Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Piwa pszeniczne (pszenne) - artykuł Czesa -komentarze

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    • 02-2001
    • 23799

    Piwa pszeniczne (pszenne) - artykuł Czesa -komentarze

    Zapraszam do komentowania artykułu naszego Czesa o piwach pszenicznych:



    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
  • Warek
    Senior
    • 12-2003
    • 127

    #2
    Witam
    Mam nadzieje, że niebawem dotrze do mnie słód pszeniczny i drożdze Wyeast.
    Po przeczytaniu dokładnie wiem co i jak mam zrobić.
    Dzięki.
    http://www.mafoto.pl/

    Comment

    • kangurpl
      Senior
      • 03-2002
      • 2660

      #3
      Przeczytałem jednym tchem, pozostaje tylko liczyć na kolejne artykuły.
      W części opisującej surowce Czes pisze o trudnościach ze śrutowaniem słodu pszenicznego w warunkach domowych. Ja swój pierwszy słód pszeniczny (z powodu braku śrutownika) rozdrabniałem (śrutowałem?) przy pomocy wałka do ciasta i tłuczka do mięsa.
      Metodę "wałka" zresztą opisał sam Czes w jednym z wcześniejszych swoich artykułow na forum. Wpakowałem słód do worka foliowego i wałkowałem (w desperacji okresowo waliłem tłuczkiem) na desce. I w efekcie otrzymałem piwo pszeniczne które uważam za jedne z najlepszych jakie zrobiłem
      Last edited by kangurpl; 18-08-2004, 21:09.
      Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
      "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

      "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

      Comment

      • elroy
        Senior
        • 10-2002
        • 359

        #4
        Najbliższą warkę oprę o ten właśnie artykuł.
        Nie ukrywam, że nie wiedziałem o pozytywnym wpływie dekokcji w piwach pszenicznych. Widać pora i za to się zabrać.

        www.piwo.org

        Comment

        • Krzysiu
          Krzysiu
          • 02-2001
          • 14936

          #5
          Jasno, konkretnie, ciekawie. Gratulacje i podziękowania.

          Comment

          • naczelnik
            Senior
            • 08-2003
            • 1884

            #6
            Rzeczowe podejście do sprawy jednym słowem.
            Przy okazji wspomnę , że na którejś z (chyba) niemieckich stron widziałem spis piw, z których - podobno - z powodzeniem można pozyskiwać drożdże, nadające się do fermentowania brzeczki.
            Postaram się odszukać te informacje, bo mogą być ciekawym uzupełnieniem tematu piw pszenicznych.
            Last edited by naczelnik; 18-08-2004, 22:08.
            Popieram domowe browary!

            Polakom gratulujemy naczelnika

            Zamykam browar.
            Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

            gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

            Comment

            • ergie
              Senior
              • 05-2004
              • 1041

              #7
              Dopóki nie przeczytałem tego tekstu byłem na 99% pewien, że już niedługo uważęsobie dobrego ciemnego pszeniczniaka. Teraz widzę, że to chyba predko nie będzie

              Ale tekst baaaaaaaaaaaardzo ciekawy
              Lepiej milcząc uchodzić za idiotę, niż odzywając się rozwiać wszelkie wątpliwości.
              ------------------------------------------------------------------
              Jasne czy ciemne? Jasne, że ciemne!

              Comment

              • Sven
                Senior
                • 09-2003
                • 1211

                #8
                Można to nazwać kieszonkową encyklopedią na temat warzenia pszeniczniaków, ciekawa i przydatna rzecz!
                Celia, cerevisia et conventus.

                Comment

                • naczelnik
                  Senior
                  • 08-2003
                  • 1884

                  #9
                  naczelnik napisał(a)
                  Postaram się odszukać te informacje, bo mogą być ciekawym uzupełnieniem tematu piw pszenicznych.
                  Przeszukałem komputer i mam. Autor jednej ze stron pisze, że odpowiednie drożdże do pszeniczniaków można spróbować pozyskać z następujących piw:
                  Appenzeller Hefeweizen
                  Pinkus - Hefeweizen
                  Kuchlabuer Weisse .
                  Podobno także dość znany Tucher pszeniczny rozlewany jest z drożdżami górnej fermentacji.

                  Być może ktoś posiada, znalazł gdzieś podobne informacje. Mogą sie przydać.
                  Last edited by naczelnik; 18-08-2004, 22:48.
                  Popieram domowe browary!

                  Polakom gratulujemy naczelnika

                  Zamykam browar.
                  Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                  gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                  Comment

                  • żąleną
                    Sojowe Oddziały Bojowe
                    • 01-2002
                    • 13239

                    #10
                    Drożdże można pozyskać jeszcze z pszenicznego Schneidera.

                    Comment

                    • pjenknik
                      • 08-2001
                      • 3388

                      #11
                      Mi Czes polecał drożdże ze Schneider Weisse.
                      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                      Comment

                      • naczelnik
                        Senior
                        • 08-2003
                        • 1884

                        #12
                        O tych drożdżach nie wspomniałem , bo o nich już jest w artykule
                        Popieram domowe browary!

                        Polakom gratulujemy naczelnika

                        Zamykam browar.
                        Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                        gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                        Comment

                        • peter_1000
                          Senior
                          • 05-2003
                          • 583

                          #13
                          CZESIU!!!! Chcemy więcej. Najlepiej to całą Biblię Piwowarstwa Domowego. . A tak bliżej ziemi to przed moim przyszłotygodzniwym zacieraniem pszeniczniaka to dla mnie tekst jakby z nieba. Dużo rzeczy mi wyjaśnił (choćby wspomniana przez Elroya sprawa dekokcji).
                          Przemyski Browar Forteczny oraz wędzarnia

                          Comment

                          • Małażonka
                            Senior
                            • 03-2003
                            • 4602

                            #14
                            No cóż, nie napiszę nic nowego: artykuły Czesa czyta się rewelacyjnie, zawsze są rzetelnie, a zarazem w przystępny sposób napisane - każdy w nich znajdzie coś dla siebie

                            Comment

                            • mjp
                              † 1963-2021 Piwosz i fajczarz w raju
                              • 02-2004
                              • 954

                              #15
                              Dzięki za ten artukuł. Właśnie dotarł do mnie słód pszeniczny i w sobotę zamierzam zacząć warzyć. No i chyba zmierzę się z zacieraniem dekokcyjnym..... Chociaż mam lekkiego stracha. Mała prośba do ARTa, czy dało by się ten artykuł zamieścić także w formie do druku? Wygodniej się warzy piwo mogąć zerknąć do takiej ściągi w dowolnej chwili. I całkiem prywatne pytanie, czy ktoś z forumowiczów z Wrocławia i okolic ma na zbyciu drożdże WLP300? Do warki chciałem użyć odzyskane drożdże z fermentacji gotowca Browamator - pszeniczne, ale po tej lekturze nie uważam tego za najlepszy pomysł...
                              Jeszcze raz dzięki za artykuł
                              Maciek
                              Szukam przytulnego kącika do palenia fajki... ;-)

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎