Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

White Labs WLP066 London Fog Ale Yeast PurePitch™ Sklep Centrum Piwowarstwa zaprasza na zakupy!
-
-
:: Cena: 46.40zł / 41.76

Górna fermentacja:
Szczep dedykowany do piw w stylu New England IPA. Wytwarza średnią ilość estrów, pozostawiając przy tym szczątkową słodycz, co pomaga w wyeksponowaniu słodowości i akcentów chmielowych w smaku i aromacie.
 
Chinook US 2017 - 50 g granulat 12,0% aa Sklep Centrum Piwowarstwa zaprasza na zakupy!
-
-
:: Cena promocyjna - zamiast 9.70zł,
zapłacisz jedynie
: 8.73zł - tylko do 31-12-2019!
Granulat:
Amerykański chmiel goryczkowy o wszechstronnym zastosowaniu.
Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 19-02-2004, 12:20
burar burar is offline
Senior
 
Rejestracja: 09-2003
Miejscowość: satelita Warszawy
Posty: 238
Standardowy chmiel podczas fermentacji burzliwej

W trakcie ostatniego warzenia "zapomniałem się" (w czym znacząco pomogła degustacja poprzednich warek ) i wlałem do fermentora brzeczkę bez odcedzania pozostałości z nachmielania. Po 5 dniach burzliwej zdekantowałem brzeczkę do drugiego fermentora na cichą, oczywiście już bez resztek "przetrawionego" chmielu.

Czy ktoś z Was ma spostrzeżenia w jaki sposób pozostawienie listków chmielu w trakcie fermentacji wpływa na kształt (smak ?) piwa ?
__________________
Grodziski Browar Domowy
Odpowiedz cytując
  #2  
Stare 19-02-2004, 12:33
Fotka Użytkownika: kangurpl
kangurpl kangurpl is offline
Rh-, piwo+
 
Rejestracja: 03-2002
Miejscowość: Szczecin
Posty: 2 658
Standardowy

Obawiam się, że piwo będzie przechmielone. Chmiel wcale nie był "przetrawiony" a na pewno nie do końca.
Wszystko w zasadzie zależy od tego ile tego chmielu było.
__________________
Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
"W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"
Odpowiedz cytując
  #3  
Stare 19-02-2004, 13:39
Fotka Użytkownika: slado
slado slado is offline
Gość
 
Rejestracja: 07-2003
Miejscowość: Dobrzeń Wielki
Posty: 1 071
Standardowy Odp: chmiel podczas fermentacji burzliwej

Cytat:
burar napisał(a)
W trakcie ostatniego warzenia "zapomniałem się" (w czym znacząco pomogła degustacja poprzednich warek ) i wlałem do fermentora brzeczkę bez odcedzania pozostałości z nachmielania. Po 5 dniach burzliwej zdekantowałem brzeczkę do drugiego fermentora na cichą, oczywiście już bez resztek "przetrawionego" chmielu.

Czy ktoś z Was ma spostrzeżenia w jaki sposób pozostawienie listków chmielu w trakcie fermentacji wpływa na kształt (smak ?) piwa ?
Może będziesz Roman prekursorem nowego piwka ? Zdaj relację za jakiś czas z próbnej i finalnej degustacji.
Odpowiedz cytując
  #4  
Stare 19-02-2004, 13:53
Fotka Użytkownika: iron
iron iron is offline
Senior
 
Rejestracja: 08-2002
Miejscowość: Warszawa - wioska rybacka
Posty: 6 696
Standardowy Odp: Odp: chmiel podczas fermentacji burzliwej

Cytat:
slado napisał(a)
Może będziesz Roman prekursorem nowego piwka
Będzie to legendarny (to za jakieś 20 lat) "Grodziski Bitter"
__________________
bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, Ojczyzna

iron edytował/a post 19-02-2004 o godz. 13:54.
Odpowiedz cytując
  #5  
Stare 19-02-2004, 14:23
burar burar is offline
Senior
 
Rejestracja: 09-2003
Miejscowość: satelita Warszawy
Posty: 238
Standardowy

He,he, może i tak ?
Na razie niuchałem młode w trakcie cichej i pachnie nieźle !
__________________
Grodziski Browar Domowy
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
Jak rozpoznać koniec fermentacji burzliwej bez miernika TBM Kołyska piwowarska 25 18-10-2009 11:19
Brudy na pianie podczas fermentacji. slado Browarnictwo amatorskie 9 06-04-2004 11:39
Chmiel szkodzi? szostak Przy piwie 12 26-02-2003 07:27
Daniel Bratkowski - CHMIEL TO CZYNI slavoy Twórczość 0 11-12-2001 00:31



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 21:26.


Browar.biz: ©2000 - 2019, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.