dębica
Posty: 1 187
Standardowy Odp: Odp: Dziennik Piwowarski (tytuł roboczy)

Cytat:
Marusia napisał(a)
Myślę, że jeśli będzie można wpisać surowce, to zakładka z zacieraniem/bez zacierania jest bez sensu, bo w surowcach wpiszemy, czy warzymy z gotowca, ekstraktów, czy słodów. No, chyba, że ktoś będzie chciał spróbować zacierać gotowiec
Ekstrakt z zacierania słodu można użyć jako dodatek do gotowca, zamiast cukru lub ekstraktu z puszki.
__________________
"Św. Hildegarda" - Browar Domowy
Odpowiedz cytując
  #8  
Stare 18-02-2004, 13:21
Fotka Użytkownika: Marusia
Marusia Marusia is offline
Senior
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Piotrowice - wieś k. Wro
Posty: 20 175
Standardowy Odp: Odp: Odp: Dziennik Piwowarski (tytuł roboczy)

Cytat:
mapajak napisał(a)
Ekstrakt z zacierania słodu można użyć jako dodatek do gotowca, zamiast cukru lub ekstraktu z puszki.
Wiem, natomiast jeśli w liście surowców widnieje jakikolwiek słód, to wiadomo, że z zacieraniem, prawda?

Ale argument Arta jest przekonujący - żeby początkujący się w tym dzienniku poznajdowali
__________________
www.cerevisia.pl
www.wrowar.pl
Piwny świat się nie zaczyna ani nie kończy na BJCP!

Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
OWOCE DO DŻEMU - CHMIEL DO PIWA!!!!


Odpowiedz cytując
  #9  
Stare 24-02-2004, 12:28
Fotka Użytkownika: michalh
michalh michalh is offline
Senior
 
Rejestracja: 12-2002
Miejscowość: Poznań
Posty: 284
Standardowy Jak to robią w USA

Odpowiedź na zadane pytanie: 'jak to powinno wyglądac i jakie dane powinny się tam znaleźć' można znaleźć na stronach www.hbd.org\recipator i klikając na link 'Spheadsheet' lub klikając 'Edit Recipe ' dla dowolnej receptury w bazie receptur 'Recipe Database'. Do tego można zapisać recepture na dysk lokalny, a potem ją dalej edytować.
Ja tego używam i jestem zadowolony. Do tego są inne ciekawe kalkulatory.
Odpowiedz cytując
  #10  
Stare 25-02-2004, 14:59
mirkap mirkap is offline
Member
 
Rejestracja: 07-2003
Miejscowość: Pruszków
Posty: 75
Standardowy

lub tutaj: http://www.beertools.com/
Odpowiedz cytując
  #11  
Stare 12-03-2004, 17:57
blues-beer blues-beer is offline
Senior
 
Rejestracja: 11-2003
Miejscowość: Elbląg
Posty: 114
Standardowy

Proponuję, żeby klasyfikować robione piwa wg przyjętego podziału – np. podobnie jak przy wyborze piwa roku /jasne do 13, pow. 13 itd./. Umożliwi to wyszukiwanie receptur określonych piw.
Odpowiedz cytując
  #12  
Stare 12-03-2004, 23:17
Fotka Użytkownika: ART
ART ART is online now
mAD'MINd
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Opole
Posty: 22 897
Standardowy

to już będzie tylko kwestia wyszukiwarki, więc nie będzie większych problemów ze stosowaniem takich czy innych warunków.

szkoda że jak na razie temat nie jest zbytnio aktywny - czyżby nikłe zainteresowanie pomysłem?
__________________
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś moderatorowi" (trójkąt z wykrzyknikiem).
Odpowiedz cytując
  #13  
Stare 12-03-2004, 23:20
Fotka Użytkownika: pjenknik
pjenknik pjenknik is offline
Senior
 
Rejestracja: 08-2001
Miejscowość: Black Moustache City
Posty: 3 386
Standardowy

Tyle, że w tym przypadku piwa specjalne (czyli takie w których do warzenia oprócz słodu, drożdży, chmielu i wody użyto czegoś więcej) należy podzielić na jasne i ciemne, i także ze względu na stopień Blg.
Odpowiedz cytując
  #14  
Stare 12-03-2004, 23:46
Fotka Użytkownika: ART
ART ART is online now
mAD'MINd
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Opole
Posty: 22 897
Standardowy

myślę że podział będzie automatyczny ze względu na użyte surowce, ale jeszcze się nad tym nie zastanawiałem za dokładnie.
__________________
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś moderatorowi" (trójkąt z wykrzyknikiem).
Odpowiedz cytując
  #15  
Stare 13-03-2004, 12:20
blues-beer blues-beer is offline
Senior
 
Rejestracja: 11-2003
Miejscowość: Elbląg
Posty: 114
Standardowy

Cytat:
ART napisał(a)
- czyżby nikłe zainteresowanie pomysłem? [/b]
Jestem pewien, że zainteresowanie jest duże.Uwagii pojawią się w chwili działania /w praniu/ dziennika.
Odpowiedz cytując
  #16  
Stare 01-06-2004, 10:51
Fotka Użytkownika: Wujcio_Shaggy
Wujcio_Shaggy Wujcio_Shaggy is offline
Wujek Dobra Rada
 
Rejestracja: 01-2004
Miejscowość: Warszawa
Posty: 4 627
Standardowy

Ponieważ ostatnio ten temat zaczął mnie interesować, podrzucę garść propozycji:
- data warzenia, zlania do cichej, rozlewu
- Blg początkowe i końcowe
- objętość brzeczki nastawnej
- temperatura fermentacji
- odnośnik do tematu piwowara w dziale "Twoje warzenie"
__________________
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet
Odpowiedz cytując
  #17  
Stare 01-06-2004, 11:40
Fotka Użytkownika: ART
ART ART is online now
mAD'MINd
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Opole
Posty: 22 897
Standardowy

Cytat:
blues-beer napisał(a)
Jestem pewien, że zainteresowanie jest duże.Uwagii pojawią się w chwili działania /w praniu/ dziennika.
no i właśnie taki stan rzeczy mnie wkurza nie można sobie zaplanować spraw przed przystąpieniem do pracy. dopiero jak się człowiek nasiedział przy tworzeniu danego systemu to z miłą chęcią zamieszczane są komentarze i uwagi. a w szczególności te krytyczne

ale co tam jest dobrze bo sprawa jest już w fazie przejścia od szkicu do wykonania.
__________________
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś moderatorowi" (trójkąt z wykrzyknikiem).
Odpowiedz cytując
  #18  
Stare 02-06-2004, 12:19
Fotka Użytkownika: mjp
mjp mjp is offline
Senior
 
Rejestracja: 02-2004
Miejscowość: Wrocław
Posty: 954
Standardowy

Już raz o tym pisałem, ale trudno powtórzę sie. Może skorzystać z gotowca?
Adres źródeł (open source): http://www.cyberbrau.org
Pozdrawiam
__________________
Maciek
Szukam przytulnego kącika do palenia fajki... ;-)
Odpowiedz cytując
  #19  
Stare 02-06-2004, 19:48
Fotka Użytkownika: ART
ART ART is online now
mAD'MINd
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Opole
Posty: 22 897
Standardowy

przegladałem toto po pierwszym wzmiankowaniu przez szanownego MJP i na razie mogę powiedzieć tyle że projekt chyba ostatni raz był aktualizowany 2 lata temu. pewni można go potraktować jako zbiór pomysłów które można zaadaptować w naszych warunkach.

jestem zdania że czasem łatwiej coś napisać od nowa niż przerabiać istniejące rozwiązania.
__________________
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś moderatorowi" (trójkąt z wykrzyknikiem).
Odpowiedz cytując
  #20  
Stare 03-06-2004, 06:53
Fotka Użytkownika: slado
slado slado is offline
Gość
 
Rejestracja: 07-2003
Miejscowość: Dobrzeń Wielki
Posty: 1 071
Standardowy Odp: Dziennik Piwowarski (tytuł roboczy)

Cytat:
ART napisał(a)
... - możliwość późniejszego oceniania uwarzonych piw (oceny będą wtedy powiązane z daną warką, co ułatwi wyszukiwanie)
- wszystkie warki będą wyświetlanie w dziale BA pod danym browarem domowym
...
Dwie oceny. Ocena warki autora przepisu - to dla tych co mieli szczęście się na pierwowzór załapać oraz ocena warek zrobionych na podstawie opisu. Druga ocena byłaby średnią zlinkowaną do wykazu poszczególnych produktów a tam dla każdej z nich oceny indywidualne. Te również byłyby średnimi z ocen warki udostępnionej rzeszy kiperów.
Nie namieszałem za bardzo?
Odpowiedz cytując
  #21  
Stare 06-06-2004, 09:08
Fotka Użytkownika: Krzysiu
Krzysiu Krzysiu is offline
Krzysiu
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Świdnica
Posty: 14 896
Standardowy

Ja przedstawię, co mam u siebie:

nr warki (id)
styl piwa (tekst)
typ piwa (tekst)
nazwa piwa (tekst)
data warzenia (tekst)
Blg plan (liczba)
Blg otrzymane (liczba)
słód i surowce niesłodowane (memo) - miałem to w polach tekstowych, ale przerobiłem, bo i tak nie znalazłem potrzeby sortowania tych danych
chmiel i przyprawy (memo)
drożdże (memo)
woda (memo)
zacieranie i gotowanie (memo)
początek fermetacji głównej (tekst - data)
ilość dni fermentacji głównej (liczba)
temperatura (tekst)
opis (memo)
początek fermentacji cichej (tekst - data)
ilość dni fermentacji cichej (liczba)
temperatura (tekst)
opis (memo)
data rozlewu (tekst - data)
ilość butelek (liczba) - niewypełniane, więc chyba zbędne ;-)
zaw. alkoholu (liczba) - j.w, ani razu nie próbowałem liczyć,
trwałość (liczba, w dniach)
opis (memo)

Baza danych jest obsługiwana przez MS Access 98. Większość pół można w dowolny sposób sortować i obrabiać. Pola memo nie sortują się, są to pola opisowe.

Próbowałem z budować bazę danych pod darmową wersją programu Adabas (jest to program obsługi baz danych typu klient - serwer, a wiec bardzo wygodny do przeniesienia do sieci), ale nie poradziłem sobie z tym.

Krzysiu edytował/a post 06-06-2004 o godz. 09:09.
Odpowiedz cytując
  #22  
Stare 06-06-2004, 09:14
Fotka Użytkownika: Krzysiu
Krzysiu Krzysiu is offline
Krzysiu
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Świdnica
Posty: 14 896
Standardowy

W amerkańskich recepturach standartowe dane to:

nazwa piwa
styl piwa
drożdże (nazwa, rasa)
starter (ilość, czasm sposób przygotowania)
wielkość warki (w galonach)
OG
FG
zaw. alk ( w pracentach obj.)
łączny zasyp ( w funtach)
wydajność zacierania ( w procentach)
goryczka (IBU)
barwa (EBC)
długość gotowania (w min)
fermentacja główna (czas/temp)
fermentacja cicha (czas/temp)
leżakowanie (czas/temp)
niżej zazwyczaj podaje się szczegółowo surowce i sposób postępowania.
Odpowiedz cytując
  #23  
Stare 10-06-2006, 13:16
Fotka Użytkownika: e-prezes
e-prezes e-prezes is offline
Senior
 
Rejestracja: 05-2002
Miejscowość: Biała Podlaska
Posty: 17 726
Standardowy

A co się stało z tym pomysłem? Utknął
Odpowiedz cytując
  #24  
Stare 10-06-2006, 15:28
Fotka Użytkownika: Shlangbaum
Shlangbaum Shlangbaum is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2005
Miejscowość: Kraków
Posty: 5 828
Standardowy

Dział Twoje Warzenie, chyba wystarczająco spełnia tę rolę
Odpowiedz cytując
  #25  
Stare 11-06-2006, 17:35
Fotka Użytkownika: ART
ART ART is online now
mAD'MINd
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Opole
Posty: 22 897
Standardowy

pomysł jak tysiące innych kiełkuje
__________________
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś moderatorowi" (trójkąt z wykrzyknikiem).
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
Dziennik Piwny ART Ogłoszenia i nowości w Browarze 28 21-12-2011 00:36
Władca Pierścieni Petrax Przy piwie 114 09-01-2005 18:48



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 16:03.


Browar.biz: ©2000 - 2019, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.