Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach


Mmmm Porter Warszawski!

Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 18-03-2002, 11:48
Fotka Użytkownika: wartburg
wartburg wartburg is offline
Gość
 
Rejestracja: 03-2002
Posty: 95
Standardowy pierwsze piwo

Czesc
Jutro bede robil swoje pierwsze w zyciu piwo. Duze przezycie. Mam pytanko. Wiem ze nalezy bezwzgladnie pamietac o higienie i czystosci. I o tym zeby nie wsypywac za duzo cukru do butelek bo moga wywalic. I pytanko. Czy nalezy zawsze wsypywac czy tylko jak sie przegapi 'najlepszy' moment rozlewu?
Prosze tez o ogolne rady ktore moga mnie uchronic przed porazka.
Dzieki
Wartburg.
Odpowiedz cytując
  #2  
Stare 18-03-2002, 17:18
Czes Czes is offline
PremiumUżytkownik
 
Rejestracja: 06-2001
Posty: 752
Standardowy

Wiedz że zazdroszczę Ci wrażeń towarzyszących temu "pierwszy raz"! Chociaż warzenie każdego kolejnego piwa też niesie sporo emocji i oczekiwań.

Odniosę się tylko do sprawy "wsypywania".
Ideę butelkownia piwa fermentującego, propagowaną przez Dom handlowy Grossmana uważam za niefortunną. Odpowiada ona praktyce browarniczej. Tyle, że w browarze obok fermentującego normalnie piwa, forsownie ( z dużą iloscią drozdży i na ciepło ) i szybko fermentuje się próbkę tej samej brzeczki. Piwowar z wyprzedzeniem w czasie orientuje się jak nisko ostatecznie zejdzie stężenie ekstraktu. Może więc transferować piwo do zbiornika leżakowego (odpowiednik naszej butelki) w odpowiednim momencie by zapewnić własciwe nagazowanie piwa.
Bezpieczniej i pewniej jest sfermentować brzeczkę do końca w fermentorze i dopiero potem, po zaprawieniu odpowiednia iloscią cukru, zabutelkować.

Przy butelkowaniu w żadnym razie nie "wsypuj" więc do fermentującego. Jedynie gdy przegapisz...
Sprawa jest poważna, bo przegazowane butelki są naprawdę niebezpieczne. Niektórzy mówią o nich szklane granaty!
__________________
O!Nanobrowar Domowy "PiwU"
Odpowiedz cytując
  #3  
Stare 20-03-2002, 19:51
eljoter eljoter is offline
Junior
 
Rejestracja: 03-2002
Posty: 15
Standardowy pierwsze piwo

Ja jestem już w fazie po rozlaniu do butelek ,czekałem do konca bo to był mój pierwszy raz.Jesli chodzi o cukier to
zrobiłem roztwor nasycony we wrzacej wodzie i do każdej butelki sterylna strzykawko wlałem ok3-3,5ml.po tygodniu sprawdzilem i uważam, że można wlac więcej.
Trzeba próbowac w gruncie rzeczy jesteśmy dopiero juniorami
Odpowiedz cytując
  #4  
Stare 21-03-2002, 07:18
Fotka Użytkownika: wartburg
wartburg wartburg is offline
Gość
 
Rejestracja: 03-2002
Posty: 95
Standardowy

No ja wczoraj postawilem. Duze przezycie. Czekam teraz z niecierpliwoscia na poczatek fermentacji. Na razie uzywam bilingometru i instrukcji wiec pewnie za 4-6 dni bede rozlewal do butelek. Zobaczymy jak pojdzie.
Wartburg
Odpowiedz cytując
  #5  
Stare 21-03-2002, 12:30
Fotka Użytkownika: zythum
zythum zythum is offline
Kot Makawity
 
Rejestracja: 08-2001
Posty: 8 305
Standardowy

Trzymam za wszystkich browarów domowych kciuki. Ach przydałoby się kiedyś zrobić zjazd żeby każdy kto warzy własne przywiózł je i byłaby WIELKA DEGUSTACJA.
__________________
To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
Odpowiedz cytując
  #6  
Stare 26-03-2002, 09:37
Fotka Użytkownika: wartburg
wartburg wartburg is offline
Gość
 
Rejestracja: 03-2002
Posty: 95
Standardowy klarownosc

Wczoraj rozlalem swoje pieresze piwo do butelek. NIestety okazalo sie ze jest dosc malo klarowne. Tak jak bylo w instrukcji gotowalem brzeczke i nie wiem skad ten brak klaru.
Czy piwo ma szanse jeszcze sie sklarowac? Jesli nie samo to czy mozna mu jakos pomoc?
Wartburg
Odpowiedz cytując
  #7  
Stare 26-03-2002, 09:45
piwo piwo is offline
Senior
 
Rejestracja: 08-2001
Posty: 810
Standardowy

Spokojnie, w butelce się sklaruje.
A czy musi być klarowne?
Odpowiedz cytując
  #8  
Stare 26-03-2002, 10:01
Fotka Użytkownika: wartburg
wartburg wartburg is offline
Gość
 
Rejestracja: 03-2002
Posty: 95
Standardowy

Mi nie przeszkadza nie klarowne. Tak z ciekawosci pytam o mozliwosc sklarowanie w butelce.
Odpowiedz cytując
  #9  
Stare 26-03-2002, 10:30
Lesny Lesny is offline
Gość
 
Rejestracja: 02-2002
Posty: 19
Standardowy Re: klarownosc

[quote]Originally posted by wartburg
[b]Czy piwo ma szanse jeszcze sie sklarowac?

moje już po 2 dniach od rozlania zrobiło się przejrzyste i tylko na dnie ma malutki rozkoszny osad.
Odpowiedz cytując
  #10  
Stare 27-03-2002, 11:12
Fotka Użytkownika: volker
volker volker is offline
Senior
 
Rejestracja: 10-2001
Posty: 560
Standardowy Re: klarownosc

Cytat:
wartburg napisal/a
Czy piwo ma szanse jeszcze sie sklarowac?
Tak, ma.

Bądź cierpliwy - jak piwo stoi dwa, trzy tygodnie w chlodnej piwnicy, to się klaruje. Trochę to zależy od rodzaju drożdży. Te się szybko osadzają na dnie butelki i piwo szybko się klaruje, tamte lubią "pływać" w piwie i nie mają ochoty do osazania, więc piwo zostaje trochę mętne.

Proces klarowania można trochę wspierać za pomocą żelatyny, karrageena, irish mossa lub innych substancji - są nawet proszki plastykowe do tego.

Ja jednak nigdy tak robiłem, więc nie mogę powiedzieć, jak dokładnie się używa takich środków. Zawsze cierpliwie poczekam, a jak piwo zostaje mętne, to i tak piję.
__________________
Volker

Brunnenbräu Hausbrauerei
Odpowiedz cytując
  #11  
Stare 29-03-2002, 19:45
eljoter eljoter is offline
Junior
 
Rejestracja: 03-2002
Posty: 15
Standardowy

zrobiłem pierwszego swojego lagera i byłem zaskoczony
szybkościo klarowania .Oczywiście trzmałem go w piwnicy ,nawet po wlaniu do kufelka drożdże nie mialy ochoty opuścic dna butelek.Czy ciemne piwa dobrze się klarujo?
Odpowiedz cytując
  #12  
Stare 02-04-2002, 08:41
Fotka Użytkownika: wartburg
wartburg wartburg is offline
Gość
 
Rejestracja: 03-2002
Posty: 95
Standardowy pierwsze piwo

Moje juz nadaje sie do picia, ale czeka do soboty zeby zdegustowac w gronie znajomych.
Wczoraj kumpel ktory razem ze mna robil to piwko i u niego jest skladowane zadzwonil i powiedzial ze rozerwalo butelki i 11 piw jest straconych. Serce mi stanelo a potem peklo.

Zadzwonil 15 minut pozniej ze to zart prima-aprilisowy. Serca nie udalo mi sie juz pozszywac.

Wartburg
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
Wasze pierwsze wypite piwo albeertos Przy piwie 151 08-01-2011 21:36
Piwo marki piwo ART Piwo - ogólne 25 08-10-2008 22:42
PIERWSZE PIWO uranozerca Twoje warzenie 8 07-03-2004 23:21
Czy PIWO jest jeszcze napojem magicznym zythum Piwo - ogólne 49 17-10-2001 16:35



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 20:01.


Browar.biz: ©2000 - 2019, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.