Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Waimea NZ 2018 - 50 g granulat 13,6% aa Sklep Centrum Piwowarstwa zaprasza na zakupy!
-
-
:: Cena: 10.02zł / 9.02

Granulat:
Nowozelandzka odmiana chmielu będąca wnuczką Pacific Jade. Nada Waszemu piwu aromatów tangelo (mieszanki grejpfruta i mandarynki), owoców cytrusowych i igieł sosnowych. Może być stosowana dla goryczki, smaku i aromatu.
 
Amarillo US 2017 - 5 kg granulat 8,9% aa Sklep Centrum Piwowarstwa zaprasza na zakupy!
-
-
:: Cena promocyjna - zamiast 759.99zł,
zapłacisz jedynie
: 491.68zł - tylko do 31-12-2019!
Granulat:
Amerykański chmiel charakteryzujący się mocnym cytrusowym aromatem. Odnajdziemy również nuty kwiatowe i pomarańczowe.
Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 03-09-2004, 22:05
Fotka Użytkownika: Chris
Chris Chris is offline
Senior
 
Rejestracja: 05-2004
Miejscowość: Wroclaw
Posty: 811
Standardowy Browar Christofer warzy

Po krótkiej przygodzie z brew-kitami postanowiłem oprócz myslenia,czytania postów,pytania forumowiczów i zacierania rąk, uwarzyć piwko ze słodów. No i zaczełem dzisiaj
Warka NR1:
Słód pilzneński 4 kg
Słód monachijski 0.5 kg
Słód karmelowy jasny 0.2 kg
Chmiel aromatyczny 30 g
Chmiel goryczkowy 20 g

zacieranie:
62 st.-65 st. >> 30 min
72 st.-75 st. >> 35 min

Wczoraj i dzisiaj bawiłem sie w wiercenie dziurek w fermentorze,celem czego było wykonanie kadzi filtracyjnej.Oprócz nadszarpania nerwów udało mi sią ją ukończyć i działa fantastycznie
Goryczkowym chmieliłem od początku gotowania,a aromatycznym 20 i 10 min przed końcem.Na koniec wyszło mi 17 litrów brzeczki 12 st. bal. Jak narazie ma bardzo ładny kolor i zapach extra,a smak ocenie za dwa miechy.Na razie jeszcze sie studzi,ma 55 stopni. Drożdżyki zadam rano.
__________________
chickkiller :)
Odpowiedz cytując
  #2  
Stare 04-09-2004, 08:20
blues-beer blues-beer is offline
Senior
 
Rejestracja: 11-2003
Miejscowość: Elbląg
Posty: 114
Standardowy

Gratuluję pierwszej warki!
Mam małą uwagę: przy tej ilości słodu otrzymałeś 17 litrów brzeczki o 12Blg, to trochę mało.
Przemywałeś młóto gorącą wodą po filtracji?, i jak masz ześrutowany słód?
Odpowiedz cytując
  #3  
Stare 04-09-2004, 09:33
Fotka Użytkownika: Marusia
Marusia Marusia is offline
Senior
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Piotrowice - wieś k. Wro
Posty: 20 174
Standardowy

Dołączam się do gratulacji i pytań Blues Beera - mi z takiej ilości spokojnie dwadzieścia parę literków brzeczki 12 blg wychodzi
__________________
www.cerevisia.pl
www.wrowar.pl
Piwny świat się nie zaczyna ani nie kończy na BJCP!

Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
OWOCE DO DŻEMU - CHMIEL DO PIWA!!!!


Odpowiedz cytując
  #4  
Stare 04-09-2004, 09:46
Fotka Użytkownika: Warek
Warek Warek is offline
Senior
 
Rejestracja: 12-2003
Miejscowość: Trzebinia
Posty: 127
Standardowy

Witam
> (...) wyszło mi 17 litrów brzeczki (...)
> (...) ma 55 stopni (...)
W jakiej temperaturze mierzyłeś Blg ?
Jeżeli nie ochłodziłeś brzeczki do 20C to należało zastosować
przelicznik, w wyższej temperaturze Blg będzie zaniżone (mniejsza gęstość)
Odpowiedz cytując
  #5  
Stare 04-09-2004, 09:53
Fotka Użytkownika: Marusia
Marusia Marusia is offline
Senior
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Piotrowice - wieś k. Wro
Posty: 20 174
Standardowy

Cytat:
Warek napisał(a)
Witam
> (...) wyszło mi 17 litrów brzeczki (...)
> (...) ma 55 stopni (...)
W jakiej temperaturze mierzyłeś Blg ?
Jeżeli nie ochłodziłeś brzeczki do 20C to należało zastosować
przelicznik, w wyższej temperaturze Blg będzie zaniżone (mniejsza gęstość)
No, Warek, grunt to spostrzegawczość Wygląda na to że Chris zrobił niezłą siekierkę
__________________
www.cerevisia.pl
www.wrowar.pl
Piwny świat się nie zaczyna ani nie kończy na BJCP!

Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
OWOCE DO DŻEMU - CHMIEL DO PIWA!!!!


Odpowiedz cytując
  #6  
Stare 04-09-2004, 10:29
Fotka Użytkownika: jerzy
jerzy jerzy is offline
piwoholik
 
Rejestracja: 10-2001
Miejscowość: WrocLove (DW)
Posty: 4 702
Standardowy

Brawo, gratulacje!
Będziesz miał pyszne piwko na długie jesienne wieczory.

A co do blg - albo było zmierzone w zbyt wysokiej temperaturze, albo za mało wysłodziłeś. Do poprawki przy następnym warzeniu.
__________________
browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]
Odpowiedz cytując
  #7  
Stare 04-09-2004, 15:43
Fotka Użytkownika: Chris
Chris Chris is offline
Senior
 
Rejestracja: 05-2004
Miejscowość: Wroclaw
Posty: 811
Standardowy

Oczywiscie ,że macie racje.Dzisiaj rano mierzyłem gęstość i wyszło mi prawie 14 bal. Wysładzałem całość,ale jakoś tak zbyt pochopnie i ciepła brzeczka miała ok 11,5 wiedz przestałem wysładzać.No trudno,mialo być lzejsze piwko,ale te chyba też bedzie dobre.Zadałem drożdże o 8:40 (SAFALE) i już pianka grubosci 5 cm jest.Jedyny dylemat miałem z wybranie tempetratury...otóż w mieszkaniu mam ok 23-24 st. a w piwnicy 15-17...no i wybrałem piwniczke.Moze i bedzie dłużej fermentowało,ale to mi nie przeszkadza Dziekuje serdecznie za gratulacje,a o tym co sie bedzie działo z piwkiem bede informował na bieżąco.POzdrawiam
__________________
chickkiller :)
Odpowiedz cytując
  #8  
Stare 04-09-2004, 15:44
Fotka Użytkownika: Chris
Chris Chris is offline
Senior
 
Rejestracja: 05-2004
Miejscowość: Wroclaw
Posty: 811
Standardowy

No i oczywiscie obiecuje sie poprawić
__________________
chickkiller :)
Odpowiedz cytując
  #9  
Stare 04-09-2004, 16:10
Fotka Użytkownika: jerzy
jerzy jerzy is offline
piwoholik
 
Rejestracja: 10-2001
Miejscowość: WrocLove (DW)
Posty: 4 702
Standardowy

Rano spokojnie mogłeś dolać kilka litrów przegotowanej wody - miałbyś balling jaki chciałeś. Ale teraz jest już raczej za późno - lepiej nie mieszać drożdżom warunków pracy...
__________________
browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]
Odpowiedz cytując
  #10  
Stare 04-09-2004, 18:08
Fotka Użytkownika: Chris
Chris Chris is offline
Senior
 
Rejestracja: 05-2004
Miejscowość: Wroclaw
Posty: 811
Standardowy

Jakoś tak mi to do głowy nie przyszło...pierwsze koty za płoty.Teraz juz bede wiedział co i jak.Pozdrawiam
__________________
chickkiller :)
Odpowiedz cytując
  #11  
Stare 05-09-2004, 09:41
Fotka Użytkownika: Marusia
Marusia Marusia is offline
Senior
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Piotrowice - wieś k. Wro
Posty: 20 174
Standardowy

Cytat:
Chris_1987 napisał(a)
Wysładzałem całość,ale jakoś tak zbyt pochopnie i ciepła brzeczka miała ok 11,5 wiedz przestałem wysładzać.

Jak chcesz zrobić pomiar, to schładzaj próbkę do tych 20 stopni, bo jak będziesz mierzył na ciepło, to zawsze będziesz miał grubo zafałszowane.

Po drugie - piszesz, że miała 11,5 - ale nie wziąłeś pod uwagę, że jeszcze potem ją gotujesz godzinę z chmielem i sporo brzeczki Ci odparowuje, zatem blg się zwiększa
__________________
www.cerevisia.pl
www.wrowar.pl
Piwny świat się nie zaczyna ani nie kończy na BJCP!

Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
OWOCE DO DŻEMU - CHMIEL DO PIWA!!!!


Odpowiedz cytując
  #12  
Stare 05-09-2004, 11:18
Fotka Użytkownika: Chris
Chris Chris is offline
Senior
 
Rejestracja: 05-2004
Miejscowość: Wroclaw
Posty: 811
Standardowy

Mądry piwowar po szkodzie Wszystko przez te nerwy...i właśnie mi sie przypomniało że próby jodowej nie zrobiłem I co teraz
__________________
chickkiller :)
Odpowiedz cytując
  #13  
Stare 05-09-2004, 12:31
Fotka Użytkownika: Marusia
Marusia Marusia is offline
Senior
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Piotrowice - wieś k. Wro
Posty: 20 174
Standardowy

Zacierałeś ponad godzinę, więc powinno być ok. Ja też próby nigdy nie robię
__________________
www.cerevisia.pl
www.wrowar.pl
Piwny świat się nie zaczyna ani nie kończy na BJCP!

Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
OWOCE DO DŻEMU - CHMIEL DO PIWA!!!!


Odpowiedz cytując
  #14  
Stare 05-09-2004, 14:05
Fotka Użytkownika: Chris
Chris Chris is offline
Senior
 
Rejestracja: 05-2004
Miejscowość: Wroclaw
Posty: 811
Standardowy

Rozumiem ze nie robisz próby z tego względu że nie lubisz A to niczemu nie zaszkodzi?
__________________
chickkiller :)
Odpowiedz cytując
  #15  
Stare 05-09-2004, 14:19
Fotka Użytkownika: Chris
Chris Chris is offline
Senior
 
Rejestracja: 05-2004
Miejscowość: Wroclaw
Posty: 811
Standardowy

Zapomniałem dopisać że temperatora brzeczki wynosi ok 21 st i postanowiłem fermentor postawić na podłodze co spowoduje spadek o jakies 2 st
__________________
chickkiller :)
Odpowiedz cytując
  #16  
Stare 06-09-2004, 11:35
Fotka Użytkownika: jerzy
jerzy jerzy is offline
piwoholik
 
Rejestracja: 10-2001
Miejscowość: WrocLove (DW)
Posty: 4 702
Standardowy

Bez stresu, bez prób jodowych spokojnie można uwarzyć smaczne piwo.
__________________
browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]
Odpowiedz cytując
  #17  
Stare 06-09-2004, 21:07
Fotka Użytkownika: Chris
Chris Chris is offline
Senior
 
Rejestracja: 05-2004
Miejscowość: Wroclaw
Posty: 811
Standardowy

Po trzech dniach fermentacji gęstość brzeczki spadła do 6 balingów,ale jeszcze drobna pianka jest...widocznie jeszcze pracuje
Jezeli spadnie ponizej 4st to zlewać na cichą??
__________________
chickkiller :)
Odpowiedz cytując
  #18  
Stare 06-09-2004, 21:10
Fotka Użytkownika: jerzy
jerzy jerzy is offline
piwoholik
 
Rejestracja: 10-2001
Miejscowość: WrocLove (DW)
Posty: 4 702
Standardowy

Za kilka dni - daj jeszcze drożdżom trochę popracować...
__________________
browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]
Odpowiedz cytując
  #19  
Stare 08-09-2004, 19:37
Fotka Użytkownika: Chris
Chris Chris is offline
Senior
 
Rejestracja: 05-2004
Miejscowość: Wroclaw
Posty: 811
Standardowy

Dosłownie milimetrowa pianka (bąbelki) utrzymuje sie nad brzeczką.Zapach intensywny,mocny słodowo-chmielowy (mniam... )Jeszcze dzisiaj zdezynfekuje łyżke itp. i pojde zmierzyć baling.
__________________
chickkiller :)
Odpowiedz cytując
  #20  
Stare 08-09-2004, 20:14
Fotka Użytkownika: Chris
Chris Chris is offline
Senior
 
Rejestracja: 05-2004
Miejscowość: Wroclaw
Posty: 811
Standardowy

Juz wróciłem i stwierdzam jednoznacznie: baling wynosi 4.5 st wiec mysle że potrzymam jeszcze je ze 2 dni i zlewam na cichą fermentacje.W smaku tez daje rady Zdrówko
__________________
chickkiller :)
Odpowiedz cytując
  #21  
Stare 10-09-2004, 20:26
Fotka Użytkownika: Chris
Chris Chris is offline
Senior
 
Rejestracja: 05-2004
Miejscowość: Wroclaw
Posty: 811
Standardowy

Sprawdziłem baling i uznałem ze przeleje już na cichą,bo gęstość sie nie zmieniła. W piątek kolejne wrażenia
__________________
chickkiller :)
Odpowiedz cytując
  #22  
Stare 13-09-2004, 09:57
Fotka Użytkownika: jerzy
jerzy jerzy is offline
piwoholik
 
Rejestracja: 10-2001
Miejscowość: WrocLove (DW)
Posty: 4 702
Standardowy

Cytat:
Chris_1987 napisał(a)
W piątek kolejne wrażenia
Kolejne wrażenia z kolejnego warzenia?
__________________
browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]
Odpowiedz cytując
  #23  
Stare 13-09-2004, 19:43
Fotka Użytkownika: Chris
Chris Chris is offline
Senior
 
Rejestracja: 05-2004
Miejscowość: Wroclaw
Posty: 811
Standardowy

Dokładnie tak jak myślisz! Tym razem bedzie jasne mocno chmielone 12' dochmielane na zimno Przy warzeniu bedzie tym uczestniczył mój kolega...może sie zarazi,a jak tak to Pozdrawiam
__________________
chickkiller :)
Odpowiedz cytując
  #24  
Stare 17-09-2004, 15:39
Fotka Użytkownika: Chris
Chris Chris is offline
Senior
 
Rejestracja: 05-2004
Miejscowość: Wroclaw
Posty: 811
Standardowy

Własnie koncze warzyć składniki i zanim uporam sie z tym i owym bedzie już ok 17.Skład i "operacje" jakie wykonam zapisze pozniej.
__________________
chickkiller :)
Odpowiedz cytując
  #25  
Stare 17-09-2004, 16:07
Fotka Użytkownika: naczelnik
naczelnik naczelnik is offline
Senior
 
Rejestracja: 08-2003
Miejscowość: Monachium / Wałbrzych
Posty: 1 884
Standardowy

Cytat:
Chris_1987 napisał(a)
Własnie koncze warzyć składniki i zanim uporam sie z tym i owym bedzie już ok 17.Skład i "operacje" jakie wykonam zapisze pozniej.
Znaczy odważasz składniki, żeby wrzucić je do gara i cos uwarzyć?
FCJP nie umarło
__________________
Popieram domowe browary!

Polakom gratulujemy naczelnika

Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

naczelnik edytował/a post 17-09-2004 o godz. 16:07.
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
Browar Kopyra warzy kopyr Twoje warzenie 74 07-08-2009 00:05
Browar Rozbor warzy rozbor Twoje warzenie 125 08-06-2009 14:14
Powiastka o tym jak ART walczył ze słowem "rześki" Cezar Przy piwie 12 11-09-2007 13:29
Browar Christofer, warka nr 5 jerzy Piwa z browarów domowych 12 14-01-2006 14:22
browar Christofer, pierwsza warka zacierana - jasne mocne jerzy Piwa z browarów domowych 3 24-11-2004 20:47



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 11:08.


Browar.biz: ©2000 - 2019, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.