Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach


Mmmm Porter Warszawski!

Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 20-06-2005, 11:52
Fotka Użytkownika: Wojson
Wojson Wojson is offline
Senior
 
Rejestracja: 06-2004
Miejscowość: Gdynia
Posty: 143
Standardowy Domowy browarek z Gdyni, czyli człowiek uczy się najlepiej na własnych błędach :)

Witam wszystkich piwowarów !

Opiszę tu pokrótce moje doświadczenia piwowarskie - mam nadzieję, że może jakiś początkujący browamator nie będzie musiał dzięki temu zrobić tych błędów, które ja już za niego (nią) popełniłem

'Na karku' mam 6 warek - 3 już wypite, 2 dojrzewają w garażu, 1 stoi na cichej i czeka na swoją kolej do butelkowania.

Jako pierwsze piwo warzyłem John Bull Pilsner (brewkit). Z pośpiechu (nie chciało mni się czekać na realizację przesyłki) użyłem do warzenia wyłącznie cukru - zarówno do fermentacji burzliwej jak i refermentacji w butelkach. No i efekt był dość opłakany - piwo wprawdzie miało ładną barwe i bardzo dobre nagazowanie, jednak smak był baaardzo cieniutki, wodnisto-goryczkowy. Mało piwa w piwie

Drugi był Muntons Irish Stout - też brewkit. Tym razem do fermentacji burzliwej dodałem 1,8 kg ekstraktu słodowego jasnego z BA oraz ok. 200 ml ekstraktu zaparzonej kawy. Do refermentacji - cukier. Piwko wyszło bardzo smaczne, ale zbyt nagazowane. Myślę, że to ze względu na to, że za słabo odfermentowało (butelkowałem przy 5 Blg). Może drożdże nie dały rady ? A może trzeba było brzeczkę zamieszać jeszcze ? Ale progres w porównaniu z Pilsnerem był ogromny.

cdn.
Odpowiedz cytując
  #2  
Stare 20-06-2005, 21:14
Fotka Użytkownika: mark33
mark33 mark33 is offline
Idę po piwo do piwnicy.
 
Rejestracja: 04-2005
Miejscowość: Bielsko-Biała
Posty: 3 283
Standardowy

Witaj.
Napisz jakie miałeś Blg początkowe w tych warkach i więcej szczegółów plizzzz.
Odpowiedz cytując
  #3  
Stare 20-06-2005, 21:37
Fotka Użytkownika: Wojson
Wojson Wojson is offline
Senior
 
Rejestracja: 06-2004
Miejscowość: Gdynia
Posty: 143
Standardowy

W pierwszej warce Blg początkowego nie zanotowałem, ale podejrzewam standardzik - ok. 11, 12. Skończyło się natomiast na 3,5. Do pierwszej fermentacji niecałe 0,5 kg cukru, do refermentacji 125g rozpuszczonych w 250 ml wody.

Drugą warkę zanotowałem dokładniej - zaczęło się od 11,5 Blg, skończyło na ... 5. refermentacja : 250 ml wody i 150 g cukru.

Większy sukces to warka nr 3 - piwo Browamator Pszeniczne.
Do jej uwarzenia użyłem brewkita Browamator Pszeniczne (1,8 kg) i ekstraktu słodowego Browamator Jasny 1,25 kg. 20,5 litra brzeczki o 11,5 blg. Odfermentowało do 4,5 Blg. refermentacja - 150g cukru rozpuszczone w 250 ml wody, wymieszane z odfermentowaną brzeczką. I to piwo wyszło naprawdę bardzo smaczne !! Ostatnią butelkę jeszcze trzymam w garażu i otworzę ją razem z pierwszą butelką kolejnej warki (również pszeniczne), aby porównać ich jakość.
Odpowiedz cytując
  #4  
Stare 01-07-2005, 12:00
Fotka Użytkownika: Wojson
Wojson Wojson is offline
Senior
 
Rejestracja: 06-2004
Miejscowość: Gdynia
Posty: 143
Standardowy

Kolejne 2 warki to dalej brewkity - Browamator Ciemne i znowu Pszeniczne. I tym razem żadnego cukru, tylko brewkit, i ekstrakt. Przy pszenicznym użyłem jeszcze dodatkowo 0,5 kg ekstraktu pszenicznego (porównując do poprzedniej warki). Do refermentacji ekstrakt suchy - 200g na 20 litrów. Piwka zabutelkowałem jakiś miesiąc temu i jak na razie wyglądają bardzo obiecująco.

Ale to już chyba były moje ostatnie przygody z brewkitami. Postanowiłem pójść krok dalej i zrobiłem piwo z samych ekstraktów chmieląc je własnoręcznie. Wybór padł na...

cdn.
__________________
A benguela chamou pra jogar !

Wojson edytował/a post 01-07-2005 o godz. 12:04.
Odpowiedz cytując
  #5  
Stare 01-07-2005, 12:13
Fotka Użytkownika: abernacka
abernacka abernacka is offline
Senior
 
Rejestracja: 12-2003
Miejscowość: gdynia
Posty: 10 449
Standardowy

Zamiast chwalić się tylko na forum swoimi osiągnięciami przynieś swoje wyroby na któreś z trójmiejskich spotkań w najbliższym czasie (najbliższa sobota lub środa) .
Odpowiedz cytując
  #6  
Stare 01-07-2005, 12:31
Fotka Użytkownika: Wojson
Wojson Wojson is offline
Senior
 
Rejestracja: 06-2004
Miejscowość: Gdynia
Posty: 143
Standardowy

Bardzo miła propozyjca - niestety najbliższe dni odpadają ze względu na brak czasu (praca) i co gorsza - brak dojrzałego piwa Ale jakoś tak na jesieni to naprawde z przyjemnością !
__________________
A benguela chamou pra jogar !
Odpowiedz cytując
  #7  
Stare 14-07-2005, 21:46
Fotka Użytkownika: Wojson
Wojson Wojson is offline
Senior
 
Rejestracja: 06-2004
Miejscowość: Gdynia
Posty: 143
Standardowy

No, czas uzupełnić ten pamiętnik...

Drogi dzienniczku Następną warką było pierwsze moje piwo samodzielnie chmielone - zestaw 'Zimowe Mocne' z Browamatora : 4,85 kg ekstraktu słodowego jasnego, ok. 30g chmielu goryczkowego Marynka i 50g chmielu aromatycznego Lebelskiego. Drożdże suche, dołączone do zestawu.
No tu juz miałem troche frajdy przy dodawaniu granulatu, poza tym wszystko wyglądało bardzo podobnie jak przy warzeniu z brewkitów, tylko oczywiście gotowanie (z chmieleniem) było dłuższe.
Wyszło mi 15,5 Blg na 20 L brzeczki nastawnej. Po tygodniu burzliwej i prawie 2 tygodniach cichej zostało około 6 (no, może 5,5) Blg.
Butelkowanie z 'pomocą' roztworu suchego ekstraktu (200g na 300ml wody). Próbowałem w trakcie butelkowania - bardzo ciekawy smak, na początku zdecydowanie słodki, ale bardzo gorzki na finiszu. Zapowiada się ciekawe piwko - na razie czeka na osiągniecie pełnoletności (pełnomiesięczności ?)
Trochę mniej odfermentowało niżbym się spodziewał (wychodzi około 5% alkoholu, w opisie podawane jest docelowo 7%), ale może to i lepiej - będzie treściwsze.

A następna warka już będzie zacierana... niech no tylko temperatury spadną !!
__________________
A benguela chamou pra jogar !
Odpowiedz cytując
  #8  
Stare 28-07-2005, 12:16
Fotka Użytkownika: Wojson
Wojson Wojson is offline
Senior
 
Rejestracja: 06-2004
Miejscowość: Gdynia
Posty: 143
Standardowy

Wczoraj otworzyłem pierwszą butelkę pszeniczniaka z warki nr 4. Leżakowała niecałe 2 miesiące. Wyszło piwo dość mocno nagazowane, o pełnym smaku z wyraźnie zaznaczonymi typowymi dla piwa pszenicznego akcentami, ale raczej łagodne, nie 'narzucające się' zbytnio. Wielkim mankamentem jest natomiast pianka - wprawdzie dość gęsta i obfita, ale niestety błyskawicznie znikająca do zera
Ogólnie jak na razie piwo jak dla mnie zadowalające, ale bez rewelacji. Spodziewałem się czegoś lepszego. No, ale może powienienem jeszcze dać mu trochę czasu na 'doleżakowanie'. Za jakiś miesiąc otworzę kolejną butelkę i zobaczymy wtedy.

Jednak okazuje się, że nie ma co pozostawiać czegokolwiek w 'obcych rękach' (czytaj: używać brewkitów). Trzeba samemu zacierać
__________________
A benguela chamou pra jogar !
Odpowiedz cytując
  #9  
Stare 28-07-2005, 12:53
Fotka Użytkownika: ART
ART ART is offline
mAD'MINd
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Opole
Posty: 22 802
Standardowy

następnym razem możesz spokojnie popijać pszenicę deko wcześniej bo jej ulotne aromaty jakoś nie uwielbiają dłuższego leżakowania...
__________________
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś moderatorowi" (trójkąt z wykrzyknikiem).
Odpowiedz cytując
  #10  
Stare 28-07-2005, 12:57
banaszek banaszek is offline
SłabyUżytkownik
 
Rejestracja: 02-2005
Miejscowość: Warszawa, Via Phleum
Posty: 614
Standardowy

Teraz mi się przypomniało... Moje pierwsze 2 czy 3 piwa z brewkitów po miesiącu/dwóch leżakowania też nie chciały "trzymać piany". Gdy otworzyłem je po 3 miesiącach i teraz (po pół roku) były wyśmienite (jak na gorące kubki). Piana i nagazowanie super, klarowność idealna. Tak więc w tym fachu trzeba (niestety) wykazać się nadprzeciętną cierpliwością. Co nagle to po diable.

A co do ostatniego Twojego zdania - pewnie! Zacierać! Nie zastanawiać się - zacierać i to już!

Teraz zauważyłem, że ART odpisał. Tego nie wiedziałem, że pszenicy nie należy długo leżakować. Tak czy inaczej - u mnie (same jęczmienne do tej pory) im dłużej tym pianka piękniejsza I tej wersji się będę trzymał. A propos Wojsonowych pszeniczniaków - kilka dni temu Zimowe Mocne przyznało się, że jest pszeniczniakiem A pszeniczne nadal w butelce, postaram się namierzyć w skrzynce właściwe opakowanie i skonfrontować sytuację z Wojsonowym Pszenicznym konsumowanym przez Wojsona oraz Wojsonowym Pszenicznym konsumowanym przeze mnie
__________________
Browar Chałupniczy Tymotki, od 2005 r.
cztery fermentory i gar całkiem spory
Rozwijać browary restauracyjne w Polsce!

banaszek edytował/a post 28-07-2005 o godz. 13:01.
Odpowiedz cytując
  #11  
Stare 28-07-2005, 13:18
Fotka Użytkownika: ART
ART ART is offline
mAD'MINd
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Opole
Posty: 22 802
Standardowy

zepsuć się na pewno nie zepsuje ale wraz z czasem nieco traci. przynajmniej tak wynika z obserwacji moich i kilku osób.
__________________
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś moderatorowi" (trójkąt z wykrzyknikiem).
Odpowiedz cytując
  #12  
Stare 28-07-2005, 13:23
banaszek banaszek is offline
SłabyUżytkownik
 
Rejestracja: 02-2005
Miejscowość: Warszawa, Via Phleum
Posty: 614
Standardowy

To bardzo dobra wiadomość W połowie sierpnia nastawiam pszeniczniaka to na późną jesień będzie jak znalazł. A już myślałem, że będę musiał być cierpliwy
__________________
Browar Chałupniczy Tymotki, od 2005 r.
cztery fermentory i gar całkiem spory
Rozwijać browary restauracyjne w Polsce!
Odpowiedz cytując
  #13  
Stare 28-07-2005, 13:26
Fotka Użytkownika: Wojson
Wojson Wojson is offline
Senior
 
Rejestracja: 06-2004
Miejscowość: Gdynia
Posty: 143
Standardowy

Coś mi świta, że kiedyś czytałem post chyba Zdroja (Zdroju ? ) który pisał, że po paru miesiącach jego pszeniczne wpadło w 'dół smakowy', ale po kolejnych paru miesiącach odbiło się od dna i sięgnęło naprawdę wysokich pułapów... na co i ja liczę
__________________
A benguela chamou pra jogar !
Odpowiedz cytując
  #14  
Stare 18-10-2005, 09:49
Fotka Użytkownika: Wojson
Wojson Wojson is offline
Senior
 
Rejestracja: 06-2004
Miejscowość: Gdynia
Posty: 143
Standardowy

No, czas na małą aktualizację... Z ostatnich 3 piw pszeniczne osiągnęło przyzwoity poziom, Browamator Ciemne wyszło słano (za mało nagazowane, smak troszkę lurowaty), zaś Zimowe Mocne to moje jak dotąd najlepsze piwo - bardzo gęsta i żywa pianka, ładny kolor, słodowo-goryczkowy smak. Zestaw BA Zimowe Mocne mogę każdemu szczerze polecić !

No a wczoraj przyszły do mnie surowce na Alt - w sobotę będę pierwszy raz w życiu zacierał ! Będzie to moja 7 warka, mam nadzieję, że szczęśliwa
Trzymajcie kciuki !
__________________
A benguela chamou pra jogar !
Odpowiedz cytując
  #15  
Stare 18-10-2005, 12:06
banaszek banaszek is offline
SłabyUżytkownik
 
Rejestracja: 02-2005
Miejscowość: Warszawa, Via Phleum
Posty: 614
Standardowy

Kciuki trzymam. W sobotę w takim razie szykuje się zacieranie symultaniczne. Gdynia Alt, Warszawa pszenica.

__________________
Browar Chałupniczy Tymotki, od 2005 r.
cztery fermentory i gar całkiem spory
Rozwijać browary restauracyjne w Polsce!
Odpowiedz cytując
  #16  
Stare 18-10-2005, 12:14
Fotka Użytkownika: Wojson
Wojson Wojson is offline
Senior
 
Rejestracja: 06-2004
Miejscowość: Gdynia
Posty: 143
Standardowy

Gorąca linia będzie w użyciu coś czuję

Ossszzywiście !
__________________
A benguela chamou pra jogar !
Odpowiedz cytując
  #17  
Stare 20-10-2005, 23:21
Fotka Użytkownika: Titus_Fox
Titus_Fox Titus_Fox is offline
Senior
 
Rejestracja: 10-2005
Miejscowość: Kraków
Posty: 400
Standardowy

kurcze, ja tu z kumplami się rajcuję, że piwo warzę, a jesteśmy technologicznie daleko w lesie. No cóż, po "gorącym kubku" przyjdzie czas na śmielsze eksperymenty, w końcu z winem nam jakoś dobrze wychodzi. Cieszę się, że trafiłem na Browar, acz z totalnej podpierdułki :> Dobrze poczytać wasze doświadczenia i wyciągnąć z nich wnioski [marzy mi się porządne własnoręczne ale, skoro nie mogę mieć kupnego]. No cóż, tyle narazie, pozdrawiam
Odpowiedz cytując
  #18  
Stare 21-10-2005, 08:27
Fotka Użytkownika: Wojson
Wojson Wojson is offline
Senior
 
Rejestracja: 06-2004
Miejscowość: Gdynia
Posty: 143
Standardowy

E, no co Ty ! Warzenie piwa to nie zawody sportowe. Chodzi o to, żeby sprawiało Ci to przyjemność i żeby piwko Ci smakowało. Moim zdaniem nie ma co 'wartościować się' biorąc pod uwagę technologię wyrobu. Nie ma co 'wartościować się' w ogóle w zasadzie. Chodzi o przyjemność przecież !
__________________
A benguela chamou pra jogar !
Odpowiedz cytując
  #19  
Stare 21-10-2005, 14:27
banaszek banaszek is offline
SłabyUżytkownik
 
Rejestracja: 02-2005
Miejscowość: Warszawa, Via Phleum
Posty: 614
Standardowy

A jakie przyjemne jest warzenie w bardziej zaawansowanych technologiach! Pewnie, chodzi o radość zajmowania kuchni! Czy to z ekstraktów czy słodów, nieważne, ważne zapachy, odczucia smakowe i satysfakcja z tego, że robi się to, co wydawałoby się niewykonalne w domowych warunkach. Mi nadal niektórzy nie wierzą, że sam robię piwo.
Na zdrowie!
__________________
Browar Chałupniczy Tymotki, od 2005 r.
cztery fermentory i gar całkiem spory
Rozwijać browary restauracyjne w Polsce!
Odpowiedz cytując
  #20  
Stare 22-10-2005, 12:45
Fotka Użytkownika: Wojson
Wojson Wojson is offline
Senior
 
Rejestracja: 06-2004
Miejscowość: Gdynia
Posty: 143
Standardowy

No, nadejszła epokowa chwila Właśnie zacząłem robić pierwsze zacierane...

Warka nr 7 :Browamator Alt (śrutwany).
Zasyp :
- słód pilzneński 2,5 kg (śrutowany)
- słód monachijski 1,2 kg (śrutwany)
- słód cara-red 0,25 kg (śrutowany)
- słód czekoladowy 0,05 kg (śrutowany)

Do tego
- chmiel goryczkowy 50g (granulat)
- drożdże Safale S-04 11,5g

Na razie woda się grzeje, niedługo wsypuję słód. Woo hoo !
__________________
A benguela chamou pra jogar !
Odpowiedz cytując
  #21  
Stare 23-10-2005, 09:19
Fotka Użytkownika: Wojson
Wojson Wojson is offline
Senior
 
Rejestracja: 06-2004
Miejscowość: Gdynia
Posty: 143
Standardowy

No, chyba się udało. Nie było aż tak strasznie. W 20 L otrzymałem 12 Ballingów mocno goryczkowej brzeczki. Od wczoraj radośnie fermentuje. A sam przebieg warzenia zaraz opiszę ze szczegółami w osobnym wątku - może się przyda innym początkującym.
__________________
A benguela chamou pra jogar !
Odpowiedz cytując
  #22  
Stare 24-10-2005, 09:16
banaszek banaszek is offline
SłabyUżytkownik
 
Rejestracja: 02-2005
Miejscowość: Warszawa, Via Phleum
Posty: 614
Standardowy

Gratulacje Wojtek! Nie było źle, co?
Na zdrowie!
__________________
Browar Chałupniczy Tymotki, od 2005 r.
cztery fermentory i gar całkiem spory
Rozwijać browary restauracyjne w Polsce!
Odpowiedz cytując
  #23  
Stare 24-10-2005, 09:18
Fotka Użytkownika: Wojson
Wojson Wojson is offline
Senior
 
Rejestracja: 06-2004
Miejscowość: Gdynia
Posty: 143
Standardowy

No poszło zastanawiająco gładko - może aż za gładko ? Zobaczymy, czy wyjdzie z tego piwo Fermentacja coś słabo przebiega - pianka była raptem jeden dzień i teraz już tylko bąbelkuje... ale w sumie u mnie często tak szybko się kończyła, więc nie wpadam w panikę na razie. W piątek zmierzę Blg i przeleję na cichą.
__________________
A benguela chamou pra jogar !
Odpowiedz cytując
  #24  
Stare 28-10-2005, 21:18
Fotka Użytkownika: Wojson
Wojson Wojson is offline
Senior
 
Rejestracja: 06-2004
Miejscowość: Gdynia
Posty: 143
Standardowy

No, poszło na cichą, 5.5 Blg - trochę mało odfermentowało, ale to pewnie dlatego, że 'wyszły mi' trochę za wysokie temperatury podczas przerw i wyszło piwo tzw. 'treściwsze'
Za 2-3 tygodnie butelkowanie.
__________________
A benguela chamou pra jogar !
Odpowiedz cytując
  #25  
Stare 28-10-2005, 21:50
Fotka Użytkownika: abernacka
abernacka abernacka is offline
Senior
 
Rejestracja: 12-2003
Miejscowość: gdynia
Posty: 10 449
Standardowy

Takie wirtualne chwalenie się nie ma kompletnego sensu Powinieneś przynieść na jutrzejsze spotkanie kilka flaszek swoich wyrobów i wtedy moglibyśmy ocenić twoje piwo.
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
Przy piwie o hipermarketach celt_birofil Przy piwie 45 27-11-2004 23:28



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 05:21.


Browar.biz: ©2000 - 2018, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.