Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Gdański Browar Obwoźny

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • huanghua
    Senior
    • 10-2005
    • 1910

    Gdański Browar Obwoźny

    Za namową Jerzego postanowiłem od dziś relacjonować swoje wyczyny w fachu browarniczym.
    Za sobą mam 9 warek:
    • jedna z ekstraktu
    • dwie Brown Ale
    • dwie warki pszeniczniaka zacieranego infuzyjnie
    • jedna warka piwa "nadzwyczaj karmelowego" z dodatkiem imbiru.
    • jedna warka a'la "słodka curacao" z receptury Wielkiego_B
    • dwie warki pszeniczniaka zacieranego dekokcyjnie

    Od nastepnej warki będę zamieszczał receptury, no chyba że kogoś interesuje receptura powyższych... to oczywiście takową zamieszczę.
    Życzcie powodzenia w dalszym warzeniu
    W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
  • jerzy
    piwoholik
    • 10-2001
    • 4705

    #2
    Życzę powodzenia odtajnionemu browarowi pomorskiemu.
    browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

    Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

    Comment

    • Bombadil13
      • 05-2005
      • 2479

      #3
      A ja zyczę sekcji trójmiejskiej (w tym sobie) by miała okazję spróbować Twoich wyrobów Podobno za dwa tygodnie szykuje się impreza degustacyjna
      Poszukuję

      Comment

      • Twilight_Alehouse
        Chmielowisko.pl
        • 06-2004
        • 6310

        #4
        Gratuluję odtajnienia!
        A jak teraz smakuje "nadzwyczaj karmelowe"? Bo pamiętam że na forum BA podchodziłem do niego sceptycznie

        Comment

        • huanghua
          Senior
          • 10-2005
          • 1910

          #5
          Dziękuję, dziekuję
          Oczywiście, degustacja wchodzi w rachubę. Na razie odnawiam zasoby
          W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

          Comment

          • huanghua
            Senior
            • 10-2005
            • 1910

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
            Gratuluję odtajnienia!
            A jak teraz smakuje "nadzwyczaj karmelowe"? Bo pamiętam że na forum BA podchodziłem do niego sceptycznie
            Heh...
            Wczoraj spotkałem się z moimi znajomymi na małej degustacji. Troje z pięciorga osób wybrało "nadzwyczaj karmelowe" do dalszej konsumpcji. Smakowało im najbardziej (cóż za paradoks ).
            Jeśli o mnie chodzi to uważam, że ma ono zbyt wiele drogerii w sobie.
            A karmel jest całkiem przyjemny.
            W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

            Comment

            • huanghua
              Senior
              • 10-2005
              • 1910

              #7
              Warka 9

              Warka #9 wczoraj poszła na cichą
              Skład:
              • 2 kg - słód pilzneński
              • 2 kg - słód pszeniczny Weyermann
              • 0,5 kg - słodu Carahell
              • 25 g - granulatu chmielu Lubelskiego

              zacieranie dekokcyjne wg. sposobu A. Sadownika

              Jest to moja pierwsza warka pszeniczniaka z tak dużą ilością Carahell'a. Dotychczasowe miały dodatek tegoż w ilości 0,25-0,3 kg. Chyba to dobry sposób, bo zapach i smaczek - wyśmienite.
              A i kolor przyjemny
              W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

              Comment

              • huanghua
                Senior
                • 10-2005
                • 1910

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
                ...
                • jedna warka a'la "słodka curacao" z receptury Wielkiego_B

                ...
                Trenowałem dziś silna wolę no i nie wytrenowałem.
                Spróbowałem warki na modłę "Słodkiej curacao" Wielkiego_B, butelkowanej 3 tygodnie temu . Moje spostrzeżenia...
                • smaczek - zdecydowanie słodki, w sam raz dla matki, żony lub kochanki
                • kolor - rubinowy i leciusieńko mętny, bardzo przyjemny
                • piana - słaba, ze wskazaniem na jej brak
                • zapach - cudny, klasztorniakowaty

                Dam mu jeszcze czasu...duuuużo czasu.
                W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                Comment

                • huanghua
                  Senior
                  • 10-2005
                  • 1910

                  #9
                  Remanent w spichrzu, czyli szukam natchnienia...

                  Dziś, po powrocie z pracy zrobiłem mały remanent w podręcznym spichrzu (czyt. spichrzyku). Stan na wyczerpaniu, ale wystarczy na jedną warkę i wygląda co następuje:
                  • 4 kg słodu pilzneńskiego
                  • 1 kg słodu karmelowego jasnego
                  • 0,65 kg melanoidynowego
                  • 0,65 kg Carahell'a
                  • 0,65 kg Carared'a
                  • 50 g Marynki
                  • 50 g lubelskiego
                  • drożdże WLP550 i Wyeast'y 3068, może z jakiegoś piwa udałoby mi się odzyskać Safale S-04
                  • ... i to wszystko

                  Macie jakiś pomysł jak to wykorzystać? Chodzi mi po głowie IPA, ale drożdże nie za bardzo pasują... a na butelkowe Safale to bym nie polegał.
                  Wszystkie sugestie mile widziane
                  W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                  Comment

                  • Twilight_Alehouse
                    Chmielowisko.pl
                    • 06-2004
                    • 6310

                    #10
                    Hmm... Chyba wziąłbym cały pilzneński, cały CaraRed i ze 400 g CaraHell, do tego WLP 550 i powinno wyjść coś na kształt Palma (12-12,5 Blg). Poza tym 40 g Marynki i 40 Lubelskiego.

                    Comment

                    • huanghua
                      Senior
                      • 10-2005
                      • 1910

                      #11
                      Twili, na Ciebie zawsze można liczyć
                      W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                      Comment

                      • Twilight_Alehouse
                        Chmielowisko.pl
                        • 06-2004
                        • 6310

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
                        Twili, na Ciebie zawsze można liczyć
                        Cała przyjemnosć po mojej stronie. Jak wykorzystasz pomysł, to zapisuję się na buteleczkę

                        Comment

                        • huanghua
                          Senior
                          • 10-2005
                          • 1910

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
                          Cała przyjemnosć po mojej stronie. Jak wykorzystasz pomysł, to zapisuję się na buteleczkę
                          Jasne

                          Jak to zacierać? Dwie przerwy po 30 min? Do Palma chyba by to pasowało, no nie?
                          W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                          Comment

                          • Twilight_Alehouse
                            Chmielowisko.pl
                            • 06-2004
                            • 6310

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
                            Jak to zacierać? Dwie przerwy po 30 min? Do Palma chyba by to pasowało, no nie?
                            To w zasadzie pale ale jest, tyle że belgijskie. Zastosowałbym więc jedną przerwę - godzinkę w 67.

                            Comment

                            • huanghua
                              Senior
                              • 10-2005
                              • 1910

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
                              To w zasadzie pale ale jest, tyle że belgijskie. Zastosowałbym więc jedną przerwę - godzinkę w 67.
                              Przyjąłem, zanotowałem, zostawiam do przemyślenia.
                              Najwyżej trochę mocniej zachmielę. Mam ochotę na dobrze chmielone piwo
                              W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎