Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach


Mmmm Porter Warszawski!

Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 07-06-2005, 08:41
Fotka Użytkownika: mark33
mark33 mark33 is offline
Idę po piwo do piwnicy.
 
Rejestracja: 04-2005
Miejscowość: Bielsko-Biała
Posty: 3 283
Standardowy Markowe domowe

Zrobiłem jak kazano założyłem temat i tu sie będe rozpisywał na temat mojego warzenia.

Dwie wareczki za mną w sobotę planuję trzecią pszeniczną.
Pierwsza była oszłamiającym sukcesem - piwko wyszło baardzo smaczne , choć do końca nie zdąrzyło dojrzeć, słodowanie przeprowadziłem w domku zabawy było tydzień , a efekt 1 kg wysłodowanej pszenicy oraz 1,2 kg wyslodowanego jęczmienia- wniosek gra nie warta świeczki, za dużo pracy za mało zysku. Ale warto było spróbować jak to się ma w praktyce. Dokupiłem jaszcze kg jęczmienia z browamatora, drożdże , chmiel i uwarzyłem. Ale cóż to już tylko wspomnienia.
Załączone obrazki
Rodzaj pliku: jpg 01 namaczanie ziarna 1doba.JPG (25,8 KB, liczba wyświetleń: 1907 )
Rodzaj pliku: jpg 03 ziarno wykiełkowało.JPG (57,7 KB, liczba wyświetleń: 1915 )
Rodzaj pliku: jpg 05 słód własnej roboty mielony.JPG (35,2 KB, liczba wyświetleń: 1901 )
Odpowiedz cytując
  #2  
Stare 07-06-2005, 09:07
Fotka Użytkownika: mark33
mark33 mark33 is offline
Idę po piwo do piwnicy.
 
Rejestracja: 04-2005
Miejscowość: Bielsko-Biała
Posty: 3 283
Standardowy

W pierwszej warce wyszło tylko 16 butelek, więc w drugiej zakupiłem sprzęty co by browar był rozwinięty. Fermentator 30 litrowy z kranikiem, filtr denny miedziany i kilka skrzynek z butelkami Kelt. 14 maja zabrałem się za klejną warkę.
Odpowiedz cytując
  #3  
Stare 07-06-2005, 09:13
Fotka Użytkownika: Marusia
Marusia Marusia is offline
Senior
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Piotrowice - wieś k. Wro
Posty: 20 174
Standardowy

Marku, wracając do Twojej wypowiedzi nt. drożdży: 29 zł to nie jest drogo - poprzednio mieli za 37
Po za tym, to są drożdże wielokrotnego użytku
Po za tym - można sie na takie drożdże składać i choćby paczkami rozsyłać i dzielić, tak jak zaproponował Ci to Wielki B.
__________________
www.cerevisia.pl
www.wrowar.pl
Piwny świat się nie zaczyna ani nie kończy na BJCP!

Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
OWOCE DO DŻEMU - CHMIEL DO PIWA!!!!


Odpowiedz cytując
  #4  
Stare 07-06-2005, 10:35
Fotka Użytkownika: mark33
mark33 mark33 is offline
Idę po piwo do piwnicy.
 
Rejestracja: 04-2005
Miejscowość: Bielsko-Biała
Posty: 3 283
Standardowy

Wy z Wrocka to macie piwowarów na kazdej ulicy( przynajmniej tak to wyląda na forum), Bielszczaniana znalazłem dotchczas jadnego i w dodatku niepraktykujacy .
Może uczestnictwo w imprezach poprawi kontakt z piwowarami, ale z drugiej strony to sam mam niewiele do zaoferowania. Chciałem wziąść piwko swoje do Żywca ale cieńko to widzę bo na razie nie nadaje się do picia.
W smaku karmelkowe słodkawe z całą nutą spirytusu ( 2 warka) będzie musiało jeszcze długo postać zanim sie nanda do spożycia.
Odpowiedz cytując
  #5  
Stare 07-06-2005, 10:37
Fotka Użytkownika: mark33
mark33 mark33 is offline
Idę po piwo do piwnicy.
 
Rejestracja: 04-2005
Miejscowość: Bielsko-Biała
Posty: 3 283
Standardowy

Co do drożdży sprubuję ożywić te z pierwszej warki 30.04 butelkowane . Piwko było dobre to sie nadadzą.
Odpowiedz cytując
  #6  
Stare 07-06-2005, 10:54
Fotka Użytkownika: mark33
mark33 mark33 is offline
Idę po piwo do piwnicy.
 
Rejestracja: 04-2005
Miejscowość: Bielsko-Biała
Posty: 3 283
Standardowy

Druga wareczka Mareczka składała się z:
4,5kg słodu pilznańskiego 3-4 EBC
0,5kg słodu pilznańskiego uprażonego w piekarniku na kolor kakao
Drożdzę S-04
Przerwy po 30 min w 64 st.C i 72 oraz 77 st.C 10 min do negatywnej próby jodowej.
Chmiel reszta z 1 warki - 80gr lubelskiego aromatycznego w 0 minucie godzinnego gotowania.
Po 4 dniach fermentacji dorzyciłem 1/3 tabletki chmielowej.
Po 11 dniach fermentacji poszło w butelki i siedzi do teraz.
Objetość warki 22 litry 16 Blg spadło do 5Blg.
Załączone obrazki
Rodzaj pliku: jpg 27 całość 16 BLG.JPG (16,6 KB, liczba wyświetleń: 1640 )
Rodzaj pliku: jpg 60 ostatni pomiar .JPG (23,3 KB, liczba wyświetleń: 1616 )
Odpowiedz cytując
  #7  
Stare 07-06-2005, 10:59
Fotka Użytkownika: mark33
mark33 mark33 is offline
Idę po piwo do piwnicy.
 
Rejestracja: 04-2005
Miejscowość: Bielsko-Biała
Posty: 3 283
Standardowy

3 wareczka zaplanowana na sobotę 11.05 , surowce są ochota też nic tylko zacierać - narazie rece
Odpowiedz cytując
  #8  
Stare 07-06-2005, 11:03
Fotka Użytkownika: ART
ART ART is offline
mAD'MINd
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Opole
Posty: 22 823
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
Wy z Wrocka to macie piwowarów na kazdej ulicy( przynajmniej tak to wyląda na forum), Bielszczaniana znalazłem dotchczas jadnego i w dodatku niepraktykujacy .
Może uczestnictwo w imprezach poprawi kontakt z piwowarami, ale z drugiej strony to sam mam niewiele do zaoferowania. Chciałem wziąść piwko swoje do Żywca ale cieńko to widzę bo na razie nie nadaje się do picia.
W smaku karmelkowe słodkawe z całą nutą spirytusu ( 2 warka) będzie musiało jeszcze długo postać zanim sie nanda do spożycia.
masz pod bokiem praktykującego Svena
__________________
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś moderatorowi" (trójkąt z wykrzyknikiem).
Odpowiedz cytując
  #9  
Stare 07-06-2005, 11:29
Fotka Użytkownika: mark33
mark33 mark33 is offline
Idę po piwo do piwnicy.
 
Rejestracja: 04-2005
Miejscowość: Bielsko-Biała
Posty: 3 283
Standardowy

Dzięki za info musze go namierzyc i skumplować
Odpowiedz cytując
  #10  
Stare 07-06-2005, 13:13
Fotka Użytkownika: Rolek
Rolek Rolek is offline
Senior
 
Rejestracja: 08-2001
Miejscowość: Gdańsk
Posty: 1 037
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
masz pod bokiem praktykującego Svena
I tu wychodzi brak możliwości wyszukiwania użytkowników wg miasta
Odpowiedz cytując
  #11  
Stare 07-06-2005, 13:16
Fotka Użytkownika: mark33
mark33 mark33 is offline
Idę po piwo do piwnicy.
 
Rejestracja: 04-2005
Miejscowość: Bielsko-Biała
Posty: 3 283
Standardowy

Na szczescie ART czuwa i służy pomocą
Odpowiedz cytując
  #12  
Stare 07-06-2005, 13:18
Fotka Użytkownika: ART
ART ART is offline
mAD'MINd
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Opole
Posty: 22 823
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rolek
I tu wychodzi brak możliwości wyszukiwania użytkowników wg miasta
i tu się Pan mylisz. jest. dla PU :P
__________________
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś moderatorowi" (trójkąt z wykrzyknikiem).

ART edytował/a post 07-06-2005 o godz. 13:20.
Odpowiedz cytując
  #13  
Stare 07-06-2005, 13:23
Fotka Użytkownika: Rolek
Rolek Rolek is offline
Senior
 
Rejestracja: 08-2001
Miejscowość: Gdańsk
Posty: 1 037
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
i tu się Pan mylisz. jest. dla PU :P
Khem khem fiuu fiuu fiuu

PS Uciekam z tematu, bo zaraz mark wysypie na mnie wysłodziny.
Odpowiedz cytując
  #14  
Stare 07-06-2005, 13:42
Fotka Użytkownika: mark33
mark33 mark33 is offline
Idę po piwo do piwnicy.
 
Rejestracja: 04-2005
Miejscowość: Bielsko-Biała
Posty: 3 283
Standardowy

Mylisz się kolego zawsze pomaga zieleńcom takimjak my, ale najłatwiej jest krytykować.
Odpowiedz cytując
  #15  
Stare 07-06-2005, 13:44
Fotka Użytkownika: Rolek
Rolek Rolek is offline
Senior
 
Rejestracja: 08-2001
Miejscowość: Gdańsk
Posty: 1 037
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
Mylisz się kolego zawsze pomaga zieleńcom takimjak my, ale najłatwiej jest krytykować.
A to w związku z czym
Odpowiedz cytując
  #16  
Stare 07-06-2005, 15:14
Fotka Użytkownika: mark33
mark33 mark33 is offline
Idę po piwo do piwnicy.
 
Rejestracja: 04-2005
Miejscowość: Bielsko-Biała
Posty: 3 283
Standardowy

Zawsze otrzymywałem odpowiedź na zadane pytanie czy to na forum czy na PW do ARTa i nie dam złego słowa powiedzieć.

mark33 edytował/a post 07-06-2005 o godz. 15:14.
Odpowiedz cytując
  #17  
Stare 07-06-2005, 16:34
Fotka Użytkownika: Rolek
Rolek Rolek is offline
Senior
 
Rejestracja: 08-2001
Miejscowość: Gdańsk
Posty: 1 037
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
Zawsze otrzymywałem odpowiedź na zadane pytanie czy to na forum czy na PW do ARTa i nie dam złego słowa powiedzieć.
Przyznać muszę, że mnie zaskakujesz. W którym miejscu powiedziałem te "złe słowa"?
Czy smiley na końcu zdania to za mało?
Odpowiedz cytując
  #18  
Stare 07-06-2005, 16:52
Fotka Użytkownika: mark33
mark33 mark33 is offline
Idę po piwo do piwnicy.
 
Rejestracja: 04-2005
Miejscowość: Bielsko-Biała
Posty: 3 283
Standardowy

Wszystko gra zaszło jak widac nieporozumienie i to z mojej strony.
Przyjedź do Żywca masz u mnie piwko.
Odpowiedz cytując
  #19  
Stare 07-06-2005, 17:04
Fotka Użytkownika: Rolek
Rolek Rolek is offline
Senior
 
Rejestracja: 08-2001
Miejscowość: Gdańsk
Posty: 1 037
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
Wszystko gra zaszło jak widac nieporozumienie i to z mojej strony.
Przyjedź do Żywca masz u mnie piwko.
Cieszę się, że się wyjaśniło
Co do Żywca, to gorsza sprawa, ale zawsze można wypić. Nawet wirtualnie
Odpowiedz cytując
  #20  
Stare 07-06-2005, 17:09
Fotka Użytkownika: mark33
mark33 mark33 is offline
Idę po piwo do piwnicy.
 
Rejestracja: 04-2005
Miejscowość: Bielsko-Biała
Posty: 3 283
Standardowy

Owszem można, ale nie w pracy, czyli dopiero w sobotę ( taka mam robotę ).
W kazdym razie Twoje zdrowie nie omieszkam wychylić.
Odpowiedz cytując
  #21  
Stare 09-06-2005, 08:35
Fotka Użytkownika: mark33
mark33 mark33 is offline
Idę po piwo do piwnicy.
 
Rejestracja: 04-2005
Miejscowość: Bielsko-Biała
Posty: 3 283
Standardowy

Byle do soboty, jeszcze 2 dni do kolejnej warki i dla piwowara tez jakiś 4 pak się znajdzie.
Pszeniczne na lato czas uwarzyć, bo choc zimno jest teraz lato zapowiadaja upalne, a człowiek nie wilebłąd napic się musi
Odpowiedz cytując
  #22  
Stare 11-06-2005, 15:16
Fotka Użytkownika: mark33
mark33 mark33 is offline
Idę po piwo do piwnicy.
 
Rejestracja: 04-2005
Miejscowość: Bielsko-Biała
Posty: 3 283
Standardowy

No i się doczekałem, 3 warka pszeniczna w trakcie.
Skład:
3,5kg jęczmień strzegomski 3-4 EBC
1 kg pszenica Weyermann, Bamberg 3-4 EBC
drożdże Safbrew S-33 jeżeli słaby wyjdzie starter dodam zebrane z 1 warki pszenicznej
chmiel 50g granulatu aromatycznego Lubelskiego
Zacieranie:
Woda na 35 st.C wsyp, podgrzanie do 44st C ( 10 min) przerwa 30 nim.
podgrzanie do 64 st C (20 min) przerwa 40 min
podgrzanie do 72st C (20min) przerwa 20 min
Próba jodowa, nastepnie podgrzanie do 75 st C dla unicestwienia enzymów.

Filtrowanie:
Filtrownica miedziana denna - spływ grawitacyjny.

Chielenie:
25 g aromatyczego lubelskiego na początku gotowania
25 g aromatyczego lubelskiego w 50 minucie godzinnego gotowania.

Ide grzać do 72 st C teraz jestem w tej fazie.
Odpowiedz cytując
  #23  
Stare 11-06-2005, 16:19
Fotka Użytkownika: mark33
mark33 mark33 is offline
Idę po piwo do piwnicy.
 
Rejestracja: 04-2005
Miejscowość: Bielsko-Biała
Posty: 3 283
Standardowy

Zacieranie wykonane, jaszcze chwilka w temperaturze 77st C i czas filtrować.
Tu dopiero sie okaże co potrafi filtrownica denna z miedzianej rurki, w poprzednie warce spisała sie na medal.
Odpowiedz cytując
  #24  
Stare 11-06-2005, 16:41
Fotka Użytkownika: mark33
mark33 mark33 is offline
Idę po piwo do piwnicy.
 
Rejestracja: 04-2005
Miejscowość: Bielsko-Biała
Posty: 3 283
Standardowy

Filtracja przebiega doskonale, po prostu leci w klarowna ( jak na pszeniczne ) grzeczka.
Oby tak dalej .
Odpowiedz cytując
  #25  
Stare 11-06-2005, 17:26
Fotka Użytkownika: mark33
mark33 mark33 is offline
Idę po piwo do piwnicy.
 
Rejestracja: 04-2005
Miejscowość: Bielsko-Biała
Posty: 3 283
Standardowy

Młuto se plukam, wody dolewam,
piwko spożywam i sie nie gniewam.
Filtruje wszystko co sie nadarzy
pszeniczne, tyskie i tak się warzy.
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
Polskie Browary Domowe - komentarze biermann Browarnictwo amatorskie 99 23-09-2014 19:03
Piwo domowe a trująca wódka wartburg Browarnictwo amatorskie 1 27-07-2006 20:38
Receptury - domowe kopie piw przemysłowych mapajak Browarnictwo amatorskie 29 23-04-2005 08:30
MOCNE piwa domowe z WES Wolsztyn michalh Piwa z browarów domowych 2 27-04-2004 18:35
Browar Domowy "Siódemka", piwo Domowe Jasne Mocne Krzysiu Piwa z browarów domowych 0 08-02-2004 21:00



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 06:38.


Browar.biz: ©2000 - 2018, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.