Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach


Warz Session IPE!

Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 22-03-2005, 20:09
Fotka Użytkownika: Marusia
Marusia Marusia is offline
Senior
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Piotrowice - wieś k. Wro
Posty: 20 175
Standardowy Oryks, Browar Kolasińskich, Czarne, warka#36

Otrzymane drogą pocztową od Oryksa, dzisiaj. Powinno odstać do jutra, ale puścił trochę kapsel i w obawie przed odgazowaniem (zawsze jakaś wymówka musi być) próbuję już teraz
Parametrów niestety nie znam, bo się etykietka rozmyła przez ten przeciek

Kolor: czarci, tfu, czarny chciałam powiedzieć Mętne, ale to dlatego, że się nie ustało. Jednak podejrzewam, że nawet jakby się ustało, to było by nieprzeniknienie czarne, no, może z leciutkim, czerwonym prześwitem.
Piana: wysoka, drobnoziarnista, beżowa, czapa się twardo trzyma, blokuje dostęp do piwa
Zapach: ciemny karmel
Smak: duuużo ciemnego karmelu, goryczka głównie karmelowa wlaśnie. Piwo dość lekkie, ale esencjonalne, nie słodkie. Myślę, że pewnie wg "norm" by wyszło, że za dużo tego ciemnego karmelu. Ja na szczęście żadnymi normami nie muszę się kierować i to piowo bardzo mi pasuje

Do degustacji czekają jeszcze trzy, z czego dwa są ze stycznia i lutego br., zatem je odleżakuję trochę Na szczęście te nowe akurat nie puściły
__________________
www.cerevisia.pl
www.wrowar.pl
Piwny świat się nie zaczyna ani nie kończy na BJCP!

Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
OWOCE DO DŻEMU - CHMIEL DO PIWA!!!!


Odpowiedz cytując
  #2  
Stare 22-03-2005, 20:19
Fotka Użytkownika: Marusia
Marusia Marusia is offline
Senior
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Piotrowice - wieś k. Wro
Posty: 20 175
Standardowy

W dalszej części picia dochodzi do głosu chmiel - chyba też go tam sporo. Pianka twardo utrzymuje swoją pozycję
__________________
www.cerevisia.pl
www.wrowar.pl
Piwny świat się nie zaczyna ani nie kończy na BJCP!

Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
OWOCE DO DŻEMU - CHMIEL DO PIWA!!!!


Odpowiedz cytując
  #3  
Stare 23-03-2005, 09:20
Fotka Użytkownika: oryks
oryks oryks is offline
Senior
 
Rejestracja: 01-2002
Miejscowość: Osielsko
Posty: 297
Standardowy

Dzięki za przychylne słowo, to pierwsza tak oficjalna, na forum ocena mojego piwa.
Szkoda że kapselki się nie spisały bo sklarowane z pewnością było by apetyczniejsze. Przez Czarne, nawet klarowne faktycznie świata nie widać. Nie stosuję cichej fermentacji więc pewnie tym gorzej takie piwa znoszą przesyłki pocztowe. "Norm" też się nie trzymam bo i zbyt wątłe me warzenie by się przyrównywac do wzorców jak i niechęć do szufladkowania czegokolwiek. Dlatego też nie ma wśród nazw mych piwek porterów, stoutów czy pilsów. Ot, prosto piwa z "Piwnicy Kolasińskich"; dla ścisłości (skoro już cała nazwa się pojawiła) "piwnicy" włąśnie bo nie tylko browarnicze wyroby w niej leżakują.

Niecierpliwie czekam na krytykę pozostałych piw.
Odpowiedz cytując
  #4  
Stare 23-03-2005, 09:38
Fotka Użytkownika: Marusia
Marusia Marusia is offline
Senior
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Piotrowice - wieś k. Wro
Posty: 20 175
Standardowy

Z dalszymi ocenami wstrzymam sie do czasu przyjazdu Slavoya, co by można było fotki porobić Oryksie, podaj proszę parametry Czarnego
__________________
www.cerevisia.pl
www.wrowar.pl
Piwny świat się nie zaczyna ani nie kończy na BJCP!

Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
OWOCE DO DŻEMU - CHMIEL DO PIWA!!!!


Odpowiedz cytując
  #5  
Stare 23-03-2005, 18:47
Fotka Użytkownika: oryks
oryks oryks is offline
Senior
 
Rejestracja: 01-2002
Miejscowość: Osielsko
Posty: 297
Standardowy

Metryczka Czarnego:

ekstr. 13 Blg
alk. 4,8 % obj.

8 litrów piwa uwarzone z 1 kg pilzneńskiego, 0,3 kg monachijskiego, po 0,3 kg karmelowego jasnego i ciemnego.
Chmiel szyszki: 20 g Lubelskiego i 17 g Marynki. Zacieranie : 62 - 15 min, 72 - 45 min. Gotowanie 90 min, chmiel goryczkowy w 5 min. a arom. w 45. Fermentacja na Safale w 20 st. C.
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
browary bydgoskie crimson11 Historia 32 25-11-2016 00:22
Browar w Grybowie kalifat Historia 11 10-04-2016 16:17
Powiastka o tym jak ART walczył ze słowem "rześki" Cezar Przy piwie 12 11-09-2007 13:29
Browar Racibórz Coach Historia 3 28-06-2004 14:24
Wyniki XVI Festiwalu Piw Polskich fukfuk Piwo - ogólne 2 21-10-2003 14:57



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 23:42.


Browar.biz: ©2000 - 2019, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.