Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mikrobrowar Ursynowski KUKURYQ

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • R-1
    Member
    • 08-2005
    • 39

    Mikrobrowar Ursynowski KUKURYQ

    Witam,
    Jak na razie mam za sobą dwie warki z brew-kitów.
    Pierwszą popełniłem 16.09.2005, w jejskład wchodziły: Brewferm PILS 1,5kg + ekstrakt słodowy jasny 1,25 kg + 20l wody - co było błędem bo wyszło mi z tego ok 23l brzeczki o blg 9 (lurka). Spowodowane to było wielkim podnieceniem w jakie wpadłem podczas mojego pierwszego warzenia. Na koniec otrzymałem wodniste piwo o zawartości alkoholu ok 3% .

    Druga warka miała miejsce 04.10.2005 i składała się z Real Ale - Coopers + 0,7l miodu gryczanego + 11,5l wody Żywiec. W tym przypadku otrzymałem 15l brzeczki o blg równym 13,5. po fermentacji otrzymałem całkiem smaczne piwko o mocy 4,5%.

    W poprzednią Sobotę miała miejsce moja pierwsza warka z zacieraniem.
  • R-1
    Member
    • 08-2005
    • 39

    #2
    Warka 3

    W ostatnią sobotę z bratem i kolegą zabraliśmy się za zrobienie kolejnego piwa, tym razem postawiliśmy na zacieranie. W związku z tym, że dysponowaliśmy małym funduszem to byliśmy zmuszeni do minimalistycznej wersji jeśli chodzi o skład który podaję:

    4,5 kg słodu pilzneńskiego
    45g chmielu goryczkowego (Marynka)
    40g chmielu aromatycznego (Lubelski)
    drożdże Saflager s23

    Zastosowaliśmy dwie przerwy po 30 min w 62 i 72ºC i zlaliśmy do filtratora.

    O rety filtrowanie trwało 4,5 godziny. Spowodowane to było zbyt drobnym zmieleniem słodu w młynku od kawy. Jak próbowałem zmielićgrubiej to zostawwały czasem całe ziarna.
    Po bardzo długiej filtracji poddaliśmy brzeczkę procesowi chmielenia 60min goryczkowy i 10 min aromatyczny potem już tylko wystudzić i zlać do fermentatora.
    Po zadaniu drożdży przypomniałem sobie, że nie zmierzyłem blg, więc odlałem trochę i wyszło mi blg równe 15. To chyba nie jest PILS???

    Comment

    • R-1
      Member
      • 08-2005
      • 39

      #3
      Warka 3

      Piwo wylądowało na balkonie u kolegi ( balkon odzielony od warunków atm. przesównymi drzwiami) w celu utrzymania temperatury o 13ºC.

      Wczoraj fermentacja w zasadzie chyba nie miała miejsca, albo była bardzo malutka.
      Dzisiaj już mój niepokój zmalał, zauważyłem powstającą pianę, więc może będzie dobrze.

      Comment

      • R-1
        Member
        • 08-2005
        • 39

        #4
        Warka 3

        w ciągu dwóch ostatnich nocy, temperatura spadła do 1ºC a fermentator stoi na balkonie, co prawda na osłoniętym ale jednak temperatury, które tam panują nie są dużo wyższe od tych na zewnątrz. Kumpel jednak szybko zareagował i przykrył fermentator dwoma kocami i folią aluminiową błyszczącą stroną do wewnątrz. Temperatura w środu takiego termosu wynosi ok 10ºC co pozwala drożdżom pracowicie przerabiać cukry na alkohol.

        Dodatkowo już myślę o warce nr 4.
        Mam już nawet wymyślony jej skład.

        Milk Stout

        Słód Pale Ale 3,5kg
        Słód karmelowy ciemny 0,25kg
        Słód karmelowy jasny 0,30kg
        Słód barwiący 1400 EBC 0,15kg
        drożdże Wyeast 1084Irish Ale
        Chmiel goryczkowy (Marynka) 45g
        Chmiel aromatyczny (Lubelski) 30g
        Laktoza 250g

        To mój pierwszy samodzielnie stworzony przepis, mam nadzieję że jest dobry.

        Comment

        • mgrzemow
          Member
          • 09-2004
          • 79

          #5
          Wydaje mi sie, ze niezbednym skladnikiem kazdego stouta jest palony jeczmien. Do zrobienia w piekarniku. Patrz FAQ w browamatorze.

          Comment

          • R-1
            Member
            • 08-2005
            • 39

            #6
            Dzięki.
            Już sprawdzam.

            Comment

            • R-1
              Member
              • 08-2005
              • 39

              #7
              Teraz się zastanawiam gdzie kupić taki jęczmień.
              Podejrzewam, że w Warszawie jest to ciężko coś takiego dostać.

              Comment

              • Wielki_B
                Senior
                • 02-2005
                • 1968

                #8
                Nie panikuj. Możesz darować sobie też palony jęczmień. Zastosuj to, co zaplanowałeś.
                Mając posiadane przez Ciebie składniki, zastosowałbym jedynie "kosmetyczne" zmiany:
                zwiększyłbym karmelowy jasny, np. 0,6 - 0,8 kg,
                zwiększyłbym karmelowy ciemny, np. 0,4 kg (lub zwiększył o 5-10 g barwiącego),
                zastosowałbym odwrotne ilości Marynki z Lubelskim,
                laktoza x 2.

                A najlepiej pozostań przy swoim planie. Jak się niczym nie zakazi i bedzie fermentowało w pobliżu temp. 15-18 st. C (ja bym się starał unikać górnych temperatur przewidzianych dla jakichkolwiek drożdży, a dla Irisch jest to chyba 22-23 st. C), to powinno wyjść dobre piwo, którego smak będzie Twoją bazą do dalszych poszukiwań odpowiadającego Twoim gustom piwa.
                Powodzenia!

                Comment

                • Marusia
                  Senior
                  • 02-2001
                  • 20211

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mgrzemow
                  Wydaje mi sie, ze niezbednym skladnikiem kazdego stouta jest palony jeczmien.
                  Bez przesady z tą niezbędnością. Nie jest ani niezbędny, ani konieczny, ani nic z tych rzeczy
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • mgrzemow
                    Member
                    • 09-2004
                    • 79

                    #10
                    Jęczmień kupujesz w każdym sklepie ze zdrową żywnością.

                    A jeśli chodzi o jego (nie)zbędność to we większości źródeł jakie znalazłem jest - również na tym forum, więc teraz sam już nie wiem co o tym sądzić.

                    Robiłem poprzedniego stouta bez jęczmienia i wyszło pyszne piwo, ale stoutem bym go nie nazwał. Więc ostatnie zrobiłem już "z" - zobaczymy co z niego wyjdzie ;-)

                    Comment

                    • R-1
                      Member
                      • 08-2005
                      • 39

                      #11
                      Bardzo dziękuję wszystkim za porady, których mi udzielono, są dla mnie bardzo cenne.

                      W tą sobotę skończyła się burzliwa fermentacja w związku z czym przelałem piwko na cichą.
                      Piwo było bardzo mętne, mimo to smak miało bardzo przyjemny, co prawda goryczka dominuje ale po lekturze tego forum jestem spokojny o to, że w buteleczkach nieco złagodnieje.
                      W ciągu tygodnia blg spadło z 15 do 5,5. Myślę że jeszcze może spaść do 5 lub 4,5.

                      Comment

                      • R-1
                        Member
                        • 08-2005
                        • 39

                        #12
                        warka 4

                        Co prawda następna warka, to miał być stout, ale zostałem namówiony na zrobienie piwa klasztornego.
                        Wzwiązku z czym szybko skompilowałem recepturę z przepisów, które znalazłem na forum.

                        Oto ona:
                        słód pilzneński 4 kg
                        słód wiedeński 1 kg
                        słód karmelowy 0,6 kg
                        słód carapils 0,5 kg

                        chmiel marynka 30 g
                        chmiel lubelski 25 g
                        kolendra 5 g
                        cukier kandyzowany 0,5 kg

                        drożdże Wyeast 3787 Trappist High Gravity

                        Zacieranie 1 godzina w temp 68 C wzorem Twilight_Alehouse, pozwoliłem sobie tylko zwiększyć temperaturę o trzy stopnie.

                        Teraz właśnie zacieram
                        Last edited by R-1; 26-11-2005, 14:08.

                        Comment

                        • R-1
                          Member
                          • 08-2005
                          • 39

                          #13
                          No i wyszło tego 20 l z blg 19
                          brzeczka zadana drożdżami, tylko czekać na efekty ich pracy.

                          Comment

                          • R-1
                            Member
                            • 08-2005
                            • 39

                            #14
                            Warka 4

                            Trochę jestem niespokojny.
                            Powodem moich obaw jest to, że drożdże nie wykazują wyraźnych oznak działania, brak widocznej piany, oraz bąbelkowania .
                            Mam nadzieję, że w niedługim czasie ruszą.

                            Comment

                            • anteks
                              maruda
                              • 08-2003
                              • 10738

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika R-1
                              Trochę jestem niespokojny.
                              Powodem moich obaw jest to, że drożdże nie wykazują wyraźnych oznak działania, brak widocznej piany, oraz bąbelkowania .
                              Mam nadzieję, że w niedługim czasie ruszą.
                              robiłeś staretr z drożdży czy wlewałeś bezpośredno do fermentatora
                              Last edited by anteks; 28-11-2005, 13:02.
                              Mniej książków więcej piwa

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎