Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

pierwsza warka - LAGER

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dat_real
    Junior
    • 02-2006
    • 18

    pierwsza warka - LAGER

    witam Was bardzo serdecznie - pierwszy wpis pierwsza warka

    Jest to browkit - Lager Coppers'a

    Wszystko zrobione zgodnie z przepisem.... ale są pewne ale

    - kiedy powino rozpocząć się bombelkowanie
    ( mija juz 5 godzina od wsypania drożdży i nic sie nie dzieje, czyżbym cos źle zorbił???)

    już nie moge sie doczekać na pierwsze efekty.....

    - i pytanie do Was - -sepcjalistów w warzeniu piwka

    czy takie piwko z gotowych zestawów jest godne uwagi czy od razu zacząć przygotowywać się do bardzej zaawansowanej technologi- czyli robienia ręcznie wszystkiego??
  • huanghua
    Senior
    • 10-2005
    • 1910

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dat_real
    ... bombelkowanie....
    Eeeech...

    5 godzin? Spokojnie. Drożdże też potrzebują gry wstępnej.

    A co do drugiego pytania. Jeśli po pierwszej warce czujesz sie pewnie to idź dalej. Napewno warto
    W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

    Comment

    • dat_real
      Junior
      • 02-2006
      • 18

      #3
      dzięki wielkie za szybką odpowiedź.....

      podreperowałeś moje nerwy ...
      także kończe piwko i kłade się spać, z nadzieją żę jutro zobaczę bombelki ..

      wielkie pozdrowienia

      Comment

      • huanghua
        Senior
        • 10-2005
        • 1910

        #4
        A Ty dalej z tymi "bombelkami"

        W jakiej temperaturze prowadzisz fermentację?
        W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

        Comment

        • dat_real
          Junior
          • 02-2006
          • 18

          #5
          hehheh.... ok już kończe

          a co do temperatury... to staram sie utrzymywac... (termometr leży na pojemniku ) około 24*C

          ale wszystko już jest OK.. to znaczy... nawet bardzo silnie... fermentuje

          dzięki za zainteresowanie ... pozdrawiam

          Comment

          • huanghua
            Senior
            • 10-2005
            • 1910

            #6
            Lager i 24 st C? Serio mówisz? A nie 14 st C?

            Bo jak tak to to lager nie bedzie...
            W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

            Comment

            • Tomek-Pasieka
              Senior
              • 10-2005
              • 197

              #7
              a właśnie miałem pytać czy przypadkiem lagery nie sa dolnej fermentacji...

              Comment

              • Marcin_wc
                Senior
                • 09-2005
                • 2115

                #8
                Może to jest Prawie jak lager

                Comment

                • huanghua
                  Senior
                  • 10-2005
                  • 1910

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Tomek-Pasieka
                  a właśnie miałem pytać czy przypadkiem lagery nie sa dolnej fermentacji...
                  Przypadkiem są
                  W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                  Comment

                  • DanielJakubowski
                    Senior
                    • 12-2005
                    • 791

                    #10
                    witam, sorki ze sie tak wsadzam tutaj, ale mam lekką panike
                    To moja pierwsza warka z zacieraniem i popełniłem babola. Podgrzałem wode do temp. 74st i nie skrecilem gazu, efektem czego gdy juz caly slod byl w wodzie - temperatura wynosila 80 st. Teraz jest 75 stopni. CO ROBIC ? POMOCY ! BŁAGAM ! Aha temperatura przerwy (jedynej) miala wynosić 65-67 st. Piwo docelowe to Pale Ale.
                    Pozdrawiam
                    dj

                    Comment

                    • dat_real
                      Junior
                      • 02-2006
                      • 18

                      #11
                      Cytat z instrukcji "pierwsza fermentacja -.... przez cał czas frwania fermentacji, starajmy utrzymywać temperaturę na poziomie 21*C lub nieco powyżej"

                      hmmm....... to znaczy że mam uciekać z pojemnikiem do dużo niższych temperatur???

                      Comment

                      • Marcin_wc
                        Senior
                        • 09-2005
                        • 2115

                        #12
                        Lager to piwo dolnej fermentacji, a drożdże dolnej fermentacji powinny pracować w temp. 6-12*C. Nie wiem, czy dostałeś złą instrukcję, czy złe drożdże, ale ja bym przeniósł do chłodniejszego miejsca.

                        Comment

                        • endrio
                          PremiumUżytkownik
                          • 10-2004
                          • 222

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dat_real
                          Cytat z instrukcji "pierwsza fermentacja -.... przez cał czas frwania fermentacji, starajmy utrzymywać temperaturę na poziomie 21*C lub nieco powyżej"

                          hmmm....... to znaczy że mam uciekać z pojemnikiem do dużo niższych temperatur???
                          Ja jednak radziłbym pozostać przy temperaturach z instrukcji, najprawdopodobnie wszystko w tym piwa z lagera to tylko wyraz w nazwie. Chyba zawsze do brewkitów dokładają drożdże górnej fermentacji, bo jednak taki zakres temp. łatwiej jest uzyskać w większości gosp. domowych.
                          Nawet gdyby było to drożdże dolnej ferm. , to nic się szczególnego nie stanie jak będziesz fermentował w wyższych temp. niż na odwrót górne drożdze w niskich temp.- wtedy fermentacja moze się zatrzymać.
                          Przy pierwszej warce nie warto za dużo kombinować.

                          Comment

                          • huanghua
                            Senior
                            • 10-2005
                            • 1910

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika endrio
                            Ja jednak radziłbym pozostać przy temperaturach z instrukcji, najprawdopodobnie wszystko w tym piwa z lagera to tylko wyraz w nazwie. Chyba zawsze do brewkitów dokładają drożdże górnej fermentacji, bo jednak taki zakres temp. łatwiej jest uzyskać w większości gosp. domowych.
                            Nawet gdyby było to drożdże dolnej ferm. , to nic się szczególnego nie stanie jak będziesz fermentował w wyższych temp. niż na odwrót górne drożdze w niskich temp.- wtedy fermentacja moze się zatrzymać.
                            Przy pierwszej warce nie warto za dużo kombinować.
                            Ja tez jestem podobnego zdania. Podobnie jak w browamatorskim "Jasne Pełne" z brewkita.
                            W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                            Comment

                            • Twilight_Alehouse
                              Chmielowisko.pl
                              • 06-2004
                              • 6310

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
                              Lager i 24 st C? Serio mówisz? A nie 14 st C?
                              Bo jak tak to to lager nie bedzie...
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
                              Ja tez jestem podobnego zdania. Podobnie jak w browamatorskim "Jasne Pełne" z brewkita.
                              Zdecyduj się

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎