Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Sterilock - kapsułki absorbujące zapachy 4 szt. Sklep Centrum Piwowarstwa zaprasza na zakupy!
-
-
:: Cena: 22.66zł / 20.39

Akcesoria:
Zapachy wydzielane przy fermentacji są przykre dla Ciebie lub Twoich bliskich? Te kapsułki wraz z sterilockiem rozwiążą Twój problem.
 
Summit US 2017 - 5 kg granulat 14,7% aa Sklep Centrum Piwowarstwa zaprasza na zakupy!
-
-
:: Cena promocyjna - zamiast 552.70zł,
zapłacisz jedynie
: 432.00zł - tylko do 31-12-2019!
Granulat:
Nuty przewodnie: pomarańcza, manadrynka, różowy grejpfrut, ale także czosnek i cebula.
Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 20-04-2005, 09:51
Fotka Użytkownika: mluk
mluk mluk is offline
Senior
 
Rejestracja: 01-2005
Miejscowość: warszawskie Jelonki
Posty: 778
Standardowy zacieranie słodu

Przejrzałem forum dość skrupulatnie. Nie znalazłem. Być może źle szukam...

Chodzi mi o zacieranie słodu. Czym jest, na czym polega, jak się to robi, czy jest wyjątkowo trudne?

Robienie z brew-kitów jest dość nużące, a jako że lubie wyzwania jestem bliski zakupu zestawu gotowych surowców z ześrutowanym słodem.

Bardzo proszę o przybliżenie procesu zacierania, bądź wskazania miejsca na forum, w którym jest to dokładnie opisane, a mi udało się to przeoczyć.

Pozdrawiam,
Michał

__________________
"Piwo stanowi dowód, że Bóg nas kocha i chce, abyśmy byli szczęśliwi" - Benjamin Franklin
Odpowiedz cytując
  #2  
Stare 20-04-2005, 10:11
Fotka Użytkownika: Hannibal
Hannibal Hannibal is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2004
Miejscowość: Warszawa
Posty: 1 426
Standardowy

Przeczytaj sobie artykuł Andrzeja Sadownika, czyli forumowego Czesa, pt. "Cud zacierania". link.
W razie jakichś wątpliwości, pytaj.
__________________
"All the good things for those who wait"
Odpowiedz cytując
  #3  
Stare 20-04-2005, 10:23
Fotka Użytkownika: mluk
mluk mluk is offline
Senior
 
Rejestracja: 01-2005
Miejscowość: warszawskie Jelonki
Posty: 778
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Hannibal
Przeczytaj sobie artykuł Andrzeja Sadownika, czyli forumowego Czesa, pt. "Cud zacierania". link.
W razie jakichś wątpliwości, pytaj.
O to chodziło. Dziękuję bardzo.
__________________
"Piwo stanowi dowód, że Bóg nas kocha i chce, abyśmy byli szczęśliwi" - Benjamin Franklin
Odpowiedz cytując
  #4  
Stare 03-05-2005, 11:13
Fotka Użytkownika: Przemodar
Przemodar Przemodar is offline
Member
 
Rejestracja: 07-2004
Miejscowość: Goleniów
Posty: 30
Standardowy

Pozwolę się wtrącić w cudzy wątek, bo napotkałem problem związany z zacieraniem. Pełen ufności przeczytałem książkę Ziemka Fałata m.in. o zacieraniu (mam za sobą 2 brew-kity i 2 ekstraktowe). Wlałem w kociołek 20 l wody, podgrzałem do 73oC i chlupnąłem do tego słody z zestawu Brown Ale Browamatora. Jak dotąd wszystko zgodnie z planem. Tylko, że tu już rozeszły się drogi książki i moje. Bowiem temperatura spadła z 73 do ...72oC i leniwie opada w dół. Ziemek uważa, że taki ciężar słodu (ponad 4 kg) powinien obniżyć temp. zacieru do 65. Dopiero potem pisze o podgrzaniu całości do 75-77, żeby zabić zbędne enzymy.
Cóż, mam dziwne przeczucie, że zgodnie z jego przepisem właśnie zabijam sobie owe enzymy, zanim staną się zbędne. Bo do 65oC to ja dojdę przez pół godziny conajmniej. I jak tu mówić o pierwszej przerwie w 65, a drugiej w 72oC?
Nie pozostaje mi nic innego jak wczytywać się w porady na tym forum, a starannie unikać receptur i przepisów firmowanych przez Browamatora (o tym już inna historia, gdy składniki, temperatury i proporcje różnią się im nawet o 100% w zależności od źródła opisu).
A może jeszcze te piwko będzie do uratowania, nie przegrzeje się?
__________________
"Powiedziałem i ukoiłem sumienie..."
Odpowiedz cytując
  #5  
Stare 03-05-2005, 11:28
Fotka Użytkownika: jerzy
jerzy jerzy is offline
piwoholik
 
Rejestracja: 10-2001
Miejscowość: WrocLove (DW)
Posty: 4 702
Standardowy

Przy 73°C enzymom nic się nie stanie, a jak zamieszasz zacier to termometr powinien od razu wskazać wyraźnie niższą temperaturę.
__________________
browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]
Odpowiedz cytując
  #6  
Stare 03-05-2005, 11:33
endrio endrio is offline
PremiumUżytkownik
 
Rejestracja: 10-2004
Miejscowość: Nowe Miasto Lubawskie
Posty: 222
Standardowy

Po wsypaniu słodów trzeba bardzo solidnie wszystko przemieszać , bo może przekłamywać wskazania temperatury.Jeżeli spadła temperatura tylko o 1 stopień to chyba własnie z tym coś nie tak.Sprawdz w kilku miejscach jakie są wskazania termometru.
Odpowiedz cytując
  #7  
Stare 03-05-2005, 11:34
Fotka Użytkownika: Przemodar
Przemodar Przemodar is offline
Member
 
Rejestracja: 07-2004
Miejscowość: Goleniów
Posty: 30
Standardowy

Dziękuję za szybką odpowiedź. Mieszam tę pysznie pachnącą zupkę i temp. spada. W ciągu 23 minut z 72 do 65 - chyba będzie dobrze!
Co ciekawe - mam garnek przewiercony na bocznej ściance. Tam ślusarz fachowo wmontował termometr typowy od pieców grzejnych za 20 zł. A na pochłaniaczu nad garem podpięty jest termometr kupiony w Browamatorze za 50 zł. Temperatury oczywiście różne, przy czym ten boczny wskazuje wyższą o 3oC, co jest zrozumiałe, bo garnek ogrzewa się nieco od zewnątrz płomieniem. Ale zrobiłem próbę - oba termometry wsadziłem do garnka z wrzącą wodą i pogotowałem chwilę. Ten tańszy wskazuje 101oC, za to ten droższy ...96oC. Hm, chyba z kalkulatorem średnie temperatury będę wyliczał. Albo kupię jeszcze trzeci. :-)
__________________
"Powiedziałem i ukoiłem sumienie..."
Odpowiedz cytując
  #8  
Stare 03-05-2005, 12:23
Fotka Użytkownika: Wielki_B
Wielki_B Wielki_B is offline
Senior
 
Rejestracja: 02-2005
Miejscowość: Wodzisław Śląski
Posty: 1 968
Standardowy

Optymalnie byłoby gdybyś mieszał non stop. A tak realnie to staraj się mieszać jak najczęściej, zwłaszcza przy intensywnym podgrzewaniu (gdy dochodzisz do kolejnej przerwy). Pozwoli to na utrzymanie jednolitej temperatury w całym zacierze.
Odpowiedz cytując
  #9  
Stare 03-05-2005, 20:24
Fotka Użytkownika: Przemodar
Przemodar Przemodar is offline
Member
 
Rejestracja: 07-2004
Miejscowość: Goleniów
Posty: 30
Standardowy

OK, dzionek pięknie upłynął pod znakiem pierwszego piwa z zacieraniem (wspomniane śrutowane Brown Ale). Moje kłopoty z temperaturą opisałem wyżej. Dziękuję Wam za pomoc. Powolne czekanie na opadnięcie temperatury trwało około 25 minut. Zatem nici z pierwszej półgodzinnej przerwy w 62oC. W sumie po tym spadku temperatury postało jakieś 20 minut w 64oC (dłuuuga przerwa mająca się nijak do przepisu), potem wzrost do 70 i przerwa 30 minut.
Zacier odcedziłem w fermentorze browamatorowym z oczkami na dnie. Pięknie sklarowany po 30 minutach znalazł się ponownie jako czysta brzeczka w garnku. Ponowne zagotowanie, w 5 minucie dodałem 30 g chmielu goryczkowego (więcej o 10 g niż w przepisie). Po 50 minutach dodałem 40 g chmielu aromatycznego (znów o 15 g więcej niż w przepisie, po prostu lubię intensywne smaki i aromaty). Minęła godzina i kocioł trafił do wanny lodowatej wody. I jak wspomnę targanie przez piętro tam i z powrotem 30-litrowego pełnego gara, to nabieram ochoty na chłodnicę.
Tym razem wyposażony w porządny termometr schłodziłem brzeczkę do 24oC. (Moje poprzednie warki chłodziłem na oko. Dzisiejszy pomiar tego "oka" w szklance pokazał, że dawniejsza "dobra" temperatura na zadanie drożdżami to było 35oC - choć piwa wyszły i fermentacja też była nawet więcej niż przyzwoita). Pomiar wskazał 12 Blg przy 20 litrach. Napowietrzoną brzeczkę zadałem górnymi drożdżami Safale S-04 i odstawiłem w fermentorze na tydzień. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Acha - pierwsza próba smakowa - dość gorzkie, nieco czekoladowe (śladowo, bo był słód karmelowy jasny). Mam zamiar wyrównać smak dodatkowym nachmieleniem, o ile smakowanie przed cichą ferm. wykaże taką potrzebę. Jak myślicie - trzeba się trzymac ściśle przepisu na chmiel, czy można przesadzić np. podwojeniem dawki (zamiast 25 g dać 50 g aromatycznego)?
Acha - po czterech godzinach od zadania drożdżami pojawił się zaczątek piany. Będzie dobrze!
I jeszcze na koniec - często widzę w wielu opisach w sąsiednich wątkach super dokładne pomiary Blg. Mam areometr z Browamatora i mogę ewent. wskazać 12,5 Blg. Nie mam pojęcia jak niektórzy tu uzyskują 11,3. Czy to widzimisię lub bardziej wydumane "oko", czy może lepsze areometry?
__________________
"Powiedziałem i ukoiłem sumienie..."
Odpowiedz cytując
  #10  
Stare 03-05-2005, 21:30
Fotka Użytkownika: jerzy
jerzy jerzy is offline
piwoholik
 
Rejestracja: 10-2001
Miejscowość: WrocLove (DW)
Posty: 4 702
Standardowy

Ilości chmielu zalecane przez browamatora prowadzą moim zdaniem do uwarzenia piw pozbawionych goryczki i chmielowego aromatu. Te ×2 chmielu to minimum.
W pierwszej chwili piwo zawsze wydaje się bardzo gorzkie, po odleżakowaniu goryczka wyraźnie łagodnieje.

Jeśli 1°Blg to pół centymetra na skali, to moim zdaniem nie ma większego problemu z odczytaniem wskazania z dokładnością 0,1°Blg (+- 0,1) - i to nawet po kilku piwach. Ale o mnie zawsze w pracy mówili, że mam miarkę w oku...
__________________
browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]
Odpowiedz cytując
  #11  
Stare 03-05-2005, 21:42
Fotka Użytkownika: anteks
anteks anteks is offline
maruda
 
Rejestracja: 08-2003
Miejscowość: opalenica
Posty: 10 363
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Przemodar
Mam areometr z Browamatora i mogę ewent. wskazać 12,5 Blg. Nie mam pojęcia jak niektórzy tu uzyskują 11,3. Czy to widzimisię lub bardziej wydumane "oko", czy może lepsze areometry?
w starszych areometrach z BA trzeba sobie samemu wyliczyć blg z tabeli bo skala jest w OG-FG i z tego te ułamki
__________________
Mniej książków więcej piwa
Browar Largus




Odpowiedz cytując
  #12  
Stare 03-05-2005, 21:56
Fotka Użytkownika: biermann
biermann biermann is offline
Senior
 
Rejestracja: 09-2001
Miejscowość: Puszczykowo/Szczecin
Posty: 2 550
Standardowy

Można też korzystać z tabeli np. tej tabela
__________________
"Zawsze pamietaj o przewidywalności głupoty"
Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
Hare sex, hare sex, sex, sex hare, hare
Hare muza, hare muza, muza, muza, hare, hare
Hare siec, hare siec, piwo, sex, muza, hare.
Odpowiedz cytując
  #13  
Stare 04-05-2005, 09:38
Fotka Użytkownika: oryks
oryks oryks is offline
Senior
 
Rejestracja: 01-2002
Miejscowość: Osielsko
Posty: 297
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jerzy
...Jeśli 1°Blg to pół centymetra na skali, to moim zdaniem nie ma większego problemu z odczytaniem wskazania z dokładnością 0,1°Blg (+- 0,1) - i to nawet po kilku piwach. Ale o mnie zawsze w pracy mówili, że mam miarkę w oku...

Tylko, że zasadą wszelkich pomiarów jest odczyt z dokładnością do połowy najmniejszej podziałki na skali, czyli 0,5 Blg dla większości popularnych balingometrów. Określenia z większą dokładnością dla takiego wskaźnika są po prostu błędem pomiarowym.
To tylko tak nawiasem, z inżynierskiego obowiązku
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
Śrutowanie słodu pszenicznego kangurpl Kołyska piwowarska 16 10-02-2009 19:12
Suszenie słodu? wojtek1 Kołyska piwowarska 5 04-04-2004 16:17
Zacieranie - infuzja vs dekokcja (długie) mirekkk Kołyska piwowarska 4 08-01-2004 08:48
Pierwsze próby z warzeniem piwa ze słodu, chmielu i drożdzy. Makaron Kołyska piwowarska 18 11-11-2003 19:10
Zacieranie inaczej Rolek Sprzęt 5 07-06-2003 05:23



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 04:39.


Browar.biz: ©2000 - 2019, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.