Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Płatki pszenne 150 g Sklep Centrum Piwowarstwa zaprasza na zakupy!
-
-
:: Cena: 3.15zł / 2.84

Inne surowce do zasypu:
Składnik witbierów. Poprawia pienistość piwa.
 
Tomahawk US 2016 - 5 kg granulat 15,8% aa Sklep Centrum Piwowarstwa zaprasza na zakupy!
-
-
:: Cena promocyjna - zamiast 475.09zł,
zapłacisz jedynie
: 424.19zł - tylko do 31-12-2018!
Granulat:
Przewodnie nuty: akcenty grejpfruta, korzenne, ziołowe.
Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 08-05-2004, 00:07
Fotka Użytkownika: ART
ART ART is online now
mAD'MINd
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Opole
Posty: 22 823
Standardowy Słody amerykańskie - zestawienie [Michalh]

Michalh (dziękuję!) zgodnie z obietnicą złożoną niegdyś na Forum, podjął się próby przygotowania dla nas zestawienia słodów stosowanych w Ameryce Pólnocnej + surowców niesłodowanych i ich polskich odpowiedników.

Ponieważ amerykańskie receptury w sieci są najbardziej rozpowszechnione, zapewne niejednemu eksperymentującemu piwowarowi domowemu przyda się taka ściąga.

Michalh podesłał mi swoje dzieło jeszcze w pierwszej połowie kwietnia niestety dopiero teraz je publikuję tutaj (wybaczcie!).

Autor prosi o wyrozumiałość - gdyby ktoś z Was trafił na nieścisłości lub zechciałby uzupełnić dane niechaj zgłasza je w tym temacie. Wspólnymi siłami łatwiej dojść do perfekcji

Załącznik (zzipowany) zawiera plik XLS (Excel) oraz arkusz przetworzony na HTML aby osoby bez excela także mogły skorzystać z pracy Michalh.

Aha! Arkusz zawiera także tabelę najczęściej stosowanych gatunków chmielu wraz z ich typową zawartością alfa-kwasów.

Zapraszam zatem do zapoznania się z materiałem a następnie do dyskusji!
Załączone pliki
Rodzaj pliku: zip slody_michalh.zip (14,2 KB, liczba wyświetleń: 349 )
__________________
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś moderatorowi" (trójkąt z wykrzyknikiem).
Odpowiedz cytując
  #2  
Stare 21-05-2004, 07:47
Fotka Użytkownika: crizz
crizz crizz is offline
...
 
Rejestracja: 02-2003
Miejscowość: Poznań
Posty: 1 255
Standardowy

Drodzy Piwowarzy,

52 pobrania pliku i ani słowa komentarza?!

Michalh, a może pokazać, jak dobierać proporcje naszych 4 rodzajów słodu, aby otrzymać przybliżony efekt do oryginału? Mam tu na myśli wyłącznie barwę, oczywiście. Czy ja dobrze rozumiem, że wystarczy wziąć 57% naszego pilzneńskiego i 43% monachijskiego, aby otrzymać efekt Belgian Pale albo German Vienna? Z proporcji w przybliżeniu tak wychodzi:

57% * 2.1 + 43% * 13.0 = 6.8

Jeśli mój tok rozumowania jest błędny, proszę o wyprostowanie.
__________________
Żywiec. Prawie jak piwo. *
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Zaopiekuj się działem Piwowarstwo Domowe

_____________________
* Nie dotyczy Portera.
Odpowiedz cytując
  #3  
Stare 21-05-2004, 08:07
Fotka Użytkownika: Krzysiu
Krzysiu Krzysiu is offline
Krzysiu
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Świdnica
Posty: 14 865
Standardowy

Zapoznałem się z tym, trochę sobie przeredagowałem. Bardzo dobra sprawa. Niestety w niektórych recepturach występują nazwy własne słodów, stosowane w niektórych słodowniach - bez bardziej szczegółowego opisu nie do ugryzienia.

Tabelę z chmielami mogłeś dać całą, są tam przydatne, podstawowe informacje, do jakich piw stosować poszczególne odmiany. Przydałoby się tam wpasować polskie chmiele, ale to musiałby zrobić jakiś znawca od chmielu.
Odpowiedz cytując
  #4  
Stare 21-05-2004, 08:18
Fotka Użytkownika: Krzysiu
Krzysiu Krzysiu is offline
Krzysiu
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Świdnica
Posty: 14 865
Standardowy

Po przekopaniu się przez różne słody stwierdzam, że co słodownia, to obyczaj. Właściwie trudno je nawet porównywać, bo parametry słodu zależą nie tylko od technologii, ale i od jakości użytego jęczmienia. W samej barwie słodu jest rozrzut nawet kilkunastoprocentowy (pilzeński ze Strzegomia to 3 - 4 EBC).

O zastępowaniu słodu wiedeńskiego mieszanką pilzeńskiego i monachijskiego pisał już Czes, chyba w Browamatorze (pytania do eksperta). Myślę, że spokojnie można stosować taki sposób przeliczania, jak Crizz zaprezentował wyżej. Niestety dotyczyć to będzie tylko barwy, inne własności słodów są trudno podrabialne.

i jeszcze a propos przeliczania barwy słodów i piwa:

L = (EBC + 1,2) / 2,65
EBC = L x 2.65 - 1,2

L: barwa w skali Lovibonda
1 EBC: barwa w skali EBC
Odpowiedz cytując
  #5  
Stare 21-05-2004, 11:26
Fotka Użytkownika: michalh
michalh michalh is offline
Senior
 
Rejestracja: 12-2002
Miejscowość: Poznań
Posty: 284
Standardowy

Co do mieszanki słodu pilzeńskiego i monachijskiego - zgadzam się z Krzysiem, że tylko barwa będzie przypominać wiedeński. Smak będzie inny. Gdyby ważna była tylko barwa, to można by używać tylko pilzeńskiego i barwiącego bez innych rodzajów.

Co do wzoru podanego przez Krzysia - właśnie taki jest zastosowany w arkuszu Excelowym w załączniku tematu.

Rodzaje słodów sa oczywiście uzależnione od producenta, często nazwa jest taka sama, a różnią się barwą. Patrząc na słody amerykańskie i inne, widać że producenci stosują nazwy własne, ale mówiące coś o rodzaju słodu - porównując te nazwy z tabelą w tym temacie można się domyślić o jaki słód chodzi. BArwy też są różne, ale dany gatunek ma barwę w pewnym zakresie zbliżonym do tego w tabeli. Świat słodów nie jest czarno-biały i dlatego wlaśnie jest taki ciekawy. Tak więc do technicznej tabelki trzeba dołożyć trochę intuicji i pewne parametry traktowac jako orientacyjne.

W temat chmielowy na razie mocno nie wchodziłem, może ktoś napisze coś o odpowiednikach chmielów. Ja przyjąłem proste przeliczenie - jeżeli chmiel w oryginalnej recepturze ma mało (3-5) alfa-kwasów, to jest aromatyczny ( i daję polski aromatyczny), a jak ma ich dużo, to jest goryczkowy - i tyle.
Odpowiedz cytując
  #6  
Stare 29-05-2004, 08:12
Fotka Użytkownika: Krzysiu
Krzysiu Krzysiu is offline
Krzysiu
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Świdnica
Posty: 14 865
Standardowy

I jeszcze jedna informacja, która często się przewija w recepturach: "2-row" i "6-row" to skrótowe określenie podstawowego słodu jęczmiennego jasnego - wykonanych odpowiedni z jęczmienia dwurzędowego i sześciorzędowego. Odpowiednikiem u nas jest słód pilzeński.
Odpowiedz cytując
  #7  
Stare 29-05-2004, 15:15
Fotka Użytkownika: Borysko
Borysko Borysko is offline
Senior
 
Rejestracja: 02-2004
Miejscowość: Łódź
Posty: 1 143
Standardowy

Gdyby ktoś chciał się zagłębić w tematykę 2 row i 6 row, to polecam stronę:
http://brewingtechniques.com/bmg/schwarz.html

Poza tym na stronie:
http://www.brewingtechniques.com/

w dziale "library" można znaleźć wiele ciekawych informacji na inne tematy dotyczące browarnictwa amatorskiego
Odpowiedz cytując
  #8  
Stare 29-05-2006, 23:12
Fotka Użytkownika: Shlangbaum
Shlangbaum Shlangbaum is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2005
Miejscowość: Kraków
Posty: 5 828
Standardowy

Minęły dwa lata. Na polskim rynku pojawiły się nowe produkty. Czy znalazłby się jakiś doświadczony piwowar, który słody amerykańskie porównałby z produktami Weyermanna dostępnymi w BA
Odpowiedz cytując
  #9  
Stare 06-06-2007, 00:11
Fotka Użytkownika: Krzysiu
Krzysiu Krzysiu is offline
Krzysiu
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Świdnica
Posty: 14 865
Standardowy

Da się to zrobić tylko pośrednio. Ale każda teoria słodownictwa mówi, że słody z róznych słodowni są właściwie nieporównywalne.

Prosty przykład: to, co w Polsce jest słodem karmelowym jasnym, w Niemczech będzie zawsze karmelowym ciemnym.
__________________
Góry Sowie nie są tym, czym się wydają ...
Odpowiedz cytując
  #10  
Stare 27-04-2015, 14:52
Fotka Użytkownika: e-prezes
e-prezes e-prezes is offline
Senior
 
Rejestracja: 05-2002
Miejscowość: Biała Podlaska
Posty: 17 067
Standardowy

Ciekawe jak dziś ma się takie zestawienie... i na ile jest pomocne.
__________________
-= Browar Stary Kraków. Smocza Głowa Amber Ale =-

Na piętnowanym za brak informacji o miejscu warzenia: Piwojad, Inne Beczki, WhyDuck?, Polskie Browary Regionalne, Guru Arts, Szpunt.
Odpowiedz cytując
  #11  
Stare 27-04-2015, 17:14
Fotka Użytkownika: zgoda
zgoda zgoda is offline
Clair de Lune
 
Rejestracja: 05-2005
Miejscowość: Wołomin
Posty: 3 467
Standardowy

Dzisiaj prawie wszystko możesz kupić w Polsce.
__________________
Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog
Odpowiedz cytując
  #12  
Stare 28-04-2015, 09:27
Fotka Użytkownika: e-prezes
e-prezes e-prezes is offline
Senior
 
Rejestracja: 05-2002
Miejscowość: Biała Podlaska
Posty: 17 067
Standardowy

Karastan nigdzie nie widziałem, ale w sumie gdzieś mam zapisane jak go "zbudować" w oparciu o inne słody.
__________________
-= Browar Stary Kraków. Smocza Głowa Amber Ale =-

Na piętnowanym za brak informacji o miejscu warzenia: Piwojad, Inne Beczki, WhyDuck?, Polskie Browary Regionalne, Guru Arts, Szpunt.
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
Słody crizz Opracowania 29 11-12-2005 20:43



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 06:55.


Browar.biz: ©2000 - 2018, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.