Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach


Mmmm Porter Warszawski!

Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 16-04-2002, 08:35
Fotka Użytkownika: Krzysiu
Krzysiu Krzysiu is offline
Krzysiu
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Świdnica
Posty: 14 880
Standardowy FAQ - podstawowe pytania.

1. Chcę się o coś zapytać.

odp. przeczytaj najpierw artykuły, a potem wszystko, co jest na forum.
Odpowiedz cytując
  #2  
Stare 16-04-2002, 09:09
Fotka Użytkownika: ART
ART ART is offline
mAD'MINd
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Opole
Posty: 22 841
Standardowy

Artykuły: http://www.browar.biz/artykuly.php?do=ba
Forum: http://www.browar.biz/forum/forumdisplay.php?forumid=16
__________________
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś moderatorowi" (trójkąt z wykrzyknikiem).
Odpowiedz cytując
  #3  
Stare 04-11-2002, 08:54
Fotka Użytkownika: Krzysiu
Krzysiu Krzysiu is offline
Krzysiu
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Świdnica
Posty: 14 880
Standardowy

2. chcę założyć jakiś nowy temat.

odp. Najpierw pomyśl, czy tego już gdzieś nie było. Jeżeli jesteś pewien, że nie, sformułuj nagłówek tematu tak, żeby było wiadomo o co chodzi i żeby był wyraźnie odróżnialny od innych.

Przykład: zamiast "kolejne pytanie laika" (nie wiadomo, które, o co, ani jakiego laika) można napisać "jak długo można przechowywać piwo domowe?"
Odpowiedz cytując
  #4  
Stare 09-09-2003, 13:30
Archer Archer is offline
Senior
 
Rejestracja: 09-2003
Miejscowość: Warszawa
Posty: 217
Standardowy

Czy podczas zacierania słodu kocioł winien być przykryty?
Jeśli jeden fermentor nie ma kranika spustowego, to jak przelać zawartość do drugiego? Można użyć "ustnego" zassania poprzez plastikową rurkę?(chodzi o przelanie brzeczki do cichej fermentacji)
A przy okazji, dlaczego po fermentacji burzliwej trzeba przelać brzeczkę do innego zbiornika na ferm.cichą? Nie można zostawić w tym samym naczyniu ?
Odpowiedz cytując
  #5  
Stare 09-09-2003, 14:43
Fotka Użytkownika: ART
ART ART is offline
mAD'MINd
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Opole
Posty: 22 841
Standardowy

prosze, nie zadawaj w tym miejscu pytań dot. warzenia bo to jest temat "techniczno-funkcyjny" . poprzednie Twoje pytania wydzieliłem z tej dyskusji ale widzę że muszę zostawić niniejszą informację oficjalnie dla Ciebie tutaj, żebyś wiedział na 100% co i jak.

jeżeli masz konkretne pytanie - a nie ma na nie odpowiedzi w już zamieszczonych dyskusjach na forum lub w artykułach - tworzysz nowy temat, używając przycisku/odnośnika pt. "Nowy Temat". jeśli taki temat już istnieje to zamieszczasz w nim odpowiedz.
__________________
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś moderatorowi" (trójkąt z wykrzyknikiem).
Odpowiedz cytując
  #6  
Stare 16-03-2005, 22:07
Fotka Użytkownika: Krzysiu
Krzysiu Krzysiu is offline
Krzysiu
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Świdnica
Posty: 14 880
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Borysko
Nie mogę, bo mię się nie chce.
Bywaja takie odpowiedzi, często od ludzi, którzy całą swoja wiedzę czerpią z internetu i wydaje im się, że jest to wyrocznia równa Pismu Świętemu i przepowiedniom Nostradamusa.
Przykre, ale prawdziwe.
__________________
Góry Sowie nie są tym, czym się wydają ...
Odpowiedz cytując
  #7  
Stare 18-03-2005, 23:20
Fotka Użytkownika: Krzysiu
Krzysiu Krzysiu is offline
Krzysiu
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Świdnica
Posty: 14 880
Standardowy

4. Apeluję o bardziej rzeczowe i systematyczne opisywanie warzenia. Jak powiem, że mój sposób jest wskazany, i tak część uzna mnie za zarozumiałego durnia. Ale z wpisów typu "zaraz może coś dodam", "właśnie zacieram" czy "jestem w trakcie i jeszcze nie jestem pewien" niewiele wynika. Myślę, że każdy byłby zainteresowany czytelnym i precyzyjnym zilustrowaniem przebiegu procesu - ja sam czytam z ciekawością WSZYSTKIE tematy warzelne (i tylko niektóre komentuję złośliwie).
__________________
Góry Sowie nie są tym, czym się wydają ...
Odpowiedz cytując
  #8  
Stare 31-05-2005, 21:47
Fotka Użytkownika: Krzysiu
Krzysiu Krzysiu is offline
Krzysiu
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Świdnica
Posty: 14 880
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
4. Apeluję o bardziej rzeczowe i systematyczne opisywanie warzenia.
Apeluję o poważne traktowanie mojego apelu !!!

Szanowni pństwo, djcie sobie na wstrzymanie. Co wynika z informacji że "dzisiaj nie mogłem, może uwarzę za parę dni", albo "temperatura spadła mi o parę stopni"?

Traktujmy się rzeczowo i odpowiedzialnie, to nie jest dział o dupie Maryni.
Odpowiedz cytując
  #9  
Stare 23-10-2005, 22:02
Fotka Użytkownika: Krzysiu
Krzysiu Krzysiu is offline
Krzysiu
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Świdnica
Posty: 14 880
Standardowy

Zanim zadasz jakieś pytanie, zastanów się, czy nie robisz z siebie idioty.
Odpowiedz cytując
  #10  
Stare 23-10-2005, 22:37
Fotka Użytkownika: darko
darko darko is offline
Senior
 
Rejestracja: 06-2003
Miejscowość: Grodzisk Maz.
Posty: 2 078
Standardowy

I nie rób idioty z innych.
Odpowiedz cytując
  #11  
Stare 30-10-2005, 14:28
Budvar Budvar is offline
Senior
 
Rejestracja: 09-2005
Miejscowość: Gdańsk
Posty: 265
Standardowy

Jak dodać nowe piwo do listy piw ?
Odpowiedz cytując
  #12  
Stare 30-10-2005, 14:36
Fotka Użytkownika: ART
ART ART is offline
mAD'MINd
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Opole
Posty: 22 841
Standardowy

ym? możesz rozwinąć swoje pytanie?
__________________
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś moderatorowi" (trójkąt z wykrzyknikiem).
Odpowiedz cytując
  #13  
Stare 31-10-2005, 09:38
Budvar Budvar is offline
Senior
 
Rejestracja: 09-2005
Miejscowość: Gdańsk
Posty: 265
Standardowy

Oki, już zrozumiałem, że to Twoja rola, a ja mogę jedynie zgłaszać ewentualne braki
Odpowiedz cytując
  #14  
Stare 04-01-2006, 20:10
joelka joelka is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2005
Miejscowość: Wrocław
Posty: 817
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
1. Chcę się o coś zapytać.

odp. przeczytaj najpierw artykuły, a potem wszystko, co jest na forum.
Ten cały temat powinien wyswietlać sie każdemu kto się zarejestruje na forum. Albo chociaż zaraz bo otworzeniu działu BROWARNICTWO AMATORSKIE Bo np ja dotarłam do niego dopiero dziś Ale na szczęście chyba nie zrobiłam z siebie idiotki.
Odpowiedz cytując
  #15  
Stare 08-04-2006, 02:47
Fotka Użytkownika: trix
trix trix is offline
Member
 
Rejestracja: 03-2006
Miejscowość: WROCŁAW
Posty: 89
Standardowy

Jeżeli jest to możliwe , popieram pomysł joelki, umieszczenie takiego tekstu, przy wejściu do browarnictwa amatorskiego ułatwiło by sprawę wielu początkującym! Sam od niedawna jestem aktywnym użytkownikiem tego forum i jak przeczytałem tą instrukcję to aż się zaczerwieniłem... początkujący zazwyczaj nie są cierpliwi i tak w sumie oczywiste rzeczy, które ułatwiłyby życie każdemu, jak nie zakładanie kilku wątków na jeden temat (np.zaczynam i ...) nie są przestrzegane.
Odpowiedz cytując
  #16  
Stare 08-04-2006, 08:39
misiek71 misiek71 is offline
Member
 
Rejestracja: 05-2005
Miejscowość: Gdynia
Posty: 50
Standardowy

A ja niestety zrobiłem z siebie idiotę . Niestety taki jestem że najpierw mówię (piszę) a później myślę i ni cholery inaczej się nie da. Może nie pisać wcale
Odpowiedz cytując
  #17  
Stare 10-06-2009, 23:31
Fotka Użytkownika: kopyr
kopyr kopyr is offline
Senior
 
Rejestracja: 06-2004
Miejscowość: Oborniki Śl.
Posty: 9 475
Standardowy

Wspaniały i jakże trafny temat, ale... przeczytałem go dopiero po 5 latach obecności na forum.
__________________
blog.kopyra.com
Odpowiedz cytując
  #18  
Stare 22-01-2015, 22:02
Fotka Użytkownika: Krzysiu
Krzysiu Krzysiu is offline
Krzysiu
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Świdnica
Posty: 14 880
Standardowy

Mam pytanie - dlatego pytania "kołyskowe" plątają się po innych działach, a głównie surowcach? Od zadawania pytań o pierdoły jest "kołyska", a działy "surowce" i "sprzęt" to dział teoretyczno - opracowaniowe.

Nikt tego nie pilnuje?
__________________
Góry Sowie nie są tym, czym się wydają ...
Odpowiedz cytując
  #19  
Stare 22-01-2015, 22:31
Fotka Użytkownika: e-prezes
e-prezes e-prezes is offline
Senior
 
Rejestracja: 05-2002
Miejscowość: Biała Podlaska
Posty: 17 238
Standardowy

Nie ma moda w tym dziale, więc jak mniemam ART z doskoku tego pilnuje.
__________________
-= Browar Stary Kraków. Smocza Głowa Amber Ale =-

Na piętnowanym za brak informacji o miejscu warzenia: Piwojad, Inne Beczki, WhyDuck?, Polskie Browary Regionalne, Guru Arts, Szpunt, Browar Piwny Kombornia.
Odpowiedz cytując
  #20  
Stare 23-01-2015, 12:40
Fotka Użytkownika: anteks
anteks anteks is offline
maruda
 
Rejestracja: 08-2003
Miejscowość: opalenica
Posty: 10 307
Standardowy

Masz wątpliwości, wciskasz zgłoś
__________________
Mniej książków więcej piwa
Browar Largus




Odpowiedz cytując
  #21  
Stare 25-01-2016, 01:02
michalkoczur michalkoczur is offline
Junior
 
Rejestracja: 11-2015
Posty: 7
Standardowy napowietrzenie mlodeg piwa

Witam
po zdekantowaniu na cicha, zaczelo kapac z kranika wiec musialem szybko przelac do innego pojemnika i chyba się zielone piwko napowietrzyło i dosyć spienilo. Czy to się negatywnie odbije?
pozdrawiam, Michal
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
zamierzam zacząć i... słód pilzneński/monachijski i inne pytania dessloch Kołyska piwowarska 146 13-01-2007 20:53
Pytania do kapslarzy zgrredek Kolekcjonerstwo 6 09-01-2005 10:46
pytania zwiazane z pierwsza warka marceli Kołyska piwowarska 3 21-12-2004 12:35
Dział Browary - komentarze, uwagi, pytania Pinio74 Komentarze, propozycje i pytania 1 18-10-2004 13:04
wszelkie pytania mile widziane. ART Piwo - ogólne 27 22-06-2001 15:40



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 01:43.


Browar.biz: ©2000 - 2018, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.