Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach


Mmmm Porter Warszawski!

Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 19-06-2004, 07:28
Fotka Użytkownika: slado
slado slado is offline
Gość
 
Rejestracja: 07-2003
Miejscowość: Dobrzeń Wielki
Posty: 1 071
Standardowy Pszeniczne ale nie do końca

Tak się złożyło, że dziś nastawiam piwo pszeniczne.
Zacieranie nastawiłem wczoraj wieczorem. W nocy przelałem do kadzi filtracyjnej i poszedłem dalej spać. Jedyna porcja drożdży jakie miałem od wczoraj czyli już jakieś 14 godzin nie potrafi się obudzić.
Wygląda na to, że są martwe. Siłą rzeczy muszę zadać zwykłe drożdże górnej fermentacji. Czy ktoś już tak robił? Jakie wyszło z tego piwo?
Pozdrawiam
Odpowiedz cytując
  #2  
Stare 19-06-2004, 07:46
mapajak mapajak is offline
Senior
 
Rejestracja: 12-2002
Miejscowość: Dębica
Posty: 1 187
Standardowy

Ja miałem tak samo.
Po 48 godz fermentacja nie ruszyła. Nie mogłem dłużej czekać, bo bałem się o zakażenie piwa i zaszczepiłem go "końską" dawką drożdży Danstar Windsor, tak aby fermentacja ruszyła "z kopyta". Piwo się uratowało i wyszło nawet dobre, co prawda bez typowych dla drożdży pszenicznych nutek bananowo-goździkowych, ale bardzo smaczne, aromatyczne, lekko kwaskowe, orzeźwiające.
Nie czekaj dłużej tylko szczep drożdżami.
Powodzenia
Też nie pojechałeś do Żywca?
__________________
"Św. Hildegarda" - Browar Domowy
Odpowiedz cytując
  #3  
Stare 19-06-2004, 07:51
Fotka Użytkownika: slado
slado slado is offline
Gość
 
Rejestracja: 07-2003
Miejscowość: Dobrzeń Wielki
Posty: 1 071
Standardowy

Dzięki za odpowiedź. Zaraz przygotuję ciepłą meteczkę w około 28'C i jak tylko drgnie zadam do fermentora.
Obowiązki nie pozwoliły mi na wyjazd do Żywca. W zamian, postanowiłem coś uwarzyć. Biegnę do kuchni.
Odpowiedz cytując
  #4  
Stare 19-06-2004, 08:41
Fotka Użytkownika: slado
slado slado is offline
Gość
 
Rejestracja: 07-2003
Miejscowość: Dobrzeń Wielki
Posty: 1 071
Standardowy

Drożdże przygotowałem jednocześnie podgrzałem matkę z pszenicznymi do około 30'C. Brzeczka studzi się po nachmieleniu. Za godzinkę lub dwie zaszczepię drożdżami. Czy wleję pszeniczne to jeszcze zobaczymy. Jak nie zaczną pojawiać się oznaki życia, pójdzie do kanału.
Odpowiedz cytując
  #5  
Stare 19-06-2004, 19:26
Fotka Użytkownika: slado
slado slado is offline
Gość
 
Rejestracja: 07-2003
Miejscowość: Dobrzeń Wielki
Posty: 1 071
Standardowy

I stało się, drożdże Danstar Windsor trafiły do fermentora.
Niestety pszeniczne nie odżyły. Zero oznak fermentacji po 24 godzinach. Trafiły do kanału.
Te górnej DW już po pół godzinie buzowały aż miło...
No to za półpszeniczne !
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
Liberec Raport Piwny zythum Piwo - ogólne 18 01-08-2011 20:04
zamierzam zacząć i... słód pilzneński/monachijski i inne pytania dessloch Kołyska piwowarska 146 13-01-2007 19:53
Co pić w Szkocji Odoakr Piwo - Gdzie 17 08-11-2005 21:28
Zabrzańska plotka. adam16 Piwo - ogólne 11 24-10-2003 08:25



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 10:47.


Browar.biz: ©2000 - 2019, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.