Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach


 Do niezależnego funkcjonowania BrowarBiz potrzebuje Twojego wsparcia. Co piszą BrowarBizoWspieracze na ten temat?
Dlaczego zostałem Użytkownikiem Premium? W podziękowaniu za Wasze zasługi we wskazywaniu mi właściwej drogi na piwnym szlaku - zacząłem interesować się tym, co piję, śledzić rynek i przede wszystkim - warzyć piwo. Wywróciło to sporą część mojego świata do góry nogami. Za to i za pomoc, w trwaniu b.bizu w takiej formie jak obecnie, zdecydowałem się wesprzeć portal. Polecam i Wam dołożyć cegiełkę do naszej wspólnej światyni piwnej ;)
TTOP
BrowarBiz jest Ci przydatny? Dołóż swoją cegiełkę!

Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 01-02-2006, 21:48
kishar kishar is offline
Senior
 
Rejestracja: 10-2003
Miejscowość: Lublin
Posty: 1 691
Standardowy

No jak czytam opisy to miejsce musi byc przednie, i tak sie zastanawiam dla czego u nas w browarorestaaracjach ceny sa tak wysokie, skoro w Czechach sa tak niskie, nawet w Pradze za piwko w pivovarskim dumie płaci się 30 koron,
Odpowiedz cytując
  #2  
Stare 01-02-2006, 22:08
Fotka Użytkownika: zythum
zythum zythum is offline
Kot Makawity
 
Rejestracja: 08-2001
Posty: 8 305
Standardowy

Odpowiedź pewnie ART przeniesie do polityki a sprawa jest prosta. Bo u nas panuje amerykański kapitalizm w którym chciwość i maksymalizacja zysku w najkrótszym czasie odgrywa najwiekśzą rolę a Czesi wybrali model europejski - brania pod uwagę możliwości ludzi oraz zyski rozłożone na lata.
__________________
To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
Odpowiedz cytując
  #3  
Stare 01-02-2006, 22:24
kishar kishar is offline
Senior
 
Rejestracja: 10-2003
Miejscowość: Lublin
Posty: 1 691
Standardowy

No pewnie przerzuci
nie do końca się z Toba zgodze, bo w USA cen piwa nie są takie kosmiczne, a ogólnie ceny są nieraz niższe niż w europie i także w Polsce( np. żywnośc, samochody,benzyna)
Według mnie wynika to poczęści z tego że coś takiego jak browarrestauracyjny jest traktowany jak coś niesamowitego wręcz kosmicznego, więc i piwo powinno kosztowac niewiadomo ile, a ten kto w to inwestuję uważa że powinien zarobic jak najszybciej i jak najwięcej (uważam że ma do tego prawo inwestuję włąsne przeciez pieniądze, co nie oznacza że to mi sie podoba)
Może się do końca nie znam ale sadze że można zainwestowac w browar restauracyjny i zarobić na tym, oferując normalne ceny np. 6 zł za piwo, to i tak bedzie wiecej niz w Czechach. Przecież browar restauracyjny w porównaiu do browaru "przemysłowego" zgarnia także zysk który w normalnym obrocie przypada hurtowni/knajpie, a nie sądze żeby koszty stworzenia browaru a potem uwarzenia piwa w przeliczeniu na hl były o wielę większe niż w przypadku zwykłego browaru.
Odpowiedz cytując
  #4  
Stare 01-02-2006, 23:04
Fotka Użytkownika: żąleną
żąleną żąleną is offline
Sojowe Oddziały Bojowe
 
Rejestracja: 01-2002
Miejscowość: mniasto Warszawa
Posty: 13 239
Standardowy

... bo browarorestauracji jest mało. Gdyby w każdym większym mieście było ich co najmniej pięć, ceny pewnie by spadły.

Poza tym w Polsce browarorestauracje są sprofilowane jako miejsca snobistyczne (nie używam tu tego określenia wartościująco). Problem polega na tym, że jest to snobizm lokalowy, a nie piwny. Ale być może w tym dzikim kraju inaczej na razie nie można.

Będzie dobrze. Można wyczuć ruch w temacie knajp warzących własne piwa. Jest to co prawda ruch pięciomiesięcznego płodu , ale lepsze to niż nic.
__________________
na to wylata z bufetu dama
pierwś jej z biusthaltra wytryska
mówi że ze mnie jest kawał chama
i grabe w oko mnie wciska
Odpowiedz cytując
  #5  
Stare 01-02-2006, 23:17
kibi kibi is offline
Senior
 
Rejestracja: 07-2004
Miejscowość: Warszawa i okolice
Posty: 1 840
Standardowy

Temat wysokich cen był poruszany na przykładzie Bierhalle w wątku: http://www.browar.biz/forum/showthre...t=54163&page=1. Nie wiem jak robią to Czesi. Do mnie przemówił koszt wyposażenia browaru restauracyjnego. Ktoś w tamtym wątku, powołując się na artykuł prasowy podał że może on wynosić "grubo ponad milion Euro".
Wcale się nie dziwię że ktoś wyłożywszy taką kasę, ma na uwadze w pierwszej kolejności odzyskanie poniesionych nakładów. W drugiej kolejności zapewne zadba o osiąganie dochodów bo browar restauracyjny nie jest przedsięwzięciem charytatywnym tylko komercyjnym.
Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną
... bo browarorestauracji jest mało. Gdyby w każdym większym mieście było ich co najmniej pięć, ceny pewnie by spadły.
Być może wtedy ceny by spadły, ale zważywszy na wymienione powyżej koszty, nie spodziewam sie masowego wysypu tego typu lokali.
Odpowiedz cytując
  #6  
Stare 01-02-2006, 23:36
Fotka Użytkownika: żąleną
żąleną żąleną is offline
Sojowe Oddziały Bojowe
 
Rejestracja: 01-2002
Miejscowość: mniasto Warszawa
Posty: 13 239
Standardowy

Rzeczywiście długo jeszcze żadne polskie miasto nie będzie miało pięciu takich lokali. Ale prorokuję, że co roku będą w Polsce dwie nowe browarorestauracje.

PS Milion euro to chyba górna granica.
__________________
na to wylata z bufetu dama
pierwś jej z biusthaltra wytryska
mówi że ze mnie jest kawał chama
i grabe w oko mnie wciska
Odpowiedz cytując
  #7  
Stare 01-02-2006, 23:43
Fotka Użytkownika: yendras
yendras yendras is offline
Senior
 
Rejestracja: 12-2001
Miejscowość: Poznań
Posty: 2 052
Standardowy

W Poznaniu nie jest tak źle - ceny w Brovarii są na poziomie koncerniaków dostępnych na Starym Rynku.
Odpowiedz cytując
  #8  
Stare 02-02-2006, 06:48
kishar kishar is offline
Senior
 
Rejestracja: 10-2003
Miejscowość: Lublin
Posty: 1 691
Standardowy

Czyli w Poznaniu jak chca to mogą, a cena miliona euro to na pewno jest wygórowana cena ale tyle się płaci za szklane kadzie to byl wybór inwestora, można pewnie zrobić to taniej bez utraty jakości piwa.
Odpowiedz cytując
  #9  
Stare 02-02-2006, 07:29
Fotka Użytkownika: Krzysiu
Krzysiu Krzysiu is offline
Krzysiu
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Świdnica
Posty: 14 891
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kishar
Czyli w Poznaniu jak chca to mogą...
Szkoda, że Yendras nie napisał, jakie to są ceny. A są takie, jak w innych browarorestauracjach i innych koncerniakorestauracjach w centrach dużych miast. W Polsce po prostu piwo jest drogie jako piwo, a że browary restauracyjne lokują się z reguły w drogich miejscach (np. centra handlowe), to i ceny muszą mieć odpowiedni poziom.
__________________
Góry Sowie nie są tym, czym się wydają ...
Odpowiedz cytując
  #10  
Stare 02-02-2006, 07:31
Fotka Użytkownika: yendras
yendras yendras is offline
Senior
 
Rejestracja: 12-2001
Miejscowość: Poznań
Posty: 2 052
Standardowy

Pils: 6 zł / 0,5 i 4 zł/0,3. Miodowe i specjalne (jeśli jest) są droższe o złotówkę.
Odpowiedz cytując
  #11  
Stare 02-02-2006, 07:54
Fotka Użytkownika: docent
docent docent is offline
Senior
 
Rejestracja: 10-2002
Miejscowość: wawa natolin
Posty: 5 204
Standardowy

Zgadzam się z Krzysiem. Ceny w browarach restauracyjnych w Polsce w porównaniu do cen piwa w lokalach w danym mieście wcale nie są wysokie. Kształtują się one podobnie do cen piwa w lokalach usytuowanych w okolicy minibrowaru. U nas w kraju generalnie ceny piwa są wysokie więc temat powinien brzmieć: 'Dlaczego w Polsce ceny w lokalach są tak wysokie?'.
Odpowiedz cytując
  #12  
Stare 02-02-2006, 08:24
Fotka Użytkownika: becik
becik becik is offline
Senior
 
Rejestracja: 07-2002
Miejscowość: Warszawa
Posty: 14 314
Standardowy

"Problem wysokich cen" (o ile jest to problem) w browarach retauracyjnych bierze sie tylko stąd, że część forumowiczów porównuje nasze ceny do cen czeskich i słowackich gdzie jak wiadomo jest bardzo tanio.
Byłem w dość wielu "brewpubach" za granicą i ceny w polskich odpowiednikach są w stosunku do nich niskie.
__________________
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Odpowiedz cytując
  #13  
Stare 02-02-2006, 08:38
Fotka Użytkownika: Shlangbaum
Shlangbaum Shlangbaum is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2005
Miejscowość: Kraków
Posty: 5 828
Standardowy

Podam przykład C.K. browaru. Jak się im piwo udaje, to mogę zapłacić te 6,90 zł z dunkla ale jak robią paskudnego pszeniczniaka lub kwaśne jasne to jest to przesada. Tu pojawia się właśnie snobizm - płacę za to, że TO PRZECIEŻ C.K., JEDYNY TAKI BROWAR W MIEŚCIE! - ale to tylko głupota właściciela, bo żadko tam przychodzą piwosze, częściej bogatsi studenci, turyści i bardziej snobistyczna dresiarnia na LUX DISCO NIGHT co piątek A takie towarzystwo jest przez właściciela porządane, bo im chodzi nie o klase a o kase, więc drą ile mogą (przykład zamawiania pięciolitrowej rury - kosztuje niemalże tyle samo co pięć kupionych osobno piw - z jakąś groszową zniżką). Żenada.
Odpowiedz cytując
  #14  
Stare 02-02-2006, 08:41
Fotka Użytkownika: docent
docent docent is offline
Senior
 
Rejestracja: 10-2002
Miejscowość: wawa natolin
Posty: 5 204
Standardowy

Fakt. CK Browar robi chyba najgorsze piwo wśród polskich browarów restauracyjnych...Stosunek jakości do ceny fatalny
Odpowiedz cytując
  #15  
Stare 02-02-2006, 11:34
Fotka Użytkownika: piokl13
piokl13 piokl13 is offline
Senior
 
Rejestracja: 06-2003
Miejscowość: Gdańsk
Posty: 934
Standardowy

Bo u nas generalnie ceny piwa w lokalach są zdecydowanie wyższe niż w Czechach. Jak obok w knajpie jest prawie piwo za 7, to dlaczego w browarnianej ma być prawdziwe za 4?
Odpowiedz cytując
  #16  
Stare 02-02-2006, 16:31
emes emes is offline
Nadszyszkownik Chmielowy
 
Rejestracja: 08-2003
Miejscowość: Warszawa
Posty: 4 274
Standardowy

W Czechach nie to, że akcyza na piwo jest niższa, to jeszcze podatki w tym wat też są niższe. Więc byłby to dość osobliwy i ciekawy przypadek jakby u nas w lokalach piwo było tańsze niż w Czechach.
Odpowiedz cytując
  #17  
Stare 02-02-2006, 16:47
Fotka Użytkownika: docent
docent docent is offline
Senior
 
Rejestracja: 10-2002
Miejscowość: wawa natolin
Posty: 5 204
Standardowy

Dlatego warto dość często wyskakiwać na piwne przejażdzki do czeskiej krainy. Chociaż stwierdzam, że jakość piw z polskich minibrowarów dorównuje, a w niektórych wypadkach przewyższa dorobek czeskich piwowarów-restauratorów. Mam też wrażenie, że w kwestii ilości warzonych gatunków piwa prezentuje się to u nas lepiej. Pozostaje jednak sprawa rachunku jaki dostajemy na koniec piwnej biesiady. Pod tym względem w Czechach można jednak ostro pofolgować

docent edytował/a post 02-02-2006 o godz. 16:50.
Odpowiedz cytując
  #18  
Stare 02-02-2006, 17:15
Fotka Użytkownika: pieczarek
pieczarek pieczarek is offline
zwykle cham i prostak
 
Rejestracja: 06-2001
Miejscowość: Świebodzin "na Śląsku"
Posty: 5 011
Standardowy

Byłem w Bierhalle, więc wydaje mi się, że za milion euro oglądałem w fachowej prasie nieco inną, większą maszynę. Tej bym przypiął metkę z ceną na jakieś 500 tysięcy euro. Maszyna musi się amortyzować i zwrócić inwestorowi. Nie po to wykładał pieniądze na urządzenia, lokal, szkolenia aby zadowolić się wrażeniami artystycznymi, satysfakcją ze sprowadzenia do Warszawy ciekawej maszyny. Kłopot w tym wszystkim jest taki, że ci wstrętni kapitaliści, producenci urządzeń nie biorą pod uwagę, że złotówka jest dwa razy niedowartościowana. Średnia płaca w Polsce to jakieś 600 euro. Niby nominalnie ze 4 razy mniej niż w bogatszej części Europy. Realnie (biorąc pod uwagę poziom cen) jest to tylko 2 razy mniej. Ale inwestor, który wydaje prawdziwą walutę, a nie jakieś urealniające przeliczniki, musi kalkulować na podstawie swoich faktycznych kosztów. No chyba, że producenci maszyn zaczną je sprzedawać do Polski co najmniej dwa razy taniej niż np. w Niemczech. Ale sami wiecie, że tego nie będzie. Można też dyskutować czy Bierhalle musi być zlokalizowana w Arkadii. A może gdzieś w jakiejś nieco zasyfiałej mordowni na Pradze lub Powiślu? No przecież czynsz by był kilka razy niższy. I po co firmowe szkło, wafle, wentylatory wyciągające smród papierosów! Bez tego wszystkiego koszty funkcjonowania firmy byłyby o wiele niższe. Tylko ile osób dałoby się skusić na wizytę w takim lokalu? Na pewno jakaś grupa hardcorowców z tego forum. Czy to by jednak zapewniło wystarczający poziom obrotów?
Wygląda więc na to, że szczęśliwi mieszkańcy miast, gdzie są browary knajpiane muszą zaakceptować obecny poziom cen lub zrezygnować z bywania w takich lokalach.

I jeszcze jedno. Jak by nie liczyć, to wyjazd do Czech, aby napić się piwa, to księżycowa ekonomia. Zawsze piwo w Bierhalle czy innym miejscowym lokalu będzie o niebo tańsze, niż połączone koszty czeskiego piwa i dojazdu do miejsca konsumpcji.
Odpowiedz cytując
  #19  
Stare 02-02-2006, 17:44
Fotka Użytkownika: docent
docent docent is offline
Senior
 
Rejestracja: 10-2002
Miejscowość: wawa natolin
Posty: 5 204
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pieczarek
Wygląda więc na to, że szczęśliwi mieszkańcy miast, gdzie są browary knajpiane muszą zaakceptować obecny poziom cen lub zrezygnować z bywania w takich lokalach.
I jeszcze jedno. Jak by nie liczyć, to wyjazd do Czech, aby napić się piwa, to księżycowa ekonomia. Zawsze piwo w Bierhalle czy innym miejscowym lokalu będzie o niebo tańsze, niż połączone koszty czeskiego piwa i dojazdu do miejsca konsumpcji.
Spokojnie, od kiedy przybytki te wprowadziły czasowe promocje na piwo (przynajmniej w wawie) nie można im zarzucić niedostępnosci cenowej.
Wyjazd do Czech to coś więcej niż zwykła konsumpcja piwa. To spotkanie z inną (wyższą) kulturą picia, podawania i przebywania w towarzystwie piwa i dlatego zawsze będę skłonny wydać więcej na podróż do Czech by tam posmakować tej atmosfery...
Odpowiedz cytując
  #20  
Stare 02-02-2006, 19:06
Fotka Użytkownika: lukin75
lukin75 lukin75 is offline
Junior
 
Rejestracja: 01-2004
Posty: 24
Standardowy

W przypadku Poznania możemy wręcz mówić o " tanim " piwie z Brovarii ponieważ w innych lokalach usytuowanych przy Starym Rynku cena 7 PLN za duże piwo jest standardem. A co do przyczyn dysproporcji pomiedzy cenami w Polsce a Czechach to pewnie splot czynników typu podatki, więcej lokali (czyli większa konkurencja) no i inna "struktura spożycia" ( ze wskazaniem na spożycie w lokalach ) u naszych południowych sąsiadów.
Odpowiedz cytując
  #21  
Stare 02-02-2006, 19:25
kibi kibi is offline
Senior
 
Rejestracja: 07-2004
Miejscowość: Warszawa i okolice
Posty: 1 840
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pieczarek
Byłem w Bierhalle, więc wydaje mi się, że za milion euro oglądałem w fachowej prasie nieco inną, większą maszynę. Tej bym przypiął metkę z ceną na jakieś 500 tysięcy euro. Maszyna musi się amortyzować i zwrócić inwestorowi. Nie po to wykładał pieniądze na urządzenia, lokal, szkolenia aby zadowolić się wrażeniami artystycznymi, satysfakcją ze sprowadzenia do Warszawy ciekawej maszyny. Kłopot w tym wszystkim jest taki, że ci wstrętni kapitaliści, producenci urządzeń nie biorą pod uwagę, że złotówka jest dwa razy niedowartościowana. Średnia płaca w Polsce to jakieś 600 euro. Niby nominalnie ze 4 razy mniej niż w bogatszej części Europy. Realnie (biorąc pod uwagę poziom cen) jest to tylko 2 razy mniej. Ale inwestor, który wydaje prawdziwą walutę, a nie jakieś urealniające przeliczniki, musi kalkulować na podstawie swoich faktycznych kosztów. No chyba, że producenci maszyn zaczną je sprzedawać do Polski co najmniej dwa razy taniej niż np. w Niemczech. Ale sami wiecie, że tego nie będzie. Można też dyskutować czy Bierhalle musi być zlokalizowana w Arkadii. A może gdzieś w jakiejś nieco zasyfiałej mordowni na Pradze lub Powiślu? No przecież czynsz by był kilka razy niższy. I po co firmowe szkło, wafle, wentylatory wyciągające smród papierosów! Bez tego wszystkiego koszty funkcjonowania firmy byłyby o wiele niższe. Tylko ile osób dałoby się skusić na wizytę w takim lokalu? Na pewno jakaś grupa hardcorowców z tego forum. Czy to by jednak zapewniło wystarczający poziom obrotów?
Wygląda więc na to, że szczęśliwi mieszkańcy miast, gdzie są browary knajpiane muszą zaakceptować obecny poziom cen lub zrezygnować z bywania w takich lokalach.

I jeszcze jedno. Jak by nie liczyć, to wyjazd do Czech, aby napić się piwa, to księżycowa ekonomia. Zawsze piwo w Bierhalle czy innym miejscowym lokalu będzie o niebo tańsze, niż połączone koszty czeskiego piwa i dojazdu do miejsca konsumpcji.
Dla mnie to wszystko co napisał Pieczarek jest najzupełniej zrozumiałe i oczywiste, ale czytając posty w tym i podobnych tematach mam wrażenie, że nie dla wszystkich.
Odpowiedz cytując
  #22  
Stare 02-02-2006, 19:39
Fotka Użytkownika: Małażonka
Małażonka Małażonka is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2003
Miejscowość: Warszawa
Posty: 4 602
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pieczarek
(...)A może gdzieś w jakiejś nieco zasyfiałej mordowni na (....)Powiślu? No przecież czynsz by był kilka razy niższy. (....)
Pomyłka, aż tak dobrze nie jest. Czynsz na Powiślu, zdaje się, jest wyższy niż w Arkadii, tzn. wynosi tyle ile czynsz za metr kwadratowy lokalu na Starym Mieście. Między innymi dlatego Rybitwa przestała istnieć...
__________________
Nasze kociska na stronie: www.n-s.pl/bigb
BARAC. Prawie jak bar.

Małażonka edytował/a post 02-02-2006 o godz. 19:40.
Odpowiedz cytując
  #23  
Stare 02-02-2006, 20:53
Krzysztof Krzysztof is offline
Senior
 
Rejestracja: 04-2001
Miejscowość: Warszawa Bemowo
Posty: 1 681
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pieczarek
Byłem w Bierhalle, więc wydaje mi się, że za milion euro oglądałem w fachowej prasie nieco inną, większą maszynę. Tej bym przypiął metkę z ceną na jakieś 500 tysięcy euro. Maszyna musi się amortyzować i zwrócić inwestorowi. Nie po to wykładał pieniądze na urządzenia, lokal, szkolenia aby zadowolić się wrażeniami artystycznymi, satysfakcją ze sprowadzenia do Warszawy ciekawej maszyny. Kłopot w tym wszystkim jest taki, że ci wstrętni kapitaliści, producenci urządzeń nie biorą pod uwagę, że złotówka jest dwa razy niedowartościowana. Średnia płaca w Polsce to jakieś 600 euro. Niby nominalnie ze 4 razy mniej niż w bogatszej części Europy. Realnie (biorąc pod uwagę poziom cen) jest to tylko 2 razy mniej. Ale inwestor, który wydaje prawdziwą walutę, a nie jakieś urealniające przeliczniki, musi kalkulować na podstawie swoich faktycznych kosztów. No chyba, że producenci maszyn zaczną je sprzedawać do Polski co najmniej dwa razy taniej niż np. w Niemczech. Ale sami wiecie, że tego nie będzie. Można też dyskutować czy Bierhalle musi być zlokalizowana w Arkadii. A może gdzieś w jakiejś nieco zasyfiałej mordowni na Pradze lub Powiślu? No przecież czynsz by był kilka razy niższy. I po co firmowe szkło, wafle, wentylatory wyciągające smród papierosów! Bez tego wszystkiego koszty funkcjonowania firmy byłyby o wiele niższe. Tylko ile osób dałoby się skusić na wizytę w takim lokalu? Na pewno jakaś grupa hardcorowców z tego forum. Czy to by jednak zapewniło wystarczający poziom obrotów?
Wygląda więc na to, że szczęśliwi mieszkańcy miast, gdzie są browary knajpiane muszą zaakceptować obecny poziom cen lub zrezygnować z bywania w takich lokalach.

I jeszcze jedno. Jak by nie liczyć, to wyjazd do Czech, aby napić się piwa, to księżycowa ekonomia. Zawsze piwo w Bierhalle czy innym miejscowym lokalu będzie o niebo tańsze, niż połączone koszty czeskiego piwa i dojazdu do miejsca konsumpcji.

Krótko i na temat.
Do wartości urzadzeń browaru bez względu na ich cenę nalezy doliczyć wartość całej infrastruktury np. kuchnia, wystrój sali itp. To też są nie małe kwoty.
Odpowiedz cytując
  #24  
Stare 02-02-2006, 20:56
Krzysztof Krzysztof is offline
Senior
 
Rejestracja: 04-2001
Miejscowość: Warszawa Bemowo
Posty: 1 681
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kishar
No pewnie przerzuci
"....a nie sądze żeby koszty stworzenia browaru a potem uwarzenia piwa w przeliczeniu na hl były o wielę większe niż w przypadku zwykłego browaru.
Na czy opierasz swój pogląd?
Odpowiedz cytując
  #25  
Stare 02-02-2006, 21:14
kishar kishar is offline
Senior
 
Rejestracja: 10-2003
Miejscowość: Lublin
Posty: 1 691
Standardowy

Napisałem że za bardzo się na tym nie znam i że przypuszczam, no i pisząc to liczyłem że się odezwiesz i coś może rozjaśnisz.
A opierałem to na tym:
Koszt instalacji do browaru restauracyjnego i browaru"przemysłowego" w przeliczeniu na hl pewnie większy co do tego pierwszego - ale czy różnice są takie wielkie???
Koszt lokalu/terenu pewnie zbliżony ale tu znowu browarrestauracja ponosi wieksze koszty pewnie.
Koszt surowca wiadomo bierzesz wiecej płacisz mniej.
Robocizna tu chyba browarrestauracyjny mniejsze koszty ponosi.
A co do zysków to jak pisałem browarrestauracja sama sprzedaje piwo które wyprodukuje za cene o wiele wyższa niż browar "przemysłowy" wiem ze dochodza koszty obsługi indywidualnego klienta ale za to jeszcze wpadaja zyski z kuchni. To jest według mnie ważne niczym piwo z browaru "przemsłowego" dotrze do piwosza przechodzi przez kilku pośredników a każdy z nich musi zarobić, w browarorestauracji piwo trafi bezpośrednio do klienta.
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
Zdobywając wysokie szczyty ( Porter 36 Blg ) CarlBerg Browarnictwo amatorskie 132 08-06-2012 10:44
Ceny piw importowanych orion Piwo - ogólne 30 06-02-2009 19:13
ceny ?! luomi Przy piwie 27 06-10-2003 08:39
są ceny cabsyd.com.pl elroy Surowce 1 17-10-2002 07:36
Wysokie Mazowieckie, Jagiellońska, Bar Majka grzech Podlaskie 1 25-08-2001 07:39



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 15:50.


Browar.biz: ©2000 - 2019, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.