Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Drożdże górnej fermentacji

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • cafepiwosz
    Member
    • 09-2005
    • 85

    Drożdże górnej fermentacji

    Dzień dobry wszystkim - bo to mój pierwszy post na forum.
    I od razu mam pytanko
    - czy drożdże górnej fermentacji opadają na dno po wykonaniu swojej pracy czy pływają na powierzchi brzeczki. Wiem że są pewne szczepy które opadają, ale moje doświedczenie jest w górnej fermentacji niewielkie.
    - Czy dysponując fermentatorem stożkowym można je za pomacą dolnego zaworu zebrać, czy zbieramy z góry bo nie opadają ( a jeśli tak to jak ??).
    Za podpowiedż dziękuję.
  • Shlangbaum
    Senior
    • 03-2005
    • 5828

    #2
    Opadaja na dno. Jeżeli chodzi Ci o zebranie ich przez stożek to powinno sie udać, wszak po to jest stożek żeby usunąć osad drożdżowy i pozostawic piwo na cichą fermentację.

    Krakowski Konkurs Piw Domowych !

    Comment

    • cafepiwosz
      Member
      • 09-2005
      • 85

      #3
      No i wszystko jasne dzieki !!!

      Comment

      • Shlangbaum
        Senior
        • 03-2005
        • 5828

        #4
        A jak już zlejesz drożdże to w podanych linkach poczytaj sobie co zrobić z nimi dalej by się do czegoś nadawały:
        Miejsce dla zupełnie początkujących piwowarów, którzy pomimo przestudiowania wszelkich artykułów i tematów na Forum nie mogą sobie poradzić ze startem.

        jest to dział w którym możesz powymieniac się doświadczeniami i pomysłami związanymi z "domowym" warzeniem piwa. Poddziały: Surowce | Sprzęt | Twoje warzenie | Kołyska | Targowisko | Sklep dla Piwowarów


        Krakowski Konkurs Piw Domowych !

        Comment

        • jerzy
          piwoholik
          • 10-2001
          • 4705

          #5
          Formalnie drożdże rórnej fermantacji powinny pływać po powierzchni, a nie opadać na dno - jak sama nazwa wskazuje. Jednak obecniej najczęściej używamy drożdży opadających na dno (czyli tradycyjnie nazwalibyśmy je dolnej fermentacji), które potrafią pracować w wyższych temperaturach, zarezerwowanych kiedyś dla górnej fermentacji.
          browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

          Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

          Comment

          • Shlangbaum
            Senior
            • 03-2005
            • 5828

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jerzy
            Formalnie drożdże rórnej fermantacji powinny pływać po powierzchni, a nie opadać na dno - jak sama nazwa wskazuje.
            Ale jak noie mają juz co jeść to i tak opadają, nie W moich trzech warkach na górnych tak było w karzdym razie, na safale i safebrew.

            Krakowski Konkurs Piw Domowych !

            Comment

            • Twilight_Alehouse
              Chmielowisko.pl
              • 06-2004
              • 6310

              #7
              Górnych używałem już około 10 szczepów i jak na razie tylko jeden został na górze - Wyeast Witbier.

              Comment

              • Wielki_B
                Senior
                • 02-2005
                • 1968

                #8
                Zasada jest prosta: jeśli drożdże nie zostały u góry, to są na dole!
                A więc jeśli opadły, to odpuścisz cięższe śmieci, a następnie odbierzesz drożdże.

                Mnie jednak zaciekawił fakt używania przez Ciebie fermentora stożkowego - rozwiń ten temat (opisz jakiego używasz). To pewnie fajna sprawa w jednym naczyniu, bez przelewania brzeczki (a więc wygodnie i higienicznie), przeprowadzać całość fermentacji (główną i wtórną).
                Wiem, że to nie ten wątek, ale jak się rozwinie, to można go będzie wydzielić.

                Comment

                • arzy
                  Senior
                  • 06-2002
                  • 2814

                  #9
                  ja zauważyłem że płynne zbierają się na górze
                  "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                  Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  Bractwo Piwne
                  Skład Piwa
                  Piszę poprawnie po polsku!

                  Comment

                  • anteks
                    maruda
                    • 08-2003
                    • 10737

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                    ...tak było w karzdym razie.
                    FCPJ
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • anteks
                      maruda
                      • 08-2003
                      • 10737

                      #11
                      w jaki sposób zebrać drożdże górnej fermentacji które zbierają się na powierzchni?
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • jerzy
                        piwoholik
                        • 10-2001
                        • 4705

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                        Ale jak noie mają juz co jeść to i tak opadają, nie W moich trzech warkach na górnych tak było w karzdym razie, na safale i safebrew.
                        Nie. Dopiero jak umrą.
                        Najwyraźniej nie używałeś nigdy prawdziwych drożdży górnej fermentacji.
                        browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                        Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                        Comment

                        • jerzy
                          piwoholik
                          • 10-2001
                          • 4705

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                          w jaki sposób zebrać drożdże górnej fermentacji które zbierają się na powierzchni?
                          Wysterylizowaną łyżeczką, w trakcie fermentacji (byle nie wszystkie - resztę zatopić do dalszej pracy).
                          browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                          Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                          Comment

                          • naczelnik
                            Senior
                            • 08-2003
                            • 1884

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
                            Zasada jest prosta: jeśli drożdże nie zostały u góry, to są na dole!
                            A jeśli nie zostały w ogóle dodane do brzeczki?

                            Zarówno górne i dolne zbierają się w większości na dole fermentora.
                            Nie spotkałem suchych, które widać by było gołym okiem na pianie.
                            Z ciekawostek - spotkałem drożdże dolnej fermentacji, które wylegiwały się na pianie, i to przy zachowaniu odpowiedniej temp. fermentacji
                            Niektóre "wkomponowują się" tak w pianę, że w zasadzie wyłącznie one tworzą tą pianę. Widać takie ciekawe twory na niektórych zdjęciach, jakie zamieszczają warzący.
                            Popieram domowe browary!

                            Polakom gratulujemy naczelnika

                            Zamykam browar.
                            Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                            gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                            Comment

                            • mapajak
                              Senior
                              • 12-2002
                              • 1187

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
                              Górnych używałem już około 10 szczepów i jak na razie tylko jeden został na górze - Wyeast Witbier.
                              Z używanych przeze mnie także:
                              - 1214 Belgian Ale Yeast
                              - 1318 London Ale Yeast III
                              - 3068 Weihenstephan Weizen Yeast
                              - 3787 Trappist High Gravity
                              zbierały się na powirzchni brzeczki.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎