Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Plany warzelnicze na sezon 2004/2005

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • slado
    Gość
    • 07-2003
    • 1072

    Plany warzelnicze na sezon 2004/2005

    Zbliża się następny sezon warzelniczy.
    Pomny dotychczasowych doświadczeń postanawiam co następuje:
    1. Warzyć piwka tylko w zakresie 12-15'Blg
    2. Z dodatków dopuścić tylko
    - sok z malin
    - sok z jeżyn
    - miód
    - [rezerwa]
    3. Podnieść ogólny stopień nachmielenia
    - dla pułapu 12'Blg bardziej goryczkowo
    - dla pułapu 15'Blg bardziej aromatycznie
    4. Zaniechać (prawie) całkowiecie zacieranie wytrawne
    5. Zwiększyć moce przerobowe
  • may
    Senior
    • 01-2002
    • 1508

    #2
    Odp: Plany warzelnicze na sezon 2004/2005

    slado napisał(a)
    Zbliża się następny sezon warzelniczy.
    Pomny dotychczasowych doświadczeń postanawiam co następuje:
    1. Warzyć piwka tylko w zakresie 12-15'Blg
    2. Z dodatków dopuścić tylko
    - sok z malin
    - sok z jeżyn
    - miód
    - [rezerwa]
    3. Podnieść ogólny stopień nachmielenia
    - dla pułapu 12'Blg bardziej goryczkowo
    - dla pułapu 15'Blg bardziej aromatycznie
    4. Zaniechać (prawie) całkowiecie zacieranie wytrawne
    5. Zwiększyć moce przerobowe
    Ambitne plany.
    Następny sezon warzelniczy w moich planach:
    1.Problematyka sprzętowo-lokacyjna:
    a/Wyposażyć mikrobrowar w nowoczesny sprzęt
    b/W przypadku udanego zakupu domu - z góry przeznaczam jedno pomieszczenie na siedzibę browaru.
    2.Warzenie:
    a/Uruchomić własną słodownię.
    b/Więcej piw owocowych.
    c/Może piwo pszeniczne ?
    Również ambitne ale myślę, że cele do osiągnięcia

    Comment

    • lukuj
      Senior
      • 07-2003
      • 320

      #3
      Odp: Odp: Plany warzelnicze na sezon 2004/2005

      may napisał(a)
      b/W przypadku udanego zakupu domu - z góry przeznaczam jedno pomieszczenie na siedzibę browaru
      Trzymam kciuki!!! / to jedno z moich marzeń /
      KETTLER brewery
      www.lukuj.republika.pl

      Comment

      • mapajak
        Senior
        • 12-2002
        • 1187

        #4
        1. Ja bedę warzył przeważnie w zakresie 10-14 Blg, uwarzę również koźlaka 16-18 Blg i portera 20 Blg oraz napewno coś z mocnych piw klasztornych 18-22 Blg.
        2. oprócz wody, słodu, chmielu i drożdży ... nic.
        3. podniosę, tak jak ty stopień nachmielenia
        4. tu też zgodzę się z tobą, raczej będę skracał I przerwę cukrową niż wydłużał.
        5. zwiększenie mocy przerobowych - koniecznie.

        Comment

        • lukuj
          Senior
          • 07-2003
          • 320

          #5
          - dokończemie i dopieszczenie "automatycznej stacji browarniczej" pod wezwaniem "Leż i patrz jak się robi"
          - skupiam się na ciemnych piwach - eksperymenty z paroma nowymi / dla mnie/ surowcami głównymi i pomocniczymi
          - utylizacja zwiększonych mocy przerobowych - KEG-owanie piwa
          Last edited by lukuj; 30-07-2004, 08:15.
          KETTLER brewery
          www.lukuj.republika.pl

          Comment

          • crizz
            ...
            • 02-2003
            • 1255

            #6
            Mój cel jest bardziej ogólny: zacierać. Szczegółowego planu jeszcze nie mam.

            Comment

            • elroy
              Senior
              • 10-2002
              • 359

              #7
              W tym sezonie:

              1. Prawdopodobna przeprowadzka. Remont piwniczki i znalezienie własnego kąta do celów piwowarskich.
              2. Związane z punktem 1 - jeśli znajdę miejsce (mam w planach pusty garaż) zbudowanie trochę bardziej stacjonarnego sprzętu warzelniczego.
              3. Rozszeżenie używanych surowców - chcę wypróbować trochę innych gatunków chmielu, drożdży, słodów - zależne od finansów.
              4. Ten sezon mam nadzieję będzie należał do piw pszenicznych i piw ogólnie w zakresie 10-12Blg. Chcę zawęzić ilość gatunków na korzyść poprawy smaku.

              Jak będzie? Zobaczymy.

              za Wasze plany.
              www.piwo.org

              Comment

              • biermann
                Senior
                • 09-2001
                • 2552

                #8
                Po pierwsze zwiększyć moce prdukcyjne, a po drugie dopracować się pięknej piany
                "Zawsze pamietaj o przewidywalności głupoty"
                Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
                Hare sex, hare sex, sex, sex hare, hare
                Hare muza, hare muza, muza, muza, hare, hare
                Hare siec, hare siec, piwo, sex, muza, hare.

                Comment

                • Rolek
                  Senior
                  • 08-2001
                  • 1038

                  #9
                  1. Pobudka z letargu piwowarskiego spowodowanego brakiem źródła ogrzewania gara zacierno-warzelnego (moja kuchenka z płytą ceramiczną nie wytrzyma ciężaru zakupionego 40 litrowego gara ). W związku z tym:
                  2. Zakup mini taboretu gazowego na propan-butan. Lub jednopalnikowej kuchenki gazowej o odpowiednich gabarytach i mocy grzejnej (może ktoś pomoże w poszukiwaniach?... Oczywiście niedrogiego/niedrogiej ).
                  3. Budowa myjki do butelek (plany już są rozrysowane).
                  4. No i warzenie, warzenie, warzenie...

                  Comment

                  • arzy
                    Senior
                    • 06-2002
                    • 2814

                    #10
                    crizz napisał(a)
                    Mój cel jest bardziej ogólny: zacierać. Szczegółowego planu jeszcze nie mam.
                    jak wyżej
                    "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                    Bractwo Piwne
                    Skład Piwa
                    Piszę poprawnie po polsku!

                    Comment

                    • albeertos
                      Senior
                      • 10-2001
                      • 2313

                      #11
                      Ja mam cel wogóle zacząć . Mam nadzieję że w końcu to się stanie.
                      (_)>
                      Nigdy się nie poddawaj!!!
                      Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
                      Lech jest tam gdzie jego wiara
                      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                      Comment

                      • emes
                        Nadszyszkownik Chmielowy
                        • 08-2003
                        • 4275

                        #12
                        Plany raczej najbliższe, do 2005 jeszcze daleko. Zamierzam spożytkować zakupione niedawno 14 kg ekstraktu słodu jęczmiennego jasnego plus karmel i ekstrakt pszeniczny w proszku. Dwa fermentatory 30 l już pracują. Drożdże-demony Safale. Piwa rzędu 14 Blg nastawnego, dodatki karmel, ciemny i mocno "aromatyczny" ekstrakt pszeniczny i szczątkowe ilości aronii, dzikiej róży, imbiru. Skład robiony na oko, nie bawie się z ważeniem każdego składnika, jednakże pomiar Blg brzeczki nastawnej zawsze zgodnie z założeniami i wskazaniem areometru.
                        Jak w każdej warce u mnie, żadnych konserwantów, żadnej chemii.

                        Comment

                        • emes
                          Nadszyszkownik Chmielowy
                          • 08-2003
                          • 4275

                          #13
                          Chyba to nie miejsce na rozmowy jak warzyć piwo domowe, tytuł wątku jest trochę inny Chyba admin będzie miał wątpliwości co do tematyczności rozwijanego wątku.

                          Comment

                          • ART
                            mAD'MINd
                            • 02-2001
                            • 23782

                            #14
                            EEE Admin już coś z tym zrobił Kishara wątek został wydzielony i znajduje się tu:
                            Miejsce dla zupełnie początkujących piwowarów, którzy pomimo przestudiowania wszelkich artykułów i tematów na Forum nie mogą sobie poradzić ze startem.
                            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                            Comment

                            • CarlBerg
                              Senior
                              • 09-2003
                              • 968

                              #15
                              "Siódemka" w nowym sezonie skupi się głównie na warzeniu porządnego piwa Jasnego, które w/g mnie jest najtrudniejsze do zrobienia w domu (czyli dalsze prace nad słynnym stylem "wrocławskim" )

                              Oprócz tego nastąpi próba podbicia Ballingu do 46 stopni (High Gravity) oraz już niebawem kolejny eksperyment z dodatkiem specjalnie przygotowanej aronii - co zaowocuje ślicznym czerwonym kolorem i wyjątkowym, oryginalnym smakiem (piwo Red Aztec).

                              Dodatkowo (choć nie jest to zbytnio związane z piwem) rusza nieduża produkcja miodów.
                              Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
                              Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎