Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach


Mmmm Porter Warszawski!

Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 22-06-2004, 12:38
viperos viperos is offline
Junior
 
Rejestracja: 08-2003
Miejscowość: Poznań
Posty: 5
Pytanie Ekstrakt słodowy w plynie...co dalej?

Witam Wszystkich
Byc moze powinienem z tym postem udac sie do dzialu kolyska?
Jestem w posiadaniu 5 litrow plynnego ekstraktu slodowego najprawdopodobniej z WES. W zwiazku z tym pytanie czy z tego moge zrobic sobie brzeczke? Jesli tak to czy mam do niej dodawac jeszcze cukier (sam ekstrakt wydaje sie smakowac bardzo slodko)? Czy do fermentacji burzliwej oprocz drozdzy dodac jeszcze dla nich cukier? Czy, w koncu, przed rozlewaniem do butelek dodac roztworu cukru czy (chyba lepiej) dodac czesc tego ekstraktu? Z gory dziekuje za wszelkie informacje, dane, ilosci, porady.
Ppozdrawiam wszystkich
Viperos
Odpowiedz cytując
  #2  
Stare 22-06-2004, 12:41
Fotka Użytkownika: Sven
Sven Sven is offline
Senior
 
Rejestracja: 09-2003
Miejscowość: Liverpool/Bielsko-Biala
Posty: 1 211
Standardowy

Hm, a jest to czysty esktrakt, czy też może chmielony? A z dodatkiem cukru, to zaczekaj, zależy ile piwa chcesz nawarzyć!
Zresztą oddaję głos komuś, kto ma więcej doświadczenia!
__________________
Celia, cerevisia et conventus.
Odpowiedz cytując
  #3  
Stare 22-06-2004, 12:54
Fotka Użytkownika: Małażonka
Małażonka Małażonka is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2003
Miejscowość: Warszawa
Posty: 4 602
Standardowy

Prawdopodobnie masz niechmielony ekstrakt słodowy , który należałoby dochmielić (dobrze, jeśli ekstrakt nie jest z piekarni, gdyż może być on wtedy nieco inny, niż ten, który wykorzystywany jest w browarnictwie amatorskim). Dodawać do niego cukru nie musisz, a 5,0 kg tego ekstraktu spokojnie powinno Ci wystarczyć na dwie ok. 10-12 Blg warki. Cukier (a jeszcze lepiej ekstrakt słodowy, choć może być również miód ) powinieneś dodać już po fermentacji burzliwej, brezpośrednio do butelek lub wcześniej do fermentora.
__________________
Nasze kociska na stronie: www.n-s.pl/bigb
BARAC. Prawie jak bar.

Małażonka edytował/a post 22-06-2004 o godz. 12:57.
Odpowiedz cytując
  #4  
Stare 22-06-2004, 13:48
viperos viperos is offline
Junior
 
Rejestracja: 08-2003
Miejscowość: Poznań
Posty: 5
Standardowy

Czy jest jakas mozliwosc odroznienia czy ekstrakt jest nachmielony czy tez nie?
Odpowiedz cytując
  #5  
Stare 22-06-2004, 14:04
Fotka Użytkownika: Małażonka
Małażonka Małażonka is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2003
Miejscowość: Warszawa
Posty: 4 602
Standardowy

Tak, jeśli smak ekstraktu jest tylko słodki - masz do czynienia z czystym ekstraktem, jeśli jednak oprócz wyraźnej słodyczy wyczuwasz też znaczną goryczkę - ekstrakt jest chmielony
__________________
Nasze kociska na stronie: www.n-s.pl/bigb
BARAC. Prawie jak bar.
Odpowiedz cytując
  #6  
Stare 22-06-2004, 17:17
viperos viperos is offline
Junior
 
Rejestracja: 08-2003
Miejscowość: Poznań
Posty: 5
Standardowy

dziekuje za cenne uwagi i pozdrawiam serdecznie
Viperos
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
Suchy ekstrakt słodowy WES Krzysiu Surowce 6 24-05-2005 09:49
Ekstrakt słodowy - da radę taniej? Skubi Surowce 16 31-01-2005 02:12
ekstrakt słodowy jęczmienny czy pszeniczny?? majkel77 Kołyska piwowarska 3 08-01-2004 16:27
suchy ekstrakt słodowy - chmielony quduaty Surowce 13 26-08-2003 15:43
Ekstrakt słodowy a mrożenie Renegat Surowce 9 20-08-2003 18:08



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 21:27.


Browar.biz: ©2000 - 2019, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.