Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Beerhound z Deerlandii

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Jool
    Junior
    • 07-2005
    • 6

    Beerhound z Deerlandii

    Witam,
    podczytywałam Was w wakacje, wtedy też uwarzyłam pierwsze piwo, ale dopiero teraz wywiązuję się z obietnicy opisania moich doświadczeń z warzenia i to nawet nie do końca, bo znów zapomniałam zabrać do pracy moje notatki, a więc zacznę jutro.
    Na razie przyznam się tylko do 5 warek z zacieraniem.
  • Wujcio_Shaggy
    Senior
    • 01-2004
    • 4628

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jool
    [...] Na razie przyznam się tylko do 5 warek z zacieraniem.
    Witaj! Czy "tylko" oznacza, że zrobiłaś więcej, a przyznasz się tylko do pięciu; czy może zrobiłaś tylko pięć i jeszcze Ci mało?
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

    Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

    @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

    Comment

    • Jool
      Junior
      • 07-2005
      • 6

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujcio_Shaggy
      Witaj! Czy "tylko" oznacza, że zrobiłaś więcej, a przyznasz się tylko do pięciu; czy może zrobiłaś tylko pięć i jeszcze Ci mało?
      Zrobiłam tylko pięć i pewnie, że mi mało, choć ja akurat piwa nie piję naprawdę!
      Ja po prostu lubię eksperymentować, dlatego też oprócz piwa piekę chleb, robię wino i inne tego typu sprawy.

      A teraz o 1 warce.
      Po surowce musiałam jechać do Wrocławia. Kupiłam zestaw śrutowany Brown Ale. Zadzwoniłam do męża, że przywiozę piwo, ale miał fajną minę ( ) jak zobaczył pudło, a w środku słody .

      Zaczęliśmy 24.07.2005r. o 17-tej.
      Oczywiście nie zrobiłam z przepisem. I tak:

      1.7 kg słodu pilzneńskiego
      0.3 kg słodu karmelowego jasnego

      30 min. - 62*-65*C
      30 min. - 72*-75*C

      chmielenie 65 min.
      w 5 min. - 10g ch.goryczkowego Marynka - granulat
      w 50 min. - 15g ch.aromatycznego Lubelski - granulat

      Wyszło ok. 9 l - 13 Blg

      25.07. o godz. 00.30 zadane drożdżami Safale S-04.
      31.07. o godz. 15.30 zlane na cichą - 3 Blg
      14.08. 0 godz. 13.00 butelkowanie + 50g glukozy

      Jeśli chodzi o butelkowanie to, ponieważ nie mieliśmy jeszcze kapslownicy, piwo poszło w butelki plastikowe 0.5 po wodzie mineralnej i w 4-ry takie jak z Grolscha.

      Muszę przyznać, że piwo wyszło fajnie. Została tylko jedna butelka.
      Piana była piękna, ale tylko z tych zakręcanych butelek.
      W smaku jak dla mnie zbyt goryczkowe, ale ja tak o każdym piwie mówię

      Na tyle nam się to spodobało, że postanowiliśmy zrobić więcej piwa.
      Następne warzenie to było już w sumie 25 l, a kolejne - 29 l, aż się boję co będzie następnym razem.

      Comment

      • Jool
        Junior
        • 07-2005
        • 6

        #4
        Warka 2a i 2b

        No i przyszła kolej na następne warzenie.

        14.09.2005r. g. 18.00

        5 kg słodu pilzneńskiego

        wsypaliśmy do 10 l wody o temp. 70*C

        30 min. - 65*C
        30 min. - 70*-72*C

        wyszło 20l -14 Blg i 5l - 8 Blg

        2a

        20l - chmielenie
        60 min. - 30g gran. Marynki 10%
        15 min. - 25g gran. Lubelski 3,5%

        15.09.2005 o g. 9.00 zadane drożdżami Safale US-56

        23.09.2005 zlane na cichą - 2 Blg + 1/4 tabl. Hope Aroma Tabs

        10.10.2005 butelkowane + 200g ekstraktu słodowego w proszku

        2b

        5l - chmielenie
        50 min. - 13g Marynki 8.7%
        15 min. - trochę miodu i cukru

        wyszło 12 Blg

        15.09.2005 zadane drożdżami Safale S-04 - 0.5 op.
        23.09.2005 na cichą
        05.10.2005 butelkowanie + cukier

        2a - wyszło takie mało chmielone, ale kobietom bardzo smakuje
        2b - bardzo nachmielone, ale z czasem nie jest to już takie nachalne

        Comment

        Przetwarzanie...
        X
        😀
        🥰
        🤢
        😎
        😡
        👍
        👎